HABERLER>EKONOMİ
1 Eylül 2013 Pazar - 18:20

Merkez Bankası'nden sürpriz müdahale bekleniyor

Piyasalar Merkez Bankası’nın dolar kuruna yönelik sürpriz müdahalesini bekliyor. Öte yandan Suriye’ye müdahalenin netleşmesi ve ABD için olumlu çıkabilecek istihdam verileri Merkez Bankası’nın sürpriz müdahalesinin başarısını kısıtlayabilir.

Merkez Bankası nden sürpriz müdahale bekleniyor

İSTANBUL - Piyasalar artık bir milat olarak kabul edilen 18 Eylül günü gerçekleşecek ABD Merkez Bankası Fed toplantısı öncesi belki de en hareketli haftasına giriyor. Yeni haftaya taşınan Suriye’ye müdahale belirsizliğinin yanında ABD’den açıklanacak kritik istihdam verileri de piyasa hareketlerine yön verecek faktörler olacak. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın merakla beklenen sürpriz önlemi açıklanacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın piyasaları dalgalandıran ve yılsonu için 1.92 TL kur seviyesine işaret eden konuşmasında ilk sürpriz müdahalenin bugün yapılacağını açıklanmıştı. Ek parasal sıkılaştırmanın yöntemi ve başarı oranı da yeni haftada dikkatle takip edilecek.

G-20 ZİRVESİ BELİRLEYİCİ OLACAK
30 Ağustos’ta Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu günde Suriye’ye müdahale tansiyonu uluslararası piyasalarda gözlemlenmişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye rejimine yönelik sertleşen konuşmaları ABD’nin müdahalesi ihtimalini yükseltirken ABD borsalarını da Ağustos ayında Mayıs 2012’den bu yana en kötü performansını geçirmesinde katkıda bulunmuştu. Yeni haftada müdahalenin yöntemi ve kapsamının netleşmesi beklenirken İngiltere Parlamentosu’nun Suriye’ye müdahaleye ret kararının ardından ABD’nin hangi ortak ülkelerle operasyona girebileceği de merak konusu olacak. Salı gerçekleşecek G-20 zirvesinde Obama-Putin görüşmesinden çıkacak sonuçlar piyasalar yön verici nitelikte olacak.

ABD İSTİHDAMI RÜZGARI TERSİNE ÇEVİREBİLİR
Her ne kadar Suriye odaklı gelişmeler ve Erdem Başçı’nın dolar kuru için açıkladığı sürpriz müdahale beklentisi geçtiğimiz haftaya damgasını vursa da yeni haftada açıklanacak çok kritik ABD verileri de piyasaların gündeminde olacak . Yeni haftanın son işlem günü 6 Eylül’de ABD’de Ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Temmuz ayı ABD’de  tarım dışı istihdamı 162 bin çıkarken  bu rakam Fed’in rotası hakkında ipucu vermemişti. Fed toplantısı öncesi son kritik istihdam verisi olduğu için bu veri Fed’in 18 Eylül’deki toplantısında tahvil alım programının yönünü belirlemek için önemli olacak. Analistlere göre bu verilerin ABD için beklentilerin altında kalması Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkileyecek.

“MERKEZ BANKASI’NIN BAŞARISI YURTDIŞINA BAĞLI”
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta sadece Pazartesi günü ek sıkılaştırma duyurduğunu hatırlatarak “Merkez Bankası’nın sürpriz müdahalesinin ne olacağını göreceğiz. Bu müdahalenin başarısı Suriye’ye müdahale konulu gelişmelere ve ABD’deki istihdam verilerine bağlı olacak. Çünkü Merkez Bankası sadece Pazzartesi günü için ek sıkılaştırma duyurdu. Muhtemelen 18 Eylül’e kadar en hareketli haftayı yaşayacağız” diye konuştu.

“TÜRKİYE MÜDAHALEYE DAHİL OLURSA…”
Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise Suriye’ye müdahalede mevcut durumun borsada geçtiğimiz hafta büyük ölçüde fiyatlandığını belirterek “Borsa en kötü fiyatlamayı 63 bin seviyelerini görerek yansıttı. Fiyatlamalar yeni haftada değişkenlik gösterebilir. Piyasalar için en iyi senaryo saldırının olmaması en kötü senaryo da Türkiye’nin de dahil olacağı müdahale gibi gözüküyor” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Wall Street’te kabus ayı!
New York borsası, ayın son işlem gününü düşüşle tamamlayarak, 2012 mayısından ...
Partner ülke Sri Lanka ziyaretçilerini bekliyor
29 Ağustos’ta kapılarını 82’nci kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ...
Bakan Şimşek’ten e-fatura uyarısı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mükelleflerin en geç 2 Eylül'e kadar e-fatura ...
 
Suriye’ye operasyon kuyumcuları vurdu!
İzmir’de kuyumcular Suriye'ye askeri müdahale haberlerinin zaten düşük ...
Yorgancılar’dan 2023 hedeflerine reçete!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu ...
Memur ve emekliye kötü haber
2.5 milyon memuru ve 1.8 milyon emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ...
 
THY için ‘rekabet’ soruşturması!
Rekabet Kurulu, THY hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Söz konusu ...
Yakıtta zam bombardımanı: Üçüne birden!
Benzine gece yarısından geçerli olmak üzere 14 kuruş zam yapıldı. Son ...
Dikkat! 17 milyon araç çiplenecek
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile aynı teknolojiyi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva