HABERLER>EKONOMİ
12 Mart 2016 Cumartesi - 12:41

Merkez bankalarından tüm zamanların rekoru!

Dünyanın en büyük 6 merkez bankasının varlıkları, son 10 yılda yüzde 239'luk artışla 4,9 trilyon dolardan 16,9 trilyon dolara çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Merkez bankalarından tüm zamanların rekoru!

AA muhabirinin ABD Ulusal Enflasyon Birliği (NIA) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası, (BoJ), İsviçre Merkez Bankası (SNB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Çin Merkez Bankasının (PBoC) toplam varlıkları, geçen yılın mayıs ayında, 2006'daki aynı aya göre yüzde 239 artarak 4,9 trilyon dolardan 16,9 trilyon dolara çıktı. 

Söz konusu bankaların toplam varlıkları, para politikasını yönettikleri ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYH) yaklaşık yüzde 36’sına ulaşırken, bu oran 2006’da yüzde 14,3 seviyesinde bulunuyordu. Büyüme hızına ilişkin endişeler dolayısıyla küresel piyasalarda son dönemde kaygıyla takip edilen Çin Merkez Bankası, toplamda 5 trilyon 497 milyar dolarla en fazla varlığa sahip banka olarak dikkati çekerken, söz konusu varlıklar bu ülkenin 2015 yılı GSYH'sinin yüzde 52,92’sine denk geliyor.

Bu oran 10 yıl önce GSYH’nin yüzde 56,31’ne denk geliyordu. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin para politikalarını yöneten Fed’in toplam varlıkları 4 trilyon 495 milyar dolarla ülkenin GSYH’sinin yüzde 25,41’ine ulaşırken, bu oran 2006'da yüzde 6,17 seviyesinde bulunuyordu. Japonya Merkez Bankasının varlıkları 2 trilyon 834 milyar dolarla ülkenin geçen yılki GSYH'sinin yüzde 70'ine ulaştı, bu oran 2006'da yüzde 24,27 seviyesindeydi. 

İNGİLTERE'NİN 634 MİLYAR DOLARI VAR

Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için faiz indirimine giden Avrupa Merkez Bankasının toplam varlıkları da 2 trilyon 820 milyar dolara ulaştı. Bu da Euro Bölgesi'nin toplam GSYH’sinin yüzde 25’ini oluştururken, bu oran 2006’da yüzde 12,52’ye denk geliyordu. Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılıp ayrılmayacağı ile gündeme gelen İngiltere'nin Merkez Bankası da 634 milyar dolarlık varlığa ulaştı.

10 yıl önce ülkenin GSYH’sinin yüzde 6,37’sine denk gelen varlık tutarı, geçen yıl sonunda yüzde 22,38’e yükseldi. Ülkedeki faizleri negatifte tutan İsviçre Merkez Bankasının toplam varlıkları da 609 milyar dolar oldu. Bankanın varlıkları ülkenin GSYH’sinin yüzde 88,42’ine ulaşırken, bu oran 2006’de yüzde 19,82 seviyesinde bulunuyordu. 

BİLANÇOLAR GENİŞLEMEYİ SÜRDÜRECEK

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, gelişmiş ülke merkez bankalarının ekonomileri destekleyici duruşlarını sürdürdüğünü söyledi. Yılmaz, Fed’in parasal genişleme sürecini tamamlayarak para politikasını normalleştirmeye başlasa da bilançoda henüz küçülme planlamadığını anlattı. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankasının ise parasal genişleme süreçlerinde daha kaydedecek yolları bulunduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu nedenle her iki ekonomi de güçlenene kadar merkez bankalarının bilançoları genişlemeyi sürdürecektir. Gelişmiş ülke merkez bankalarının likidite kanalı üzerinden yürüttükleri politikalar gelişmekte olan ülkelere fon akımları için zemin hazırlamakta. Mart ayında artan fon akımlarının Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta açıkladığı yeni teşviklerle önümüzdeki dönemde artarak sürebileceğini öngörmekteyiz.” (aa)

 
Davutoğlu'ndan emekli doktorlara zam müjdesi!
 
İzmir’de ‘pes’ dedirten hırsızlık!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu kez 2 yakanın denizcileri buluşuyor!
Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Çipras’ın İzmir zirvesinin ...
Benzin baş döndürüyor: Bu kez indirim!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
Emekliler promosyonu ne zaman alacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, emeklilere banka promosyonu ile ...
 
İzmir-Selanik feribot hattı mesaisi tam gaz
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir'deki ...
Dikkat: İnternette kaplama altın tuzağı!
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, internet üzerinden altın ...
Shoexpo esnafın yüzünü güldürdü
İzmir, 39. SHOEXPO Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nı geride bıraktı. Yüzlerce ...
 
Benzine zam geldi
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
Rusya'dan doğalgaz için Bulgaristan açıklaması!
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Yuri Sentyurin, 2014'te iptal edilen Güney ...
İzmir’de 19.Konyalı Ahmet Usta!
İzmirli restoran devi Konyalı Ahmet Usta, 19’uncu şubesini açtı. Açılışta ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva