HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Temmuz 2017 Cuma - 19:35

Mavişehir krizinde Başkan'dan soru yağmuru: Hülle mi var?

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündem Mavişehir'deki imar krizi ve İZDENİZ greviydi. Başkan Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası'nın yaptığı açıklamaya sorularla yanıt verdi. Kocaoğlu, arazinin bedelsiz alınması ile ilgili olarak ise "hülle mi var?" sorusunu sordu.

Mavişehir krizinde Başkan dan soru yağmuru: Hülle mi var?

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Temmuz ayı 3. Oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında toplandı. Meclisin bugünkü gündemine Mavişehir’deki imar krizi ve İZDENİZ greviydi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mavişehir’de bulunan 115 bin metrekare büyüklüğündeki ‘spor alanı’ statüsündeki iki ayrı alanın önce özel şahıslara satıldığını, daha sonra arazinin ticari ve konut alanı olarak yeniden planlanarak imara açıldığını belirterek sert tepki göstermişti.

Bakanlık ve İller Bankası’ndan yapılan açıklamada ise parselin yüzde 70’inin kamuya bedelsiz terk edildiği ve kalan 37 bin metrekarelik alanın imara açıldığını belirtmiş, bu kısmın da yüzde 25’lik payının İlbank’a bedelsiz verildiği belirtilerek kamu yararı oluştuğu açıklanmıştı.

‘YENİLİR YUTULUR İŞ DEĞİL’
Asıl sorunun kamuya terk edilmesi gereken alanın satılmasıyla başladığını ifade eden Kocaoğlu, “İller Bankası’nın görevi imar yapmak değildir. Banka, belediyelerin bankasıdır. Bizim de İzmir olarak o bankada 400 milyon TL sermayemiz var. Bu yapılan planlama çok yanlış bir iştir. Bu mantık hiçbir kural ve ilkeye sığmaz. Enteresandır gariptir” dedi.

Başkan Kocaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın geçmişte gündeme gelen ‘araziye işmar karşılığnda bir bölümünü bedelsiz devretme’ fikrine de karşı çıktığını belirtti. Başkan, “o dönem konu gündeme geldiğinde sayın Başbakan, Ulaştırma Bakanı sıfatıyla ‘karışık kuruşuk işlerle işimiz olmaz’ demişti. Biz Örnekköy’e stat yapılmasını gündeme getirdiğimizde buna katkı koyacağını da ifade etmişti. Şimdi bu plan gerçekleşirse yıllardır bu bölgede bekleyen insanlar mağdur edilmiş olmayacak mı? 2011 yılında satılması ve şimdi imara verilmesi gibi bir takım işler yapılması doğru değildir. Bu durum yenilir yutulur iş değildir, vazgeçilmelidir” dedi.

Başkan Kocaoğlu, 100 dönüm arazi sahibi Ali İhsan Kaya’nın kendi arazisinden geçen dere nedeniyle Büyükşehir’i mahkemeye verdiğini de açıkladı.

BAŞKAN DIŞARI ATTI
Meclis toplantısında konu tartışılırken söz alan AK Parti Meclis üyesi Ali Kökoğuz, konunun Büyükşehir Meclisi’ni ilgilendirmediğini ve meclis üyelerinin ilgi alanına girmediğini söyledi. Kokoğuz “ bu konuyu bilmiyoruz. Siz çıkıp eleştirilerde bulunuyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi’nin de imar planlamalarında sorunlar var. Mesela bazı şahıslara ayrıcalık tanınıyor” dedi. Kökoğuz’un sözlerinin ardından ayağa kalkan İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan, açıklamalara tepki gösterdi. Bunun üzerine Kocaoğlu, zabıtayı göreve çağırarak ikisinin dışarı atılmasını istedi. Zabıta Müdürü’nün salona girmesiyle iki isim salonu terk etti. Daha sonra Kökoğuz geri geldi, fakat Aydoğan salona girdi.

ÇAKAR DA TARTIŞMAYA DAHİL OLDU
Tartışmaya dahil olan bir diğer isim ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde uzun yıllar AK Parti’yi temasil eden ve istifa ederek CHP’ye geçen Yusuf Kenan Çakar oldu. Çakar, Mavişehir’de uygulanan yönteminin yanlış olduğunun altını çizerken “AK partili meclis üyesi arkadaşlarımızı konuyu yeteri kadar düşündüklerinde ortaya çıkan durumun yanlış olduğunu anlayacaktır. Eğer Mavişehir’deki mantık İzmir geneline uygulandığında Kordon sahillerindeki yeşil alanı satın alıp yüzde 90’ının kamuya terk ederek imar hakkı kazanmak isteyen onlarca vatan evladı bulunacaktır. Bu durum yanlıştır” dedi.

Çakan sözlerine devam ederken AK Parti sıralarından belediye meclis üyesi Çağlar Haspolat ise, “bu satış madem ki 2011’de yapıldı. Sen de AK Parti’nin meclis üyesiydin. O zaman niye çıkıp kamuoyu oluşturmadın” dedi. Çakar, bu tip meselelerin meclise gelmediğini anlattı. Kocaoğlu ise onu destekledi.

KOCAOĞLU’NDAN 10 MADDELİK SORU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakanlık ve İler Bankası’nın açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamanın kendi içinde çelişkiler içerdiğini söyleyen Kocaoğlu, yaşanan süreç ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası’na istinaden 10 maddelik soru hazırladı.

Kocaoğlu yaptığı açıklamada "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası, Mavişehir’de açık spor alanı olarak ayrılan 115 dönümlük arsaya yönelik imar çalışmasıyla ilgili tepkimize cevap vermiş. Diyorlar ki, “Bu parseller İller Bankası’na bağış olarak verilmiştir. Şimdi parselin yüzde 70’i bedelsiz olarak kamuya terk ediliyor. Kalan 37 bin metrekareyi de imara açıyoruz. İller Bankası’nın buradan elde edeceği gelirin yarısını kentsel dönüşüm özel hesabına aktaracağız. Yani bu işte kamu menfaati var

Kendi içinde çelişkiler içeren bir açıklama bu!

  1. Madem kamu menfaati önemseniyor, öyleyse TOKİ tarafından kamuya terk edilmesi gereken alanlar daha en başında 2011 yılında neden şahıslara satıldı?
  2. İller Bankası’na yapılan bağışın arsa sahiplerinin parsellerini imara açma çalışmalarından bugüne kadar bir sonuç alamamalarıyla ilgisi var mıdır, yok mudur?
  3. Tüm bu yapılanları “hülle” olarak tanımlamak doğru mudur, değil midir?
  4. İmarsız bir arazide kamuya bağış yöntemiyle alınacak imar hakkının kamu yararı şeklinde sunulmasıyla, benzer girişimlerin çoğalacağı hiç düşünülmemiş midir?
  5. Bu alış verişte devlet kurumlarının kaybedeceği itibar neden göz ardı edilir?
  6. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’nin “En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor” hassasiyetinden habersiz midir ki, bağışla birlikte gelen plan çalışması “kamu yararı” olarak sunulmaktadır?
  7. Pek çok özel şahsın planlamayla değerlendirilemez hale gelen arazisi yıllardır dururken ve bunlara bir çare bulunamazken kamuda olup satılan ve sonra kamuya tekrar bağış yapılan arazilerin planlanarak sahiplerine ekstra para kazanç sağlanması ne derece adildir?
  8. Eğer amaç mağduriyetlerin giderilmesiyse kamu elindeki parsellerin şahsa satışı ve şahıostan tekrar kamuya bağış yapılarak açılması yerine ülke genelinde bir mevzuat değişikliği yapılarak planlama yüzünden mülkiyet hakkını kullanamayan tüm kişi ve kuruluşlarının mağduriyetinin ortadan kaldırılması daha doğru olmaz mı?
  9. İmar mevzuatında yapılacak böyle bir değişikliğin aynı zamanda kamu kurumları üzerindeki kamulaştırma yükünün de ortadan kaldırılması anlamına geleceği neden düşünülmez?
  10. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlama çalışmasıyla mağdur olmuş vatandaşların sorununu, Mavişehir’de yaşanan son örnekten hareket ederek, tıpkı Bakanlığın yaptığı gibi bir yöntemle çözmesi mümkün müdür?

AK PARTİLİ DOĞAN’DAN GREV ÇIKIŞI
Meclis’te tartışılan bir diğer konu ise İZDENİZ greviydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “82 milyona 3 feribot alıp 110 milyon euroya 15 gemi alan İZDENİZ ne yazık ki başarılı yönetilmiyor. Şu an grev var, trafik felç. Bunun bir numaralı sorumlusu Büyükşehir Belediyesi’dir. Ne yazık ki yeterli işletmecilik yok. İZDENİZ’deki fatura işçiye, emekçiye çıkıyor. Bıçak kemiğe dayandı. 1 milyon TL zarar var. Bu inat niye? Aynı filmi İZBAN’da da gördük. Sendikaya da size de sesleniyorum. Barış sağlansın, grev bitsin. Vatandaş eziyet çekmesin”

Kocaoğlu grev konusunda anlaşmanın sağlanmaya çalışıldığını anlatırken “biz İZDENİZ işçisine net 3000-3500 TL arası bir para veriyoruz. İşçiyi nasıl koruduğumuz bellidir. Hükümet ile sendika arasındaki toplu sözleşmeden kaynaklanan durum gerekçe gösterilerek bizden belli bir rakam talep edildi. Görüşüyoruz” dedi.

Kocaoğlu vapurların bağlanacağı iskele için izin beklediklerini söylerken AK Partili meclis üyelerinden bu konuda yardım beklediğini belirtti.

 
Flaş! Sevan Nişanyan İzmir'den firar etti!
 
Gözaltındaki Koray Çalışkan için flaş karar!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Temmuz 2017 Cuma 23:51

arkadaş başkanın tam da istediği nedir? deli mi bu adam yapmayacağı hat için o kadar proje yaptırsın, meclisten borçlanma yetkisi alsın, bakanlığa başvursun, finans kuruluşları ile görüşsün ... kurumlar arası yazışma olur, gerekirse Ankara'da görüşülür ki zaten görüşülüyor.

Yorumu oyla      11      5  
14 Temmuz 2017 Cuma 23:32

Narlıdere metro kredi işi başkanın tam istediği gibi oldu, 3 sene geçince vermediler engelliyorlar diyecek.He 3 senedir sen napıyordun diyen de olmayacak.

Yorumu oyla      12      7  
Eren 14 Temmuz 2017 Cuma 22:55

3000-3500 tl net ücret verdikleri yalan. Verdikleri ücret 1800-2000.

Yorumu oyla      13      6  
Serkan tugrul 14 Temmuz 2017 Cuma 22:39

Izdenizde isciye 3500 tl hatta 3000 tl maas verdigini ispat etsin etmezse istifa etsin

Yorumu oyla      13      6  
ben izdeniz çalışanıyım 14 Temmuz 2017 Cuma 22:21

3000_3500 tl maaş alsam niye greve gideyim elemi geçen maaş 1700 yada 1800 tl yemek parasını düşersen asgari ücrettir başkan her zaman ki gibi çok uçmuş

Yorumu oyla      13      6  
Yorumcu 14 Temmuz 2017 Cuma 22:17

3000_3500 maaş kim alıyomuş? İsteyen olursa iskelelere gidip çalışan insanlara bi sorsunlar...

Yorumu oyla      13      6  
14 Temmuz 2017 Cuma 20:44

"Meclis toplantısında konu tartışılırken söz alan AK Parti Meclis üyesi Ali Kökoğuz, konunun Büyükşehir Meclisi’ni ilgilendirmediğini " imar planlaması ilgilendirmeyecek de ne ilgilendirecek? ayrıca 3000-3500 lira maaş alıp greve gitmek de nedir?

Yorumu oyla      12      5  
14 Temmuz 2017 Cuma 20:10

arkadaş bırakın araziye de narlıdere metrosunun kredi işe ne oldu? iller bankası, islam kalkınma bankası ... deniyordu. Ankara'da ki beylerin keyfi ne zaman gelecek de onay çıkacak?

Yorumu oyla      13      5  
14 Temmuz 2017 Cuma 19:55

Burayı 2011'de kim satmış? Niye satmış? bakanlık tesis yapsak çok yüksek kamulaştırma ödemek zorunda kalacaktık, bizde böyle yaptık diyor. İyi de orası zaten senindi.

Yorumu oyla      12      5  
14 Temmuz 2017 Cuma 19:52

"Madem kamu menfaati önemseniyor, öyleyse TOKİ tarafından kamuya terk edilmesi gereken alanlar daha en başında 2011 yılında neden şahıslara satıldı?" neden olacak, rant için :) kim ne yapsın spor alanını, yeşil alanı :(

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta 15 Temmuz unutulmadı: Şehitler anısına park
Selçuk Belediyesi tarafından yapılan 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı ...
Bakanlık’tan Mavişehir yanıtı: Her şey kamu yararına!
Mavişehir’de açık spor alanı olarak görünen araziye Bakanlıktan imar izninin ...
Bergama kardeş şehir olimpiyatlarına hazır
Kardeş şehir olimpiyatları için Almanya’nın Böblingen kentine çıkartma ...
 
Fatih YAPAR yazdı... Karışık kuruşuk işler!
Fatih YAPAR yazdı... Karışık kuruşuk işler!
Konak Belediyesi o projeye kaynağı buldu
Konak Belediyesi mülkiyeti kendisine ait Yağhaneler’de bulunan arsaya ...
Karşıyaka Belediyesi'nde toplu sözleşme bayramı
İşçiden ve emekçiden yana çalışmalarıyla dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi, ...
 
Çeşme Belediyesi’nden Sayıştay yanıtı: Her şey yasalara uygun
Çeşme Belediyesi Sayıştay tarafından yapılan inceleme raporunun kamuoyuna ...
Konak tramvayında 'yeşil' önlem: Ağaçlar durakların içinde büyüyecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci, ekonomik ve konforlu ulaşımı ...
Buca'da yeşil seferberlik
Buca yeşile bürünüyor. Daha yaşanabilir bir Buca hedefiyle yola çıkarak ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva