HABERLER>EGE
18 Ekim 2013 Cuma - 13:48

Marmaris'in Kız Kumu UNESCO yolunda

Marmaris’in Orhaniye Köyündeki Kızkumu'nun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 1972 yılında kabul ettiği Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alabilmesi için çalışmalar başlatıldı. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan "Listeye girmek için 11 kriteri yerine getirmemiz gerekiyor" dedi.

Marmaris in Kız Kumu UNESCO yolunda

MUĞLA - Orhaniye Köyü'ndaki koyun orta yerinde doğal akıntı ve dalgaların oluşturduğu, efsanesi de olan Kızkumu bölge turizmine büyük katkı sağladı. Denizin ortasında yürüyormuş izlenimi veren Kızkumu özellikle Rus turistlerin büyük ilgisini çekti, her gün binlerce turist burada yürüyüş yaptı. Ancak aşırı kullanım nedeniyle deniz içindeki kumul yayılınca özelliğini kaybetmeye başladı. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan geçen 26 Ağustos'ta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, Kızkumu'nun korunmasının yarım kaldığını, gerekli denetimlerin yapılarak deniz kıyı habitatını olumsuz etkileyecek faaliyetlere müdahale edilmesini istedi. Kurum 6 Eylül'de verdiği cevapta gerekenin yerine getirileceğini bildirdi. Kızkumu'nun UNESCO geçici listeye dahil edilebilmesi için çalışmaların sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Filiz Ersan şunları söyledi: "Şimdiye kadar Kızkumu'nun kurtarılması için çok fazla müracaatta bulunduk. Buranın sonunun gelmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Daha önce ayak bileklerine gelen su hizası yanlış uygulama ve kullanım nedeniyle, kumlar gereğinden fazla yayıldığında su artık bele kadar geliyor. Buranın kurtulabilmesi için artık UNESCO'nun bu işe el atması gerektiğini düşünerek çalışmalarımıza başladık."

'AYLARCA, YILLARCA KALAN TEKNELER VAR'
Ersan, Kızkumu'nu UNESCO şemsiyesi altına alabilmek için denize canlılık kazandıran Posidonia çayırlarının korunması, kumları engelleyen iskelelerin kaldırılarak şamandralar konulması gerektiğini hatırlattı. Ersan şöyle konuştu: "Burası düzenlendiği taktirde dünyada bir örneği olmaz. Muğla Üniversitesi, yetkili makamlar ve Marmaris Liman İşletmeleri Müdürü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda da, bölgede kalması gereken tekne sayıları belirlenecek. Şu anda orada aylarca ve hatta yıllarca kalan, mavi kartları bile olmayan tekneler var. Bunların aza indirilmesi ve 3 günde bir yer değiştirmesi gerekiyor. Konunun sıkı takipçisiyiz."

KIZKUMU NASIL KURTULUR?
Uzmanların yaptığı ilk incelemede Kızkumu'nun kurtulması için alınması gerekli önlemler ortaya çıktı. Buna göre kanalizasyon sorununun giderilmesi, yat ve çekek yerlerinin azaltılması ve teknelerin mavi kart uygulamasına geçmesi, Barcelona Sözleşmesi gereği Poseidonia Çayırlarına zarar verilmemesi için demirleme yerine duba uygulamasına geçilmesi, dalgalarla gelen kumları engelleyen taş iskelelerin sökülmesi, Azmak Deresi'nin ıslah edilmesi, Martı Marina'nın yüzer iskelelerinin geriye çekilmesi, denizi kirleten tekne onarım işlerinin durdurulması, Kızkumu'na turnike sisteminin kurulması, günübirlik tekneleri için ortak bir iskelenin yapılması, Bük Mevkiindeki kaçak inşaat ile iskelenin acilen yıkılması, denetimlerin çok sıkı ve taviz vermeden yapılması gerekiyor.

Türkiye'deki UNESCO'nun kültürel ve doğal mirasları:
İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşaş (Boğazköy)- Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Pamukkale-Hierapolis (Denizli).

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oğlu tecavüz ve cinayetten içeri giren gardiyan...
Fethiye Kapalı Cezaevi’nde görevli infaz koruma memuru 48 yaşındaki Ahmet ...
Galip Dede Andımızı'ı megafonla okudu
Bodrum’da farklı konularda eylemlere imza atan ve 'Galip Dede' olarak ...
Köyceğiz sular altında!
Köyceğiz’de dün 4 saatte metrekareye 50 kilogramın üzerinde yağmur yağınca ...
 
Muğla'da hortum dehşeti
Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı turistik Sarıgerme Köyü'ndeki hortum, ...
İki saatlik yağmur Salihli'yi göle çevirdi
Manisa'nın Salihli İlçesi'nde 2 saat boyunca aralıksız devam eden sağanak ...
Otomobil şarampole yuvarlandı: 2 ölü 5 yaralı
Uşak'ın Ulubey İlçesi yakınlarında kontrolden çıkarak şarampole yuvarlanan ...
 
Manisa'da feci kaza: Tıra arkadan çarptı...
Kırkağaç’ta şarampole devrilen çelik blok yüklü TIR'a aynı yönde giden ...
Marmaris'te gök delindi: Metrekareye 50 kilogram yağış
Marmaris’te yaklaşık 6 satte metrekareye 50 kilogram yağış düştü. Hayatı ...
Muğla’da kaygan yol kazası: 1 ölü 3 yaralı
Fethiye’de yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan bir ciple ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva