HABERLER>EKONOMİ
27 Mart 2013 Çarşamba - 13:57

MARBLE’dan 19.merhaba: Dünyanın taşı İzmir’e taşındı!

Türkiye'nin uluslararası alandaki en önemli fuarlarından biri olan ve doğaltaş sektörünü bir araya getiren 19. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı -MARBLE 2013 açıldı. Toplam 38 ülke ve 41 kentten gelen katılımcıları ağırlayan MARBLE 2013 fuarının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni fuar alanının para değil zaman sıkıntısı olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "İklim şartları ve yüklenici firmada problem olmazsa, bunun ekonomik yapısıyla da alakası yoktur. İBB bu fuarı tek başına, kamulaştırmasından inşaatına, inşaatından tefrişine kadar 400 milyon TL parayı ve ayda 30-35 milyon hakedişi ödeyecek güce sahiptir. Para konusunda değil zaman konusunda problemler vardır" dedi.

MARBLE’dan 19.merhaba: Dünyanın taşı İzmir’e taşındı!

Kutay GÜROCAK-Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Sektörün sadece Türkiye'de değil dünyada da en büyük fuarlarından biri olan Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı -MARBLE, kapılarını 19. kez açmanın heyecanını yaşıyor. Bu yıl 38 ülke ve 41 kentten gelen binden fazla katılımcı firmanın yer aldığı fuar, 30 Mart tarihine kadar açık kalacak. MARBLE fuarı boyuncu ayrıca, birçok iş bağlantısının yapılması ve sektöre yeni bir ivme kazandırması bekleniyor.

İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde yapılan açılış töreninde konuşan ve yeni fuar alanının bir aksilik olmazsa 2014'te hizmete gireceğini belirten Aziz Kocaoğlu, ortada para sorunu bulunmadığını söyledi. Konuşmasına "Henüz fuar açılmadan iş ve ihracat bağlantılarının başladığının haberini almak bizi sevindirdi" diyerek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Uzun bir mücadele sonunda bugün mermer fuarının temelinin atıldığını konuşuyoruz. Orada söylediğim 60 bin metrekare şudur. Anahtar teslimi 93 bin metrekare olacak. Bunun yanında 60 bin metrekare alanda ihtiyaç duyulması halinde rezerv alanı olarak planlamıştır. Biz 93 bin metrekarede bu işi bitirmek istiyoruz. İklim şartları ve yüklenici firmada problem olmazsa, bunun ekonomik yapısıyla da alakası yoktur. İBB bu fuarı tek başına, kamulaştırmasından inşaatına, inşaatından tefrişine kadar 400 milyon TL parayı ayda 30-35 milyon hakediş ödeyecek güce sahiptir. Para konusunda değil zaman konusunda problemler vardır" dedi.

 
DÜNYA NASIL YAPIYOR?
Yeni fuar alanını daha önce atılmasını istediklerini ancak çeşitli sıkıntılarla karşılaştıklarını hatırlatan Kocaoğlu, "Keşke 10 ay önce bunun temelini atabilseydik, şimdi bıçak sırtında olmayacaktık. Dünyada hiçbir büyükşehir belediye başkanı kentin kalkınması için, tek başına 400 milyon TL harcamamıştır. İzmir'in kalkınması için fuarcılığın önemini biliyoruz. Yıllık yatırımımızın yarısını fuar alanına ayırmış durumdayız. Dünyada nasıl yapılıyor? Bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından yapılır; belediyenin katkısı ondan sonra aranabilir. Dünyada bu şekilde gerçekleşir. 2014 fuarının yeni alanda yapılması için çaba İzmir şahlanacaktır. Daha çok ihtisas fuarları yeni alanda yerini alacaktır" ifadesinde bulundu.

 
ÜLKEMİZ MADEN AÇISINDAN ZENGİN
Zengin hammedde kaynaklarının kalkınmada önemli rolü olduğunu aktaran İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, "Bunu verimli bir şekilde işletip dünya piyasalarına markalaşmış olarak sunmak, zenginliği belirleyen faktörlerden birisindir. Ülkemiz 50 çeşit maden açısından son derce zengin; 27'sinde ise yetersiz kaynaklara sahiptir. Mermer ve doğaltaş konusunda son derece iyi durumdayız. Bunlar gelişme gösteren 1.8 milyar metreküplük rezervle dünya'nın yüzde 40'ına karşılık geliyor. Bunun yüzde 34'ü de Ege Bölgesi'nde yer alıyor" dedi.
Sektörün yılda 300 bin civarında aileye üretim ve istihdam imkanı sağladığını aktaran Kıraç, "Artışı sürekli kılacak tedbir ve politikalar, dünya liderliğine oynayan sektörü hak ettiği yere gelecektir. MARBLE bu noktada düzenlenmesi önemlidir. Yabancı firmalarla buluşturan bu fuar, Türkiye'nin bu alandaki ihracatını artırmasına destek vermektedir. Fuar, yurtdışında bir marka halindedir" ifadesinde bulundu.

 
EXPO VURGUSU
İzmir ve Türkiye ekonomisine yaptığı katkılarla MARBLE'nin lokomotif fuar olduğuna işaret eden Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tür faaliyetlerin giderek artmasını diliyoruz. Fuarlar ve kongreler vizyonunu belirleyen İzmir, yapıldığı kentlere büyük katkı sağlayan EXPO'ya da adaydır. Hedefimiz Kasım ayında yapılacak oylamada, 163 BIE üyesinin oy kullanacağı oylamada, İzmir seçilmesini istiyoruz. Biz EXPO'yu Akdeniz çanağının ve bölge ülkelerinin de istifade edebileceği bir etkinlik olarak düşünüyoruz."
 
SEKTÖRE İLGİ YOĞUN
Sektörün faaliyetlerin Türkiye'nin her yerinde görüldüğünü ifade eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı, "Bunu, bir mermer ocağı ya da yan sanayi olarak görüyoruz. Bu sektörün girişimciler sayesinde yerelde ekonomik faydalar temin ediliyor. Geçen yıl ihracat içinde mermerin payı yüzde 46 ile birinci sırada yer alıyor. Bu ilerleyen yıllarda daha da üst sıraya çıkacaktır" dedi. Sektörde 13 bin işletme ruhsatının bulunduğu bilgisin veren Kavaklı, "Sektöre ciddi bir ilgi var ve ilgi daha da artacak. Sektörün tanıtım ve yetirli kalifiye eleman bulamamak gibi sorunları vardır. Bu konuda sektör ve devlet kuşkusuz çaba gösteriyor. Biz sinerji gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mevzuatla ilgili sorunların farkındayız. Bunların giderilmesi için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
 
YENİ FUAR ALANINA DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, yeni fuar alanıyla ilgili taleplerini dile getirerek, "Fuar alanımızın yetersizliğinden bahsettim. Mevcut fuar alanı firmalarımızın imajına uymuyordu. Dünyanın 3. büyük fuarı olan fuara katılamıyordu. Bu sektörde yıllardır yarayan bir kanaydı. Bu sorun önümüzdeki MARBLE fuarında sona eriyor. Yeni fuar alanı seneye hizmete giriyor. Planlamayı 90 bin metrekare üzerinden yapınız. 60 bin metrekare yapılırsa, yeni yerlerin tahsisinde zorlanacağız. Yıllardır çekilen sıkıntılar yeniden başlayacak, firmalar stand yerlerinin yeterli olmadığın söyleyecektir" ifadesinde bulundu.
 
İHRACATTA DURGUNLUK
Türkiye'nin 2012 yılındaki mermer ihracatının 2 milyar dolar olduğunu belirten Onur, "Bir önceki yıla göre ihracatımız yüzde 15 arttı. Biz, 2015 yılında 4 milyar dolar koyduk ancak buna ulaşmak zor gözüküyor. Çünkü, AB'deki durgunluk ve komşu ülkelerdeki karışıklıklar sayılabilir. Haziran 2012 de yayınlanan genelge, izinlerin zamanında alamaması sektörü olumsuz etkiledi. Bu genelge ya kaldırılmalı ya madenciliği kapsamamalı ya da izinler hızlı bir şekilde izinler verilmelidir.
 
KATMA DEĞERİ GÖZ ÖNÜNE ALINSIN
Konuşmasında Yeni Maden Kanunu çalışmaları için nabız yoklandığını da belirten Onur, "Sektör olarak bu çalışmayı yapanlardan istediğimiz mermer sektörünün ülkemize katma değeri göz önüne alarak bu çalışmaları yapmalarıdır. Türk mermeri hem blok hem de işlenmiş olarak marka yaptık. Bizler dünyadaki büyük projelerle ilgilenirken kendimizi iyi tanıtmak için sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmemiz geriyor" dedi. Onur, Global Stone kongresinin ise Türkiye'de yapılacağı bilgisin de verdi.
 
DÜNYA PAZARLARI DEĞİŞİYOR
MARBLE fuarının öneminden bahseden Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç ise "İl il gezmektense, bütün firmalar bir arada görülebiliyor. Dünya pazarları değişti. 2008'e kadar ABD ve Avrupa'ydı, Ama yaşanan sıkıntılardan dolayı ihracatçılar Afrika, Güney Amerika, Asya ve Güney Amerika'ya yöneldi. Çin, bizim en büyük pazarımız. Çin, Türkiye'den 890 milyon dolarlık alım yapıyor. Bu da gayet iyi. Hindistan'da kotaları kaldırabilirsek, Çin gibi ikinci bir pazar açılmış olacak" diye konuştu.
 
NÜKLEER DESTEK
Haziran 2012'den bu yana orman izinlerinin durdurulmasına dikkat çeken Erdinç, "Bu durum ocakların açılmasını engelledi. Böylece buradan yapılacak ihracatta da engellenmiş oldu. Geçen yıl, gecikmeden nükleer santralinin yapılması gerekiyor. Çünkü enerjide dışa bağımlıyız. Hükümetimizi tam destekliyoruz" dedi. Erdinç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya çok büyük. Son 20 yıldır dünyaya açılıyoruz. Afrika muazzam enerji kaynaklarına sahip... Avrupa büyük bir medya taarruzu yapıyor. Fransa'da bu yoğun olarak yapılıyor. Bizim de dostluk bildirilerine başlamamız gerekiyor. Biz Afrika'ya daha fazla yaklaşalım. Ticaretimizi geliştirelim" dedi.
 
ÇİNCE ÖNERİSİ
Erdinç, konuşmasında okullarda Çince öğretilebileceğine dikkat çekerek, "Dünyada üretilen malların yüzde 65'i Çin'de üretiliyor. Onu rakip olarak görmemek gerekiyor. Ortaöğretim derslerimizi Çince ve İngilizce dersleri koymalıyız. Çünkü gelecek burada" ifadesinde bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yeni fuar 27 Mart 2013 Çarşamba 16:09

400 milyon (trilyon) yatırımla ve görkemli yeni fuar ile Sayın Kocaoğlu Tarihe geçecektir... Kutluyoruz Başkanı

Yorumu oyla      18      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LİYAKAT’tan uluslararası işbirliği
Ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği hedefiyle İzmir’de bulunan İngiltere ...
Kentsel dönüşümde Ege-Koop damgası
Halk arasında “Kentsel Dönüşüm Yasası” olarak bilinen “6306 Sayılı Afet ...
Pamukta umut veren fiyat artışı
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu ...
 
Turizme ‘tarihi özür’ dopingi: İsrailliler Eylül’de…
İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin ...
Tartan Egeli kadın girişimcilerin sesini Ankara'ya duyuracak
İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Tartan, TOBB Kadın Girişimciler ...
İTB tarihinde bir ilk: Meclis Başkanı’na kınama!
İzmir Ticaret Borsası(İTB) yönetimi ile Meclis Başkanı Halit Kaya arasında ...
 
Marks&Spencer ile bahara renkli davetiye
Mevsimler değişirken yenilenmenin en güzel yollarından biri de gardrobunuzu ...
Dünya Turizm Örgütü’nden EXPO’ya tam destek
Çeşme’de turizm zirvesi başladı. Açılış kokteylinde Dünya Turizm Örgütü ...
İzmir’de emlakçılardan ‘dönüşüm’ uyarısı
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kentsel dönüşümden ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva