HABERLER>EGE
25 Ekim 2019 Cuma - 15:11

Manisa fayının geçmişini araştırmak için hendek açıldı

Manisa Valiliği ve Şehzadeler Belediyesi, 35 kilometrelik Manisa fayının gelecek yıllarda üreteceği depremleri araştırmak amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Protokol kapsamında fayın geçtiği Turgut Özal Mahallesi'nde, 30 metre uzunluğunda, 4 metre derinlik ve genişliğinde hendek açıldı. DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yapacakları çalışmaların olası bir afet sonrası alınması gereken önlemler için yetkili kurumlara ışık tutacağını söyledi.

Manisa fayının geçmişini araştırmak için hendek açıldı

Son yıllarda artan depremler, şehirlerdeki çalışmaları da hızlandırdı. Manisa Valiliği ve Şehzadeler Belediyesi, 35 kilometrelik Manisa fayının gelecek yıllarda üreteceği depremleri araştırmak için DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Protokol kapsamında çalışmalara başlayan DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, Manisa fayının bir bölümünün bulunduğu Turgut Özal Mahallesi'nde hendek açtı. 30 metre uzunluğunda, 4 metre derinliğinde ve genişliğindeki hendek içerisinde, fayın geçmişte ürettiği depremler araştırılacak.

Prof. Dr. Sözbilir, öncelikle faylarda paleosismoloji denilen hendek tabanlı çalışma yapmak için fayı 1/5 bin ölçeğinde haritalandıracaklarını, bunun için de doğada dolaşarak, nerede başladığını nerede bittiğini bulmaya çalıştıklarını açıkladı. Diri fayları belirleyip, çizdiklerini belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Manisa fayının uzunluğu 35 kilometre. 35 kilometre boyunca dağın içerisinde önce dolaşıyoruz. Fay zonu boyunca dolaşıyoruz. En iyi uygun yeri buluyoruz ve hendek kazıyoruz. Kazının ardından kepçe izlerini yok edecek şekilde çalışma yapılıyor, ardından karelajlama dediğimiz yöntemle, ip ve çivilerle belli ölçekte karelajlıyoruz. Bu yöntemle hendekteki tüm görüntüleri kağıtlara geçiriyoruz. Buranın çizimini yapıyoruz. Fayın nereden geçtiğini araştırıyoruz" dedi.



'OLASI BİR AFET ÖNCEDEN BİLİNECEK'
Yaptıkları çalışmaların, afet öncesi ile afet zararını önleme ve azaltmak için ilgili kurumlara gerekli bilgileri vereceğini ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin Manisa fayı 7 büyüklüğünde bir deprem ürettiğinde, burada nasıl bir yıkım gerçekleşecek, hangi binalar devre dışı kalacak, hangi yollar devre dışı kalacak? Bunları önceden bilmek ve afeti yönetmek için bu çalışmaları yapıyoruz. Beş aylık bir çalışma. Sadece Manisa fayının haritalandırılması için yapılan bir çalışma. Manisa fayı üzerinde 4-5 hendek açılacak. Manisa fayının ürettiği depremler ortaya çıkacak. Bu afet yönetim anlamındaki ilk çalışmalardan biri."

Yukarı Çobanisa Mahallesi'nde Manisa fayının açık halinin görüldüğünü de kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, "Manisa fayının devamını burada görüyoruz. Fayların bir sürü verisi var. Bıçak kesilmiş gibi olması, çiziklerin olması lazım. Çatlakların olması lazım. Baktığınız zaman parçalarını görüyorsunuz. Çalışmalar öncelikle fayı tanımlamak için yapılıyor. Fayın ürettiği depremleri bulmaya çalışıyoruz. Deprem üretme aralıklarını bulduğumuzda fay geçmişte kaç yılda bir deprem üretmiş, gelecekte deprem tehlikesi nedir gibi sorulara yanıt da bulacağız. Böylece kent ölçeğinde deprem senaryoları hazırlanacak" diye konuştu. (DHA)

 
TMMOB tüm detaylarıyla paylaştı... İzmir'in kent suçları haritası!
 
Ek bina yolda: Bornova Belediyesi, eski İş Bankası binasını satın aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 hırsızlık şüphelisinin sabıka kayıtları şaşırttı!
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde Bursa’dan günübirlik gelerek girdikleri ...
Fethiye'de bir hiç uğruna ölüm!
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, işlettiği kafeteryanın önünde 4 kişi arasında ...
Fethiye'de ekim ayında deniz keyfi
Fethiye'de ekim ayında deniz keyfi
 
Spil Dağı'nda sonbahar güzelliği
Spil Dağı'nda sonbahar güzelliği
Marmaris'te gürültüye 1,3 milyon lira ceza!
Muğla'nın Marmaris ilçesinde turizm sezonunda eğlence merkezlerine yönelik ...
Manisa'da halk şifalı suya akın ediyor
Manisa'da halk şifalı suya akın ediyor
 
Aydın'da korkunç iddia: 10 aylık bebek uyuşturucudan hastanelik oldu!
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 10 aylık bebeğin annesi ve annesinin erkek ...
Sazlık alanda çıkan yangında 2 dönüm küle döndü
Muğla'nın Ula ilçesindeki sazlık alanda çıkan yangında, yaklaşık 2 dönüm alan hasar gördü.
Manisa'da 'baldız' cinayeti! Eniştesini tarım ilacıyla öldürdü
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde yaşayan Melek H. (24), cinsel saldırıda bulunduğunu ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva