HABERLER>GÜNCEL
9 Mayıs 2016 Pazartesi - 15:16

Mahkeme Socar Santrali’ne itirazı reddetti

İzmir’in Aliağa İlçesi'nde yapımına başlanacak olan Socar Termik Santrali inşaatı verilen ÇED olumlu raporuna çevreciler itiraz etti. İdare Mahkemesi ÇED olumlu raporunun iptali için yapılan başvuruyu reddetti. Termik santrale karşı çıkan çevrecilerin son olarak Danıştay'a itirazda bulundu.

Mahkeme Socar Santrali’ne itirazı reddetti

Aliağa'da, Socar Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılacak olan, petrokoka dayalı termik santral için yargıdan önemli bir karar çıktı. Aliağa kent merkezinde 490 bin metrekarelik alana kurulması planlanan Socar Power Termik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'ÇED olumlu' kararını, çevreciler yargıya taşıdı. Avukatların başvurusunu inceleyen İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, termik santralin yapımı için gerekli olan ÇED olumlu raporunun iptal istemini reddetti. Mahkeme kararında, "Dosyada bulunan bilirkişi raporu, ek bilirkişi raporuyla, tüm bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesi, değerlendirilmesinden sonra uyuşmazlık konusu çevresel etki değerlendirme raporu, eklerinin yeterli, uygun açıklamalar içerdiği, hesaplamaların yeterli düzeyde veri ve belgeye dayandırıldığı, seçilen yer ve teknolojinin uygun olduğu, çevreye olabilecek olumsuz etkilerin giderilmesi için gerekli önlemlerin tespit edildiği, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonucu bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucuna varıldığından, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık tespit edilememiş olup, davacı tarafın aksi yöndeki iddialarının ise bilirkişi raporunda yer alan yukarıda özetlenen kısımlar kapsamında işlemi kusurlandıracak nitelikte görülmemiştir" denildi.

ÇEVRECİLERDEN İTİRAZ GELDİ
Mahkemenin ret kararına rağmen mücadeleyi bırakmayan çevreciler, kararı temyiz etti, Danıştay'a itirazda bulundu. Aliağa'nın termik santralin yapılmasıyla yaşanmaz hale geleceğini, termik santral sahası içerisinde bulunan arkeolojik SİT alanının da zarar göreceği yok olacağını savunan avukatlar ortak temyiz dilekçesinde, “İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 19.09.2012 tarihli ve 1308 sayılı kararıyla 1'inci Derece Arkeoloji Sit Alanı ilan edilen sahaya şirket tarafından inşaat faaliyeti başlamıştır. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından ilgili yerlere konuyla ilgili başvuru yapılmıştır. Şimdiden telafisi çok zor zararlar doğmaya başlamıştır. Yaşanacak yeni olumsuz sonuçların önlemesinin tek yolu, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasıdır. Bu nedenle, Socar Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Socar Power Termik Santrali Entegre Projesiyle ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğinin 14'üncü maddesi kapsamında 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı'nın yürütmesinin durdurulmasına, Temyiz incelemesi sonunda açıkça hukuka aykırı olan İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nin reddi kararının bozulmasını telep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

İlçede çevrecilerin protesto hazırlığında olduğunu, Aliağa'yı yaşanmaz bir kent olmaktan kurtarmak istediklerini söyleyen davanın avukatlarından Arif Ali Cangı, “Taleplerimiz dikkate alınmadı, bilirkişiler şirketin danışmanı gibi davrandı. Santral içerisinde yer alana arkeolojik SİT alanı da zarar görecek" suçlamasında bulundu. (dha)

 
Selfie uğruna 128 yıllık heykeli devirdi
 
Başkan Doğruer 'anneleri' ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9 kişinin katili için istenen ceza belli oldu
Gaziantep'te Yusuf T'nin eşiyle 8 akrabasını öldürdüğü, 2 akrabasını da ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Günü nedeniyle yayımladığı mesajda ''Türkiye ...
Yeşilova Höyüğü'nde 5 bin yıllık yaşam izi!
Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan İzmir'deki Yeşilova Höyüğü ...
 
İzmir ve Aydın Şubat’ta sıcaklık rekoru kırdı!
Meteoroloji kuruluşlarının verilerine göre, dünyanın ortalama sıcaklığı ...
Flaş! Mardin’den acı haber: Uzman çavuş şehit
Mardin’de bir uzman çavuş çıkan çatışmada şehit düştü.
İzmir’i faciadan döndüren 2 operasyon: PKK timi çökertildi
İzmir’de geçen cuma ve pazar günü yapılan iki ayrı operasyonda, kentte ...
 
Can Dündar’a saldırıda iki kişi daha gözaltında
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a, adliye önünde ...
Gül’ün eski danışmanı: ‘Pelikan’ talimatı...
11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever, Başbakan ...
Toruna çakmaklı işkenceye ne ceza çıktı?
İzmir’in Menemen İlçesi'nde, 6 yıl önce, torunları 10 yaşındaki M.B.Ö.'nün ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva