HABERLER>EKONOMİ
26 Aralık 2016 Pazartesi - 12:40

Kuru meyve ihracatında hedef 1.5 milyar dolar

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep: Bu sezon üzümde bizim beklediğimiz rakamlar 500 milyon dolar, kayısı da 300 milyon dolar, incirde de 250 milyon dolar civarında olur. Diğer kuru meyve ürünleriyle beraber 1,5 milyar dolar ihracat seviyelerini yakalarız…

Kuru meyve ihracatında hedef 1.5 milyar dolar

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru meyvede 2016-2017 sezonunda 1,5 milyar dolar ihracat hedefleniyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru meyve ihracatında geride kalan sezonu değerlendirdi, ağustos ve eylül aylarında başlayan yeni sezona ilişkin beklentilerini aktardı.

Celep, rekolte ve fiyat anlamında bereketli bir sezon yaşayan sektörün, başta kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatında son yılların en yüksek ihracat değerine ulaşması beklendiğini ifade etti.

İncirde bir önceki sezona göre yüzde 4 rekolte eksikliği olduğunu dile getiren Celep, "Sezonun da getirdiği hava şartlarının etkisiyle biraz azalan bir rekolte eksikliği ve kalite problemleri yaşandı, bu doğal bir şey. Şu anda kuru incirde ton başına fiyatlar ortalama 4 bin 100 dolar, geçen sene ise 3 bin 900 dolar seviyelerindeydi ancak doğru kalitedeki incirin kilogramı 5 doların üzerinde satılıyor. Şu saatten sonra kontratların çoğu yapılmış durumda, 60 bin ton ihracatı yakalarız. Daha iyi işler gelecek, kaliteli ürünü olan müstahsil ve ihracatçı malını daha iyi değerlendirecek. Bu sezon üretici ve ihracatçı incirden memnun." dedi.

Celep, üzüm rekoltesinin ise bir önceki seneye göre yüzde 60 arttığına dikkati çekerek, "Bizim ürünlerimizin görselliğinin dışında damak tadı önemli, coğrafyanın verdiği bu zenginliği her yerde kullanabiliyoruz. Üzümde ton başına geçen sene 2 bin 200 dolar olan fiyatları, bu yıl rekolte artışları nedeniyle bin 500-600 dolar seviyelerine indi. Zaten fiyatlar dip yaptı. İran, bizimle rekabet edecek düzeyde değil. Güney Yarımküre'de de Brezilya ve Arjantin'e de ciddi satışlar yapmaya başladık. 270 bin ton civarında ihracatı gerçekleştirebileceğimizi tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Kuru kayısıda ise 105 bin ton rekolte öngördüklerini aktaran Celep, "Sezon sonunda kuru kayısı ihracatımızın 85-90 bin tonu aşması beklenmektedir. Talep artışları, fiyat yükselmesiyle kendi rengini belli eder. Bu sezon üzümde bizim beklediğimiz rakamlar 500 milyon dolar, kayısı da 300 milyon dolar, incirde de 250 milyon dolar civarında olur. Diğer kuru meyve ürünleriyle beraber 1,5 milyar dolar ihracat seviyelerini yakalarız." ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞER VURGUSU
Türkiye'de kuru meyve ihracatının halen geleneksel yöntemlerle yapıldığını, dökme mal ihracatı mantığından kurtulunması gerektiğini vurgulayan Birol Celep, şunları kaydetti: "Biz ürüne moda olarak bakmak zorundayız, her işin bir moda tarafı var. Bu modayı taze tutup, şekillendirmemiz lazım. Bizim gibi ihracatçı firmaların Ar-Ge birimleri kurarak, inovatif projeler oluşturmaları lazım. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği olarak her sene tekrarlanan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ile firmalarımızı bilinçlendiriyoruz. Bir tek Avrupa'ya değil, tüm dünyaya yönlenmemiz lazım. Ben Asya-Pasifik ülkeleri, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Çin ve Hindistan büyüyen birer ekonomi, buralara da öncelik vermemiz lazım."

"HAMALLIĞINI BİZ YAPIYORUZ, KAYMAĞI ONLAR YİYOR"
Celep, Türkiye'nin kuru meyvede belli bir kalite standardını tutturduğunu, bunu katma değerli ürünlere yansıtması gerektiğini dile getirerek, "Biz dünyanın en kaliteli kuru meyvelerine sahibiz fakat temelde miktarsal bazda, dökme ürün olarak ihraç ediyoruz. Ancak ürünlerimizi işleyip katma değer ilave eden ülkeler nihai ürün satışlarından bizlerden daha üst noktalarda yer alıyorlar. 'Kaymağını onlar yiyor. Biz burada yükün ağırını taşıyoruz. Bir anlamda hamallığının yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN KURU MEYVE İHRACATI
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye üretiminde ve ihracatında lider olduğu kuru incirde dünyada ihracatın yüzde 60'ını, kayısı da ise yüzde 80'ini tek başına yapıyor. Kuru üzüm, kayısı ve incir, Türkiye'nin toplam kuru meyve ihracatının yüzde 80'ini oluşturuyor.

Son 5 yılda Türkiye'nin kuru meyve ihracatı şöyle oldu:

YILLAR         TOPLAM KURU MEYVE İHRACATI

2012                            1.364.635.474

2013                           1.438.198.129

2014                           1.458.437.412

2015                           1.340.730.386

2016 (17.12.2016 'ya kadar)  1.250.924.525   

 
Bakanlık açıkladı: Bir haftada bin 96 gözaltı!
 
'Temiz Kent Foça' harekatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danışma Kurulu zirvesi: İzmir IF Wedding’e hazırlanıyor
Sektöründe Avrupa’nın en büyüğü IF Wedding Fashion İzmir Fuarı hazırlıkları ...
ETİK’ten İZTAV’a 2017 çağrısı: Çare o şirket!
ETİK Başkanı Mehmet İşler, geride kalan yılı ve 2017 hedeflerini değerlendirdi. ...
Dünya devi 193 bin aracını geri çağırıyor
BMW, Çin'deki 193 bin 611 aracını geri çağırıyor. Çin Kalite Denetleme ...
 
Vergide yeni dönem başlıyor!
Kamu alacaklarını tahsilde nakit dönemi bitiyor. 300 kalemden fazla vergi ...
İzmir’in ‘yaz saati’ faturası: 68 milyon TL!
İzmir’de Kasım ayında elektrik tüketimi, geçen yılın kasım ayına göre ...
AVM'lerin çalışma saatleri için sınırlama talebi
Palandöken, AVM çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini savunarak, ...
 
Tüketiciyi isyan ettiren yumurta fiyatları o ilçenin yüzünü güldürdü
Son günlerde yumurta fiyatındaki artış tüketicilerden tepki görse de Türkiye'de ...
İzmirli servisçilerden korsana ceza çağrısı
İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı ...
Bakanlık'tan 'erken rezervasyon' uyarısı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, erken rezervasyon kampanyalarıyla yurtiçi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva