HABERLER>EGE
23 Ağustos 2015 Pazar - 15:45

Kayaköy için restorasyon isteği

Fethiye'de Likyalılar döneminde M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Telmessos Antik Tiyatrosu, etrafını çevreleyen yapılaşma doğal özelliğini kaybetmesine neden olsa da geçen yıllarda tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından ziyaretçi akınına uğradı. İlçenin tarihi Kayaköy Mahallesi'ndeki 1900'lü yıllarda yapılan taş evlerin restore edilmesi istendi. Kayaköy'de daha önce ziyaretçiler tarafından gezilebilen iki kilise ise çökme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatıldı. Kayaköy'de yaşayan restoran işletmecisi Cengiz Ekiz, tarihi evlerin aslına uygun olarak restore edilmesini istediklerini söyledi.

Kayaköy için restorasyon isteği

MUĞLA - Sahip olduğu 3 bin 59 kilometrekare yüzölçümüyle bağlı olduğu Muğla'dan daha geniş yüzölçümüne sahip Fethiye, Antalya, Denizli ve Burdur'un sınırında yer alıyor. Antik Telmessos kentini de içinde bulunduran Fethiye'nin merkezindeki Telmessos Antik Tiyatrosu, etrafını çevreleyen yapılaşma doğal özelliğini kaybetmesine neden olsa da geçen yıllarda tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından ziyaretçi akınına uğruyor. İlçenin bir diğer tarihi yeri ise; Kayaköy Mahallesi. Sadece geçen yıl 162 bin tatilci ve turist tarafından ziyaret edilen tarihi Rum evleri artık ayakta zor duruyor. Bir dönem, restore edilip butik otellerin inşa edilmesiyle gündeme gelip tartışmalara neden olan Kayaköy'deki iki kilise ise çökme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatıldı.
 
ASLINA UYGUN RESTORE EDİLSİN
Tarihi evlerin hemen bitişiğindeki Antik Restoran adlı işletmesinde tatilci ve turistlere çeşitli lezzetler sunan işletmecisi Cengiz Ekiz, yabancı turistlerin özellikle kiliseler için geldiğini, söz konusu kiliselerin biran önce restore edilmesi gerektiğini savundu. Yapıların aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini belirten Ekiz, şöyle dedi:
 
"1923'lü yıllara kadar bu köyde Rumlar yaşamış. 1923 Türkiye- Yunanistan Nüfus Mübadelesi nedeniyle Selanik'teki Türklerle buradaki Rumlar yer değiştirmiş. Selanik'ten az sayıda Türk gelmiş ve burayı beğenmeyip başka yerlere gitmiş. Evler zamanla bakımsızlıktan yıkıldı. Bizim beklentimiz doğal güzelliğiyle Kayaköy'ün korunması. Tarihi evlerin içinde incir ağaçları çıkıyor ve bunlar büyüdükçe evlerin yıkılmasına neden oluyor. Aslına uygun olarak restore edilmesi taraftarıyız. İki kilise var ve ikisi de ziyarete kapatıldı. Göçme tehlikesi var. Bunların çok acil onarılması gerekiyor, çünkü turistler özellikle o kiliseler için burayı tercih ediyor. Turistlerin çok ilgisini çekiyor. O dönem bu binaları nasıl yaptıklarını merak ediyorlar. Evlerin hiç biri birbirinin önünü kapatmıyor ve ova manzarası var. Bu tarihi evlerin alt kesiminde yeniden kurulan Kayaköy'de ise yaklaşık bin kişi yaşıyor turizmle geçimlerini sağlıyor."
 
'SON UMUT' FİLMİNİN BİR BÖLÜMÜ BU KÖYDE ÇEKİLDİ
Dünyaca ünlü oyuncu Russell Crowe'un yönetmenliğini üstlendiği, Cem Yılmaz ile Yılmaz Erdoğan'ın da rol aldığı 2014 Avustralya, Türkiye, ABD ortak yapımı 'Son Umut' adlı filmin de bir bölümünün çekildiği Kayaköy'ün turistik açıdan daha verimli kullanılacağı günleri bekliyor.
 
 

 
Özerklik ilan eden eş başkanlar tutuklandı
 
Bucaspor’un defterlerine inceleme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa’nın yeni hastane binasında dere yatağı şoku!
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, 2012 yılında inşaatına başlanan Celal Bayar ...
Mazı Çayı kuruyor, Tuzla’da kuşlar yok oluyor!
Muğla’nın Bodrum İlçesi Mumcular Mahallesi'nde bulunan Mazı Çayı, kurumaya ...
Motosiklet otomobille çarpıştı: 1 ölü
Manisa’nın Kırkağaç İlçesi'nde, motosiklet otomobille çarpıştı. Kazada ...
 
Turizm cennetinde 4 hektar kül oldu
Muğla’nın Datça İlçesi'nde çıkan yangında 4 hektar zeytinlik ve makilik alan zarar gördü.
Bodrum'da MFÖ rüzgarı
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde sahneye çıkan MFÖ, hayranlarına ve tatilcilere ...
Yörük Şenliği'nde terör protestosu
Muğla'nın Seydikemer İlçesi'nde Geleneksel Beşkaza Yaylaları Yörük Türkmen ...
 
Manisa'da tren kamyonet çarptı: 3 yaralı
Manisa'nın Şehzadeler İlçesi'ndeki hemzemin geçitte yolcu treninin çarptığı ...
Eşcinsel turistler Kuşadası’nı hareketlendirdi
Aydın’ın Kuşadası İlçesi'nde limana yanaşan 5 gemiden 2 bini gay, 9 bin ...
Alaşehir’de feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı
Manisa’nın Alaşehir İlçesi'nde, hatalı sollama yapmak isterken otomobille ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva