HABERLER>İŞ DÜNYASI
21 Mart 2024 Perşembe - 10:07

Karaburun'da Erkan Petekkaya isyanı!

Oyuncu Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu Nano Yenilenebilir Enerji Şirketi’nin Karaburun’da dikmek istediği güneş enerji santraline bölge halkından itiraz geldi. Projeye karşı çıkan vatandaşlar topladıkları imza ile ÇED sürecinin sonlandırılmasını istedi.

Karaburun da Erkan Petekkaya isyanı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED sürecini başlattığı oyuncu Erkan Petekkaya’ya ait Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin ‘Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh)’ projesine, Karaburun Yerel Fok Komitesi ve vatandaşlar itiraz etti.

Küçükbahçe Muhtarı Ahmet Akgüloğlu, tarafından mahallede toplanan imzalar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilirken Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin Yarımada’da çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşlerini alarak hazırladığı rapor da ilgili kamu kurumlarına gönderildi.



Karaburun Yerel Fok Komitesi'nin projeyle iligili açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“..Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesi,  Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindedir. Proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri vardır. Diğer yandan proje alanı ve çevresi mera ve tarım alanıdır.

Projenin önerildiği alan “Özel Çevre Koruma Bölgesi” içerisindedir. Alanda varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcuttur. Avrupa Birliği ve IUCN çalışmalarına göre sadece koruma alanlarında değil habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şarttır.

Güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması ile böcekler, sürüngenler ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmektedir. Proje alanı büyük bir alanı kaplamaktadır.  Projenin yaratacağı habitat bölünmesi, termal ısı ve mikro klima değişiklikleri gibi sebeplerle proje alanı ve çevresinde habitat kayıpları yaşanacaktır.

Projeye ilişkin ÇED başvuru raporunda; İlgili projenin ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu açıklanmaktadır. Raporda alanın flora, fauna özelliklerine ilişkin veri bulunmadığı gibi, projede kümülatif etki yaratacak bir etkinin de olmadığı ve projenin sera gazı emisyonunu azaltacağı belirtilmektedir. Oysa ki Küçükbahçe Mahallesi tescilli meralarının üzerinde kurulması düşünülen  DGES projesi, biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar verecektir.

15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 15 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamış, bu projelerden Lodos A.Ş’nin Yaylaköy’deki Karaburun RES (kapasite artışı) ve GES projesi nihai onay alarak “ ÇED Olumlu” kararı verilmiştir. Ancak bu karara ilişkin Yaylaköy’lü vatandaşların açtığı dava süreci sonucu yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.

Karaburun – Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra önerilen 8 GES projesi, mera, tarım, zeytinlik ve orman alanların üzerinde yer almaktadır. Bu yatırımların, bölgenin doğal ve çevresel değerlerinin yanında sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı kaçınılmazdır.  Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Alandaki kadimden beri kullanılan ve tescilli meralar RES ve GES tahsisleri sebebiyle daraltılmıştır. Ayrıca, bu alanların tahsisi ve etrafının çevrilmesi, hayvancılık ile uğraşan yöre halkının ortak kullanılan mera ve su kaynaklarına erişimine engel olmaktadır.

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcuttur. Yarımada’nın ekolojik karakterini önde tutacak ve yatırımları bütüncül değerlendirecek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin karakteristik özelliklerine ve değerli ekolojisine yönelik üst ölçekli koruma planları yapılmadan yeni yatırım proje çed süreçleri başlatılmamalıdır.

DGES projesi,  Karaburun-Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı öncesi verilen yenilenebilir enerji lisans sahaları içerisinde değildir. Projeye ilişkin ön lisans kararı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra verilmiştir. Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar verecek, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına neden olacak bu yıkım projesine izin verilmemelidir. Bu sebeble, Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi geri çekilmeli ve iptal edilmelidir..” denildi.



PROJE HAKKINDA
Küçükbahçe Mahallesi, 518 ada, 100, 101 ve 102 parseller içerisinde Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesinin gerçekleştirilmesini planlayan şirketin yapacaklarına ilişkin ayrıntı da belli oldu.

Buna göre, projenin gerçekleştirileceği Güneş Enerji Santrali Alanı’nda 24 MWm/16 MWe Kurulu gücünde santral kurulacak. Yine bölgede 545 Wp gücünde 44.037 adet Bifacial Çift Cam Modülü panel ve 333,340 kWe gücünde 48 adet inverter kullanılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’na göre 518 ada 100 ve 101 parsel Mera ve 518 ada 102 parsel Ham Toprak niteliği taşıyor.  Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında İzmir K-16 paftasında kalmakta olup tesis alanı Çayır-Mera ve Özel Çevre Koruma Bölgesi niteliği taşıyor.

Toplam 32.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi ve üretilecek olan enerjinin, Karaburun TM OG (TR-1) barası (90 MVA)’’ na girdi-çıktı bağlantı şeklinde bağlanması planlanıyor.

 
'Memleket'ten geldiler... CHP Bayraklı'da rozet şov!
 
CHP adayı Tugay'dan seçmenlere ıslak imza çağrısı!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kucukbahce li 24 Mart 2024 Pazar 22:38

Denizde balik çiftlikleri dağlarda rüzgar gülleri bide güneş panelleri gelecek köylünün zaten küçük bir ova alanı var tüm gencleri büyük şehire maaşla çalışmaya gitti kim hayvancılık kim çiftçilik yapacak çiftçi uretmeyince ne olacak et 2binlirada olur köfteyi rüyamızda görür olduk zaten bu sanatçı bir piyonldur arkasındaki kişiler kimdir araştırılsın güneş panelleri bahanesiyle denize hakim mera alanlarını imara açma girişimi 10 yıl sonra villa yaparlar zenginler kendilerine onun çabası

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa akın 22 Mart 2024 Cuma 22:31

Teknoloji siz kalkınma olmaz ama doğa ile barışık olmalı , doğaya zararlı şeyi kabul etmek imkansız

Yorumu oyla      0      0  
H.Yarbız 22 Mart 2024 Cuma 15:36

Rant ve parahıtsı yaşadığımız Evrene ölüm.,gelecek kuşaklara ihanet

Yorumu oyla      0      0  
Nazım Güngör 22 Mart 2024 Cuma 08:28

Karaburun yarım adası : Senelerce hep yabancılar tarafından sömürülmüştür. 1940 ve 1950 Lili yıllarında Civa madeni işletmeleri olarak her yer delik deşik edilmiş. 1970 yıllarında Urla Orman bölge şefliği ile Batı bölgeleri bazı kesimleri Cam ağaçları ile Sn.Merhum Ör.Muh Hakkı bey tarafından ağaçlandırılması yapılmış bu gün ki hale gelmişti. Yine 1970 yıllarında kurulan S,S yaş Meyve kooperatifi tarafından Çiftçilerimiz zarara uğratılmış bagciligin kızı kazınmış bir salkım Üzüme muhtaç hale getirilmiş, 2980 yılların da batı köyleri Enginar yetiştirmiş bu sebzeden büyük kazanlar sağlamıştır,fakat yine alıcılar tarafından paralar ödenmiş işçiliği zor olduğundan Üreticiler Narenciyeye yönelmiştir.yine bu ürünlerini başkaları tarafından alınıp bedeli zar zor alınıp bundan da vazgecilmek üzeredir . Sulama göletleri olmasına nazaran hala Enginar.a donulememistir. O güzelim toprak beton yığınına dönülmüş bir çok araziler yabancılara bina kurulması için satılmıştır.(Karareis ,Çiftliğ) gibi yazık oldu Karareis.e sıra şimdi dağlara geldi çok düşünmek lazım dağları da satalım bakalim Ey batı köylüllerim nereye gideceğiz neler yapacağız düşünmek konuşmak gerekir Aziz dostlarım hepinize en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.

Yorumu oyla      0      0  
İzmirli vatandaş. 22 Mart 2024 Cuma 02:16

Karaburun aşağı boyabagi koyunda bulunan zeytinli tarladaki tadilat adı altında yapılan malikane,ağaçlar kesilerek yapılan helikopter pisti, kıyı kanununa aykırı olarak kayalıkların üstüne beton dökerek ,etrafı çitle çevrilerek yapılan özel güneşlenme alanı hakkında da haber yapmanızı bekliyoruz.bununla yetinmemişler araziye tek katlı yeni bir kaçak ev daha yapılmış araziye giden eski yol asfaltlanmiş yol arazi içinde de devam ediyor.parsel sorgulamada zeytinli tarla olarak görünen arazide ne zeytin ağacı kalmış nede toprak her yer beton...belediye üç maymunu oynuyor. Sözde burası birinci derece sit alanı ve özel koruma alanı...belediye başkanı sıradan vatandaşın köy evlerini yıkarken neden bu kanunsuzluga sessiz..

Yorumu oyla      0      0  
Erol 21 Mart 2024 Perşembe 22:59

Çalık binlerce donum almış erkanı ki ufacık bir proje çalık dağları almış siz karınca ile vakit kaybediyorsunuz

Yorumu oyla      0      1  
Karaburun'lu Celil 21 Mart 2024 Perşembe 20:19

Ranta bak ya çok yazık ülkeyi ne hale getirdiler. ne tarımı ne hayvancılığı, hayatta seyretmeyeceğim sözde artist tipler ne işlere girişmiş. Ta İstanbul dan gelip küçük bahçemize çöküyorlar. efendiler o arazi milletin, köylünün malı bu şahısa uzaklara gidene kadar köylüde kalsaydı. Milleti açlığa mahküm etmeye yemin mi ettiniz.

Yorumu oyla      1      0  
Yılmaz Dogan 21 Mart 2024 Perşembe 16:18

Oyuncu" Erkan Petekkaya'' Hiç kafan çalışmıyor'' Enerji santrali deniz kenarına kurulur'' Böylece Japon''yada oldugu gibi hem deniz dalgasından hem rüzgardan enerji üretilir, İki kuruş para için" Vatandaşa İsrail gibi eziyet etmeye hakkın yok'' Köylüyü asker ve polisle korkutup jop ve biber gazıyla zulüm demek kur''anda yeri yoktur, O güzelim bal yapan arılar'' cıvıl cıvıl öten kuşlar'' Gakgırak Gakgırak keklik sesleri'' Sabahları meleyerek otlanmaya giden kuzular koyunlar'' Hepsi doganın ormanları bir parçası'' Başka güneş enerji santrali kuracak yer yokmuydu? Koskoca türkiyede"ve ya egede başka yermi yok?, Bence bu pırojenin yerini degiştirin'' insanlara dogaya zarar vermeyen bir yer seçilmesi.

Yorumu oyla      3      0  
izmirli 21 Mart 2024 Perşembe 14:53

res'lerin çevreye zararını anlamadan bilmeden yorum yapmayalım.. güzelim doğal alanlara değil çıkın dağlara...

Yorumu oyla      1      0  
Selvi Karabulut 21 Mart 2024 Perşembe 11:21

Termik Santral mi, RES mi, doğaya daha zararlı? Herkes çöp üretiyor, elektrik tüketiyor, mıcır kullanıyor vb. hiç kimse kendi bölgesinde üretim ve depolama tesisi istemiyor. Bu tesisler Mars''a mı kurulacak? Karapınar''daki (Konya) 2 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayan GES''e bile itiraz edildi, ki orası çöl ve erozyon bölgesi.

Yorumu oyla      5      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EİB’ten iki ayda 3 milyar dolarlık ihracat!
2024 yılına mevcudu korumak hedefiyle giren Egeli ihracatçılar, 2024 yılının ...
Kestelli'den dikkat çeken çıkış: İzmir'de her şey var, hiçbir şey tam yok!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Buluşması’ toplantısında ...
ESİAD Başkanı Zorlu: İzmir'de marka başvuruları artışta
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
TTO Başkanı isyan etti: İzmir'de kartelin dik alası var!
Beton-çimento firmaları hakkında açılan soruşturmaya İzmirli firmaların ...
THY çalışanlarına yüzde 64 zam
THY ile Hava-İş Sendikası arasında 2 yıllık dönemi kapsayan 28. Dönem ...
Bakanlık'tan 848 milyon liralık ceza!
Ticaret Bakanlığı, otomotiv, emlak, haksız fiyat, fiyat etiketi ve diğer ...
 
Yorgancılar ‘mesleksizlik’ var dedi, Bakan Kacır’a seslendi: Meslek liseliler askerlikten muaf tutulsun!
Meslek eğitimi olan personel bulmakta zorluk çektiklerini belirten ve ...
İş makinelerinin ithalat denetimleri düzenlemesi ertelendi
Greyder, paletli ekskavatör, beko loder ve beton pompası gibi kara yolu ...
Bakanlık açıkladı: 96,8 milyon lira ceza kesildi!
Ticaret Bakanlığı, piyasa denetimleri kapsamında, 2023'te 124 bin 188 ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva