HABERLER>İŞ DÜNYASI
20 Mart 2024 Çarşamba - 16:33

Kestelli'den dikkat çeken çıkış: İzmir'de her şey var, hiçbir şey tam yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Buluşması’ toplantısında konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli "Her zaman söylerim; "İzmir’de her şeyden var ama hiçbir şeyden tam yok” diye. Bu aslında bir başka şuna denk geliyor; her alanda potansiyelimiz var, ama hiçbir alanda potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz" dedi.

Kestelli den dikkat çeken çıkış: İzmir de her şey var, hiçbir şey tam yok!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, İzmir Ticaret Odası, EBSO ve İzmir Ticaret Borsası tarafından ortak düzenlenen ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Buluşması’ toplantısına katıldı.

İZTO’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Dağ’ın yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı katılım sağladı.

KENDİSİNİ KUTLUYORUM
Sözlerine Dağ’ın toplantıya katılımının önemini vurgulayarak başlayan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir İş Dünyası Toplantıları çerçevesinde, Bakanlarımız ve Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylarımız ile bir araya gelip hem seçimleri hem de bu vesileyle, İzmir’in yarınlarını konuşmayı son derece kıymetli buluyorum. Bugün de Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Sayın Hamza Dağ ile bir aradayız. Seçimler, demokrasilerin bayramıdır. İzmir’de de tam bir bayram havasında ve karşılıklı saygı çerçevesinde geçmesine katkı sağlayan tüm adaylara teşekkürü bir borç biliyorum. İzleyebildiğim kadarı ile genç ve tecrübeli bir siyasetçi olarak; Sayın Dağ’ın sadece İzmir’e dair projelerini ve hizmet hedeflerini anlatan kampanyası Türkiye genelinde de örnek seçim kampanyası yönetimi olarak gösteriliyor. Bu nedenle de ayrıca kendisini kutluyoruz” dedi.

1-2 MİLYON TURİSTE TAKILIP KALDIK
İzmir’in herkesin kıymetlisi olduğunu vurgulayan Kestelli, “İzmir hepimizin en kıymetlisi. Ve bir çoğumuz bu güzel kentin henüz hak ettiği yerde olmadığına inanıyoruz. Her zaman söylerim; “İzmir’de her şeyden var ama hiçbir şeyden tam yok” diye. Bu aslında bir başka  şuna denk geliyor; her alanda potansiyelimiz var, ama hiçbir alanda potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz.  10’dan fazla üniversiteye sahibiz ama başarı sıralamasında arzulanan üniversitelerimizin bireysel başarıları bir yana totalde hedeflediğimiz noktada değiliz. Bir liman kentiyiz ama limanlarımız arasında bir koordinasyon ve eşgüdüm birlikte hareket etme sinerjisi yok. Sağlık ana temasıyla iki kez EXPO adayı olduk ancak ülkemizin önemli marka hastanelerini bile kentimize çekmekte zorlanıyoruz. Uluslararası sağlık turizmi bu işi yapanların gayretiyle ilerlemeye çalışıyor.  İzmir’in bir ucunda Bergama, diğer ucunda Efes gibi iki mücevhere sahibiz; denizimiz, güneşimiz, koylarımız göz kamaştırıyor ama yıllardır 1,5-2 milyon turist barajında takılıp kaldık. Kent olarak köklü kulüplere ve derin bir spor kültürüne sahibiz ama sportif başarılarda inişli çıkışlı bir yapımız var. Sanayi potansiyelimiz mevcudun çok üzerinde ama geliştirmek için yerimiz yok. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltmamız mümkün” ifadelerini kullandı.

Kestelli konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

KADIN ORANI YÜZDE 42
“Ben bugün Borsamızın ana iştigal alanı olan tarım ve hayvancılıkla ilgili konulardan ağırlıklı olarak söz etmek istiyorum; Ülkemiz, 2023 yılında 69 milyar dolarlık tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasında. Net olarak ifade etmek isterim ki tarım ve hayvancılık Türkiye için;  Mukayeseli rekabet üstünlüğü potansiyeli yüksek, geçtiğimiz süreçte her türlü zorluğa rağmen dış ticaret fazlası verdiğimiz, sosyal dengenin çimentosu işlevi gören, istihdamın nefes almasını sağlayan bir sektör. Milli gelir içerisindeki payı yüzde 6,2’ye gerilese de toplam istihdamın önemli bir bölümü hala tarım sektöründe yer alıyor.  Toplam istihdamın yüzde 14’ü, yani 4,5 milyon kişi tarım sektöründe çalışıyor. Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde yaklaşık 20 milyon insanımız bu sektörden geçimini sağlıyor. Tarımda çalışan kadın oranı yüzde 42’yi buluyor.  Dolayısıyla tarım ve hayvancılığın üretimden ticarete, tedarik zincirinden ihracata kadar her aşamada güçlendirilmesi, ülkemiz için bir beka sorunu.”

UN VAR, ŞEKER VAR…
“İzmir’e gelince... 150 binden fazla ailenin geçimini sağladığı, 165 farklı bitkisel ürün yetiştirildiği İzmir, tarımda ülkemizin öncü şehri konumunda. Rakamlarda bu durumu açıkça ortaya koyuyor.  350 bin hektar ile ülkemizin toplam tarım arazi varlığından yüzde 1,5 pay alıyoruz. Toplam tarımsal üretim değerinden aldığımız pay ise bunun çok üzerinde ve yüzde 4 seviyelerinde. 2023 yılında 3,8 milyar dolar tarım ürünleri ihracatımız ile ülke toplamından yaklaşık yüzde 15 pay alıyoruz. Ve şehrimizden yapılan toplam ihracatın dörtte birinden fazlası, yüzde 27’si tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor. Organik tarım, su ürünleri, süs bitkileri gibi katma değerli ürünlerin üretim merkezi durumundayız.  Ancak bu veriler şehir olarak bu sektörde hedeflerimize ulaştığımız ya da daha iyi noktalara gelemeyeceğimiz anlamına gelmiyor.  Hepimiz biliyoruz ki, başta üretimde verimlilik olmak üzere, gıda işleme ve depolamadan israf ve kayıpların azaltılmasına, daha etkin iç ve dış ticaretten katma değerin arttırılmasına kadar yapacak çok işimiz bulunuyor. Üstelik, şehrimizde tüm bu alanlarda yaşanacak her iyileşmenin, bugüne kadar olduğu gibi ülkemiz için de iyi bir örnek oluşturacağının farkındayız. Peki pek çok küresel ve yerel zorluklarla karşı karşıya olduğumuz günümüzde sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerini şehrimizde nasıl tesis edeceğiz? Borsamızın geliştirdiği projelerden İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile Ege Gastronomi Projesi ve diğer Oda ve Borsalarla hayata geçirmekte olduğumuz tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri alanında ne tür iş birliklerine imza atabiliriz? Bugünkü buluşmamızı bu çerçevede derinleştirmemizin sizin de kentle ilgili vizyonunuzu daha net anlatmanıza katkı sağlayacağına inanıyorum. Un var, şeker var yağ var siz bunları nasıl harmanlayıp kente nasıl bir vizyon ortaya koyacaksınız? Bizler sizi sık sık dinleme fırsatı bulduk ancak üyelerimizle de İzmir ufkunuzu ve Borsamız açısından baktığınızda özellikle tarım sektörüne dair görüşlerinizi paylaşmanız dileği ile…”

 
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'mazot' çağrısı!
 
Yunan Hava Kuvvetlerine ait F-16 denize düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESİAD Başkanı Zorlu: İzmir'de marka başvuruları artışta
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
TTO Başkanı isyan etti: İzmir'de kartelin dik alası var!
Beton-çimento firmaları hakkında açılan soruşturmaya İzmirli firmaların ...
THY çalışanlarına yüzde 64 zam
THY ile Hava-İş Sendikası arasında 2 yıllık dönemi kapsayan 28. Dönem ...
 
Bakanlık'tan 848 milyon liralık ceza!
Ticaret Bakanlığı, otomotiv, emlak, haksız fiyat, fiyat etiketi ve diğer ...
Yorgancılar ‘mesleksizlik’ var dedi, Bakan Kacır’a seslendi: Meslek liseliler askerlikten muaf tutulsun!
Meslek eğitimi olan personel bulmakta zorluk çektiklerini belirten ve ...
İş makinelerinin ithalat denetimleri düzenlemesi ertelendi
Greyder, paletli ekskavatör, beko loder ve beton pompası gibi kara yolu ...
 
Bakanlık açıkladı: 96,8 milyon lira ceza kesildi!
Ticaret Bakanlığı, piyasa denetimleri kapsamında, 2023'te 124 bin 188 ...
Menemen Serbest Bölge için kritik aşama!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin de kurulma çalışmaları ...
Kredi kartı kullananların gözü bu tarihte
Seçimlere yaklaşırken piyasalarda tedirginlik artıyor. Borsa İstanbul ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva