HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Mart 2024 Salı - 14:18

Yorgancılar ‘mesleksizlik’ var dedi, Bakan Kacır’a seslendi: Meslek liseliler askerlikten muaf tutulsun!

Meslek eğitimi olan personel bulmakta zorluk çektiklerini belirten ve çağrıda bulunan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “Meslek ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilere burs verilmesi yaygınlaştırılmalı. Meslek liseleri öğrencilerinin kendi alanlarında çalışması durumunda SGK ve gelir vergisi oranında yüzde 25 destek verilmesi önemli. Meslek lisesi mezunlarının 20 günlük temel eğitiminden sonra askerlikten muaf olmaları sisteme dahil olabilmesi için önemli" diye konuştu.

Yorgancılar ‘mesleksizlik’ var dedi, Bakan Kacır’a seslendi: Meslek liseliler askerlikten muaf tutulsun!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ-  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır İZTO, EBSO ve İTB’nin ev sahipliğinde İZQ binasında düzenlenen İzmir iş Dünyası Buluşması toplantısına katıldı.

Düzenlenen toplantıya Bakan Kacır’ın yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Başkanı Işınsu Kestelli ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Toplantıda katılımcılar adına konuşan Yorgancılar dikkat çekici mesajlar verdi.

GİRİŞİMCİLİĞE HİZMET VERMEKTE
İZQ’ya dikkat çekerek sözlerine başlayan Yorgancılar, “Bir İzmir projesi olarak İzQ’yu2022 yılında hayata geçirdik. EGİAD ve ESİAD’ın yüzde 2’şer, İzmir Valiliğinin yüzde 1 ve diğer tüm ortakların yüzde 19 hisseye sahip olduğu ve 10 milyon sermaye ile kurulmuş olan İZQ, fikir aşamasında veya en ileri seviyedeki projeye, girişimciye hizmet vermektedir. İzQ ayrıca start-upların inovasyon odaklı ürün ve hizmet geliştirmelerine destek vermeyi ve girişimcileri ulusal ve uluslararası düzeyde yatırımcılar, girişimciler, mentorlar ve kurumlar ile temasa geçirmeye aracılık eden bir merkezdir. İzmir Kalkınma Ajansı’mızın fizibilite desteği ile çıktığımız yolda, Avrupa Birliği’nin İzmir’de “Yenilik (İnovasyon) Merkezi” kurulması programına dahil olduğumuz proje Bakanlığımız ve UNDP tarafından da desteklenmiştir. Bilişim Vadisi ile imzalanan protokol ile de İZQ’da Bilişim Vadisi Teknopark teşviklerinden faydalanılabilecek. Her iki merkezimizde toplam 35 firma yer almakta, ekosistemin buluşma noktası olmak vizyonu 52 ofisimizde yüzde 90 doluluk ile hizmet verilmektedir. 2 başarılı girişimcimiz, 675 bin ve 900 bin dolar olmak üzere toplam 1,6 milyon TL değerinde tohum yatırımı aldılar” dedi.

ÇEKİM MERKEZİ OLMAYA ADAYDIR

Sürdürülebilirliği zorladığını belirten Yorgancılar,  “Bu perspektifle, İzmir merkezde girişimcilik odaklı başarı öykülerini üretmeyi ve bu sayede hem şehrimizi hem de ülkemizi dünya çapındaki inovasyon merkezleri arasında önemli bir konuma getirmeyi amaçlıyoruz. Işınsu Başkanımızın önderliğinde İzmir Ticaret Borsamız tarafından geliştirilen ülkemizin bu alandaki önemli projelerinden birisi olan kısaca İİTM olarak adlandırdığımız İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile dünyadaki dönüşüme katkı koymak için var gücümüzle çalışıyoruz. İzmir’i tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde ulusal ve küresel bir merkez haline getireceğine inandığımız İTTM, aynı zamanda tarımda bilişim teknolojileri çalışan girişimciler için de bir çekim merkezi olmaya adaydır. İzmir Kalkınma Ajansımızın güdümlü proje desteği sağladığı, sizden önceki Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın öneri ve desteği ile KOSGEB’e TEKMER başvurusu yapılan ve bu statüsü onaylanan İTTM’yi, Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteği ile Menemen ilçemizde yer alan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde hayata geçiriyoruz. Çok sayıda Oda ve Borsamız ile Menemen Belediyemizin ve ülkemizin 3 önemli bankası; Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası ve Denizbank’ın sermaye ortağı olduğu İTTM’nin açılışını çok yakın zamanda yapıyor olacağız. Açılışımızı onurlandırmanızdan büyük bir mutluluk duyacağımızı da özellikle belirtmek istiyorum. Bu vesileyle sizin şahsınızda İTTM projesine destek veren Bakanlığınızın tüm birimlerine ve böyle bir projeyi ilimize ve ülkemize kazandıran İzmir Ticaret Borsamıza teşekkür ediyorum. Enflasyondan kutuplaşmaya kadar birçok etken bugün üretimin sürdürülebilirliğini oldukça zorlamaktadır” dedi.

Konuşmasına hazırladığı sunum ile devam eden Yorgancılar, "Korona döneminde şunu yaşadık; Komşudan al sisteminin ne kadar güzel çalıştığını gördük. Bölgesel güç blokları özellikle AB’de Gümrük Birliği’ne bağlı bulunmamız, onların aldığı kararları uygulayan ülke durumundan çıkarak gümrük birliğinin güncellemesinin mutlaka doğru olduğunu belirtmek isterim" dedi.

ASKERLİKTEN MUAF TUTULSUNLAR
Meslek sahibi olanları bulmakta zorluk çektiklerini vurgulayan Yorgancılar, "Arz talep emsali artıyor, sanayici ara eleman bulamıyor. Yani mesleksizlik var. Bu ilimizde yüzde 13 civarında. İzmir’de genç işsizlik yüzde 24 seviyesinde. Bunun sebebi yaptığımız anket sonrası ortak nokta günün ihtiyacı ile örtüşmeyen üniversitelerde okutulan derslerin oranda mezun olan çocukların sitemin içinde aldığı eğitim karşılığında bir iş kolu olmaması. Bir diğeri bütün OSB’lere ruhsat verirken önce meslek lisesini yapın sonra ruhsat verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Meslek ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilere burs verilmesi yaygınlaştırılmalı. Meslek liseleri öğrencilerinin kendi alanlarında çalışması durumunda SGK ve gelir vergisi oranında yüzde 25 destek verilmesi önemli.  Meslek lisesi mezunlarının 20 günlük temel eğitiminden sonra askerlikten muaf olmaları sisteme dahil olabilmesi için önemli" diye konuştu.

Yurt dışına çıkış oranlara da dikkat çeken Yorgancılar sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü;

"Ülkemizi terk eden nitelikli gençlerin önlenmesi ulusal sorun haline geldi. Çalışanlardan 22 kişinin işten ayrılıp Avrupa ülkelerine gittiğini ifade etti İzmir'deki bir işletme sahibi.

İzmir'de sanayi arsası bulamıyoruz. Ya SİT var ya mera var. Meralara gittiğimiz zaman karşımıza mera özelliğini yitirmiş alanlar var. Bunların yeniden incelenerek sanayi alanı haline getirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. EBSO olarak 21 OSB kurduk ve hiçbirinde yer kalmadı. Bir tek yerimiz var acil hedefimiz. Türkiye'de hiç olmayan Atık İhtisas OSB'nin kurulması... Yer bulduğumuz gibi onu da hayata geçireceğiz üyelerimiz şimdiden hazır.

Tercihimiz doğrudan sermaye mi gayrimenkul yatırımları mı? Üretime önem veren yapınız var Sayın Bakanımız ancak benim pasaportumu almak isteyen insanların yaptığı yatırımlar yukarı doğru gidiyor.

ARGE merkezleri vergi indirme merkezleri oldu. ARGE merkezleri 2008 de açılmış ihracatımız kilo başı 1,54 iken 2023 yılında bin 300 ARGE merkezi açılmışken ihracat kilo başı 1,57...

Daha güçlü sanayi, daha güçlü Türkiye için olmazsa olmaz eğitim sistemimiz. Eğitim sistemimiz gözden geçirmemiz lazım. Bize Kore mi Finlandiya mı uygun incelememiz lazım. Ekonomide istikrar, öngörülebilirlik ve güvenin tesisi edilmesi çok önemli.”

 
CHP adayı Tugay'dan üreticilere moral: Karamsar olmayın, beraber atlatacağız
 
Bakan Tunç'tan 'para sayma' açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Feyzullah Koç 19 Mart 2024 Salı 21:41

Her Türk evladı askerliğini seve seve yapmalı

Yorumu oyla      1      1  
Başka bir fikir 19 Mart 2024 Salı 17:28

Peki şöyle yapsak meslek liseliler bedelli askerlik yapsa ve bedelli ücretlerini patronlar ödese...

Yorumu oyla      2      0  
VfV 19 Mart 2024 Salı 15:21

Emredersiniz beyefendi. Hatta sadece meslek liseliler değil teknik liseliler, imam hatipliler de muaf olsun, üstüne rütbe verilip maaşa bağlansınlar...

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş makinelerinin ithalat denetimleri düzenlemesi ertelendi
Greyder, paletli ekskavatör, beko loder ve beton pompası gibi kara yolu ...
Bakanlık açıkladı: 96,8 milyon lira ceza kesildi!
Ticaret Bakanlığı, piyasa denetimleri kapsamında, 2023'te 124 bin 188 ...
Menemen Serbest Bölge için kritik aşama!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin de kurulma çalışmaları ...
 
Kredi kartı kullananların gözü bu tarihte
Seçimlere yaklaşırken piyasalarda tedirginlik artıyor. Borsa İstanbul ...
120 firma, 20 bin istihdam... BASBAŞ yola çıktı!
Türkiye'nin 19'uncu, İzmir'in ise 3'üncü serbest bölgesi olan Batı Anadolu ...
Bakan Bolat açıkladı: 2024'te ihracat hedefi 377 milyar dolar!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 267 milyar dolarlık mal, 110 milyar ...
 
Türkiye'den META'ya günlük 4,8 milyonluk ceza!
Rekabet Kurumu, META hakkında başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı ...
Susam ihracatında hedef 250 milyon dolar!
Simitten tavuk yemeklerine, salatalardan ekmeklere, tahinden böreklere, ...
Ana Tanrıça'nın tapınma merkeziydi... Tarihi kurtaran karar!
Torbalı Uyuzdere Vadisi’ndeki koruma altında bulunan 1. derece doğal SİT ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva