HABERLER>SAĞLIK
2 Kasım 2020 Pazartesi - 16:46

Kalp hastalarına 'soğuk hava' uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Doğan, "Kalp hastalığınız varsa, soğuk hava tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir. Soğuk bir ortamdaysanız riskinizi azaltabilecek önlemleri aldığınızdan emin olun" dedi

Kalp hastalarına  soğuk hava  uyarısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Doğan, kalp hastalığı bulunan kişiler için soğuk havanın tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabileceğini belirterek, "Soğuk bir ortamdaysanız riskinizi azaltabilecek önlemleri aldığınızdan emin olun" dedi.

Doç. Dr. Doğan, kalp ve damar hastalıklarının, erkekler ve kadınlar için başlıca ölüm nedeni olduğunu belirterek, kış mevsimiyle soğuyan havanın kardiyovasküler sistem üzerindeki özel etkisine dikkat etmenin önemli olduğunu söyledi.

"Sıcaklık düştükçe kalp krizi, göğüs ağrısı ve kalple ilgili diğer sorunların görülme sıklığı artar." diyen Doğan, soğuk havanın kardiyovasküler sisteme etkilerini şöyle anlattı: "Soğuk havanın etkisi ile kan damarlarında büzüşme ve daralma olur. Bu daralma kalp ve damar sisteminde bazı sorunlara neden olur. Kalp vücuda oksijen bakımından zengin kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Koroner arterlerde daralma omuzlara, kollara veya boyuna da yayılabilen göğüs ağrısına neden olabilir. Kan basıncı yükseltir. Kalp yetmezliği olan kişilerde semptomların aniden kötüleşmesine, hastaneye yatma riskini ve hatta ölüm riskini arttırır. Ritim bozuklukları, düzensiz ritim (atrial fibrilasyon) riskini arttırırır. Kanda pıhtılaşma eğilimini arttırarak kalp krizi, inme ve akciğer pıhtısı riskini arttırır. Kalp hastalığınız varsa, soğuk hava tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir. Soğuk bir ortamdaysanız riskinizi azaltabilecek önlemleri aldığınızdan emin olun."

"KIŞ AYLARINDA DA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT"
Hipoterminin, alışılmadık bir süre boyunca soğuk havaya maruz kalındığında, vücut ısısının tehlikeli derecede düştüğünde ortaya çıktığını ve kardiyovasküler sistem için başka bir risk olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti: "Hipotermi, kalbin, sinir sisteminin ve diğer organların yanlış çalışmasına neden olur ve kalp yetmezliğine veya ölüme yol açabilir. Hipotermi semptomları arasında zayıf nabız, konuşma bozukluğu, titreme ve kafa karışıklığı bulunur. Soğuk havada yapılan bahçe işleri, koşma veya koşu gibi açık havada egzersiz programları veya hızla koşuşturma, kardiyovasküler riski artırabilecek aktivitelerdir. Bir kişi fiziksel aktiviteye alışık değilse, soğuk hava, tüm bu aktiviteleri potansiyel olarak tehlikeli kılar. Soğuk havanın kalp ve damar sistemi üzerindeki etkilerini azaltmanın yolları vardır. Öncelikle, düzenli fiziksel muayeneler yaptırılarak hali hazırda herhangi bir sorun olup olmadığının bilinmesi gereklidir. Ayrıca, herhangi bir açık hava egzersiz programına başlamadan veya devam etmeden önce bir doktor veya kardiyolog ile görüşmeniz tavsiye edilir. Bu kontrollerden sonra alınacak basit tedbirler sağlıklı bir kış mevsimi geçirmemize yardımcı olacaktır."

Doç. Dr. Cem Doğan, soğuğa maruz kalmanın, soğuk havada geçirilen zamanın sınırlandırılmasını ve dışarı çıkılacaksa sıkı giyinilmesini, özellikle baş, boyun ve ellerin örtülmesini, zorunlu olarak yapılan aktivite ve egzersizlerin molalar vererek ve daha düşük bir tempoda yapılmasını, rüzgarlı havalarda yapılan aktivitelerde temponun düşürülmesini, aşırı terlememeye ve susuz kalmamaya dikkat edilmesini önerdi. (AA)

 
Lukaşenko, Macron'un İslam karşıtlığına tepki gösterdi
 
İki terörist daha ikna yoluyla teslim oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus karantinada
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, koronavirüs şüphesiyle kendisini karantinaya aldı.
Salgında günün bilançosu: 74 vefat, 2106 yeni hasta!
Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs tablosunu açıkladı.
Salgında günün bilançosu: 78 vefat, 2322 yeni hasta!
Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs bilançosunu açıkladı.
 
İnsan vücudunda ilaç taşıyacak dünyanın en küçük teknesi üretildi
Hollandalı bilim insanları, üç boyutlu yazıcı kullanarak, saç kılının ...
Korona toz bulutu ile taşınır mı?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
Mehmet KARABEL yazdı... El verirseniz hepsi iyileşecek
Mehmet KARABEL yazdı... El verirseniz hepsi iyileşecek
 
Salgında günün bilançosu: 72 vefat, 2319 yeni hasta!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 29 Ekim 2020 günlük koronavirüs tablosunu açıkladı.
Başhekim yardımcısı da koronaya yenildi
İstanbul’da özel bir hastanede Başhekim Yardımcısı olan dahiliye uzmanı ...
110 yaşında koronayı yendi, alkışlarla taburcu oldu
Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaşayan 110 yaşındaki Hamide Ay, 10 gün süren ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva