HABERLER>GÜNCEL
1 Kasım 2020 Pazar - 14:59

JMO'dan İzmir için kritik uyarı: Deprem riski hala İstanbul'dan daha yüksek!

İzmir'de gerçekleşen deprem sonrası konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Alim Murathan " Ben her zaman katıldığım programlarda söyledim. Herkes İstanbul'da deprem bekliyor ancak İzmir'de deprem ihtimali daha yüksek diye ifade ettik. Nitekim de bu gerçekleşti. Bu hala daha yüksek" ifadelerini kullandı.

JMO dan İzmir için kritik uyarı: Deprem riski hala İstanbul dan daha yüksek!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -İzmir'de 30 Ekim tarihinde gerçekleşen 6.6'lık deprem sonrası depremin merkez üssü Seferihisar açıkları olmasına rağmen en büyük hasarı Bayraklı ilçesi aldı. Yaklaşık olarak 12 binanın yıkıldığı bölgede birçok can kaybı olurken, yüzlerce vatandaş enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan Bayraklı'daki yıkım hakkında açıklamalarda bulundu.

Depremin İzmir'den geçen fay hatlarından bir tanesinde gerçekleşmemesinin büyük bir şans olduğunu belirten Alim Murathan, depremin başka bir fay hattını tetiklemesi iddialarını ise yalanladı.

BU DEPREMDE ŞANSLIYIZ

Gerçekleşen depremde İzmirlilerin şanlı olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, İzmir içinden geçen bir fayda depremin olması halinde daha yıkıcı sonuçlar olabileceğini söyledi. Murathan; "Bayraklının çok fazla hasar görmesinin nedeni, hem yapılardan kaynaklanıyor hem de zemin koşullarından kaynaklanıyor. Zayıf zeminin olması oradaki yapıların yıkılmasında önemli bir etken. Ancak, aynı zamanda yapılarda ciddi sorunlar var. 75 km uzaklıkta olan deprem yapıları etkileme konusunda aslında küçük, ancak bu yapılar küçük ivmeye dayanamadı. Biz bu depremde şanslıyız. Çünkü bu deprem İzmir'e çok uzakta ve deprem kırık fay hatları İzmir içerisinden geçmeyen bir deprem. Eğer İzmir'de mevcut deprem üreten faylardan birisi, bizi depreme maruz bıraksaydı çok daha yıkıcı olacaktı.  Bu deprem bize bunu gösterdi. Çok uzaktaki deprem bile Bayraklı bölgesindeki zayıf denilebilecek bir bölgeyi etkileyebiliyor. Eğer İzmir içerisinde bir deprem olsaydı çok daha yıkıcı olacaktı" dedi.

BİNA OLMASIN DEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL

Bayraklı bölgesinde özellikle yıkımın yaşandığı ova kısmında yerleşim yerlerinin olmaması gerektiği söylentilerini eleştiren Alim Murathan; "Bu bölgede yapıların olmaması demek çok gerçekçi değil. O zaman İzmir'in bütün kıyı kesimlerinde, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak gibi alüvyon dediğimiz zeminlerde hiçbir yapının olmaması gerekiyor. Dünyada böyle bir şey yok. Bu tür zeminlerde yapılması gereken, yapıların mevcut zeminin yapısına göre tasarlanması. Türkiye'deki mevcut mevzuattaki sıkıntı bu. Örneğin yıkılan birçok yerdeki yapılar sıvılaşma riskine açık, yer altı seviyesi oldukça yüksek yerlere Folkart gibi yapılar yapılırken ne yapıldı, zemin için özel tasarımlar yapılıp, yapı öyle yapıldı.  Bizler çok yüksek yapıların yapılmasına karşıydık, çünkü delta ortamı o bölge. Ama şuanda binaların çöktüğü yerlerde zemine daha uygun yapılar yapılabilir. Bu sayede bunlar depremden daha az etkilenebilir" ifadelerini kullandı.

BAŞKA BİR DEPREMİ TETİKLEMESİNİ BEKLEMİYORUZ

Gerçekleşen depremin İzmir içinden geçen başka bir fay hattını tetikleyeceği iddialarını da yanıtlayan JMO Başkanı Alim Murathan; "Tetikleme diye bir şey biz şu anda beklemiyoruz. Yani tetikleme dediğimiz mekanizma ile bunlar farklı. Ne zaman deprem üretir o konuda da bir öngörümüz yok. Çünkü bunlarla ilgili bilimsel çalışmalar henüz yeteri kadar yok. İzmir Büyükşehir Belediye bir Deprem Dair Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık en kısa süreç içerisinde bu mevcut fay hatlarını masaya yatıracak, ne kadar sürede deprem üretiyor, bunların şiddetleri ne olur, bunla ilgili çalışmalar yapacak. Zaten bu konuda sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in bir çalıştay yapalım önerisi var, hemen bunlar İzmir'de masaya yatırılacak" diye konuştu.

EN RİSKLİ ALANLAR KIYI KESİMLERİ

Olası bir depremde en riskli alanların her zaman kıyı kesimleri olduğunun altını çizen Murathan; "İzmir'de en riskli bölgeler kıyı kesimlerinde denizin getirdiği  alüvyon zemin üzerinde oturan binalar bu kentte her zaman için riskli. Biz bunu  yıllardır söylüyoruz. Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Alsancak bölgeleri riskli. Çünkü çok zayıf zeminler var ve bu zayıf zeminler üzerine 1999 yılı öncesi yapılmış çok sayıda yapı var. Dolayısıyla buralar riskli. Bunlar bilinen bir gerçeklik. Buralarda kentsel dönüşüm çalışmaları ile bu yapıların tek tek elden geçmesi ve yenilenmesi gerekir" dedi.

DEPREM RİSKİ İSTANBULDAN DAHA YÜKSEK

İzmir'de halen İstanbul'a göre deprem ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten JMO Başkanı Alim Murathan; "Ben her zaman katıldığım programlarda söyledim. Herkes İstanbul'da deprem bekliyor ancak İzmir'de deprem ihtimali daha yüksek diye ifade ettik. Nitekim de bu gerçekleşti. Bu hala daha yüksek.  Ancak bugün ya da yarın olacak diye bir şey söz konusu değil.  Biz şuan herhangi bir deprem beklemiyoruz. Yani öyle bir öngörümüz yok. Fakat İzmir'in bir deprem riski var. Çünkü İzmir tektonik bir kent… Yani bir deprem gerçekleşir ardından bir deprem daha gerçekleşebilir. Yani olmayacak diye bir şey yok ama biz yarın deprem olacak bir şey diyemeyiz. Bunu hiçbir kimse bilimsel öngörüde bulunamaz " ifadelerini kullandı.

BİR AY DAHA DEVAM EDECEK

İzmir'de gerçekleşen deprem sonrası artçı sarsıntıların devam edeceğini belirten Murathan; "Artçılar devam edecektir. 7 büyüklükte bir depremin artçı sarsıntıları yaklaşık olarak 1 ay kadar sürecektir. Budan sonra sönecektir. Bu depremlerin şiddetleri ise gittikçe düşmeye başlayacaktır. Bizler zaten daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Şuan olduğu gibi ilk başlarda 5 görüldü sonra düşmeye başladı" dedi.

 
Büyükşehir’den depremzedelere 26 bin kişilik yemek
 
Kemalpaşa Belediyesi’nden deprem seferberliği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Kasım 2020 Pazar 15:32

Bu deprem İzmir'e çok uzak diyenler bu işi bıraksınlar. Buna uzak diyenler, sürekli İstanbul depremi diyorlar. Deprem, İstanbul'da mı oldu da sürekli İstanbul depremi deniyor. Kilişe cümlelerden öteye geçemeyen uzmanlar(!) kendileri ile çelişiyorlar

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Valisi Köşger'den hırsızlık uyarısı!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger,"Yetkili ekipler dışında kimsenin konutlarınıza ...
Eski Başbakan Mesut Yılmaz'a veda!
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, son yolculuğuna uğurlandı. Marmara Üniversitesi ...
İzmir'de pes dedirten fırsatçılık: Hemen zam yaptılar!
İzmir’de yaşanan depremin ardından kiralık evlere taleplerin artması üzerine, ...
 
Bataklığa apartman dikmişler!
Bayraklı’da yıkılan binalardan Yılmaz Erberk Apartmanı’nın sakinleri isyanda. ...
Depremde yıkılan Emrah Apartmanı'nın acı hikayesi
Müteahhit Hayati Uzun 1992’de Erzincan’da meydana gelen depremde torunu ...
Yıkılan iki bina tescilli çürük!
Bayraklı’da yerle bir olan Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına ilçe belediyesinin ...
 
Artçı sarsıntılar sürüyor... İzmir bir kez daha sallandı!
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 15.57'de 4,2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi
Çağın Kaygusuz'un ölümünde kahreden detay!
Süper Lig ekiplerinden Göztepe, İzmir'de yaşanan depremin ardından enkaz ...
Temel Karamollaoğlu deprem bölgesine geldi
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 6,6 şiddetindeki depremle ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva