HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Ekim 2012 Pazar - 10:21

İzmirli başkanlar Brüksel'de 'Bütünşehir'i masaya yatırdı

Brüksel’de Türkiye-AB ilişkileri tartışıldı, Türkiye’den Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır konuşmacı olarak yer aldı.

İzmirli başkanlar Brüksel de  Bütünşehir i masaya yatırdı

İZMİR - Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nin Türkiye ile ilişkiler çalışma grubu Türkiye-AB ilişkilerini yerel idarelerin penceresinden tartışmak üzere 26 Ekim’de Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantıda, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bornova Belediye Başkanı Kamil Sındır konuşmacı olarak katıldı.

Çalışma Grubunun yeni Başkanı Heinz Lehmann konuşmasında Türkiye'nin üyelik sürecinin dinamizmini kaybettiğini bu kapsamda Bölgeler Komitesi Çalışma Grubu’nun üç önemli çalışma alanı ile ilişkilerin hızlanmasına katkı yapmayı arzu ettiklerini ifade etti. Lehmann bu üç alanı yerel ve bölgesel yönetimler ile siyasi diyalog, ekonomik, sosyal ve kültürel politikalar konusunda iş birliği ve AB mevzuatının Türkiye’de yerel boyutta uygulanması şeklinde açıkladı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AB’nin dünyanın en önemli barış projelerinden biri olduğunu ifade ederek; Türkiye’nin AB’ye entegre olma arzusunu değerlendirdi. Başkan Soyer; “Demokrasinin ancak halkın yerelde yönetime katılımının yüksek olması ile mümkün olabilir. Yeni büyükşehir yasasından, Türkiye’de binlerce belediyenin kapatılacak olması beraberinde birçok olumsuzluğu getirecektir” dedi. Hazırlanmakta olan yeni anayasa konusuna da değinen Başkan Soyer, anayasanın yerel idareler ile istişare içerisinde ve yerel yönetimleri kuvvetlendirecek ilkeler dahil edilerek yapılmasının doğru olacağını ifade etti.

Toplantıda konuşan Başkan Sındır, Türkiye’de belediyelerin tabi olduğu yasaları kısaca özetleyerek gündemdeki yeni Büyükşehir Belediye Yasası’na değindi. Yeni mevzuat ile beldelerin kapatıldığını hatırlatan Sındır, merkez ile yerel idareler arasındaki yetki ve sorumluluk dağılımına dikkat çekti.

Belediyelerin demokratik bir ülkenin en önemli kurumları olduğunu, halkın iradesi ile yereli yönetmek için göreve geldiklerini vurgulayan Sındır şöyle konuştu: “Belediyeler sayesinde kent kimliği, katılımcı demokrasi ve halkın kentlilik bilinci gelişmiştir. Bu bağlamda ademi-merkeziyetçiliğin gereği, yerel yönetimlerin kapatılması yerine yetki ve sorumluluklarının artırılmasıdır. Eğitim, sağlık gibi merkezi idarenin yetkilerinin kısmen de olsa belediyelere devri daha sağlıklı bir demokrasinin gereğidir. Ayrıca askeri darbelerin izlerini taşıyan mevcut Anayasa da değiştirilmelidir. Daha demokratik, barışçıl, çevreye saygılı ve temel hak ve özgürlüklerin üniter devlet yapısı içerisinde güvence altına alınacağı bir Anayasa’nın toplumsal mutabakat ile oluşturulması gereği vardır.”

Turkiye’nin AB nezdinde daimi temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel de katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiğini, Türkiye’nin bu süreçte bir çok reform gerçekleştirmesi gerektiğini ancak Türkiye’nin üzerine düşenleri yapması için müzakereler sonunda ne ile karşılaşacağını net bilinmesinin arzulandığını ifade etti.  Bölgeler Komitesi genişleme Raportörü Luc Van den Brande, Türkiye’de yerel idarelerin daha da kuvvetli olduğu çok seviyeli yönetişimin geliştirilmesinin faydalarını değerlendirerek,  merkezileşme eğilimleri ile ilgili endişeleri anlattı.. Avrupa Komisyonu’nun ilerleme raporunu hazırlamaktan sorumlu Daire Başkanı Jean-Christophe Filori de ilerleme müzakerelerinde AB’nin inandırıcı olabilmesi için tüm genişleme ülkelerine uygulanan kurallar dışında başka bir şartın Türkiye’ye dayatılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye ve AB’nin birbirine ihtiyacı var
Çalışma grubu toplantısında katılımcılar Türkiye ve AB’nin birbirine çok ihtiyacı olduğunu ama ilişkilerin hiç de iyi gitmediği konusunda fikir birliği yaptı. Türk ve AB kurumlarına iletilmesi gereken mesajın, çeşitliliğin ve yerinden yönetim ile yerel yönetimlerin kuvvetlendirilmesinin önemli olduğu değerlendirildi. Bölgeler Komitesi üyeleri toplantı sonunda AB-Türkiye müzakerelerinin hızlanması için çağrıda bulundu.

AB Bölgeler Komitesi Nedir?
Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi, yerel ve bölgesel yönetimlerin, AB’nin karar alma ve yürütme sürecine katılımını gerçekleştiren kurumdur. 27 üye devletten 344 yerel siyasetçinin görev aldığı Komite’nin Türkiye ile ilişkiler çalışma grubu Türk ve AB’li yerel idarelerin, diyalog oluşturmasını ve genişleme sürecine katkı yapmasını hedeflemektedir. 11 Avrupalı yerel siyasetçi Çalışma Grubunun içerisinde görev üstelemiştir ve yılda iki kez Türk belediye başkanları ile bir araya gelmektedirler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 28 Ekim 2012 Pazar 18:48

Türkiye ve AB’nin birbirine ihtiyacı var......birbirimize ihtiyacımız varsa neden bizi(TÜRKLERİ)SOYKIRIMLA SUÇLUYORSUNUZ.???TABİKİ BEN ORDA OLSAM BİR Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sorarım sizler sormazmısınız.???????

Yorumu oyla      11      7  
Bilal-İzmirli 28 Ekim 2012 Pazar 12:43

oraya gitmişken ermeni meselesinide konuşsalar iyi olurdu benim kuyumu kazanın bende kuyusunu kazarım.?????????

Yorumu oyla      11      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadifekale’de 1926. bina da yıkıldı!
Bakanlar Kurulu kararıyla “Afete maruz bölge” ilan edilen Kadifekale’de ...
Başkan Kocaoğlu’ndan Narlıdere’ye sürpriz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiği ...
Başkan Kocaoğlu karşı ve kararlı: Yanlışa ‘dur’ diyeceğiz
Başkan Kocaoğlu, Özelleştirme İdaresi tarafından yap-işlet-devret modeli ...
 
Karşıyaka 7 büyük açılış için gün sayıyor
Karşıyaka’yı açılış heyecanı sardı. 2 Kasım Cuma günü CHP Genel Başkanı ...
Bornova Mor ve Ötesi konserine hazırlanıyor
Bornova Belediyesi, özellikle gençlerin büyük bir beğeniyle takip ettiği ...
Çiğli 29 Ekim'de Emre Aydın'la coşacak
Rock müziğinin sevilen ismi Emre Aydın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunu ...
 
Alman öğrenciler Mask Müzesi'nde mask yaptılar
Frankfurt’tan öğrenci değişim programıyla İzmir’e gelen öğrenciler İzmir ...
Çanakkale 1915 müzesi Güzelbahçe'den geçti
Güzelbahçe'ye gelen “Çanakkale 1915” gezici müzesi büyük ilgi gördü.
Efe'nin 21 yıllık yalnızlığı Zarife'yle bitti
İzmir’in ünlü zürafası Efe, G.Afrika’dan getirilen dişi zürafa Zarife ile buluştu.
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva