HABERLER>GÜNCEL
10 Mart 2018 Cumartesi - 10:36

İzmirli başkandan gelecek nesiller 'tarihi doku' çağrısı

İzmir Otel, Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, Basmane semtindeki oteller bölgesinde bulunan tarihi binaların gelecek nesillere aktarılması için ahşap çatılı olanlarda tadilat zorunluluğunun getirilmesini istedi.

İzmirli başkandan gelecek nesiller  tarihi doku  çağrısı

Basmane semtinde bulunan ve kent tarihinin önemli bir dönemine ışık tutan Oteller Sokağı'ndaki binaların birçoğu, ahşap çatısının çökmesinin ardından yıkılma tehlikesi yaşıyor. Yağmur suları nedeniyle, ahşap çatıları çöken binalardaki tarihi doku günden güne kayboluyor. Tadilat yaptırmak isteyen sahipleri ise Anıtlar Kurulu'ndan verilen onay işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle yıkılma tehlikesi yaşayan binalara anında müdahale edemiyor.
İzmir Otel, Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, binaların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için önlem alınmasını istedi. Özellikle ahşap çatıları çöken binalarda, çatı tadilatının zorunlu hale getirilmesini istedi. Tarihi binalarda istedikleri zaman tadilat yapamadıklarını ifade eden Mehmet Gönen, restorasyon konusunda bina sahiplerine kolaylık sağlanmasını isteyerek, "İzmir'in Basmane semtindeki birçok tarihi bina, günümüze kadar gelmiştir. Semtte gezdiğiniz zaman göreceksiniz ki; gerçekten müthiş taşlarla yapılmış binalar var, ama çatısı yok. Zaman içinde yağmurlarla binalar zarar görüyor. Bunlar yıkılıyor ve tarihi doku yerini arsaya bırakıyor. Tarihi dokuyu kaybetmemek için mücadele edilmesi gerekiyor. Biz ahşap çatıya sahip binaların korunmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi iki üç binayı alıyor, restorasyon yapıyor ama bu yeterli değil. Birkaç binayla olmaz. Hepsini korumak gerekiyor. Bunun için gerekli mercilerden kolaylıklar bekliyoruz. Biz bu tarihi sokaklarda tarihe tanıklık ettik. Gelecek nesillerinde görebilmesi için tarihi binaların korunmasını istiyoruz" dedi.

'CUMHURBAŞKANIMIZA KONUYU İLETTİK'
Tarihi binalarda çatı tadilatının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Gönen, CİMER aracılığıyla konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini söyledi. Yapılacak çalışmanın tarihi gelecek nesillere aktarılması ve binaların korunması açısından hayati önem taşıdığını dile getiren Gönen, "Tarihi binalarda restorasyon ve ya değişimi yaratmak için muhakkak surette Anıtlar Kurulu'na başvurmanız gerekmektedir. Anıtlar Kurulu'ndaki başvurular, herkesin bildiği gibi oldukça uzun bir süre almakta, bu da büyük bir zaman kaybına neden olmakta. Anıtlar Kurulu çalışıyor. Ama Basmane o kadar çok tarihle iç içe ki bu yüzden onlara da bir şey deme şansı yok. Çünkü hepsini inceleyip, ona göre değerlendirmeleri lazım. Bu bağlamda otelciler olarak bunun böyle daha kolay, daha pratik çözüm yolu nedir diye düşündük ve düşüncemizi de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ilettik. Bunun için eğer kredi gerekiyorsa, sıfır faizli kredi de kullanılabilir. Böylelikle bu restorasyonlar yapılırsa, bu binalar en azından biraz daha uzun süre İzmir'in güzelliğini yaşatmış olur. Bizim dediğimiz sırf kredi konusu değil. Kredi bizim için ikinci planda. Burada bir mecburiyet getirilmesi lazım. Tarihe tanıklık eden birçok bina yıkılma aşamasında. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın ailesinin sahibi olduğu Sadık Bey Oteli'nin çatısı ahşap olduğu için çürüme ve yıkılma tehlikesi yaşıyor. Bizim başlattığımız çalışma ile amacımız çatıların ve binaların zaman kaybetmeden restore edilmesi. Bu restorasyon çalışmasıyla bu binalar kurtarılabilir" dedi.

Basmane'de otel işletmeciliği yapan Enis İpek de tarihi binaların kaderine terk edildiğini belirterek şunları söyledi:
"Basmane bölgesinde tarihi binalarımız var. Bunların çoğu bakımsız durumda. Bakımsız olduğu için de çatılardan su alıyor ve yıkılmaya başlıyor. Sahip çıkılsa, mal sahiplerine ulaşılsa, binalar kurtarılabilir. Bu binalar, madde bağımlılarının da barınma yerleri oldu. Binaların kurtarılmasını istiyoruz."(DHA)

 
İzmir'in Caz Festivali'nde ikinci yarı başlıyor
 
Öğretmenlerden şiddet ve istismara dikkat çeken oyun
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 10 Mart 2018 Cumartesi 12:30

basmanede ister oteller sokağında olsun , ister çevresindeki otel olarak çalıştırılan tarihi binaların sahip ve işletmecileri farklı ise. sahipler bu binaların tavanları alçaltılmış, odaları bölünmüş, 5 sınıf ucuz otel yerine, orijinal haline dönülerek restore edilmeli ve daha nitelikli ve daha az odalı butik otel yada hostel haline getirilerek, tarihi binalarda korunmuş olur.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bankanın içerisinde yakalandı, 'uyumak için girdim' dedi
Adana'da bir bankaya ait binanın arşiv bölümü olarak kullanılan bölümüne giren şüpheli yakalandı.
TSK'dan açıklama... İşte öldürülen terörist sayısı!
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu ...
O ilçeye 7 yılda 24 kez büyük ikramiye!
5 haftadır devreden Süper Loto’da büyük ikramiye, adı 'şanslı ilçe'ye ...
 
İzmir'de yangın dehşeti: Yaşlı kadın dışarı çıkamayınca...
Konak ilçesindeki 3 katlı bir apartmanın zemin katındaki işyerinde çıkan ...
İzmir'de ilçeyi karıştırmıştı... 'Kara çarşaf'ın altından aşk çıktı!
Üniversiteli genç, sevgilisinin ailesi eve gelince, yakalanmamak için ...
ABD ile Türkiye arasındaki saat farkı azalıyor!
ABD ile Türkiye'nin saat farkları ABD'nin yaz saati uygulamasına geçmesi ...
 
Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'a tahliye!
Cumhuriyet Gazetesi davasında Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tahliyesine karar verildi.
Belediye başkanına kızan muhtardan intihar girişimi!
Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Çalca Mahallesi Muhtarı Mehmet Birol, Kandıra ...
İzmir'de korkunç iş kazası: Tonlarca malzemenin altında kaldılar!
Aliağa ilçesindeki bir demir çelik fabrikasında vincin kancasının kopması ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva