HABERLER>GÜNCEL
14 Ekim 2017 Cumartesi - 12:20

İzmir TÜPRAŞ'taki patlamanın nedeni belli oldu!

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'nde meydana gelen patlamanın, işin ihalede belirtilen sürede yetiştirilmesi için bakımdaki tankın erken açılan tapası nedeniyle içeriye bir miktar nafta sızmasından kaynaklandığı iddia edildi.

İzmir TÜPRAŞ taki patlamanın nedeni belli oldu!

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir koordinesinde yürütülen TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisindeki patlamaya ilişkin soruşturma çok yönlü genişletildi.

Patlamanın nasıl meydana geldiği ve ihmal iddiaları titizlikle inceleniyor. 

Soruşturma kapsamında ilk etapta gözaltına alınan 7 kişiden 4'ü tutuklandı. 

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığınca görevlendirilen 2 savcı olay yerindeki tüm delilleri topladı. 

- İZMİR TÜPRAŞ'TAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ MAHKEMEDEN FLAŞ TUTUKLAMALAR!

Bilirkişinin hazırladığı ön inceleme raporunu yetersiz bulan Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamaya ilişkin tüm detayların yer aldığı bir çalışma yapılabilmesi için iş güvenliği uzmanı, makine ve ekipman konusunda uzman teknik mühendis ve petro-kimya mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti görevlendirdi.

Başsavcılık, tanka kimsenin yaklaşmaması ve ilerleyen günlerde sökülerek kullanımdan kaldırılmasını da göz önünde bulundurarak söküm işlemlerinin savcılık nezaretinde yapılması için TÜPRAŞ'a tedbir yazısı gönderdi.  

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı olayda ihmal iddialarının tespitine yönelik yürüttüğü çalışmada, TÜPRAŞ ve taşeron Beka Proje firmasının hiyerarşik yapısını da inceliyor.

İlk etapta "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla gözaltına alınan 7 kişinin, bu hiyerarşik yapıda belirlenen silsilede yer alan personel olduğu, soruşturmanın seyrine göre yeni gözaltıların olabileceği belirtildi.

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığının patlamaya ilişkin yürüttüğü soruşturma dosyasında olayın, "İşi ihalede belirtilen sürede yetiştirmek için petrol ürünleri bölgesinde çalışan yüklenici firma yetkililerinin, bakımı yapılan tankın tapasını erken açmasıyla içeriye sızan naftadan kaynaklandığı" bilgisi yer aldı.

USTABAŞININ İFADESİ
Sahada usta başı olarak çalışan bir personelin, ifadesinde, TÜPRAŞ'ın petrol ürünleri bölümüne ait tanklar bölgesinde kullanılmayan tankları doluşa hazır hale getirmek için çalıştıklarını, tanklarda sıvı geçişini engellemeye yarayan "kör tapa" diye bilinen malzemeyi çıkararak yerine vana taktıklarını söylediği öğrenildi.

"Körleme" diye adlandırılan ve yaklaşık 1,5 yıldır kullanılmayan tankın ihalede belirtilen sürede teslim edilerek hakedişini almak için taşeron firmanın acele ettiğini öne süren ustabaşının şu ifadeleri kullandığı belirtildi:

"Kör tapalı tankların ihalede belirtilen süre dolmadan kullanıma alınabilmesi için çaba sarfedildi. Kör tapanın açılmasından sonra yaklaşık 10 dakika kadar nafta tanka sızmış. Buradaki nafta nedeniyle biriken gaz işçilerin çalışması sırasında patladı."

Hazırlanan ön inceleme raporunda da işçilerin çalıştığı sırada hiçbir şekilde içerisinde yakıt bulunmaması gereken 10 bin tonluk tankta 5-6 ton civarında nafta tespit edildiği, 15 metre yüksekliğinde ve 30 metre çapındaki tankta miktarı gösteren yüzer kapak üzerinde durarak bakım yapan işçilerin kullandığı aletlerin sebep olduğu kıvılcım nedeniyle patlamanın meydana gelmiş olabileceği kaydedildi.

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de olayla ilgili çalışma yürüttüğü, ölen işçilerin ailelerine bir an önce maaş bağlanabilmesi için raporların tamamlanmasına gayret edildiği bildirildi.

Patlamanın ardından TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisine gelerek incelemelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün görevlendirdiği müfettişlerin de olayla ilgili çalışma yaptığı öğrenildi.

OLAY
TÜPRAŞ'a ait Aliağa ilçesindeki rafineride 3 gün önce sabah bakım yapılan tankta meydana gelen patlamada 4 işçi hayatını kaybetmiş, yaralanan 2 işçiden birisine olay yerinde müdahale edilmiş, diğeri hastaneye kaldırılmıştı. (AA)

 
İzmir trafiğine 'bisiklet turu' ayarı: Bazı yollar kapalı!
 
Ölüm tuzağında zehirli bıçak kuşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dikkat: Çocuklarınızı uzak tutun... Herkesin evine giriyor!
Ekonomi Bakanlığı'nca Uzakdoğu menşeli ürünlere yönelik temmuz ayından ...
İzmir'de çalındı... O hırsız her yerde aranıyor!
İzmir’in Buca İlçesi’nde, market çalışanının bir anlık dalgınlığından ...
İzmir'de 'Passolig' skandalı... Kart için başvurdu, öyle bir şey yolladılar ki...
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan Murat Dilşen, tuttuğu takım olan ...
 
Melih Gökçek'ten veda gibi sözler!
Melih Gökçek, Ankara’nın başkent oluşunun 94. yıldönümü programında yaptığı ...
İzmir TÜPRAŞ'taki patlamayla ilgili mahkemeden flaş tutuklamalar!
TÜPRAŞ'ın İzmir Aliağa Rafinerisi'nde meydana gelen ve 4 işçinin yaşamını ...
'Mandalina' cinayeti: Beğenmedi, dehşet saçtı!
Bursa’da pazarda alışveriş yapan emekli polis memuru Gürkan Erol, mandalinaları ...
 
Savcılık açıkladı: Öcalan'ın öldüğü iddiası...
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ...
İzmir'de yakalandı: 117 yıl hapis ve müebbet cezası vardı!
Kocaeli ve İzmir Emniyet müdürlüklerinin operasyonu ile suç örgütü kurmak ...
Suriyeli pilotla ilgili yeni gelişme...
Hatay'da yargılanan ve dünkü duruşmada tahliye edilen Suriyeli pilot Sufhan, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva