HABERLER>SAĞLIK
15 Kasım 2023 Çarşamba - 11:42

İzmir Tabip Odası gözlemlerini açıkladı... Çalışmak zorunda kalan emekli hekimler!

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, geçtiğimiz ay 65-72 yaş arasındaki hekimlerden atama talebi toplanması ve yeniden göreve çağrılmalarıyla ilgili olarak, “ Profesör düzeyindeki emekliler de dahil 43.433,65 TL olan yoksulluk sınırının altında kaldı. Bir yanıyla da çalışmak mecburiyetinde kalıyorlar. Diğer yandan Yıllık olarak ülkede 3 bin hekim kaybediyoruz. İzmir’de ise 172 hekim göç etmek üzere belge aldı. Kamu, yetiştirdiği hekimleri elinde tutacak politika izlemiyor” dedi.

İzmir Tabip Odası gözlemlerini açıkladı... Çalışmak zorunda kalan emekli hekimler!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Doktor atamalarında kadroları boş kalan Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz ay içinde personel açığını kapatmak için üçüncü kez personel ilanına çıkmıştı. Bakanlığın ayrıca 65-72 yaş arasındaki hekimlerden atama talebi toplanması da dikkat çekmişti.

Konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, ülkede her yıl 3 bin hekimin Avrupa ülkelerine göç ettiğini ifade ederek, İzmir’de ise bu yıl bu sayının 172’ye ulaştığını kaydetti. Kaynak, sığınmacı doktorların da Türkiye’de denklik olmadan kamuya alınmalarını eleştirdi. Başkan Kaynak, sağlıkta dönüşüm politikalarıyla hekimlerin itibarsızlaştırıldıklarını belirtti.  

HEKİMLER BANT HALİNE GETİRİLİYOR
Başkan Kaynak emekli hekimlerin yeniden göreve çağrılması için ise şunları söyledi:

“Emekli hekimlerin tekrar kamu kurumlarında görevlendirilmesi ve tekrar bu konuda bir çağrı yapılmasının birkaç yönü var. Birincisi kamu yönetimi açısından değerlendirilmesi… Onun da iki yönü var.  Bir tanesi de kamu gözünde emeklilik kavramı. Belirli bir süre çalışıp yeteri kadar hizmet vermiş olanlar kendi yasal hakları çerçevesinde veya devletin onları mecbur tuttuğu bir yaşta emekliliğe sevk ediliyorlar. Bu da 65 yaş. 65 yaştan sonra devlet kurumunda insanlar önceki gibi çalışmaya devam edemiyorlar. Bununla beraber hekimlerin diğer mesleklerde olduğu gibi emeklilik dönemlerine insanca, uygar ve çağdaş haklarda geçirmesi gerekiyor.  Hiçbir meslekte kamu yöneticileri veya idaresi kamuda çalışmaya devam et diye çağırmıyor. Hekimlik mesleğinde kamunun buna ihtiyacı var. Sağlıkta dönüşüm probleminde hekimlik mesleğini sonuna kadar itibarsızlaştırdı. Çünkü bu politikanın temeli hekimleri itibarsızlaştırmaya dayanıyor.  Hekimler bir bant haline getirilmeye çalışılıyor”

BU DEVLETİN DE AYIBI
Profesör düzeyinde emekli olanların yoksulluk sınırının altında maaş aldığını söyleyen Başkan Kaynak, “Bu mesleği 30-35 yıl icra etmiş emekli olmuş bir hekim ister özel, ister kamuda; eğer çalışıyorsa burada bir ihtiyaç söz konusudur. Hekimler eğer dönmek zorunda kalıyorsa bu maddi ihtiyaç durumuna düşürülmüştür. Bu da devletin bir ayıbıdır. Emeklisine vermediği değer ve itibarsızlaştırarak getirdiği noktadır. Profesör düzeyindeki emekliler de dahil 43.433,65 TL olan yoksulluk sınırının altında kaldı. Bir yanıyla da çalışmak mecburiyetinde kalıyorlar. Oysaki çağdaş batı ülkelerinde bir hekim emekli olduğu zaman çalışmak zorunda kalmaz. Ülkemizde ise hekimleri yoksulluk sınırının altında bırakmak devletin bir kabahatidir” dedi.

YETİŞTİRDİĞİ HEKİMLERİ ELİNDE TUTAMIYOR
Kamunun sürekli hekim kaybı ile karşı karşıya kaldığını aktaran Kaynak,  “Hekimler, bu itibarsızlaştırılmaya karşı kamu sistemi içerisinde olabildiği kadar az kalmaya gayret gösterdiler. Her meslek için böyledir. Hangi meslek itibarsızlaştırılırsa, insanlar o mesleğin içerisinde kalmak istemezler. Sağlıkta dönüşüm programı ana hedefe hekimleri itibarsızlaştırmayı koyduğu için kamu sürekli olarak hekim kaybı ile karşı karşıya kalıyor. İnsanlar emekliliği gelsin veya gelmesin kamu sisteminde kalmak istemiyorlar. Bazıları yurt dışına giderken bazıları özel sektöre geçiyor. Yıllık olarak ülkede 3 bin hekim kaybediyoruz. İzmir’de ise 172 hekim göç etmek üzere belge aldı. Kamu, yetiştirdiği hekimleri elinde tutacak politika izlemiyor. İhtiyacı olan hekimleri birkaç kaynaktan karşılamaya çalışıyor.  Bunlardan bir tanesi emekli olan hekimleri, daha evvel zorunlu emekli olmuş hekimleri de sisteme tekrar çağırmaya gayret ediyor” şeklinde konuştu.

SIĞINMACILAR KAMUYA ALINIYOR
Bir diğer sorunun da sığınmacılar arasında hekim olduklarını iddia edilen kişilerin kamu sistemine dahil olması olduğunun altını çizen Kaynak, “Bu insanların hekim olup olmadıkları belli değil. Dil veya başka bir sınavdan geçirmiyorlar. Bir geçici sığınmacı elini kolunu sallayarak geliyor. Belki bir evrak gösteriyor ancak bu evrak bizim için önemli değildir.  Önemli olan, Türkiye Cumhuriyeti’nde doktorluk yapma hakkına sahip bir Türk vatandaşının geçtiği sınavları geçmek zorundadır. Ayrıca dil sınavından geçmek zorundadır. Türkiye’de resmi dil Türkçe’dir, bu dili bilmek zorundadır. Bu sınavlardan geçmeyenler özelde ya da kamuda görev yapıyorlar. Vatandaşlar hasta olunca, hekim olup olmadığı belli olmayan, hiçbir denklik sınavından geçmemiş bir takım insanların eline düşecek” ifadelerini kullandı.

 
Şevval Sam, doğum gününü Ölüler Günü Festivali'nde kutladı
 
Nükleer enerji yatırımlarında uranyum talebi artışı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan Dünya Diyabet Günü paylaşımı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada her 10 yetişkinden birinin diyabet ...
Her yıl 2 bin çocuğa diyabet tanısı
Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...
Uzmanı uyardı: Bu hastalık görme kaybına yol açabilir
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, görme kaybı nedenleri ...
 
Literatüre geçebilecek ameliyatla ölümden kurtarıldı
Bingöl'de geçirdiği kalp krizi nedeniyle kalp duvarı yırtılması sonucu ...
Uyuz vakalarında büyük artış!
Uyuzun son zamanlarda yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Dermatoloji ...
Uzmanı açıkladı: Meme kanserinde bunlara dikkat!
Tümör boyutunun meme kanserinin evreleri ve tedavisinde oldukça önem taşıdığını ...
 
Kanser aşısına geri sayım başladı
Biyoteknoloji şirketleri, mRNA teknolojisi sayesinde geliştirdikleri kanser ...
Uzmanından zatürrede erken tanı uyarısı!
Karadeniz Teknik Üniversitesi’(KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim ...
Sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs keşfedildi
Japon bilim insanları tesadüfen sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva