HABERLER>SAĞLIK
9 Mayıs 2024 Perşembe - 08:14

Güneş kremi neden pahalı?

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte güneş kremi satışları da başladı. Fiyatların yüksek olmasının nedenini hammaddelerin ithal olmasından kaynaklandığını belirten Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, "Güneş kremlerinin hammaddelerinin büyük bir kısmının ithal olmasından dolayı diğer kozmetik ürünlerine karşı fiyatlarda bir artış var. Diğer yandan güneş kremine alternatif bir ürün de bulunmuyor" dedi. Sahtecilik konusunda da uyaran Kahrıman, "Kullanıcının sahte olduğunu anlama şansı yok. Faktör testlerinin raporlarını görmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

Güneş kremi neden pahalı?

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Yüksek enflasyon, maliyetlerin artmasıyla birlikte birçok ürünün fiyatında artış yaşanıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş kremi satışlarında artış başladı. Ancak fiyatlar ürün gramajına göre astronomik bir hale geldi.

Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, Egedesonsöz’e güneş kremindeki fiyat artışları ve sahtecilik konusunda ilgili açıklamalarda bulundu.

KULLANICININ BAKTIĞI ZAMAN SAHTE OLDUĞUNU ANLAMA ŞANSI YOK
Sahte ve gerçek güneş kreminin nasıl ayırt edilebileceğini anlatan Kahrıman, “Bunu kullanıcının anlaması mümkün değil. Güneş kremleri faktör iddiasıyla satılan kremlerdir.  Faktör de güneşin zararlı olan dalga boyundaki ışıklarını insan cildine temasını engelleyen  kimyasallar veya bileşenlerdir. SPF (güneş koruma faktörü) olarak 0’dan başlar 50’nin üzerinde devam ederek numaralandırılmıştır. Bilindik bir markanın sahtesi, dışarıdan aynı onun gibi gözüken ama içeriğinin değiştirilmiş hali olan ürünler sahtedir. İkincisi, ürünün üzerine faktörü 50 yazıp içindeki ürünün 10 faktör olma ihtimali olan ürünler. İkisi de birbirinden ayrı kavramlar. Birincisi sahtecilik, başka bir ürünü taklit etme. İkincisi ise yanlış beyanla tüketiciyi kandırma aslında bir dolandırıcılık şekli.  Çünkü güneş kremleri çok maliyetli formüllerdir. 50 faktörlük güneş kreminin 10 faktörlük güneş kreminden maliyeti çok daha fazladır. Kullanıcının buna baktığı zaman sahte olduğunu anlama şansı yok. Faktör testlerinin raporlarını görmelerini tavsiye ediyorum. 50 SPF olduğunu söylüyorsa marka, bunun test raporunun da olması lazım, test raporunu isteyebilirler” şeklinde konuştu.

HAMMADDELERİNİN BÜYÜK BİR KISMI İTHAL

Kahrıman, güneş kremi fiyatları ile ilgili şunları söyledi:

“Güneş kremleri, yaza giriş aylarında belli bir fiyatta konumlanıyor. Yazın ortasına doğru aşağı yukarı yüzde 50’yi bulan indirimlerle başta belirtilen fiyatın yarı fiyatına, yazın sonuna doğru daha uygun fiyata satılıyor. Güneş kremlerinin hammaddelerinin büyük bir kısmının ithal olmasından dolayı diğer kozmetik ürünlerine karşı fiyatlarda bir artış var. Bitkisel olarak güneş koruma faktörü sağlayan yağlar olmakla beraber tek başına UV koruması sağlayan bir yağdan bahsedemeyiz. Tüketicileri güneş kremlerinde 50 faktör hatta mümkünse 50 üzerinde faktörle kendilerini korumak istiyorlar. Böyle bir koruma tek başına sağlayan bir alternatif görme şansımız yok. Yağların yapısında birden fazla molekül barındığı için bazen ciltte leke sorunlarına sebep olabiliyor. Doğru yağları kullanmak gerekiyor. Güneşten korunayım derken daha lekeli bir cilde dönüşme riski var”

ALOE VERA YAĞI, SARI KANTARON YAĞI, ZEYTİNYAĞI YANIKLARDA KULLANILABİLİR
Güneş yanıkları sonrasında halk arasında sıkça uygulanan güneş kremi yerine cilde yoğurt ve bitkisel yağların sürülmesini değerlendiren Kahrıman, “Güneş yanığı, deride çok ciddi tahrişin oluşmasıdır. Bu tarz uygulamalarda tahrişi daha çok tetikleyen durumlar olabilir. İyileşme süresini uzatabilir. Bazı yağlar güneş yanığında faydalı olabiliyor. Aloe vera yağı, sarı kantaron yağı, zeytinyağı kullanılabiliyor. Bu yağlar yanıkların ve yaraların kendini daha hızlı onarabilmesine yardımcı olabiliyor. Güneş yanığında cildin tekrar eski hale gelmesi için kullanılabilir” şeklinde konuştu.

 
Rus anne-kızı katletmişti... Katil baba yakalandı!
 
Organize suç örgütü çökertildi: 9 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı açıkladı: Bunlar migren ataklarını tetikliyor!
Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların ...
İzmir’deki hastanede ‘uyuşturucu, dayak, mobbing' iddiaları: Korku filmi değil Ödemiş!
Türk Sağlık – Sen Ödemiş İlçe Temsilcisi Şevket Özfiliz, çalıştığı hastane ...
Dondurma yerken bunlara dikkat!
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum ...
 
Astım her yıl 450 bin can alıyor
Dünya genelinde en sık görülen ve bulaşıcı olmayan kronik solunum hastalıklarından ...
Talasemi hastalarından kan bağışı çağrısı!
İzmir'de genetik geçişli olan ve hem anne hem de baba taşıyıcı olduğunda ...
Boyundaki kitleye dikkat: Kanser habercisi olabilir!
Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı ...
 
Uzmanı uyardı: Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor!
Astımın her yaş gurubunu etkileyen bir hastalık olduğuna değinen Göğüs ...
81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 79’u yerli üretim olmak ...
Uzmanı açıkladı: Mutlu bir bahar için beslenmeye dikkat!
Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva