HABERLER>SAĞLIK
8 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:50

Dondurma yerken bunlara dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak, "Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek, alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir" dedi.

Dondurma yerken bunlara dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu dile getirdi. Dondurmanın yaz ayları başta olmak üzere tüm yıl boyunca tüketilmesi gereken besleyici bir ürün olduğunu belirten Toprak, "Eğer kapalı dondurma alıyorsak, mutlaka üzerindeki son tüketim tarihine dikkat etmemiz gerekli. Ambalajda deformasyon olup olmadığına bakılmalı. Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek, alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Tüketeceğimiz kadarı porsiyonlayıp, gerisini dondurucuda muhafaza etmeliyiz. Dondurmayı yumuşadıktan sonra tekrardan dondurmamalıyız. Açıkta dondurmaları ise seyyar satıcılardan almamamız gerekiyor. Çünkü dondurmanın soğuk zincirde saklanması gerekli. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu da başta kusma, ishal, bulantı ve ateşe neden olabilir. Bu tür şikayetlerde doktora başvurmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KÜLAHLAR DA ÇOK ÖNEMLİ'
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Toprak, "Satın alınan yerlerde külahlar da çok önemli. Külahların kapalı ambalajlarda olması lazım. Külahlar, toz gibi etkenlerden korunmalı. Dondurmanın alındığı kaşık ya da benzeri aletler, bir suyun içinde bekletilir. Bu suyun da sürekli değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü suyun içinde kalan aletler, mikroorganizmanın gelişimine sebep olabilir. O da gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Dondurmanın içinde özellikle süt ve süt ürünleri bulunur. Genellikle salep konur. Cinsine göre kakao ya da meyve araması katılabilir. Şeker ilavesi yapılabilir. Bu nedenle tüketilmesinde diyabet gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı" dedi.

Pastane sahibi Dinçer Acar (46) ise "Dondurma özellikle biz esnafın yaz mevsiminin gelmesiyle yüzünü güldüren bir ürün. Dondurmayı yaparken başta hijyene önem gösteriyoruz. Dondurmada kesinlikle süt tadı alınmalı. Görünüşüyle bile kalitesi anlaşılır. İçine girecek süt ile meyvelerin kaliteli ve taze olması önemli. Besin değeri yüksek bir ürün. Özellikle yaz aylarında tüketilmeli" diye konuştu.

Dondurma almaya gelen müşterilerden, evli ve 5 çocuk babası kafe işletmecisi Ramazan Özkan, ailece dondurmayı çok sevdiklerini söyleyerek, "Sade sütlü dondurmayı çok severim. Kalitesini tadından anlarsınız. Kalitesiz dondurmalar hemen erir. Tanıdık yerden alışveriş yaparım" dedi. (DHA)

 
Netanyahu: Hamas, Refah’a girişimizi engelleyemedi
 
İzmir’deki hastanede ‘uyuşturucu, dayak, mobbing' iddiaları: Korku filmi değil Ödemiş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Astım her yıl 450 bin can alıyor
Dünya genelinde en sık görülen ve bulaşıcı olmayan kronik solunum hastalıklarından ...
Talasemi hastalarından kan bağışı çağrısı!
İzmir'de genetik geçişli olan ve hem anne hem de baba taşıyıcı olduğunda ...
Boyundaki kitleye dikkat: Kanser habercisi olabilir!
Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı ...
 
Uzmanı uyardı: Hava kirliliği ve stres astımı tetikliyor!
Astımın her yaş gurubunu etkileyen bir hastalık olduğuna değinen Göğüs ...
81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 79’u yerli üretim olmak ...
Uzmanı açıkladı: Mutlu bir bahar için beslenmeye dikkat!
Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk ...
 
Uzmanlar uyardı: Ölümcül 'mantar salgını' riski artıyor
ABD'li bir mantar uzmanına göre, bir sonraki pandemi mantar enfeksiyonundan ...
Ambalajlı sütlerde mikroplastiğe rastlandı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden bilim insanları, marketlerde satılan ...
Uzmanı uyardı: Şeker tüketimine dikkat!
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Türk insanı şerbetli tatlılardan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva