HABERLER>POLİTİKA
2 Kasım 2018 Cuma - 10:36

İzmir siyasetinde ‘Zübük’ tartışması: CHP’li Bakan’dan AK Partili Şengül’e 'rakamlı' kontra!

Sayıştay Raporu’nda yer alan Merkezi Yönetim Kapsamındaki İdarelerin İzmir özelindeki bazında gelir ve harcama tutarlarıyla ilgili yapılan tartışma hızla sürüyor. CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Kani Beko’nun eleştirilerine AK Parti İzmir İl Başkanı rakamlarla yanıt vererek CHP’yi ‘zübük siyaseti’ yapmakla suçlamıştı. CHP’li Bakan ise AK Partili Şengül’e bu kez rakamlarla yanıt verdi.

İzmir siyasetinde ‘Zübük’ tartışması: CHP’li Bakan’dan AK Partili Şengül’e  rakamlı  kontra!

CHP'li Bakan açıklamasında, AK Partili Şengül’ün kamuoyuna sunduğu rakamların manipülatif olduğunu öne sürdü.

- AK PARTİLİ ŞENGÜL'DEN 'SAYIŞTAY RAPORU' ÇIKIŞI: İZMİR'İ KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR!

Bakan açıklamasında şunları söyledi:

“Yaptığımız açıklamalara yönelik olarak, AKP birtakım ithamlarda bulunmuş ve İzmirlileri kandırdığımızı iddia etmiştir. Konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapma gereği doğmuştur.

Sayıştay Başkanlığı tarafından açıklanan 2017 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’nda yer alan İzmir’in harcama tutar ve oranları ile gelir tutar ve oranları incelendiğinde; Merkezi Yönetim Bütçe gelirinin İzmir’den gelen payı 66 milyar 527 milyon 284 bin 737 TL iken; kente 14 milyar 417 milyon 676 bin 211 TL’lik harcama yapıldığı görülmektedir.

İzmir’in gelir ve gider tutarlarına baktığınızda dengesizlik tartışmasızdır.

Nüfusu 16 milyona dayanan sanayi merkezi İstanbul ve onun hinterlandında olan Kocaeli ile İzmir’i kıyaslamak dayanaksız, haksız ve kötü niyetli bir yaklaşımdır. AKP’nin siyaseti; saldırgan manipülasyonlarla günü kurtarıp, kendi tabanını konsolide etmeye çalışmaktır.

Nüfus yoğunluğu, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı, iş alanlarındaki sektörel farklılık, çeşitlilik ve gelişmişlik bağlamında İzmir ile kıyasını yapabileceğimiz illeri inceleyelim:

Bursa’dan 14 milyar almış 7.3 milyar vermiş; Mersin’den 11.4 milyar alıp 6.7 milyar vermişsiniz. Bakıldığında elde ettiğiniz gelirin yaklaşık yüzde 60’a yakınını kente harcamışsınız.

Manisa’dan 3.1 milyar almanıza karşın 3.5 milyar harcamış; Antalya’dan 8 milyar almış 7.8 milyar harcamışsınız. Yani elde ettiğiniz gelir ile kente harcadığınız tutar hemen hemen birbiriyle aynıdır.

Adana’dan 5.9 milyar gelir elde etmiş, 7.2 milyar harcamışsınız; elde ettiğinizin yüzde 22 fazlasını kente vermişsiniz.

Gaziantep’ten 3.3milyar almış 4.8 milyar vermişsiniz; yani Gaziantep’ten elde ettiğiniz gelirinyüzde 45 fazlasını kente harcamışsınız.

Konya’dan 5.3 milyar gelir elde ederken, 8 milyar harcamışsınız; yani elde ettiğiniz gelirin yüzde 51 fazlasını ayrıca ek olarak kente harcamışsınız.

Nüfus yoğunluğu, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı, iş alanlarındaki sektörel farklılık, çeşitlilik ve gelişmişlik bağlamında değerlendirilmek üzere; nüfusu 2.9 milyon olan Bursa ile 2.3 milyon nüfuslu Antalya illerinin gelir ve harcama oranlarındaki dengeye karşın; 4.2 milyon nüfuslu İzmir’den 66.5 milyar gelir elde edilmesine rağmen kente 14.4 milyar harcanmasına itiraz ediyoruz!

Bu harcamaların ne kadarı yatırım diye sorguluyoruz? Büyükşehir Belediyemizin Bakanlıklarda bekletilen projelerini hatırlatıyoruz!

İhtiyaçtan, insandan, doğadan, çevreden, bilimden bihaber yazılmış; bu yüzden milim ilerleyemeyen, hiçbir şirketin ihaleye girmediği, neden girmediğinin bile açıklanamadığı, milyonlarca lira zarar edilen ve atıl yatırımlara dönüşen projelerle İzmirlilerin karşısına çıkmanıza itiraz ediyoruz!

Zübük konusuna gelince; ‘Zübük’, Aziz Nesin’in halkı kandıran siyasetçilerin nasıl yükseldiğini kara mizahla anlattığı kitabının kahramanıdır ve esasen bizim sorularımızın muhatabı da bu tarz siyasal anlayıştır. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum"

Bakan'ın tablo ile verdiği yanıt şöyle:

 
MHP İzmir startı verdi: 30 ilçede sahaya iniliyor!
 
İzmir'de FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 2 Kasım 2018 Cuma 18:56

Aydın Şengül'ü kale almayın kendisi politik meczup olur. Ayrıca bir zübük görmek istiyorsa önce aynaya sonra da partisine baksın.

Yorumu oyla      12      5  
söylenecek son söz 2 Kasım 2018 Cuma 16:07

Ak Partili büyükşehir belediyelerine hafif raylı ve metro sistemi için hazineden yardım yapıldı/yapılıyor/yapılacak. İzmir'in hakkını Ankara'da savunamayanlar şimdi neyi savunuyor. Sayın Binali Yıldırım 'Belediye bu kadar metro yapıyor bari Halkapınar-Otogar metrosunu biz bakanlık olarak yapalım' dediğinin üzerinden kaç yıl geçti? Bu seçimde İzmir'de Ak Parti 2009 yılındaki yaşadığı hezimeti bile mumla arayacak. Çünkü millet pazar-market fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarından beli büküldü, külliyenin bütçesi %233 artıyor, VIP JUMBO JET, ultralüks makam araçları, şatafat birde Marmaris'e yazlık saray. Beyler bu millet salak değil mutfağında yangın var. 16 yıllık destek bitti isterseniz çevrenizde bugüne kadar Ak Partiye oy verenlere sorun ne demek istediğimi anlayacaksınız. Birçok firma işten eleman çıkartıyor, dayanmaya çalışanlarda en azından idari personelini artık ücret ödememek için cumartesi günleri çalıştırmıyor.

Yorumu oyla      21      5  
Gürkan 2 Kasım 2018 Cuma 13:01

İbrahim Bey konu ile yazdığınızın alakası nedir ? Rakamlar ortada. Kimse hikaye anlatmasın! Rakamların yanı sıra yapılan işleri de daha doğrusu yapılmayan projeleri de herkes görüyor. Çok eskiye gitmeye gerek yok; 2011'de açıklanan 35 projenin yatırım maliyeti 54 milyar TL'idi. Çoğu yapılmadı. Şehrin sadece "1 yılda verdiği 66 milyar" olmasına rağmen aradan geçen bunca zamana rağmen 35 proje diye açıklanan; ? İzmir Karayolu ve Raylı Geçiş (İZKARAY) projesi, ?İzmir-Ankara ve İzmir Antalya Otoyolu, ?Kuzey Otoyolu, ?İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı, ?İzmir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı, ?İzmir Metrosu Uzatma Projeleri, ?EGERAY (İZBAN) Bergama uzatması, ?Körfez Dönüşüm Projesi, ?Kuzey Ege Limanı, ?Kruvaziyer Liman, ?Yat Limanları, ?Efes Antik Limanı, ?İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu, ?Agora ve Kent Merkezi Yenileme, ?Tarım ve Hayvancılık Sanayi İşletmeleri, ?Kemalpaşa Lojistik Merkezi, ?Şehir Yenileme Projesi, ?Tıpkent, ?Bilişim ve Ar-Ge Şehri, ? Öğrenci Yaşam Merkezi, ? Olimpik Stadyumlar ... gibi önemli projeler yapılmadı. Bu projeler ne oldu ? Neden yapılmıyor ? Ne zaman yapılacak ?

Yorumu oyla      18      7  
İzmirli 2 Kasım 2018 Cuma 11:30

Sadece bu yıl Ulaştırma Bakanlığı İstanbul metrosunun sadece bir hattına 1.7 milyar TL ayırdı.Başka söze gerek var mı?

Yorumu oyla      21      6  
izmirli 2 Kasım 2018 Cuma 11:18

Ak parti İzmir''i Türkiye''nin değil düşman bir ülkenin ili olarak görüyor.Bu çok açık bunu tartışmaya gerek yok.

Yorumu oyla      24      8  
1234 2 Kasım 2018 Cuma 11:05

Fotoğraf seçimi çok başarılı! Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz! :)

Yorumu oyla      18      7  
ibrahim Yüncü 2 Kasım 2018 Cuma 11:02

Son yıllarda duyduğumuz bir isim. Sanırım İzmirli değil... chp gücü ile chp listesinden meclise girmiş demek ben de oy vermişim... Hiç kimse tanımıyor kendisini. Sordum! Avukat olduğunu ve İzmir'de İstinye projesini takip ettiğini söylediler. Doğru mu dur? Aday da olursa, sandığa çok kimse gitmez.

Yorumu oyla      12      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İzmir startı verdi: 30 ilçede sahaya iniliyor!
Yerel Seçimlere tek başına gireceğini açıklayan MHP’de il başkanı Veysel ...
CHP Aday Adayı Öztürk'ten belediyeye 'Sayıştay' tepkisi: Menderes bunu hak etmiyor!
CHP Menderes Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Öztürk; Sayıştay Başkanlığı'nın ...
CHP’de yerel seçim ateşi yanıyor: Masada İzmir için sürpriz isimler
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerel seçimlerde aday ...
 
Erdoğan'dan 3 büyükşehir için mini anket!
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün gerçekleşen MYK üyelerinden toplantıda, ...
Kılıçdaroğlu'ndan ittifak mesajı: Bir talep gelirse...
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Danıştay'ın öğrenci andı kararına ilişkin, ...
Sözcü İbrahim Kalın'a yeni görev!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu ...
 
Bakan Albayrak: Türkiye 17 basamak yükseldi
Hazine ve maliye Bakanı Berat Albayrak "Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı ...
CHP İzmir'in kadınlarından 'hukuk' buluşması!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı’nca Cumhuriyet’in ...
CHP'li Sertel'den Eren Erdem için çağrı!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Silivri’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva