HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mayıs 2017 Çarşamba - 12:41

İzmir Körfez Geçiş Projesi'ne çifte dava şoku!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin yapımına olanak sağlayacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna yönelik iki ayrı dava birden açıldı.

İzmir Körfez Geçiş Projesi ne çifte dava şoku!

İzmir ili Balçova, Çiğli, Narlıdere, Karşıyaka ilçeleri sınırları içerisinde yapılması planlanan İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) Projesi7nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu karar verilen ÇED raporu mahkemelik oldu.

Toplam malilyetinin 3 milyar 520 milyon TL olması öngörülen İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için iki dava birden açıldı. İzmir'de Nöbetçi İdari Mahkemesi'ne verilen dilekçeyle daha önce de çevreyle ilgili konulardaki tavırları ve davalarıyla bilinen EGEÇEP, Doğa Derneği ve 85 kişi, İzmir Körfez Geçişi Projesi ÇED olumlu kararının iptalini istedi. İzmir Körfezi Geçiş Projesi'nin İzmir'in hiçbir imar planında yer almadığı, plan kademelerinin hiçbirinde böyle bir köprü-tünel geçişi ve projesinin gereklilik olarak ortaya konmadığı belirtilen dava dilekçesinde "Bu proje kent planlarının bir öngörüsü ve önerisi değildir. Planlama ilkelerine ve hukuka aykıdır" denildi.

FAY HATLARI İNCELENMELİ
İzmir Körfezi'nde özellikle Körfez Geçiş Projesinin bulunduğu güzergahlarda Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Teknolojisi ve Enstitüsü'nün yaptığı araştırmalarda tespit edilen fayların ayrıntılı incelenmesi gerektiği belirtilen dilekçede, ulaşım ana planı etütlerinin ve araştırmalarının hiçbir yerinde de önerilen körfez köprü tünel projesinin gerekliliğine dair bir bulgu ortaya konmadığı, bu nedenle önerilen körfez geçişi köprü-tünel-ada projesinin İzmir kent içi ulaşım sorunlarının çözümüne yönelik bir proje olmadığının ortaya çıktığı öne sürüldü.

"UFUK ÇİZGİSİNİ YOK EDECEK, KÖRFEZİ KİRLETECEK"
Projede orta körfezde yaklaşık 4.2 kilometre uzunluğunda köprü ve ayakları ile, 800 metre uzunluğunda 200 metre genişliğinde yapay ada oluşturulmasının körfezin ufuk çizgisini yok edecek bir müdahale olacağı, kentin ufkunda bir duvar etkisi yaratacağı belirtildi. Projeyi hazırlayan ve sunan uzmanlar da bu köprü ayakları ve yapay adanın körfez dip akıntılarına ve su sirkülasyonuna önemli bir engel oluşturacağını belirttiğini dile getiren davacılar, "Bir başka ifadeyle körfezin deniz suyu temizliği sürecine son derece olumsuz etkisi olacağı ve körfezin kirliliğine neden olacağı itiraf edilmiştir. Körfez temizliği için yıkılmış olan Ragıppaşa Dalyanı köprü ayakları ile yeniden inşa ediliyor denebilir. Bu durumda önerilen köprü-tünel-ada projesi ile İzmir körfezi için yaşamsal bir çevre sorunu-felaketi yaratılmış olacaktır. İzmir körfezi ortasında hiç gereği olmayan ve yapılabilecek en büyük yanlış bir yapay ada oluşturmaktır" itirazını yaptı.

KUZEY AKSI KORUMA ALTINDAKİ SULAK ALANLARDA
İzmir Körfezi Geçiş Projesi'nin kuzey bağlantısının Gediz Deltası'nın güneydoğusunda bulunan eski Ragıppaşa Dalyanı'nın olduğu bölgeden geçtiğine dikkat çekilen dava dilekçesinde, "Bu alanın başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türünün en önemli beslenme alanlarını oluşturmaktadır. Projenin kuzey aksı çok önemli bir doğa koruma alanının içinden geçmektedir. Alan I. Derece Doğal Sit Alanı ve aynı zamanda RAMSAR Alanı'dır. Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan canlı türlerini barındırmaktadır ve bu nedenle uluslararası sözleşmelerle koruma altındadır. Dava konusu projede bahsedilen Körfez köprüsünün uzunluğu 4 bin 175 metre, toplam ayak sayısının ise 154 adet olacağı belirtilmektedir. Bu ayakların en az 30 adedinin sığ su olarak tanımlanmış olan sulak alan bölgesinde yapılacağı anlaşılmaktadır. Bahsi geçen her ayak için sulak alan doldurulacak olup, bu durum Çevre Kanunu'na aykırıdır. Körfez köprüsü yaban hayvanlarının beslenmesine, barınmasına, üremesine ve korunmasına imkân veren doğal yaşama ortamlarının doğal yapısını değiştireceği için Kara Avcılığı Kanunu'na da aykırıdır" denildi.

"YAPAY ADANIN EKOSİSTEME ETKİSİ DEĞERLENDİRİLMEMİŞ"
ÇED Raporunda; Körfez Rehabilitasyon Projesi kapsamında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmasının Körfez Geçişi projesi ile olumsuz etkileneceğinin ifade edildiğine dikkat çeken davacılar, bu nedenle rehabilitasyon projesi veriminin arttırılması için ek tarama çalışması yapılacağının açıklandığını, ancak Körfez'den alınacak malzemenin atık özelliği, bertaraf yöntemi ve yapılacak çalışmanın körfez ekosistemine etkileri değerlendirilmeden çevresel etkilerinin doğru değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Davacılar tarama malzemesi ile oluşturulacağı açıklanan yapay adanın bölgesi, deniz ortamı ve körfez ekosistemine etkisi üzerine etkilerinin de değerlendirilmediğini belirtti. Ayrıca, projenin her iki yakasının da doğal özellikleri korunması gereken alanlar olduğuna, bu alanlarda oluşacak trafik yükü ve yapılaşmaya bağlı etkilerin raporda yer almadığına da dikkat çekildi.

BU GÜZERGAHTA ARABALI VAPURLA ULAŞIM DAHA AZ MALİYETLİ
İzmir Körfez Geçişi Projesi güzergahında İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı arabalı vapurlar en yoğun saatlerde bile 45 dakikalık periyotlar ile çalıştığı belirtilen dava dilekçesinde "Bunun yanı sıra arabalı vapurların özendirilmesi adına belediye tarafından düşük fiyat politikası uygulanmakta ancak talep yaratılamamaktadır. Bu da söz konusu güzergahtaki ulaşım talebinin ne olduğu ile ilgili fikir sunmaktadır. Ayrıca söz konusu güzergahta çalıştırılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafında arabalı vapur ihalesine çıkılacağı duyurulmuş, Devlet Planlama Teşkilatı (Kalkınma Bakanlığı) bu alıma onay vermiştir. Söz konusu güzergahtaki ulaşım talebi arabalı vapurlar ile hem de çok daha az maliyetli mevcut altyapı kullanılarak karşılanabilecekken aynı nokta için iki farklı yatırım kararı alınması kamu kaynaklarının boşa harcanması anlamına gelmektedir" görüşü de yer aldı.

BU KAYNAKLA İZMİR'İN PEK ÇOK ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜR
Projenin açıklanan 3 milyar 500 bin TL maliyetinin İzmir'de Konak Tünelleri ve Sabuncubeli Tünellerinde ortaya çıkan maliyet artışları dikkate alındığında 4.5 - 5 milyar liraya ulaşacağının rahatlıkla söylenebileceğine dikkat çeken davacılar, "Hesaplanan 3.5 milyar liralık maliyet baz alındığında bile 1 kilometresi yaklaşık 330 milyon liraya mal olacaktır. Uygulanan metro projelerinde açıklandığı şekliyle, 1 kilometre metro maliyetinin yaklaşık 60 milyon lira olduğu düşünüldüğünde ne kadar pahalı bir yatırım olacağı görülmektedir. Bu 3.5 milyar lira bir kaynak ile İzmir kent içi ulaşımında; Üçyol, Bozyaka, Yağhaneler, Buca, DEÜ kampüsü metro hattı (yaklaşık 9 kilometre), Halkapınar, Çamdibi, Otogar metro hattı (yaklaşık 4 kilometre), ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Evka-3, Bornova merkez, Manavkuyu, Bayraklı metro hattı (yaklaşık 7 kilometre), Konak, Alsancak, Liman arkası, Halkapınar metro hattı (yaklaşık 6 kilometre), yeni oluşturulacak 30 kilometre metro hattı, Körfez'de kent planlarının öngördüğü 6 adet vapur iskelesi, 20 adet farklı kapasitelerde hızlı güvenli konforlu yolcu vapuru, 5 adet yeni nesil olarak tanımlanan 80-100 araç kapasiteli arabalı vapur yatırımı yapılabilir" görüşüne de dava dilekçesinde yer verdi.

YÜRÜTMESİ DURDURULSUN
EGEÇEP, Doğa Derneği ve davacı 85 kişi açtıkları davayla İzmir körfezinin su sirkülasyonuna yapay ada ve köprü ayakları ile engel oluşturarak kirliliğin sürmesine neden olacak olan, ekonomik açıdan fizıbıl olmayan, kentin erişim, ulaşım talepleriyle ve kent içi ulaşımla hiçbir ilişkisi bulunmayan, kentin ulaşım ve imar planlarının önerisi olmayan ve sulak alanlara, doğal sit alanlarına ve koruma alanlarına büyük zarar verecek olan projeye izin veren dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu, işlemin uygulanmasının İzmir Körfezi'nde, sulak alanlarda, doğal sit alanlarında giderilmesi olanaksız zararlar meydana getireceğini öne sürdü. Bu nedenle de ÇED olumlu kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açtığı davayla İzmir Körfez Geçişi Projesi ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun 'İzmir Körfez Geçişi Projesi ÇED Değerlendirme Raporu'nda yer alan tespitleri davasına taşıyan TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ve 85 kişinin açtığı davadaki aynı gerekçeleri ortaya koydu. Yapay ada ve köprü ayaklarının Körfez'de kirliliğin sürmesine neden olacağını belirten TMMOB, projenin ekonomik açıdan da fizıbıl olmadığını belirtti. Sulak alanlara, koruma alanlarına zarar vereceğini iddia ederek ÇED olumlu kararının iptalini istedi. (DHA)

 
Polis paylaştı: İşte toplanan paralar
 
'Referandum sonucu Kılıçdaroğlu'nun başarısı'
YORUMLAR
Toplam 62 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
11 Mayıs 2017 Perşembe 12:05

tünel yapılırsa petrol tankerleri kamyonları geçemez. eksik iş yapılmamalı tamamen köprü yapılmalı. o da imkansız

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 11 Mayıs 2017 Perşembe 11:41

bu proje yapılabilir ancak, körfez derin tünelle geçilirse yapılabilir yoksa ortaya suni ada yarısı köprü yarısı batırma tünel sistemi körfeze zarar verir, yapılsın diyenler torunlarınız ve onların torunları batmış bir körfezde yaşamak isterler mi?

Yorumu oyla      13      7  
izmirli 11 Mayıs 2017 Perşembe 10:58

rumuz yazmıyan yorumcular belliki aynı kişi veya aynı kaynaktan çıkma;akp li ve çakma izmirli.İnciraltılı yorumculara saygım var,ancak bu proje onların işine yaramaz,tavsiyem iyice incelemeleri.Biri der ki;siz istediğiniz kadar muhalefet yapın bu proje yapılacak.Hatta bence yüreğinden geçen izmirli çoğunluk projeyi istemese bile intikam için yapmak.Zaten zamanın ruhu bu durumda.Herşeyi zorla yapmak.Projeyi savunanlar iyi olacak demenin ötesinde bir argüman öne süremiyorlar.Oradan oraya kaç kişi geçer trafiği nasıl rahatlatır.Şehrin trafik akış trendi nasıldır.bunun yerine yapılacak hayati önemde projeler ne olabilir onlar için önemli değil.Yapılsın da yapılsın.Projeler iki nedenle yapılır;1.kamu yararı mutlaka gerektirir,hayati önemdedir maliyetine bile bakmazsın.2.fizibilitesi geri dönüş sürecini 2,7 yıl ve altını gösterir karlı bir iştir yapılır.Pardon bir de sanat yatırımları vardır,bunu bu kategoriye almıyorum.Onlarda kar veya gereklilik ancak çok yüksek maliyetler için sorgulanır.Şimdi bize hem hakaret eden hemde illa yapılacak diyen vatandaşa (ki biri bana tip demiş ben bu seviyeye inmeyeceğim) soruyorum;sen hangi nedenle bu yüksek maliyetli projeyi neden istiyorsun?Trafiğe nasıl faydası olacak?veya kaç kişinin işine yarayacak 4 milyon nufuslu şehirde?Bir de şu şehirler kıyaslaması yapana son kez cevap vereyim;Ankarada raylı sistem egonun resmi sitesinde 56 km dir ve 16 km si karayalçın zamanında yapılmıştır yani onbeş yılda 40 km ilave edilmiştir.İzmir de ise metro 20 km izban 110 km ve karşıyaka tramvayı ise 9 km dir.Borçlarını karşılaştırmak bile abestir.İzmirin onkatı civarındadır.

Yorumu oyla      12      6  
11 Mayıs 2017 Perşembe 09:05

Bu geçiş tamamen köprü şeklinde yapılmalı. Zira petrol tankerleri geçemeyecek anadolu caddesi yine tıkanacak. Dolayısıyla imkansız. Körfez geçişi yerine bu paralarla kuzeyi rahatlatacak Egekent-BornovaEvka3 metrosu, BornovaEvka3-Otogar metrosu, Narlıdere metrosu, Buca metroları yapılırsa çok daha iyi olur. Şehrin içinde otomobil kullanılmaz. Önce bunu öğrenin. Kuzeyde trafik felç. Kuzeye acilen Egekent-Bornova metrosu acil!!! Dolmuşları şehir dışına atın.

Yorumu oyla      13      5  
11 Mayıs 2017 Perşembe 07:56

inciraltılı siz koruduğunuz için değil imar planları olmadığı için o bölge yeşil kaldı.Benim dedem den Torbalı nın köyünde kalan arazilerde şu an yeşil.Üstelik senede 1 kere ancak gidiyoruz.

Yorumu oyla      15      6  
11 Mayıs 2017 Perşembe 00:24

Projenin maliyeti 1 milyar 820 milyon dolar değil, 2 milyar 443 milyon dolar. En son bu şekilde dillendirilmişti 😀😆

Yorumu oyla      14      6  
11 Mayıs 2017 Perşembe 00:14

"Projeyle ilgili olumsuz raporu soranlar ise TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulunun yayınladığı raporu rahatlıkla bulabilirler." Yahu abicim ne raporu ? Bilimsel bir araştırma mı yapmışlar ? Klasik yapılmasın , edilmesin yazan boş rapor. Benzer rapor tramvaylar içinde var. Tramvaya karşı çıkan demiş ya birisi. Bunlar her şeye karşı.

Yorumu oyla      13      9  
sezarın hakkı sezara 11 Mayıs 2017 Perşembe 00:13

arkadaşlar konu inciraltı değil.yada inciraltının imara açılması,toprak sahiplerinin mağduriyeti vs.. konu bu projenin izmire ne kazandıracagıdır! ilk olarak inciraltı toprak sahipleri şunu düşünmeli. siz projenin size ne getirecegini iyice tartmalısınız. siz imar alacaksınız diye onlarca hektarlık yeşil alan yok olacak buna içiniz elverecekmi? hadi yeşil alanı geçelim ,tuzlu su yüzünden tarım yapılamadıgını savunuyorsunuz. ya peki bu projenin izmir körfezi üstündeki etkisini düşünüyormusunuz? daha öncede yazdım . bu projenin izmir körfezini tamamen bitireceğine dair 2 tane üniversite raporu var. onlarca uzmanın raporu var. proje yapılsın yapılmasın değil ancak tamamen batma tünel şeklinde yapılırsa ve tamamen köprü şeklinde yapılırsa (ki bu mümkün değil) iç körfeze münumum düzeyde zararı dokunuyor !!! mlaesef izmir körfezinde akıntı yok denecek kadar az arkadaşlar. bu sebeple yıllarca kendi kendini temizleyemedi. bakın istanbul boğazına belki izmir körfezinden daha fazla atık bırakılıyor ama akıntı olmasından dolayı boğaz izmir körfezi gibi olmuyor. zaten istanbul boğzası bile kirlilik yüzünden eski halinden çok uzak. Burada bazı kişiler ki egede sonsöz okuyucularından çok özürdileyerek söylüyorum. malesef bu bazı kişiler bildiğiniz "çomar" yani adam ne oalcagını bilmeden bizleri istemezükçülük ile suçluyor. adamın körfez umrunda değil ama baksan kordonda güzelyalıda ayaklarını uzatarak birasını yudumlamasını biliyor. haha işte güzel dostum bu proje yapılırsa çok değil proje bitiminden itibaren 5 yıl için de yoğunlaşmış çamur kokusundan o biranı dagın tepesinde içmek zorunda kalacaksın. çiğdemini de orada çıtlarsın artık. yani en basit şeklinde bu kişilerin anlayacagı şekilde daha nasıl anlatırım bilmiyorum. işin maddiyat boyutuna hiç girmiyorum aşşağıda aklı başında insanlar bunu zaten güzelce açıklamış. şunuda belirtmek istiyorum. bakın sene 1950 li yılların sonu izmirde o dönemin rant dönemi başlıyor. O dönem olmayan sit kanunu bakın nelere yol açtıda rant uğruna o güzelim yalı ve köşkler ne halde geldi!!! incirlatı ve körfez geçiş projeside buna benzer biraz. o dönemki büyüklerimiz bizlerin gelecegini düşünmedigi için rant ugruna bugün etrafımız 8 katlı ucubeler ve gecekondular ile çevrili. şimdi gene aynı şey olacak ve limizden körfezi tamamen yitireceğiz. evet körfez tamamen gidecek ve o körfezin ortasına yapılacak 800m lik yapay ada bunun öncüsü olacak.

Yorumu oyla      19      5  
10 Mayıs 2017 Çarşamba 23:54

"hala günümüzde dillendirilen maliyeti 1 milyar 820 milyon dolardır" maliyetinin 1 milyar 820 milyon DOLAR diye dillendiren kim ?

Yorumu oyla      11      5  
Uğur 10 Mayıs 2017 Çarşamba 23:07

Dava açılması bir İzmir klasiği maalesef ama inşallah İzmir'in çıkarları doğrultusunda proje tamamlanır ve İzmir kazanır...

Yorumu oyla      12      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Belediyesi'nden Ardıç Koyu açıklaması: Müdahale de yok, dolgu da yok!
Çeşme Belediyesi Folkart A.Ş tarafından yapımı sürdürülen Ardıç Koyu’ndaki ...
Bayındır'ın tarihi yapıları ayağa kalkacak
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı ...
Fener Rum Patriği Bartholomeos Urla'da
Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, bugün Urla'yı ziyaret etti. Urla ...
 
Bornova ve AÇEV'den minikler için örnek proje
Bornova Belediyesi ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) işbirliği ile 4-7 ...
Çeşme'de bu hafta sonu gökyüzü şenleniyor
Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında, 13-14 Mayıs ...
Büyükşehir'den üreticilere 'teknolojik' destek: 11 ilçe sırada!
İzmir Büyükşehir Belediyesi çiftçilere teknolojik destek kapsamında Kemalpaşa'dan ...
 
Karşıyaka'nın çocuk kulübünde muhteşem final
Karşıyaka Belediyesi Çocuk Kulübü’nde 2016-2017 yılı ikinci kurs dönemi ...
Bornova'da sel baskınları tarih oldu!
Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği Bornova’da ...
Konak'ta müzik ziyafeti kulakların pasını sildi
Konak Belediyesi’nin Güzelyalı Kültür Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva