HABERLER>GÜNCEL
14 Ağustos 2015 Cuma - 10:22

İzmir’in yeni barınma merkezi Suriyelilere de kapı açacak

İzmir’de, Türkiye'ye sığınma başvurusunda bulunan mülteciler için, Avrupa Birliği'nin de desteğiyle, Kabul ve Barınma Merkezi kuruldu. Açılışı için son hazırlıkların yapıldığı 750 kişi kapasiteli otel konforundaki merkezde, sadece sığınma başvurusunda bulunan mültecilerin değil, bir bölümünde kentte kalacak yer bulamayan Suriyelilerin de barındırılacağı öğrenildi. Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nün de, proje sahibi olarak AB'nin ilgili biriminden izin istemek için girişim başlattığı ortaya çıktı.

İzmir’in yeni barınma merkezi Suriyelilere de kapı açacak

Daha iyi şartlarda yaşamanın hayalini kurup Türkiye'ye yasadışı yollardan giren yüzlerce kaçağın, Avrupa ülkelerine gitmek için geldikleri İzmir'de, Avrupa Birliği'nin de desteğiyle bir çalışma başlatıldı. Yaklaşık iki yıl önce, Harmandalı Mahallesi'nde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün projelendirdiği, Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi'nin inşaatına başlandı. Yapılan çalışmalarla bina inşaatı tamamlandı.

- İZMİR’DE SURİYELİ ZİRVESİ: O RAKAM AÇIKLANDI…

Yaklaşık 60 dönümlük alanda kurulan, 750 kişi kapasiteli merkezde kalanların, belli zamanlarda dışarıya çıkma hakları da bulunacak. Ayrıca merkezde, televizyon izleme odaları, internet salonu, berber salonu, terzi, çocuk oyun alanları, spor salonu, yemekhane, sağlık merkezi, çamaşırhane gibi bölümler bulunacak. Mültecilerin eğitimi için de, çeşitli branşlarda, sınıflar, atölyeler kurulacak. Özel bakıma muhtaç olan mülteciler için, yine bakım odaları hazırlanacak.
 
İltica başvurusunda bulunan ve daha önce Malatya, Sivas, Afyonkarahisar gibi illerdeki barınma yerlerinde kalan mülteciler, başvurularının ardından resmi işlemleri tamamlanana kadar bu merkezde barınacak. Resmi işlemlerin uzaması halinde yine bu merkezin içerisinde özellikle çocuklar için eğitim tesisleri bulunacak. Yaklaşık 100 milyon liralık proje kapsamında, bakım merkezleri, İzmir'in yanı sıra Ankara, Gaziantep, Van, Kayseri, Kırklareli, Erzurum gibi illerde de yapılacak. İzmir'deki merkezin yapımı Valilik, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Çiğli Belediyesi'nden yetkililerin de dahil olduğu ortak bir koordinasyonla yürütüldü.
 
SURİYELİLERE DE KAPILARI AÇILACAK
AB'nin de desteklediği projeye göre, önceki açıklamalarda, merkezde sadece iltica başvurusunda bulunan yabancı uyrukluların kalacakları açıklandı. Savaş ortamından dolayı Türkiye'ye gelen Suriyelilere, geçici oturum belgeleri ve ikametgahlar verildiği için bu merkezde kalamayacakları açıklanmıştı. Ancak aradan geçen bir yıl sonrasında, özellikle Yunan adalarına geçmek için gelenlerle birlikte İzmir'de, Suriyeliler önemli bir sayıya ulaştı. Resmi kayıtlara göre 68 bin 700 ancak gayri resmi kayıtlara göre kentte, 500 bin Suriyelinin bulunduğu, çeşitli derneklerce açıklandı. Suriyelilerin kent içerisindeki meydanlarda, parklarda, yeşil alanlarda ve kaldırımda yaşamaya başlaması üzerine, Göç İdaresi İl Müdürlüğü, kent girişlerine kontrol noktaları kurmanın yanı sıra Kabul ve Barınma Merkezi için A.B.'nin de kapısını çaldı.
 
Özellikle kalacak yerleri olmayan Suriyelilerin, merkezin bir bölümünde barındırılması için proje sahibi olarak Avrupa Birliği'nin ilgili biriminden izin istendiği ortaya çıktı. İzin gelmesi durumunda ise, iki blok halindeki merkezin bir bölümünde, Suriyelilerin de bakımının sağlanacağı öğrenildi.
 
İzmir Valisi Mustafa Toprak da, merkezin, Suriyelilere tahsis edileceği gibi bir durumunun söz konusu olmadığını, oranın projeye uygun olarak kullanılacağını; ancak belli bir bölümünde Suriyelilerin barındırlabileceğini söyledi. (dha)

 
Özgecan Kadın Danışma Merkezi’nde yoğun mesai
 
Turşuluk acı biber çiftçinin yüzünü güldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İzmir’de 5 ilçede PKK operasyonu: 20 gözaltı
İzmir’de, terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik olarak ...
İzmirli şirkete hazine el koydu: 1 milyon kişi şokta
Hazine, Euro Yatırım’a ait Ege Sigorta’ya el koydu. Şirket, Güvence Hesabı’na ...
Flaş! Nizamiyeye bomba yüklü araçla saldırı
Tunceli'nin Pülümür İlçesi'nde PKK'lılar İlçe Jandarma Asayiş Bölük Komutanlığı ...
 
Eski Savcı Öz'ün son durağı o ülke oldu!
Türkiye’de aranan ve hakkındaki yakalama kararından 12 saat önce yurtdışına ...
İzmir’de muhtarlar terörü kınadı
İzmir'de, Bornova Muhtarlar Derneği ve sivil toplum örgütü temsilcileri, ...
Bingöl'de patlamada yaralanan asker şehit oldu
Bingöl'ün Genç ilçesinde demiryoluna terör örgütü PKK mensuplarınca yerleştirilen ...
 
Şırnak'ta jandarma karakoluna bombalı saldırı
Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi yakınlarında, Kato Dağı eteklerinde bulunan ...
Türk Bayrağını indirip, PKK flaması astılar!
Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde PKK’nın gençlik yapılanması Yurtesver ...
Suriye sınırına 3 metrelik beton duvar!
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Suriye sınırına, 2 metre genişlik 3 metre ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva