HABERLER>GÜNCEL
23 Aralık 2018 Pazar - 12:03

İzmir'in üzüm ve zeytin diyarına hançer!

İzmir'in Selçuk ilçesinde daha önce 4 kez taş ve maden ocağı için verilen ÇED kararlarının açılan davalarla iptal edildiği Gökçealan Mahallesi'nde, şimdi yeni bir kalker ocağı, kırma eleme tesisi ve hazır beton santrali için ÇED süreci başlatıldı. Gökçealan Osmanlı üzümlerinin yetiştiği sınırlı bölgelerden biri olarak bilinirken, Avukat Cem Altıparmak, "Bölgedeki havzalar, Büyük Menderes Nehri'ni besliyor. Bu tür projelerin, yer altı sularına doğrudan doğruya etkisi olacak. Bu kadar aymazlık olmaz" dedi.

İzmir in üzüm ve zeytin diyarına hançer!

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Gökçealan Mahallesi'nde, farklı tarihlerde 4 taş ve maden ocağına onay çıktı. Hazırlanan projeler için İzmir Valiliği'nce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' veya 'ÇED olumlu' kararları verildi. Projelerin iptali için idare mahkemelerinde davalar açıldı. Davalarda, ÇED kararları iptal edildi.

Yine Gökçealan'da jeotermal enerji santrali (JES) için de ÇED süreci başlatıldı. Mahalle sakinleri, JES'e karşı mücadeleye hazırlanırken, yeni bir kararla daha şaşkına döndü. Daha önce taş ocaklarına karşı defalarca ÇED iptal davalarını kazanan Gökçealan'da, bu kez kalker ocağı, kırma eleme tesisi ve hazır beton santrali için ÇED süreci başlatıldı. Yerleşim yerlerine 2,5 kilometre uzaklıktaki proje sahası, zeytinliklerin yanı sıra, Osmanlı üzümlerinin yetiştiği bağlara yakınlığıyla dikkat çekiyor. Proje dosyasında yılda 12 ay çalışılacağı belirtilen tesiste, maksimum seviyede malzeme elde edilecek şekilde patlatma yapılması halinde, yılda 600 bin ton maden elde edileceği belirtildi. Tesise onay çıkması halinde, patlatma işleminde gecikmeli elektrikli kapsül kullanılacağı kaydedilirken, ocakta açık işletme yöntemi uygulanacağı bilgisine de yer verildi.

'BİZİM ARTIK AKLIMIZ ALMIYOR'
Gökçealan Mahallesi'nde yetişen ve ihraç da edilen Osmanlı üzüm bağlarına yakın bir bölge kurulması planlanan tesis için ÇED sürecinin başlatılmasına tepki gösteren Avukat Cem Altıparmak, daha önce aynı bölgede benzer projeleri iptal ettirdiklerini belirtti. Altıparmak, "Buna rağmen sürekli yeni projelere izin veriliyor. Bölgede aynı zamanda dönümlerce zeytin ağacı bulunuyor. Gökçealan'da ÇED süreci devam eden jeotermal enerji santrali var. Bizim artık aklımız almıyor. Sürekli kaybettikleri davaları dikkate almadan buraya ÇED izni verilmesi veya ÇED süreci başlatılması idarenin, açıkça görevi kötüye kullanma suçu işlediğini gösteriyor. Biz, mahkeme kararlarına rağmen ÇED izni veren idareler hakkında, suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

'BU KADAR AYMAZLIK OLMAZ'
Bölgenin hassas bir alan olduğunu, Büyük Menderes Nehri'ne su taşıyan alt havzaların bulunduğunu söyleyen Cem Altıparmak, "Bu kadar aymazlık olmaz. Büyük Menderes Nehri'ni, buradaki havzalar besliyor. Bölgede kurulacak taş ocaklarının, yeraltı sularına doğrudan doğruya etkisi olacak. Büyük Menderes Nehri'nin kalitesini etkileyecek. Defalarca kaybettikleri davalar ve kesinleşmiş mahkeme kararları yokmuş gibi, ya Aydın'dan ya da İzmir'den bu bölge için sürekli ÇED izinleri veriliyor. Biz artık sadece dava açmakla yetinmeyeceğiz. Bu izinleri veren kamu idareleri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

Altıparmak, Gökçealan'a sınır olan Aydın'ın Kirazlı Mahallesi'nde 3, Yeniköy Mahallesi'nde de 4 taş ve maden ocağı ruhsatlarını iptal ettirdiklerini belirtti. (DHA)

 
Cumhuriyet Şehitleri Koşusu nefes kesti
 
Konak'ın kitap kurtları ödüllerini aldı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Müslüm Türkmen 24 Ağustos 2019 Cumartesi 22:35

Aynen öyle teşhis doğru. Ve doğayı tahrip etmek. İ

Yorumu oyla      4      5  
Munise Akgün 23 Aralık 2018 Pazar 15:55

Su uyur çevre düşmanları uyumaz. Bunlarla kombin olan tüm bürokrat ve politikacılar da gaflet,delalet ve hatta hıyanet içindedirler.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir devrim şehidini unutmadı
İzmir devrim şehidini unutmadı
Düğün magandası 10 kişiyi yaraladı!
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki düğünde bir kişinin elindeki tüfeğin ...
Önce kaza sonra kavga: 5 yaralı!
Ankara'da iki aracın kafa kafaya çarpışmasıyla meydana gelen kazada 5 ...
 
İzmir'de iki kadının düellosu: Silahı çekti ve...
İzmir'in Ödemiş ilçesinde 2 kadın arasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. 
İzmir'de korkunç son: Kahveden çıktı, silindirin altında can verdi
İzmir'in Bornova ilçesinde, iddiaya göre dengesini kaybederek yola düşen ...
İzmir'de şaşkına çeviren görüntü
İzmir'in Aliağa ilçesinde, aracını çalıştırdığı sırada, fren yerine gaza ...
 
Yer İzmir'in Ödemiş İlçesi... Yemeği ocakta unuttu, evi yaktı!
Ödemiş'te bir evde çıkan yangın hasara yol açtı.
Fatih YAPAR yazdı... Kim bu pehlivan?
Fatih YAPAR yazdı... Kim bu pehlivan?
Suriye sınırına askeri sevkiyat
Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla bir süre önce Hatay'a gelen ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva