HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2014 Pazartesi - 10:48

İzmir’in rüyasını İstanbul kaptı!

İzmir'in 2004 yılından bu yana istediği kruvaziyer turizminde home port (başlangıç limanı) olma rüyasını İstanbul gerçekleştirdi. Dünya devi İtalyan Costa firması gelecek yıldan itibaren İstanbul çıkışlı Akdeniz turlarına başlayacak.

İzmir’in rüyasını İstanbul kaptı!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Son yıllarda kruvaziyer turizminde büyük düşüş yaşayan İzmir'e bir darbe de İstanbul'dan geldi. İzmir'in yaklaşık 10 yıldır hayal ettiği kruvaziyerde home port (başlangıç limanı) olma hedefini İstanbul gerçekleştirdi.

Dünyanın en büyük ve en eski cruise seyahat şirketlerinden yılda 2 milyon turist taşıyan İtalyan Costa şirketi, İstanbul'u ana liman ilan etti. Şirket İsrail’in Hayfa kentinden düzenlediği turları durdurdu. Firmaya ait 4 kruvaziyer gemisi, Hayfa yerine turlarına İstanbul’dan başlayacak. Costa Classica adlı dev yolcu gemisi önümüzdeki temmuz ayından itibaren İstanbul’a gelecek ve seferlerine İstanbul’dan başlayacak.

Costa şirketinin Türkiye Genel Müdürü Saltuk Kocabaş, "Bugüne kadar kruvaziyer şirketleri Türk limanlarını sadece durak olarak kullanıyordu. İlk defa kruvaziyer seyahati Türkiye’den başlamış olacak, binlerce zengin kuvaziyer yolcusunun İstanbul’da buluşması, Türk turizmine inanılmaz bir katkı sağlayacak. Gemilerin İstanbul’da 1 gece 2 gün kalacak olması yolcuların İstanbul’da geçireceği zaman ve döviz anlamına geliyor" diye konuştu.

İZMİR KAN KAYBEDİYOR
Kruvaziyer turizminde şampiyonluğu hedefleyen İzmir, birincilik tahtında yer alan İstanbul'u geçemediği gibi en büyük rakibi Kuşadası'ndan fark yedi. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı rakamlara göre ocak-ağustos döneminde İzmir'e 143 bin yolcu gelirken, Kuşadası'na 352 bin yolcu ayak bastı. Yolcu sayısında üçüncü sıraya gerileyen İzmir ile dördüncü Antalya arasındaki fark da çok azaldı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Meclis Toplantısı'nda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminde yaşanan kan kaybını durdurmak için eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a gideceklerini açıklamıştı. Kruvaziyer devlerinin İzmir Alsancak Limanı'na gelmek için tarifeler ve ayakbastı ücretleri olmak üzere bir çok indirim istediğini belirten Demirtaş, halen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özel Danışmanı olan Binali Yıldırım'a gideceğini söylemişti. Demirtaş, "Binali Yıldırım Bakanımızın yardımına ve desteğine ihtiyaç var. Kendisinin yanına gideceğiz. Tarifeler ve indirimle ilgili kendisinden destek isteyeceğiz" diye konuşmuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Eylül 2014 Pazartesi 23:02

Bunun için bir de İzmir'in uluslararası uçuşlarının artması, İstanbul ile baş edecek yoğunlukta bir Hub olması lazım. THY de tüm kamu kuruluşları gibi İzmir'e üvey evlat İStanbul'a dünya kenti muamelesi yaptığı sürece çok boş hayaller kurarız. Adam, şehre İStanbul aktarmalı uçacaksa, saatlerce Atatürk'te bekleyecekse tabiki gemi seferleri İzmir'den başlamaz.

Yorumu oyla      13      5  
Gönülden izmirli 29 Eylül 2014 Pazartesi 17:03

Yaptırmam mantığı ile İzmir'de büyüme olmuyor , kısır , benim olsun küçük olsun siyaseti ile İzmir büyümez. İzmir'de tiçaretciden , sanayiciye, siyasetçiye kafalar değişmedikçe İzmir yerinde saymaya devam eder. İzmir'in tiçaret sanayi ve siyasi aktörleri dünya devlerinin izmire gelmelerini n önündeki en büyük engeldir . Küçük olsun benim olsun bu aktörlerin genel düşüncesidir. Alsancak limanı kurivaziyer limanı olsun , yanınada egenin en büyük yat limanı olsun . Alaybey tersanesi kurivaziyer limanı olsun . Deniz birlikleri Foca ve Aksaz'a taşınsın . Kent içerisindeki Ege ordu komutanlığı doğanbeye taşınsın , Ege ordunun yerine muhteşem bir EXPO alanı olur .

Yorumu oyla      13      7  
Deniz 29 Eylül 2014 Pazartesi 16:19

Belediyelerimiz gerçekten de kötü yönetiliyor, CHP kendisini gözden geçirmeli bence, örneğin Halkın istediği lider Muharrem İnce'ydi ama sistem yine kendi istediğin genel başkan yaptı.

Yorumu oyla      16      6  
komik 29 Eylül 2014 Pazartesi 15:28

Eskişehir homeport mu oldu?..ne alaka ya?!!!..ısıtıp ısıtıp her konuda eskişehir örneği vermeyin artık!!

Yorumu oyla      16      7  
YAVUZ 29 Eylül 2014 Pazartesi 14:23

Öncelikli olarak homeport olabilmek için altyapı yatırımları gereklidir.Sadece İzmirliler buradan yolculuğa çıkmayacağı için dışarıdan gelecek yolcuların ulaşımı sağlayacakları yol düzenlemeleri,havayolu için düzenlemeler, konaklama yapılabilecek otel olanakları,İzmir'e gelmelerini sağlayacak cazibe merkezleri, sunulmalıdır.Sadece limanı genişletmek yeterli değildir. Homeport olmanın şartları farklıdır.Koordinasyon gerektiren bir çalışmadır.Bunlar tamamlanmadan homeport olma şansı izmir olarak bulamayız.Üzerinde detaylı çalışma yapılması gerekir.

Yorumu oyla      18      5  
izmirli 29 Eylül 2014 Pazartesi 13:04

Belediyeci peki Eskişehir nasıl yapıyor bir de onu söyle.

Yorumu oyla      16      9  
ercan 29 Eylül 2014 Pazartesi 12:30

izmir bir liman şehri olarak kurulumuştur.Limanı taşımak ta neyin nesi bırakın allahaşkına. Limanı derinleştirme için iki yıldan fazladır çet onayı bekleniyor. Liman daha da büyütülür ama kaçyıldır beklemede.Bir türlü bir çözüm yaratılamadı.İzmir limanının taşınması hangi gerkçeyle öneriliyor anlamak mümkün degil. sanki bir çözümü yokmuş gibi

Yorumu oyla      17      9  
Murat 29 Eylül 2014 Pazartesi 12:04

Kvncozsy rumuzlu arkadaş doğru söylemiş; Alsancak ya sadece konteyner + kuru yük, ya sadece kruvaziyer limanı olmalı. Gelecek sene sonbaharda Aliağa'da Petkim limanı büyütülerek açılacak, halihazırdaki iskeleler zaten aktif, Çandarlı Aktarma Limanı'da Türkiye'den ihracat çıkışı için zaten kullanılır. Alsancak çok güzel bir cruise limanı olmalı + boşalacak arazi de Çeşme Marina tarzı Ege/Akdeniz mimarili bir açık hava AVM'si + yat limanı olmalı.

Yorumu oyla      20      8  
Belediyeci 29 Eylül 2014 Pazartesi 11:43

Hükümet ödenek göndermediği için izmir yükselemiyor. Belediyemiz hangi işe yetişsin?

Yorumu oyla      19      20  
kvncozsy 29 Eylül 2014 Pazartesi 11:30

Yük limanı yada kruvaziyer limanı alsancaktan taşınmadığı sürece home port olmak çok zor .

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yeni haftaya da hızlı girdi
ABD'de faizlerin beklenenden erken ve daha hızlı artacağına ilişkin işaretlerin ...
Devlete geçmesi olay olan DEİK'in yeni başkanı belli oldu!
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK'in Ekonomi Bakanlığı'na bağlanmasının ...
Karaburun'a barajda kamulaştırma çıkmazı!
Beşiktaş Eski Başkanı Serdar Bilgili'nin ortağı olduğu tekstil firması, ...
 
Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan kritik istifa!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
Ege'nin incirinde sıkıntı büyük: Hurdalık oldu!
Ege'nin geleneksel tarım ürünü kuru incirde büyük sıkıntı yaşanıyor. Bu ...
Türkiye'nin fındık politikası duvara tosladı!
Fındık fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş beraberinde tartışmaları da ...
 
AK Parti’de yeni dönem: İzmir’in ağabeyi Kocaeli!
AK Parti Genel Merkezi İzmir’de bulunan belediye başkanlarına ağabeylik ...
Milyonlarca kişinin beklediği haber: Borç yapılandırmada…
Bazı kamu alacakların, 6552 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılmasına ...
Emeklilere bayram müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli, dul ve yetim aylıklarının ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva