HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Ağustos 2019 Cuma - 20:31

İzmir’in ‘Olağanüstü Meclisi’nde flaş kararlar!

Kentte 5 bin hektarın üzerinde bir alanın orman yangınlarında yok olması sonrasında gerçekleşen Büyükşehir Belediyesi olağanüstü meclis toplantında önemli kararlar alındı. Soyer, “Hemşerilerimizin orman yangınlarına farkındalığının artması için çalışmalar yapacağız. Stratejik planımıza İzmir ormanlarıyla ilgili yeni bir proje ekledik. Avrupa’nın yeşil başkenti olmasına dair adım adım ilerleyeceğiz. Belediyemizin imkanlarıyla Ege’ye özgü İzmir ağaçlarını yeniden dağlarla buluşturan çok özel fidanlık kuracağız. 9 Eylülde Fuar’da büyük bir destek konseri yapacağız" dedi.

İzmir’in ‘Olağanüstü Meclisi’nde flaş kararlar!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz günlerdeki çağrısı üzerine organize edilen olağanüstü meclis toplantısı gerçekleşti.

İzmir’de 18 Ağustos’ta gerçekleşen 3 gün boyunca kontrol altına alınamayan yangınlar için toplanan mecliste önemli kararlar alındı. Menderes’teki Devedüzü bölgesinde düzenlenen ‘Ormanİzmir’ programı sonrasında yapılan oturumda tek gündem masaya yatırıldı.  

‘İzmir'in Karabağlar İlçesinin Tırazlı Mahallesinde 18 Ağustos 2019 Pazar günü başlayan, rüzgârın da etkisiyle ancak 20 Ağustos 2019 Salı günü akşam saatlerinde kontrol altına alınabilen büyük orman yangınının doğal hayat, ekosistem ve çevre yerleşim yerlerinde yarattığı yıkıcı etkileri hızla telafi etmek, ileride gerçekleşme ihtimali olan yangınlara karşı acil olarak önleyici ve ilgili kurumları destekleyici tedbirleri almak üzere gerekli kararların alınması hususunun görüşülmesi’ ana gündem maddesiyle gerçekleşen toplantıda 5 bin hektarın üzerinde bir alanın yok olması sonrasında yeni dönem için kararlar alındı.

SÖZ MECLİSİNDİR!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Dünyada ilk kez yangın görmüş bir alan bir meclis toplantısı yapıyoruz. Meclis üyelerimize katılımları için teşekkür ediyorum. Söz meclisindir” açıklamasıyla oturumu başlattı.   

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE YEŞİLİMİZİ NASIL KORUYACAĞIMIZIN ÇALIŞMALARINI YAPMALIYIZ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, toplantıda yaptığı konuşmada, “Özel bir gündemle özel bir yerde meclisimizi topladık. Yangını tek başına değerlendirdiğinizde bile insanları dehşete kaptıran bir olaydır. Ürkütücü boyutu üst seviyelere maalesef çıkmaktadır. Mevsimsel anlamda yangın tehlikesi açısından ciddi bir risk taşımaktadır. Bu riskin ortadan kaldırılması için bu mücadele devletimizin tüm organları tarafından veriliyor. 18 Ağustos’ta hepimizi fazlasıyla üzen, içimizi acıtan, bundan sonra hiçbir zaman görmek istemediğimiz bir sahneyle karşılaştık. İnsanlığın ortak mirası olan, gelecek nesillere de bırakmak zorunda olduğumuz yeşilin, doğanın nasıl zarar gördüğünü görmüş bulunduk. Mutlaka güzel öneriler gelecek ve karara bağlanacak. Sonuç itibariyle bundan sonraki süreçte ormanlarımızı, yeşilimizi bu tarz tehlikelerden nasıl koruyacağımızın çalışmasını yapacağız” dedi.

HAMDOLSUN CAN KAYBI OLMADI
Yetkililerin orman yangınlarına hızlı bir şekilde müdahale ettiğini ifade eden Hızal, “Ancak bir orman yangınında olabilecek tüm olumsuzlukları yaşadık. Rüzgar, nem, sıcaklık, arazinin engebeli oluşu orman yangınına müdahalenin ne kadar zor olduğunu gösterdi. Ama Türkiye’nin her yerinden gelen personel, yüzlerce arazöz ve araçla birlikte orman yangının önlenmesi adına ciddi bir mücadele verildi. Şimdi bize düşen görev; yaşanan felaketin sonuçlarını en kısa sürede nasıl giderebiliriz? Benzer orman yangınlarıyla kıyasladığımızda Avrupa’da can kayıplarının olduğunu biliyoruz. Hamdolsun burada can kaybı olmadı. Evet çiftçimizin ekili alanları zarar gördü. Sanıyorum 270 civarında kişi için tarım bakanlığımızın çalışma başlattığını biliyoruz. Zararların giderileceğini biliyoruz. Amazon ormanlarında çok ciddi bir yangın var. Söndürülemiyor. Geçen yıl komşumuz Yunanistan’daki felaketi biliyoruz. Tüm bunlardan bir ders çıkaracağız. Doğa, orman, yeşil siyasete konu yapılmaması gereken, siyaset üstü konular. Bunu hem orman yangınları önlenmesi hem mücadele sürecinde hem de sonrasındaki yaraları sarma sürecinde yapacağız” açıklamasında bulundu.

SOYER’İN ‘İMAR’ AÇIKLAMALARINA ELEŞTİRİLER!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in, ‘Bir santimetrekareyi dahi imara açtırmayacağız’ sözleri üzerinden eleştirilerini sıralayan Hızal, “Yangınla mücadelenin en yoğun olduğu süreçte, bin 500 personelimizin canı pahasına mücadele ettiği süreçte, siz sayın başkan, ‘bu alanda bir santimetrekareyi daha imara açmayacağız’ dediniz. Biz biliyoruz ki orman alanlarının yangına maruz kalsa dahi imara açılması söz konusu değildir. Hangi amaçla burada açıklama yapılmıştır? Bilemiyoruz! Bu tarz açıklamalardan siz ve hepimiz kaçınmak zorundayız. Yanan alan için 5 bin hektar denildi, odaların 6 bin 500 hektar gibi açıklamaları oldu. Net hesaplamaların bu kadar kısa sürede yapılmayacağını uzman kişilerle yaptığımız görüşmelerde öğrendik. Mesele şu; bu alanın bir an önce önceki ekolojik sisteme uygun hale getirilmesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmamız gereken Orman Bakanlığımızın koordinasyonunda yapılacak olan kampanya ya da faaliyetler noktasında destek olmaktır. Bakanımız , ‘11 milyon fidanın dikimi, 11 Kasım’da yapılacak’ dedi. Önümüzdeki günlerde tüm öneriler değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.  

ÖLDÜRMEYİ ENGELLEYECEĞİM DEMEK NİYE POLİSLERE HAKSIZLIK OLSUN?
Başkan Soyer, “Özgür Bey bizim yasalarımız der ki; adam öldürmek yasaktır, ama adam öldürülür. Adam öldürmenin önüne geçeceğim, öldürmeyi engelleyeceğim demek niye polislere haksızlık olsun? Çok haklısınız… Ormanın, ağacı siyaseti olmaz. Bizim yaptığımız siyaset değil. Vatandaşlarımız çok duyarlı. Bir art niyet görüyorlar. Bizim elimizden ne geliyorsa imara açtırmayacağız lafı vatandaşlarımızı rahatlamak ve koruyucu olmak içindir” dedi.

İYİ PARTİ İLE MHP’DEN AÇIK DESTEK
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç de, “Ne yapılacaksa elimizden gelen desteği vermeye hazırı. Her türlü sizin yanınızdayız” şeklinde kısa bir mesaj verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, “Eylül ayı meclis huzur haklarımızın tamamını yanan alanların yeniden yeşillendirilmesi için oluşturulacak fona bağışlıyoruz. Hepimiz siyaset yapıyoruz ama başa kim geldiyse hizmet için destek veririz” dedi.

AVRUPA’NIN YEŞİL BAŞKENTİ OLMASINA DAİR ADIM ADIM İLERLEYECEĞİZ
Başkan Soyer, “Her doğan İzmirli bebek için bir fidan dikeceğiz. Her çocuğumuz fidanıyla birlikte büyüteceğiz. İzmirli çocuklarımız fidanlarıyla birlikte büyüyecek. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak orman yangınlarına kısa vadeli bir heves olarak değil uzun soluklu bakıyoruz. Hemşerilerimizin orman yangınlarına farkındalığının artması için çalışmalar yapacağız. Stratejik planımıza İzmir ormanlarıyla ilgili yeni bir proje ekledik. Avrupa’nın yeşil başkenti olmasına dair adım adım ilerleyeceğiz. Belediyemizin imkanlarıyla Ege’ye özgü İzmir ağaçlarını yeniden dağlarla buluşturan çok özel fidanlık kuracağız. 9 Eylülde Fuar’da büyük bir destek konseri yapacağız.  Bu konserler, 10 lira bedeliyle izlenecek ve sanatçılar para almayacak. O paraların tamamı bağış kampanyamızın ilk adımı olacak. Akademik bir çalıştay gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

AK PARTİ’DEN ÖNERİ: HER YIL 18 AĞUSTOS’TA BURADA MECLİS YAPALIM
AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız’dan “Her yıl 18 Ağustos’ta 5 yıl boyunca burada meclis yapalım” önerisi geldi. Yıldız ayrıca orman yangınlarıyla mücadele konusunda yeni dönemde yapılması gerekenleri öneriler olarak sıraladı.

KEŞKE SİZ DE ‘İMARA AÇTIRMAYACAĞIZ’ DİYEBİLSEYDİNİZ!
AK Partililerin imar açıklamaları üzerinden gelen eleştirileri artınca Soyer bu kez, “Şu imara açtırmayacağız lafını yanlış anlamaktan vazgeçin. Keşke siz de ‘imara açtırmayacağız’ diyebilseydiniz. Bunu söylemek lazım... Anlamalarını rica ediyorum. Bunda bir art niyet ve siyaset yok. Vatandaşlarımızın hassasiyetlerine saygı göstermek lazım... Ben seçilmiş belediye başkanıyım. Benim görevim bu!” dedi.

CHP’LİLER DE SÖZ ALABİLİR!
Oturumda AK Partili üyelerin ısrarla söz istemesi sonrasında Başkan Soyer araya girerek manidar bir çıkışa imza attı. Soyer esprili bir dille,  “Arkadaşlar CHP’li üyeler de söz alabilirler” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ BOZTEPE’DEN NAZIM HİKMET ŞİİRLİ KONUŞMA
AK Partili Meclis Üyesi hüsnü Boztepe komünist şair Nazım Hikmet’in ‘Davet’ şiirini okuyarak orman yangınlarının önemine değindi. Boztepe ayrıca kentte kıyı ve çevre düzenlemesi yapılmasının gerektiğini söyledi. 

FLAŞ KARARLAR ALINDI
Başkan Soyer alınan önerileri ve hazırlanan taslağı meclisin son bölümünde oylamaya sundu. Oy birliğiyle kabul edilen maddeler şu şekilde:

18-20 Ağustos tarihlerinde İzmir Kızıldağ bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarında köylülerin gördüğü zararın tespiti amacıyla Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından bir rapor hazırlanması ve raporun bir sonraki meclis toplantısında değerlendirilmesine,

İzmir’de yangın riskinin azaltılması için farkındalık oluşturulması, orman yangınlarına ilişkin olumsuz etkilerin azaltılması, yangınla mücadele çalışmalarını desteklemek için belediyenin havadan ve karadan müdahale olanaklarının arttırılması için bir bağış hesabı açılması, bağış kampanyasının başlatılabilmesi için İzmir Valiliği’nden yardım toplama izni alınmasına, açılan hesaptan yapılan tüm harcamaların meclisteki tüm partilerin temsil ettiği bir komisyon tarafından denetlenmesine, yalnızca Ege’ye özgü İzmir ağaçlarının yetiştirildiği iklim dostu özel bir fidanlık kurulmasına, orman içindeki emniyet şeritlerinin değiştirilmesi için destek sağlanmasına ve orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilmesine, 3 bin 800 hektarlık alanda Ege ormanlarının yeniden oluşturulması için gerekli izinlerin İzmir Valiliği ve diğer kurumlardan alınmasına ve bu alanda doğan her İzmirli bebek için bir ağaç yetiştirilmesine karar verildi.

 
İzmir de sallandı... Çifte deprem korkuttu!
 
Gündoğdu Meydanı’nda silahlar konuştu: 1 yaralı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen35 31 Ağustos 2019 Cumartesi 00:15

akp li hızal diyorki """biz biliyoruzki orman alanlarının yangına maruz kalsa dahi imara açılması söz konusu değildir"""" hehehe adamlar şaka gibi. 2007 yılında bodrum güvercinlikteki orman yangınlarını ne çabuk unuttunuz? yanan yerler 2006 yılında "kültür ve turizm bakanlıgı" tarafından turizm merkezi olarak belirlenmişti. ne tesadüf ki 1 yıl sonra binelrce dönümlük bu alan yandı ve 2 tane devasa otel inşa edildi. Yani Tunç soyeri de anlamıyorum ! mansur yavaş gibi haızr cevap olsa bu AKP li üyelerin konuşmaya cesareti olmaz! orada bodrumu hatırlatıverseydi biraz yüzleri kızarsaydı diyecem ama bu adamlarda yüz de yoktur.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orman zirvesinde konuşan Soyer: Bu bir heves değil, kararlar alacağız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, orman yangınları için gerçekleşen ...
Şanlı Zaferin 97. yılı Çeşme’de kutlandı
Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinin zaferle taçlandırıldığı 30 ...
Büyük Zafer'in 97. yılı Urla’da kutlandı
Tarihi şanlı zaferlerle dolu olan Türk Milletinin varoluş mücadelesi olan ...
 
Bayındır'da 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos Zafer Bayramının 97.yılı nedeniyle Atatürk anıtı önünde tören ...
Ödemiş'te üretici ve tüketicilere destek
Üreticiden tüketiciye aracısız alım-satımın adresi olan üretici ve tüketici ...
Efes Selçuk'ta 30 Ağustos törenle kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı Efes Selçuk’ta Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.
 
Narlıdere’de 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos Zafer Bayramı, Narlıdere’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. ...
Çiğli Belediyespor'da 30 Ağustos startı
Çiğli Belediyespor Kulübü 2019 – 2020 sezon açılışı, Çiğli Atatürk Stadında ...
Rock&More ile “fuardayız”
6 Eylül Cuma günü dünyaya kapılarını açmak için gün sayan 88. İzmir Enternasyonal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva