HABERLER>GÜNCEL
7 Şubat 2019 Perşembe - 09:17

İzmir'in kalbine dev gökdelen mahkemelik!

İzmir tarihi kent merkezinin içerisinde, Pasaport bölgesinde yer alan tütün depoları ve alışveriş merkezinin bulunduğu alana bir holding tarafından yapılacak, 45 katlı ve 250 metre yüksekliğinde gökdelene verilen ruhsatın iptali için harekete geçildi.

İzmir in kalbine dev gökdelen mahkemelik!

Mimarlar Odası, söz konusu yapı ruhsatının 1/5000 ölçekli uygulama imar planına göre verilmesinin açıkça kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması istemiyle İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 

Tarihi Agora ve Kemeraltı’nın hemen yanında söz konusu gökdelenin yapıldığı takdirde, 186 metre rakımlı Kadifekaleyle yarışacak yüksekliğe ulaşacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan, "Atina’da Akropol’ün hemen yanına onu geçecek bir yapı teklif edebilir misiniz? Ya da Roma’nın Antik kalıntılarının hemen yanına yüksek yapı önerilebilir mi? Çağdaş dünyanın 19. Yüzyılda aştığı zihniyetle ne yazık ki biz hala mücadele etmek durumundayız" dedi. 

Alpaslan, verilen ruhsatla, kent merkezini kilitleyecek, silüeti son derece olumsuz etkileyecek 250 metre yüksekliğinde, 45 katlı bir kütlenin kentin kalbine saplanacağını öne sürdü.

İzmir gibi tarihi kentlerde özellikle kent merkzinde yapılaşman bu kadar gelişigüzel olmaması gerektiğine değinen Alpaslan “Toprak altında ve üstünde antik çağlardan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar çok önemli kültür varlıklarının, kent dokularının olduğu bir alanda, tarihi bölgede böylesine bir yükseklik kabul edilemez. Bunun yanısıra kentsel altyapının da bu yoğunlukta bir yapıyı kaldırmayacağı herkes tarafından malumken böyle bir karar kente ihanet anlamına gelmektedir” diye konuştu.

   

PLANLAR UYUMLU DEĞİL

Kararın planlama ölçeğinde de sorunları olduğunu belirten Alpaslan, kentsel planlamanın en temel unsurlarından birinin imar planlarının kademeli birlikteliği ilkesi olduğuna dikkat çekerek, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının üst ölçekli nazım imar planlarına uygunluk göstermesi gerektiğine de vurgu yaptı. Alpaslan, “Hiyerarşik planlama ilişkisine göre, bir plan, üst ölçekli diğer plan tarafından yönlendirilmeli ve ona uyumu noktasında denetlenmelidir” bilgisini verdi.

 

BÖLGE KİLİT OLUR

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Alpaslan ortalama yapı yüksekliğinin 8-10 kat olduğu bölgede 45 katlı bir gökdelen yapılmasının sıkışıklığı daha da artırarak trafik, altyapı ve kamusal alan sorunlarını daha da arttıracağını, bu gibi kararlarla kent merkezinin gittikçe yaşanmaz hale geleceğini öne sürdü.

 
Kadınlardan Başkan Atila’ya teşekkür
 
Karşıyaka'da basketbol turnuvasına davet
YORUMLAR
Toplam 26 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
o.b. 9 Şubat 2019 Cumartesi 17:41

İzmir'in yeni kent merkezi ve gökdelenler bölgesi projesi 1997-98 yıllarında efsane başka Ahmet Piriştina'nın dünya'nın önde gelen şehircilerine ve mimarlarına çizdirip alsancak liman arkasından başlayıp, bayraklı turan'a kadar devam eden kıyı şeridinde konumlandırılan bu proje, AKP'nin betonlaşma adımıyla ilgili değil, modern şehircilik anlayışıyla ilgilidir, dünyadaki en bilinen örnekleri; manhattan, chicago, auckland, toronto, dubai gibi bir skyland oluşturulabilecek Türkiyedeki tek şehirdir İzmir muhteşem körfeziyle, fakat maalesef kuralsızlık, otorite boşluğu ve rüşvet ülkemizdeki en büyük problemler olduğu için bu skyland bölgesi dışında kalan yerlere de gökdelen izinleri verilmiştir, point bornova(altındağ) yeşilovadaki gökdelenler ve ankara caddesindeki bayraklı tower ve ontan gibi..(çünkü bunlar manas bulvarının doğu tarafında ve bu imar'ın dışında kalıyor)şimdide alsancağın ve çankayanın göbeğinde yapmaya çalışıyorlar, bayraklıda halihazırda 100'lerce dönüm arazi birilerinin gökdelen yapmasına bekliyor..gökdelen olunca ne mi olacak, bkz.manhattan gökdelenlerin içinde üniversiteler, hastaneler, oteller, dershaneler,ofisler,konutlar..modern şehrin tüm ihtiyaçları..

Yorumu oyla      4      5  
erman 8 Şubat 2019 Cuma 03:58

İktidar hırsıza uğursuza ruhsatsıza kendi eli ile getir parayı al ruhsatı dedi ortalık hazine arazilerini yağmalayanlar ile doldu eline tel alan çevirdi çevirdi etrafımızı siti miti kalmadı ormanları da yakarlar gerçi kazımaya başladılar şimdiden ucuz diye bodrum katları alanlar odunlukları garajları alanlar mesken yaptılar kaçak katlar resmi oldu para ile kimin hakkı yendi bakılmadı 4 kat olana 7 kat verdiler yıkılır ise kimse sorumlu değil derler ölenler ölür ağlar gibi yaparlar olur biter.

Yorumu oyla      5      5  
erman 8 Şubat 2019 Cuma 03:53

Parayı verenin düdüğü çaldığı zamanımızda bırakın yapsınlar içine sıçtılar güzel ülkemizin beton doldu ortalık biri daha fark etmez beraber sıçalım hırsızların iktidar eli ile ruhsatlandırıldığı alanda siz neyi konuşuyorsunuz.

Yorumu oyla      4      5  
iyi ki İzmir merkez de oturuyorum 8 Şubat 2019 Cuma 00:07

Zaten isim olmadığı zaman şehir merkezine gitmem. Sevmem de. Gürültü pis hava trafik karmaşası stres. İzmir''in merkezine İZBAN ile girerken çevreye bakasım gelmiyor ki. Resmen görüntü kirliliği. Hele Yeşildere çevresi. Kendimi bildim bileli böyle. Kafamı kitabıma çeviriyor Engin ufuklara yolculuk ediyorum....

Yorumu oyla      4      5  
Selo 7 Şubat 2019 Perşembe 23:57

Kocaoğlu yaptı giderayak yapacağını!

Yorumu oyla      4      5  
sezarın hakkı sezara 7 Şubat 2019 Perşembe 23:12

@mustafa dostum biva tower ın çevresi 8 katlı binalar oldugu gibi hemen dibinde, ontan bayraklı, 25 katlı bayraklı tower, ankaracaddesi karşısında aynı hizada 30 ar katlı folkart incity gibi projeler bulunmakta. biraz aşağıda yazdıgım gibi. gökdelenleşme zaten bu bölgelere kaydı. yapılacaksa zaten buralarda yapılmalı ve yapılıyorda. en azından Yeni kent merkezi ile bir bütünlük saglıyor. bu saatten sonra gidipte konak a gökdelen yapmak nedir? istanbul gibi neden 5-6 tane gökdelen bölgesine ihtiyacımız olsun.

Yorumu oyla      5      5  
Orhan Özkazanç 7 Şubat 2019 Perşembe 23:02

İnsanları anlamak zor. Bu ucube yapıların şehirleri nasıl berbat ettiği, geriye dönülmeyecek sorunlar çıkaracağı bir yana, hayatı boyunca içine giremeyecek, sadece uzaktan seyredebilecek insanların bunları savunmasını anlamıyorum.

Yorumu oyla      4      6  
gürkan 7 Şubat 2019 Perşembe 22:52

Kordon'u yıkalım, birbirine yapışık, sahil bandında 50 katlı binalar yapalım diyen yok. Alsancak bölgesi komple yeniden planlanabilir. Alsancak-Liman Arkası-Bayraklı Sahili gökdelen bölgesi olabilir. İş-eğlence merkezleri, oteller, müzeler, geniş yeşil alanların olduğu, yayalaştırılmış geniş ve uzun caddelerin olduğu, kruvaziyer limanının olduğu, tramvay-metro gibi de toplu ulaşımın olduğu bir alandan bahsediyorum. Şehrin merkezi de sahil bandı da virane durumda. İnciraltı gibi dev bir alan öyle boş duruyor. Bir ara sahil bandındaki konutlar için boya-badana önerisi gelmişti. Boş iş. Dünyanın gelişmiş şehirlerinin merkezlerine bakın bir de İzmir'in, arada dağlar kadar fark var.

Yorumu oyla      4      5  
TC misafir 7 Şubat 2019 Perşembe 20:24

Gürkan, akpli müteahhitler gibi düşünüyorsun ne kazandıracak sana gökdelen? Kordonda çin seddi gibi ucube apartmanlar deyip yetmez ama evet misali bunların boyunu uzatıp gökdelen mi yaptıracaksın? Kendinde misin sen arkadaşım? Şehircilik ilkeleri denen bir şey var biraz araştır.

Yorumu oyla      6      8  
m.y. 7 Şubat 2019 Perşembe 19:07

şehrin nüfüsü hızla büyüyor, şehrimiz göç alıyor, yani şehrin nüfusu 500 bin, 1 milyonu çoktan aştı..dikine yapılaşma daha fazla yeşil alan, daha fazla otopark için gereklidir, planlaması da yapılmıştır. gökdelen bölgesi bellidir, gökdelenler alt yapısı ile birlikte burada olmalıdır. gökdelen istemenlere şu örneği vereceğim, küba havanadan yeni geldim, 2 milyonluk şehrin krdonu olan malekon 27 km. ve bu kordunun belli kısmında da yüksek, göddelen diyeceğimiz binalar mevcut ken, biz hala gökdelene karşıyız ama,21.yy. gerçği bu, yeterki, tarihi bölgelerimizi koruyalım, gökdelen bölgesine de gökdelen olsun. yani geleceğin izmiri böyle olacaktır....

Yorumu oyla      8      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PTT şubesinden bozuk para çaldılar
Adana'da PTT şubesinin kasasından bir miktar bozuk para çalan şüphelilerin ...
Ünlü yazarın oğlu evinde ölü bulundu
Ünlü yazar, dil ve tarih araştırmacısı Parseğ Tuğlacıyan'ın oğlu Murat ...
İstanbul'da can pazarı: Bina çökme anı kamerada!
İstanbul Kartal'da çöken binada 3 kişinin hayatını kaybettiği, 12 vatandaşın ...
 
Bin 700 yıllık kitabı satmaya çalışırken yakalandılar!
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 1700 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi ...
Baz istasyonu hırsızları yakayı ele verdi
Urla ilçesinde, baz istasyonlarından hırsızlık yaptıkları iddiasıyla gözaltına ...
Taksi gasp eden kadının ifadesi ortaya çıktı!
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde müşteri olarak bindiği taksiyi gasp eden ...
 
İzmir'de karı-koca soba kurbanı!
Kınık ilçesinde oturan Alibey Kavram (76) ve eşi Şaziye Kavram (72), kömür ...
İzmir'de dehşet: Menfezde ceset!
Menemen ilçesinde alkol bağımlısı olduğu ve sokaklarda yaşadığı belirtilen Abdülhakim ...
Erdoğan: Teknolojiye hakim olmadan bağımsızlığımızı sürdüremeyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva