HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mayıs 2017 Pazartesi - 13:01

İzmir'in en 'keyif'li fuarda Japon modeli önerisi

Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi için İzmir'e gelen Tokyo Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hiroko Akiyama, geç kalınmadan 'Bakım Sigortası' modeline geçilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir in en  keyif li fuarda Japon modeli önerisi

Son dönemde nüfus artış hızının yüzde 1.5'in altına düşmesiyle yaşlı kesimin hızla artığı Türkiye'de, 65 yaş üzerinde birey sayısı 6.5 milyona, yani nüfusun yüzde 8.2'sine kadar dayandı. 2023 yılında yüzde 10'un üzerine çıkması ve sonrasında bu oranın yüzde 30'lara kadar artması beklenirken, bakıma muhtaç bireylerin nasıl bir hizmet alacağı da gündeme gelmeye başladı. Yaşanan bu artış, 2000 yılından itibaren Japonya'da hayata geçen, 40 yaşına kadar prim ödeme sistemi sonrasında bakıma muhtaç kişilere neredeyse ücretsiz hizmet sunan Bakım Sigortası'nı akıllara getirdi. Hem yaşlı bireylerin ileriye dair endişelerini bitirecek hem de ailesinin daha rahat hareket etmesini sağlayacak Bakım Sigortası sisteminin Türkiye'de uygulanması durumunda yaşlı bireylerin daha rahat bir nefes alması bekleniyor.

TÜRKİYE ERKEN MÜDAHALEYE BAŞLADI
Türkiye'de ilk defa İzmir'de düzenlenen Keyifli Yaş Alma Fuar ve Kongresi için gelen Tokyo Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hiroko Akiyama, Japonya tarzı bakım modelinin gerekliliklerini anlattı. Yaşlanma oranının giderek artığını ifade eden Akiyama, "Amerika'da gerontoloji okudum. Japonya'nın yaşlanma durumuna dışarıdan bakma şansı yakaladım. Japonya çok hızlı yaşlanıyor, buna rağmen ne gerontoloji bölümü vardı ne de bununla ilgili bir çalışma yapılıyordu. Geleneksel olarak yaşlılara Japonya'da ailesi tarafından bakılıyordu. Aile dışındakilerin müdahale etmesine gerek olmadığı gibi bir görüş vardı. Toplum değişiyor buna rağmen yaşlanmayla ilgili fikirler hiç değişmiyordu, Japonya dışından bakarak insan bunları anlıyor. Hem Amerika hem Avrupa'da Gerontoloji okudum ama Japonya'da uygulanabileceğini düşünmedim. Japonya'ya döndüğümde gerontoloji bölümü kurmak biraz zaman aldı. Gerontoloji ile ilgili uygulamalar, Türkiye'ye göre Japonya'da daha geç başladığını görüyorum. Yaşlanma oranı yüzde 20'ydi. Bu yüzden çalışmaları çok hızlıca yapmak gerekiyordu, vaktimiz kalmamıştı. Çok acele yapmazsak toplumların çok zorlanacağını görüyorum. Türkiye'deki yaşlanma durumu Japonya'nın 20 yıl önceki haline benziyor. Ama buna göre Türkiye daha erken aşamada müdahale etmeye başladı. Geniş bakış açısına sahip, harekete geçebilecek insanlara ihtiyaç var. Japonya'da aile baksın fikri çok yaygındı, değiştirmesi çok zordu. Bunu değiştirmek için geniş vizyona sahip lidere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan Akdeniz Üniveristesi'nden Prof. Dr. İsmail Tufan'ın uygun bir lider olduğunu görüyorum. Türkiye'de de o hareket ettikçe çevresindekiler onu destekleyecek" dedi.

JAPONYA'DA 2000'DE BAŞLADI
Yaşlanma sorununda devletin de elinden geleni yapması gerektiğini ifade eden Akiyama, "Devletin insanları güçlendirmek, bilgilendirmek, bilinçlendirmek, güçlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de yaşlılar daha da yaşlanacak. Yaşlı nüfusun daha da artacağını düşünüyorum. Bakım sigortası kesinlikle gerekiyor. Japonya'da bakım sigortası 2000 yılında başladı" diye konuştu.

Japonya'da hayata geçen bakım sigortası ile ilgili bilgiler veren Akiyama şunları söyledi: "Bakım sigortası başladıktan sonra aileler çok rahatladı. Bakıma muhtaç hale gelmekten herkes korkardı, artık bu kaygı bitti. Annem 96 yaşında, bakım sigortasından faydalanıyor. Günlük bakım evine gidiyor. ücretsiz tekerlekli sandalye sağlandı.  Annem kız kardeşim ile yaşıyor. Kardeşim işi olduğunda kısa süreli bakıma bırakıyor annemi. Günlük bakım evine gidiyor. O zaman da kız kardeşim rahat zaman geçiriyor. Bakım sigortasıyla hizmetlerin yüzde 90 karşılanıyor. Para konusunda kimse endişelenmiyor. Hem aile rahat oluyor, hem de yaşlılar rahatlıyor. Kişi ister çalışsın ister çalışmasın 40 yaşına kadar prim biriktiriyor. Bunu yapmak zorunda. Gençliğinden bu yana biriktirdiği için ilerisini düşünmesine gerek kalmıyor."

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan da, "Japon kültürü bize çok uygun bir kültür. Bazı ortak yönlerimiz var. Ayrıca bilimde araştırmada ve uygulamada bence dünyada en iyiler. Bundan ötürü gerontoloji bölümünü kurarken bir hedefim vardı, Japon bir öğretim üyesini bölümümüzde istihdam etmekti. Dr. İkuko Murakami'yi bölümümüze öğretim üyesi olarak aldık ve Dr. Murakami üzerinden Tokyo Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hiroko Akiyama ile daha etkin bir iletişime geçtik. Akiyama bize el verdi. Öğrencilerimiz, ülkemiz bundan kazançlı. Yürüttüğü projeler gördüm, hayranlık duyuyorum. Dünyada eşi benzeri olmayan projeler yürütüyorlar umarım Türkiye'de de hayata geçirebiliriz" diye konuştu.

BAKIM SİGORTASI NEDİR?
Yaşlı veya engelli olan evde bakıma ihtiyacı olanlara sigorta sayesinde bakım desteği verilecek ve evde bakım için devlet tarafından çalıştırılacak eğitimli olan kişeler bakım yapacak. Hem binlerce kişiye istihdam yaratılmış olacak hem de yaşlılar sağlıklı ve bilinçli yaş alacak. Asgari ücretle çalışmakta olan bir işçinin aylık olarak maaşından cüzi bir miktar kesilecek bir kısmını işveren ödeyecek en büyük katkıyı da devlet verecek. (DHA)

 
Bornova'da engellere karşı festival gibi çalıştay!
 
Göz-Göz'de bayram havası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da engellere karşı festival gibi çalıştay!
Engelli bireylere yönelik proje ve hizmetleriyle tüm Türkiye’ye örnek ...
İzmir'de Başkonsoloslardan Büyükşehir'e ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, önce İsviçre'nin ...
Bornova’da çok özel Anneler Günü etkinlikleri
Bornova Belediyesi Anneler Günü’ne özel düzenlediği etkinliklerle hem ...
 
Çeşme rüzgarıyla gökyüzünde dans
Reisdere Uluslararası Uçurtma Festivali'nde, rengarenk yüzlerce uçurtma, ...
1. Tire Ot Festivali coşkuyla kutlandı
Yeşilin en lezzetli tonlarını ziyaretçilerle buluşturan “1. Tire Ot Festivali” ...
Büyükşehir'den dev adım: İzmir'in geleceğini şekillendirecek platform yola çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Akıllı Şehir Stratejik Planı" çerçevesinde ...
 
Büyükşehir'den 'İlk Kurşun' paneline davet var
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan ...
Karabağlar Çocuk Şenliği'nda görkemli final
Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen KARBEM Aydın Eğitim Merkezi ...
Başkan Uyar toplumsal cinsiyet toplantısında
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva