HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Eylül 2013 Salı - 09:10

İzmir'in derelerinden 26 bin ton çamur çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU ekipleri, 5 ay içinde Meles, Arap ve Manda derelerinden tam 26 bin ton malzeme çıkardı. Çamur pompaları ve susuzlaştırma havuzları kullanılarak yürütülen çalışmaların amfibik dere temizlik makinesinin gelmesiyle hız kazanacağı bildirildi.

İzmir in derelerinden 26 bin ton çamur çıktı!

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Meles, Manda ve Arap derelerinde başlattığı temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Yaz temizliği kapsamında derelerin denize çıkış ağızlarında birikerek hem istenmeyen kokulara hem de dere içlerindeki suyun denize çıkışına engel olan malzemeler alınıyor. 7 gün 24 saat etaplar halinde süren temizlik çalışmaları kapsamında öncelikle dere tabanında biriken organik ve inorganik malzemeler uzun bomlu ekskavatörlerle temizleniyor. Mayıs ayında başlayan çalışmalar kapsamında derelerden 1625 kamyon malzemeye eş değer (bir kamyon 16 ton) 26 bin ton  malzeme çıkarıldı. Arap Deresi’nin Halkapınar kısmında ve Meles Deresi’nin büyük bir bölümünde dere temizliğinin tamamlandığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, periyodik olarak dere temizliklerini kış ayına kadar sürdüreceklerini açıkladı.  
 
KOKU PROBLEMİ ORTADAN KALKTI
Dere tabanından çıkan çamurların koku yapmasını önlemek amacıyla Arap Deresi’nin Çınarlı bölümünde susuzlaştırma havuzları oluşturuldu. Kokuyu önlemek amacıyla derelerden çıkan malzemeler tek bir nokta olan bu bölgeye getirilip havuzlara döküldü ve sönmemiş kireçle reaksiyona sokularak susuzlaştırdı. Susuzlaştırılan bu malzeme hızla taşındı. Ayrıca alınan iki yeni çamur pompası da derelerdeki malzemelerin hızla alınmasını sağladı. Böylelikle dere temizlikleri daha kısa sürede gerçekleştirildi.
 
DERE TEMİZLİĞİ İÇİN YENİ ARAÇ
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, derelerin körfeze açılan ağızlarında ulaşamadıkları bölümlerde temizlik çalışması yapmak için “gezer gemi” tabir edilen amfibik dere temizlik makinesinin de 2 ay içinde hizmete gireceğini belirtti. Sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri olan bu makinenin ihalesini yaptıklarını belirten yetkililer, “Aracın gelmesi ile çalışmalarımız hız kazanacak; yağışlı mevsimlerde bile dere temizliği yapabilecek hale geleceğiz. Amfibik dere temizlik makinesi, dere tabanlarında ve yanlarında yer alan kargı, ot, çöp ve katı malzemeleri alabilecek; karada ve suda hareket edebilecek” diye konuştu.
 
MANDA DERESİ’NE SERVİS YOLU
Manda Deresi’nde yürütülen temizlik çalışmaları hakkında da bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, temizlik çalışmalarının daha seri bir şekilde yapılabilmesi için Bornova viyadük altından derenin körfeze açıldığı kısma kadar olan yaklaşık 1 kilometrelik bölümde servis yolu oluşturduklarını söyledi. Çalışmalar kapsamında derenin yan duvarlarını da yaptıklarını belirten yetkililer, derenin İzmir Büyükşehir Belediyesi Kıyı Tasarım Projesi kapsamında yeniden ele alınacağını;  farklı korkuluk, ışıklandırma ve peyzaj tasarımlarıyla görsel anlamda da dikkat çekeceğini belirtti.   
 
DERE TABANLARI DÜZENLENECEK
Ayrıca İzmir Körfezi’ni besleyen ana derelerden olan Meles, Arap ve Manda derelerinin dere tabanları ile yan duvarlarının yapılacağı, yeni alınacak iş makineleri ile de bakım ve temizliklerinin periyodik olarak daha sağlıklı ve süratli yapılacağı vurgulandı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
miisafiir 24 Eylül 2013 Salı 17:35

15.47 izmir de şu an da 96,5 km raylı sistem var mı var.teleferik ocak da açılıyor mu açılıyor.gökdelenler bölgesi oluşturulup yeni iş merkezleri oluşturuluyor mu oluşturuluyor.izmir de her yapılmak istenen yatırımı mahkemeye veren yüksel çakmur ve mimarlar odasına söyle sen bu dediklerini.gökdelen bölgesi 2 yıl mahkemelerde süründü.teleferik desen öyle.izin çıkmadı.izin çıkmadan nasıl yapsınlar.2 yıl da tramvay onayı geliyor.hükümet 2002-2010 arası izmir e ne yaptı?şunu yaptı de tamam derim.

Yorumu oyla      23      10  
private35 24 Eylül 2013 Salı 17:31

sn. izmirim ben, saydığın işlerin neden zamanında bitmediğini merak ediyorsan KİK süreçlerine bakacaksın. Allahtan elmalı şeker gibi elinizde metro ve teleferik var. Bu enerjinizi 12 yıldır yatırım yapmayan hükümetede yapınız ki izmire toptan faydanız olsun birilerine siyasi çıkar sağlamanın ötesinde izmir sevdalısı olarak görünmek işin kolay yanı.

Yorumu oyla      21      9  
24 Eylül 2013 Salı 17:22

dere probleminin aynısı istanbul da da var.belediye yıllardır çözemiyor.

Yorumu oyla      20      8  
behcoo 24 Eylül 2013 Salı 15:57

Ben öğle vakti gözlerimle gördüm..ege mahallesi sakinleri bütün çöplerini dereye atıyorlar..Girersin ev ev uyarırsın,atmaya devam ederlerse,ceza kesersin..

Yorumu oyla      22      5  
İZMİRİM BEN 24 Eylül 2013 Salı 15:47

Bizlere yazık oluyor, geleceğimize yazık oluyor, çocuklarımızın geçeğine yazık oluyor. İzmir'in 2005'te onarılması düşünülen bir teleferiği vardı, ne oldu? İzmir'in 2005'te 5 km lik metrosu vardı, ne oldu? İzmir'e, İzmirliye yazık günah değil mi? Partiyi, ideolojiyi, şunu bunu bir kenara bırakınız. İzmir'e planı, projesi olan, hizmet yapabilen bir Başkanı önemseyiniz. Adı sanı önemli değil, kavga etmeyen, hizmet için çalışabilen biri olsun, çocuklarınızın geleceğine yazık...

Yorumu oyla      19      10  
Güzel İzmirim 24 Eylül 2013 Salı 11:46

Bu derelerden at kellesi ve iç organları, araba tekerleri, yatak, gardolab dahil çıkıyor. Çöpümüzü pisliğimizi atmaya öyle alışmışız ki. 30 ton pislik bunlarla oluşuyor. Bunca atık ta akıntıyı yavaşlatıyor biriktiriyor. Kesin çözüm için önce vatandaş temiz olmayı öğrenmeli. Göç edenler yanlarında "sokağa dereye atma" adetlerini de getiriyor. Bu göçü teşvik edenlerden başlamalı işe. Şehirde yaşamayı bilmeyenler çoğunlukta artık.

Yorumu oyla      26      7  
ÇOK KOMİK 24 Eylül 2013 Salı 11:16

İZMİRİM BEN RUMUZLU YORUMCU ALLAH AŞKINA NEDİR BU KALICI ÇÖZÜM? BU KAPASİTESİNİ BÖYLE KÖŞELERDE YORUM YAZARAK HARCAMA, GİT NOBEL ÖDÜLÜNE FALAN ADAY OL.

Yorumu oyla      40      23  
megaköylü 24 Eylül 2013 Salı 11:04

26 bin ton çamur çıkıyor 30 bin ton çamur akıyor.nasıl olacak bu iş.

Yorumu oyla      27      12  
private35 24 Eylül 2013 Salı 10:58

kesin çözüm için derenin nerden geldiğine ve sanayi atıkları için neden bir şeyler yapılmadığına ve diğer illerin arıtmasız olduğuna bakmak, bakanın verdiği arıtma sözünün niye 2012 yılında bitmediğini sorgulamak lazım.bunlar yapılmadığı sürece izmir belediyesi bu temziliği yapmak zorunda

Yorumu oyla      21      17  
İZMİRİM BEN 24 Eylül 2013 Salı 10:39

Deccalın palanı gibi her yıl birkaç defa derelerden çamur çıkarılır. Dere ağızları aylarca çamur havuzları ile doludur. Her yıl tekrarlanan bu işlem hem görüntü kirliliğine sebep oluyor, hem de kötü kokuya. Bu işlemin kalıcı çözümü yok mu? var, ancak kafası çalışan az vardır, veya kafasını çalıştırana yer verilmemektedir. Yeter bence İzmirli bu kadar çaresiz mi? bence değil, kalıcı çözüm de üretebilir..

Yorumu oyla      27      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’da ‘lojman’ kavgası: Zabıta Müdürü Karabağ’a karşı
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın talimatı üzerine Karşıyaka’da ...
Karabağlar’da festival coşkusu
Karabağlar’da düzenlenen Balkan Festivali, şarkı, türkü halay ve rengarenk sunumlarla eğlendirdi.
Narlıdere’de kaçak binaya geçit yok!
Narlıdere Belediyesi Narlı Mahallesi Kanarya sokakta, yol genişletme çalışmalarına ...
 
Bayraklı’ya yeni kaymakam: Adem Arslan
Bayraklı Kaymakamlığı’na Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri eski Foça ...
Buca’nın üretken kadınlarından Tatı’ya tam not
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Buca Kent Konseyi üyeleri ile pazar ...
Selçuk'ta yeni dönemde okullara bank
Selçuk Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kentte yer alan okulların banklarını yeniliyor.
 
Başkan’dan ‘ahilik’ zirvesinde Başkent’e proje mesajı
Ahilik Haftası kapsamında esnaf teşkilatının temsilcilerini ağırlayan ...
Seferihisarlılar Buluşması’nda gündem barış!
4. Seferihisarlılar Buluşması’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Başkan Kocaoğlu’ndan ‘kuzey’ çıkarması
Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, hafta sonu mesaisini kentin kuzeydeki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva