HABERLER>GÜNCEL
17 Nisan 2017 Pazartesi - 12:37

‘İzmir’in Çernobili’ne korkutan görüntü: Tel örgü iptal, koyunlar otluyor…

İzmir’in Çernobil’i olarak nitelenen ve radyoaktif tehlikenin bulunduğu Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasında tel örgülerin tamamen yıkıldığı ortaya çıktı. Arazide kazı çalışmalar tehlike saçarken arazide vatandaşlar geziyor, koyunlar otluyor.

‘İzmir’in Çernobili’ne korkutan görüntü: Tel örgü iptal, koyunlar otluyor…

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - Gaziemir’in Emrez Mahallesi’nde bahçesinde bulunan gömülü radyoaktif maddeler nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan eski kurşun fabrikasından korkutan görüntüler ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?
Aslan Avcı Döküm Sanayi Şirketi tarafından yıllarca kurşun üretilen fabrikada atıkların fabrika bahçesine gömüldüğü 2012 yılında ortaya çıkmıştı. Tehlike ortaya çıkar çıkmaz Türk Atom Enerji Kurumu (TAEK) ve İzmir Valiliği ile yürütülen eş güdüm doğrultusunda çevre güvenliğinin alınması için bir dizi çalışmalar yapılmıştı. Radyoaktif tehlikenin bulunduğu bölgede topraklama çalışmaları yapılırken arazinin vatandaşlardan izole edilmesi için de tel örgüler çekilmişti.

Konu ile ilgili çevreciler ve yurttaşlar tarafından kamu davasının açılırken İzmir Valiliği arazide yapılacak olan ayrıştırma faaliyetleri ile ilgili “ÇED Gerekli Değildir” raporu vermişti. “ÇED Gerekli Değildir” kararına açılan karşı dava, Danıştay tarafından kabul edilirken geçtiğimiz yıl yeniden ÇED süreci başlatılmıştı. Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısının ardından nihai karar halen verilmedi.

TEL ÖRGÜLER BÜROKRASİYE DAYANAMADI
Yaklaşık 5 yıldır devam eden bürokratik süreçler nedeniyle çalışmalara başlanamazken bu yıllar içerisinde yapılan tel örgü ve topraklama önlemleri de ihmal edildi. Arazinin izole edilmesi için yapılan tel örgülerden geriye bir şey kalmazken önlem alınmaması sebebiyle çevre sakinlerinin tehlike saçan arazide çocuklarıyla birlikte girip çıkması ve hayvanlarını otlatması dikkat çekiyor.



TAEK’in denetiminde olan alanda geçtiğimiz Eylül ayından temizleme çalışması yapmak için başvuru yapan yüklenici firma, süreç tamamlanmadan radyoaktif maddelerin olduğu bölgede kepçe ve dozerle kazı çalışmasına başlayınca çevre sakinleri ve çevrecilerin müdahalesi sonucunda çalışmalar durdurulmuş ve firma tarafından açılan hendekler olduğu gibi bırakılarak alan terk edilmişti. Diğer yandan yıllar geçtikçe yıpranan tel örgülerden geriye hiçbir şey kalmadığı ortaya çıktı.

‘KORKUNÇ BİR GÖRÜNTÜ VAR’
Radyoaktif atıkların kaldırılması için en başından beri yoğun mücadele veren Avukat Arif Ali Cangı, alana gittiklerinde gördükleri manzara karşısında şaşkına döndüklerini belirtti. Cangı, “tel örgü diye bir şey kalmamış. Radyoaktif tehlikenin olduğu alanda omuzlarında çocuk gezdiren insanlar gördüm. Koyunlar ve inekler burada otluyor. Kazılar yapılmış ve üstü örtülmemiş. Korkunç bir görüntü var. Tehlikeli atıkların koruma altına alınmamış olması ve insan ve hayvan geçişine açık olmasının bir izahı yok. Tel örgüler derhal sağlamlaştırılarak bu bölge insan ve hayvanlardan izole edilmeli” dedi.

‘TAHMİNİM YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLAYABİLİR’
Temizleme çalışmaları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın süreci yavaş işlettiğini belirten Arif Ali Cangı, “hazırlanan ÇED Raporu’nda temizlik yapılacak olan yerin yaşam alanlarına yakın olması nedeniyle kırma ve ayrışma ünitesinin bu bölgede kurulmasını istemedik. Çünkü bu uyuyan canavarın yeniden uyanmasını sağlayacak ve halk sağlığını etkileyecek. Halkın katılım toplantısında da konuyu açtık. İnceleme Değerlendirme Kurulu toplantısında da aynı görüşlerimizi dile getirdik ve ÇED dosyasının değerlendirmesini içeren bir dosya hazırladık. O toplantıdan ne karar alındı bilmiyoruz. Ancak ÇED nihai kararı henüz verilmiş değil. Yaptığımız itirazların değerlendirildiğini düşünüyoruz. Tahminim yeni bir ÇED süreci için hazırlık yapılıyor” dedi.

BİLGİ EDİNME İSTEĞİ ÖZEL YAŞAMA AYKIRI BULUNDU
İDK toplantısında alınan kararın kendilerine bildirilmediğini söyleyen Cangı, toplantıda alınan kararların “özel yaşamın gizliliğine aykırı” bulunduğu gerekçesiyle kendilerine verilmediğini belirtti. Cangı, “Bu bir kamu görevi. Özel hayat diye bir şey yok. İsteğimiz rededilince bu kez bilgi edinme yasası gereğince tarafımıza bilgilendirme istedik. Biz yine bilgi verilmedi. Burada İzmirlilerin sağlığı konusu. Alınan kararlar halkın denetiminden uzak tutuluyor. Tarafımıza bilgi verilmesi için tüm hukuki yolları deneyeceğiz” dedi.     

KAYMAKAMLIK EL KOYDU
Radyokaktif tehlikenin olduğu alana vatandaşların ve hayvanların çok rahat girip çıkması endişelere yol açıyor. Konu ile ilgili konuşan Emrez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp İSE “tel örgülerden geriye hiçbir şey kalmadı. Buraya vatandaşlar girip çıkıyor. Can güvenliği yok. Alanın yakınında da Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde buradan geçen bir vatandaş hendeğe düşünce de bacağını kırdı. Burası kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi. Konuyu Gaziemir Kaymakamlığı’na taşıdıklarını belirten Muhtar Arslanalp, “Kaymakamımız konu ile yakından ilgileneceğini söyledi. Umarız en kısa sürede çalışmalar başlar” dedi.

 
Flaş gelişme: OHAL uzatılıyor mu?
 
Göztepe kritik virajda
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
17 Nisan 2017 Pazartesi 12:55

Bu şehri yöneten vali, belediye başkanları bu işe ne zaman dur diyecek ? Tel ile kapatsalar ne değişecek ?

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik yavrunun ailesine şok eden suçlama
İzmir’in Bornova ilçesinde, 57 yaşındaki Tuncay Ç.’nin tacizine uğradığı ...
Dikkat: İzmir’de sağanak haftası!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son değerlendirmelere göre; İzmir'de ...
İşte mühürsüz pusula tartışmasını başlatan video
Referandum sonuçlarının ardından sosyal medyada dolaşan bir görüntü büyük ...
 
İzmir’de referandum gerginliği: 4 gözaltı
Bornova'da, izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.
AGİT üyeleri referandum sonrası ön raporlarını açıklayacak
Türkiye'de bulunan uluslararası referandum gözlemcileri bugün basın toplantısı düzenleyecek.
Manisa'da korkutan deprem
Manisa'nın merkez Şehzadeler İlçesi'nde Richter ölçeğine göre 3.5 büyüklüğünde ...
 
İzmir’de referandum önlemleri: 97 kişi yakalandı
Haklarında yakalama kararı bulunan 97 zanlı gözaltına alındı. Seçim Kanunu'na ...
21 cezaevindeki sandıktan 'hayır' çıktı!
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında sayım işlemlerinin sona ...
102 yaşında sandık başında!
Çeşme İlçesi Ardıç Mahallesi'nde yaşayan 102 yaşındaki Tomris Aydınoğlu, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva