HABERLER>POLİTİKA
26 Şubat 2019 Salı - 08:58

İzmir’in aldığı pay hala tartışılıyor: Bakanlık rapor sundu, CHP’li vekil tepki gösterdi!

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2019 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulamasına Dair Karar’ın yürürlüğe girmesi sonrasında İzmir’in aldığı destek payı üzerinden yaşanan tartışmaya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da müdahil oldu. Bakanlık İzmir’e yapılan yatırımlardan örnekler sunarken, CHP İzmir Milletvekili Sındır, rakamlar üzerinden tepkisini dile getirdi.

İzmir’in aldığı pay hala tartışılıyor: Bakanlık rapor sundu, CHP’li vekil tepki gösterdi!

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanlığı kararı ile ‘2019 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulamasına Dair Karar’ yürürlüğe girdi ve Türkiye genelindeki projelerin 2019 yılı yatırım programı açıklandı.

Raporun kamuoyuna ilan edilmesi sonrasında kent ve projeler özelinde ayrılan paylar tartışma yarattı. Özellikle İzmir’e dair bilgiler dikkat çekerken iktidara muhalif kanat tarafından proje ve iller bazında yapılan kalem kalem karşılaştırma gündemde kalmaya devam etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde kamuoyuna bir bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirmenin sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır açıklamalarda bulundu.

BAKANLIK’TAN FLAŞ İZMİR RAKAMLARI
Bakanlık şu açıklamayı yaptı: 
Bazı basın yayın kuruluşlarında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2019 yılında İstanbul metrolarına 3.2 milyar lira, Ankara’ya 1 milyar lira, İzmir'e ise 30 bin lira ayrıldığı yönündeki iddialar üzerine aşağıdaki açıklamaya gerek görülmüştür.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, özellikle son 16 yıllık süreçte ülkemizin tüm ulaşım ve iletişim altyapısına yönelik 530 milyar liranın üzerinde yatırım yapmıştır.

Bu noktada özellikle İzmir'e ayrıca önem verilmiş ve 16 yılda İzmir'e ulaşım ve erişim yatırımları için yaklaşık 17 milyar liralık yatırım yapılmıştır. (16 milyar 956 milyon 911 bin 833 TL)

Bu süreçte Konak Tüneli, Sabuncubeli Tüneli, İzmir Çevre Yolu, Bornova-Turgutlu-Salihli Bölünmüş Yolu, Bergama-Soma-Akhisar Bölünmüş Yolu, Kemalpaşa-Torbalı Bölünmüş Yolu gibi önemli projeler tamamlanmıştır.

Yine bu süreçte dünyanın en büyük karayolu projelerinden biri olan İzmir – İstanbul Otoyolu (Osmangazi Köprüsü Dahil) projesi ve Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu gibi önemli projeler tamamlanma aşamasına getirilmiştir.

Ayrıca Türkiye’nin ilk metro standartlarında şehir içi banliyö sistemi olan İZBAN, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurularak 2010 yılının Ağustos ayında hizmete verilmiş, kısa sürede İzmir’in toplu ulaşımının ana omurgası olmuştur.

Bununla birlikte İzmir’de Halkapınar-Otogar Metro Bağlantısı yapımı da Bakanlığımız tarafından üstlenilmiştir. Söz konusu projenin yatırım tutarı 2 milyar 334 milyon 22 bin liradır. Güncel proje bedeliyle 2019 Yatırım Programına dahil edilmiş olup, ihale ilanına çıkılacaktır. Yapımının ihale edilmesi 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan proje aynı zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından seçim beyannamesinde açıklanmıştır. Söz konusu haberlerde yer aldığı gibi 30 bin lira ayrıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

BİR DE UTANMADAN ÖVÜNEREK SÖYLÜYORLAR!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklama sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır rakamlar üzerinden örnekler verdi. Sındır, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İzmir’e ne çok yatırım yaptıklarını böbürlenerek sıralamışlar. Bir de rakamlar vermişler. 16 yılda ülke genelinde 530 milyar İzmir’de ise 17 milyar yatırım yapmışlar... İşte Bakanlık tarafından dağıtılan adalet… İzmir’in Bakanlık yatırımdan aldığı pay; 17 bölü 530 eşittir yüzde 3.2! İzmir’in nüfusunun ülke nüfusuna oranı;  4.28 bölü 80.8 eşittir yüzde 5.3! Diğer bir deyişle; ülke ortalaması olarak kişi başına Ulaştırma Bakanlığı yatırımı! 6 bin 559 TL bölü kişi, İzmir’e Ulaştırma Bakanlığı yatırımı: 3 bin 971 TL bölü kişi,  ne adalet ama! Utanmadan bir de övünerek söylüyorlar. İzmir’e ülke ortalamasında yatırım yapılmış olsaydı yaklaşık 28 milyar TL olması gerekirdi. Diğer bir deyişle 17 milyar TL yatırımlarıyla böbürlenen Bakanlık, İzmir’e adaletli, hakkaniyetli ve siyasi tavır ile merkezi bütçeden mahrum bırakmayarak yatırım yapmış olsaydı en az 11 milyar TL daha yatırım yapmış olması gerekirdi.” dedi.

 
İzmir'de ölüme kıl payı! Metrelerce sürüklendi
 
AK Partili Şengül’den Soyer’e sert sözler: En büyük projesi çamur atmak!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mister No 26 Şubat 2019 Salı 18:15

Arkadaslar cok akilli dogrusu. Izmir -Istanbul otoyoluna harcanan ve harcanacak parayi, güzergah üzerindeki her il´de yatirim diye yaziyorlar. Böylece 1 Lirayi her ilde yatirim diye gösteriyorlar. Bizde enayiydik ya yedik.

Yorumu oyla      15      5  
muhalif 26 Şubat 2019 Salı 15:21

sn.bakan, İstanbul-izmir otoyolu ve Osmangazi köprüsü devlet tarafından yapılmamıştır, YİD. Modeliyle yaptırılmıştır,ve bir TÜRKİYE CUMHURİYETİ PROJESİDİR, İZMİR PROJESİ DEĞİL. geçiş ücretleri USD.üzerinden hesaplanmakta ve pahalıya gelmektedir, üstüne üstlük birde geçiş garantisi ile tutturulamayan geçiş devlet hazinesi tarafından ödenerek, devletin kendi yapmasından çok daha pahalıya malolmakta bu da vatandaşın aklında soru işaretleri yaratmaktadır.

Yorumu oyla      17      5  
Gürkan 26 Şubat 2019 Salı 12:25

Projelere bak çay demle! Akhisar, Soma falan :) yahu istanbul, Ankara'da sadece metroya harcadığın para bunların hepsini geçer. Çevre yolunun tamamını yapmış gibi açıklama da milleti aptal yerine koymaktır. Balçova-Bornova arası yolun yapımına 1987 yılında başlanıldı. 2000'li yıllardan sonra Bornova-Karşıyaka-Çiğli arası yapıldı. Tünel projeleri de İzmir'in verdiğinin yanında çerez parası kalır. İZBAN'da 200 yıllık var olan hatta 3 ve 4.hatları ekleseniz, doğru düzgün sinyalizasyon yapsanız tamam diyeceğim ama ortada böyle bir yatırım yok. 16 yılda 429 milyar vergi vermiş şehirde yaptığınız 1 tane metro yok, hızlı tren yok. 17 milyar harcadık denmiş. İstanbul ve Ankara'da ne kadar harcanmış ? Kaç katı? Bizim vergiler bilmem nereye hızlı tren oluyor. Küçük şehirlere hızlı tren yapacağınıza büyük şehirlere metro yapsanız da şehirler rahatlasa nasıl olur ?

Yorumu oyla      15      5  
Ercan 26 Şubat 2019 Salı 11:33

Izmir istanbul iotoyolu sadece izmire yaplmis bir yatirim mi..Bu nasil bir mantik..Istanbula da bursaya da manisayada yol guzegahinda bulanan başka illerden de geçen genel faydaya yönelik bir yatırımdır .

Yorumu oyla      22      5  
mazereti suçundan 26 Şubat 2019 Salı 10:16

Bakanlığın kendi yaptığı açıklama başka yerlerde yutulur belki de burada değil! Bütçe derler adama, bütçede neden otuzbin lira? Sabuncubeli tüneliymiş! Yandaşınıza aktardığınız kaynağı da mı bize yazdınız? Döviz garantili özel otoyolu filan? Her şeyiniz yalan her şeyiniz dolan!

Yorumu oyla      25      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeybekci: Yirmi yıldan beri İzmir’in vaktini çaldılar!
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, CHP yönetiminde ...
Mehmet KARABEL yazdı... Farkı verdiği Söz’de, gücü ‘terazi’de!
Mehmet KARABEL yazdı... Farkı verdiği Söz’de, gücü ‘terazi’de!
Seçim Kurulu’ndan flaş Çalkaya kararı: Adaylığına onay çıktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında ...
 
İl Seçim Kurulu'ndan Burhanettin Kocamaz kararı
Mersin İl Seçim Kurulu, Burhanettin Kocamaz'ın Demokrat Parti'den (DP) ...
CHP Çiğli adayı Gümrükçü'den 'park' sözü
 2019 yerel seçim çalışmaları kapsamında, çalışmalarına devam eden CHP ...
Kılıçdaroğlu'dan krizden çıkma konusunda öneriler
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik krizinin sorumlusunun 17 ...
 
'Belgenizle ispatlayın adaylıktan çekileceğim'
MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, "Hakkımda isnatta ...
CHP'den Erdoğan ve Bahçeli hakkında suç duyurusu
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet ...
HDP, o ilde Saadet Partisi lehine adaylıktan çekildi
HDP'nin İl Seçim Kurulu'na Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva