HABERLER>GÜNCEL
11 Şubat 2020 Salı - 13:16

İzmir’deki mimarların başkanı Kahraman: Devraldığımız mirası sonuna kadar savunacağız!

Mimarlar Odası’nda yeni başkan seçilen Dr. İlker Kahraman önemli mesajlar verdi. Kahraman, ‘İstemezükçü’ ve ‘Arka Bahçe’ eleştirilerine dair konuşurken yeni dönemde izlenecek yol haritasına değindi. Kahraman, “Bizim devraldığımız bir miras var ve onu sonuna kadar savunacağız. İzmir bizim her şeyimiz. Dur diyeceğimiz yerler olacak. Bu güzide kentin güzideliğinin devamını sağlamak mimarlar odamızın da görevidir” dedi.

İzmir’deki mimarların başkanı Kahraman: Devraldığımız mirası sonuna kadar savunacağız!

EGEDESONSÖZ- Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına katıldı ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.  

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen seçimde Halil İbrahim Alpaslan ve ekibini sandıkta mağlup eden yeni Başkan Kahraman önemli açıklamalarda bulundu. ‘Birlikte’ sloganıyla yola çıkan muhalif blok seçim sonrası iktidara gelirken Oda Başkanı Kahraman kent özelinde değerlendirmeler yaptı. Oda olarak yeni süreçteki yol haritaları, sergileyecekleri refleksler üzerinden konuşan Kahraman net mesajlar verdi.

BİZİM DEVRALDIĞIMIZ BİR MİRAS VAR VE ONU SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ
Kahraman, “Bizim devraldığımız bir miras var ve onu sonuna kadar savunacağız. İzmir bizim her şeyimiz. Dur diyeceğimiz yerler olacak. Bu güzide kentin güzideliğinin devamını sağlamak mimarlar odamızın da görevidir. Yanlış uygulamaların durdurulmasını sağlayacağız. Bir algı ve korku oluşmasın. Bunun oluştuğunu hissediyorum. Şehrimiz için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

GÖRECEKLER! HEP BİRLİKTE ÇITANIN NEREYE YÜKSELDİĞİNİ GÖSTERECEĞİZ!
“Biz şu anda kimseyle küs olmayan bir ekibiz” diyerek sözlerini sürdüren Kahraman, “İnandığımız yolda birlikte yürüyecek, herkesle iş birliği yapma durumumuz var. Odamızın kent için ne kadar değerli olduğunun farkındayız. Hacılarkırı, fuar, gökdelen, Urla’da acele kamulaştırma gibi süreçler var önümüzde. Buralarda üstümüze düşen görevi biliyoruz, önemsiyoruz. Eski yönetim yeni yönetim olarak bakmıyoruz. Devam edeceğiz. Bu bir bayrak yarışıdır. Burada laik, Atatürkçü bir yapı bayrağı devraldı. Ön yargıları yıkmamız atomu parçalamaktan daha zor. Görecekler! Hep birlikte neler yapacağımızı, çıtanın nereye yükseldiğini göstereceğiz. Destek ve süre istiyoruz. Bize biraz zaman tanısınlar. Ülke için İzmir için çok keyifli bir sonuç çıkacaktır” açıklamasını yaptı.

‘İSTEMEZÜKÇÜ’ ELEŞTİRİSİ VE GÖKDELEN KONUSU İÇİN NET MESAJLAR!
Bazı projeler için açılan davalar ve gerçekleşen itirazlar sonucunda ‘İstemezükçü’ denilerek hedef tahtasına konulmalarına cevap veren Kahraman ayrıca Konak’ta yapılması planlanan ve tartışma yaratan gökdelen hakkında konuştu. Kahraman, “Eski yönetim de biz de ‘yapılmasın’ demiyoruz. İyi, planlı, düzgün yapılsın istiyoruz. Burada odamıza çok iş düşüyor. Hata varsa dava açacağız, kesin! Kentin gelişmesi akıl ve bilim yoluyla olursa, bizim süzgecimizden geçtiği takdirde katkı koyacağız. Bir gökdelen meselesi gündeme geldi. Bunun için şeffaflık gerekiyor. Burada çeşitli eksiklik ve hatalar olmuş. Bu hatadan dönülmesi yönünde neler yapılacaksa yapılmalıdır. 1/5000’lik plan yapılıyor ama 1/ 1000’lik plan hazır değil, iptal ediliyor ve eski plana göre onay veriliyor. Planlamalara ve alt ölçekli planlara kesinlikle uyulmasını istiyoruz. Uyulmadığı durumlarda da karşısında duracağız. Bu net! Burada da planların uyumsuzluğu üzerinden giden bir süreç var. Hatalı bir silsile yok ama daha iyi tartılması gereken noktalar var. Bunlar gözden kaçırılmış. 1/5000’lik plana dava açılıyor ve iptal oluyor. Alt ölçek plan değişmelidir. 18 aylık bir süre var. Mahalli idareye değişiklik için süre tanınıyor ama beklenmiyor. Geçerli plana göre ruhsat veriliyor. Bu sefer de belediyenin eli kolu bağlı. Burada inisiyatif almak gerekiyor. Bu yapılmadığı için hata burada. Hukuksuz bir şey yok ama o alınmayan inisiyatif şimdi alınıyor” dedi.

KÜLTÜRPARK İÇİN: ÖNCEKİ ARKADAŞLAR PLATFORMDA YER ALIYORDU, BİZ DE DEVAM EDECEĞİZ
Kültürpark’ın korunması için konuşan Kahraman, “Kültürpark yapılaşmaya açılamayacak kadar değerli bir yer. Kültürpark’ı Kültürpark olarak korumalıyız. Çok şanslıyız ki kent merkezinde böyle bir alanımız var. Ortak akılla bu sağlandı ama bu ortak akıl toplantılarının sonuçlar böyle gitmedi. Bizim oda olarak desteğimiz tam. Önceki arkadaşlarımız Kültürpark platformunda yer alıyordu. Biz de devam edeceğiz. Bizim bir küslüğümüz, ayrı gayrımız yok. Eksik geldiğimiz bir yer olabilir, arkadaşlarımızdan destek alabiliriz. Kentin planlanması gibi alanlarda üstümüze düşen görevi yapacağız” açıklamasını yaptı.  

FUAR GAZİEMİR’DE OLMALI!
Kültürpark’ın kullanımına yönelik gelen soruyu cevaplandıran Kahraman, “Kısa süreliğine yapılan hollere şu an ihtiyaç var mı? Kültürpark korunması gereken bir miras. Koruma kurullarından destek alınmalıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin bize ihtiyacı olabilir, biz destek vereceğiz. Sorulduğu takdirde, sorulmadığında da fikrimizi beyan edeceğiz. Korunmaya ihtiyacı olan yer için elimizden geleni yapacağız. Fuar yapmak için yeni alanımız çok daha uygun. Fuarı Gaziemir’de yapmak daha doğru olacaktır” dedi.

BAŞKANIMIZ FİKRİMİZİ ALMAK İSTERSE BİZ SÜRECE DAHİL OLMAK İSTERİZ
Kentsel dönüşüm üzerinden açıklama yapan Kahraman, Karabağlar Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Muhittin Selvitopu’na çağrıda bulundu. Kahraman, “Karabağlar Belediyesi’nin yaptığı plana bizim odamızın itirazı olmuş. Emsal artımı gibi bir kuşku oluştuğu için arkadaşlar üzerine gitmiş. Plan notları için de aynı şey düşünülmüş. Mahkeme kararını vermiş. Planla ilgili bir hata bulunmamış ve planın güzel olduğu savunulmuş. Plan notlarında eksiklik olduğu söylenmiş. Başkanımız fikrimizi almak isterse biz sürece dahil olmak isteriz. Çünkü katkı sunarız. Odamızın çok deneyimli ekipleri var. Odamıza çok emek vermiş erbaplar var” diye konuştu.

KÜSKÜNLÜKLERİ GİDERMEK VAKİT ALACAKTIR
Odanın bazı kurumların ve ideolojilerin arka bahçesi olduğu yönündeki tepkilere yanıt veren Kahraman, “Mimarlar odası tarihinde öyle bir şey yok. Mimarlar odası bu yüzden çok prestijli ve el üstünde tutulması gerekiyor. Sadece odamız için değil, genel olarak böyle. Bu böyle devam edecek. Ne bizden önce ne bizden sonra böyle olmadı olmayacak. Ama söyleyene göre değişir. Kim bunu söylüyor? Bizim derdimiz İzmir kenti ve mimarlık için en iyisini yapabilmektir. Bizden kimse başka bir şey beklemesin. Ama küskünlükleri gidermek vakit alacaktır” dedi.  

DEMİRTAŞ’IN ARAZİSİ İÇİN: SOSYAL DONATI ALANI OLARAK KULLANILMALI!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) eski Başkanı Ekrem Demirtaş’ın sahibi olduğu Bornova’daki arazinin planlarının mahkeme tarafından 3 kez iptal edilmesi fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onay vermesi hakkında konuşan Kahraman, “Burada askeri alanın imar planı değiştirildi ve satıldı. Bu plan değiştirilen toplu iş yeri ve akaryakıt istasyonu yapılmasına odamız dava açtı. Çok doğruydu. Askeri alan olarak varlığını sürdürmüş alanın bu şekilde dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Çok net bir mahkeme kararı var. Biz bunun arkasında olacağız. Askeri alandan çıkan alan sosyal donatı alanı olacaktır. Bunun aksini düşünmemiz mümkün değil. Odamız çok doğru bir uygulama yapıyor. Dava çok da olumlu sonuçlanıyor” ifadelerini kullandı.

KAMUOYU OLUŞTURACAĞIZ
Kahraman, Urla ve Çeşme’de 511 parseli kapsayan acele kamulaştırma kararı için ise, “Hızlı bir rant hesaplanıyor. Acele kamulaştırma gibi buralarda bir hızlı rant kesinlikle doğru değil. Bu kentin mutlu bir kent olarak devam etmesi için üzerinize düşeni yapmalısınız. Mahkeme kararlarına saygı duymak lazım… Kamuoyu oluşturulması gerekiyorsa biz bunu yapacağız” dedi.  

İNCİRALTI İÇİN SAĞLIK TURİZMİNİ İŞARET ETTİ!
İnciraltı’nın yıllardır imar beklemesine ve oluşan mağduriyet üzerine de görüş bildiren Kahraman, “Mağduriyet var ama kimse? Kent adına bir mağduriyet oluşmaması çok önemli! Kentin nefes almasını sağlamak lazım. Bu altyapının ne kadar kaldıracağı ortada. Bu emsal artışlarla bu altyapının kaldırması ve sürekliliği sağlaması çok zor. Daha önce sağlık turizmiyle ilgili bir yaklaşım vardı. Doğruydu. İzmir sağlık turizmini ister bence” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'de 'göl' direnişi! İris yeniden kuşların oldu
 
Kremlin'den flaş İdlib açıklaması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'göl' direnişi! İris yeniden kuşların oldu
Karaburun’a bağlı Küçükbahçe Köyü sınırlarındaki İris Gölü’nün kanal açılarak ...
'Tosun'un adresi bulundu: Aylık geliri dudak uçuklattı!
Çiftlik Bank ile dudak uçuklatan bir vurguna imza atan Tosuncuk lakaplı ...
İzmir'de sokak ortasında cinayet!
İzmir'in Bornova ilçesinde fabrika işçisi Kemal Torun (39), sabah işe ...
 
Sınır kapısında rekor uyuşturucu yakalandı!
Kapıkule Sınır Kapısı'nda 2 ton 70 kilogram ağırlığında esrar ele geçirildi. ...
Kuralları ihlal eden yolculara 2 bin 603 lira ceza
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl uygulanacak idari para ...
İzmir'in asayiş raporu: 1 haftada 520 kişi!
İzmir'de son bir haftada polis ekiplerince yapılan denetimlerde, çeşitli ...
 
Tartışmalı proje için 'uydurma' dedi, ayrıntıları anlattı: Çeşme'yi Cannes gibi yapacağız!
Hatay'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet ...
Kar eğlencesi dehşetle bitti!
Giresun'da karla kaplı yolda naylon poşetle kayan 3 kişiye otomobil çarptı. ...
'Kapan-6 Zori Operasyonu' başlatıldı!
İçişleri Bakanlığı'nca, Diyarbakır-Batman illeri ara hattında 'Kapan-6 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva