HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Aralık 2018 Pazartesi - 16:16

İzmir’deki araştırmalardan sonuçlar: Kocaoğlu anketlerde 3-4 misli önde çıkıyor!

İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, yerel seçim sürecine dair açıklamalarda bulundu. Sahada yapılan araştırmaları değerlendiren Yaldız, “Kocaoğlu ‘ben aday değilim’ dese de önde çıkıyor. En yakın rakibinin 3-4 misli önde çıkıyor. CHP tüm araştırmaları yapar Kocaoğlu noktasında, Kemal Kılıçdaroğlu da bir karar verirse,  Aziz Kocaoğlu da bir değerlendirmeye tabi tutulabilir diye düşünüyorum” dedi.

İzmir’deki araştırmalardan sonuçlar: Kocaoğlu anketlerde 3-4 misli önde çıkıyor!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” programında Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Yaldız, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimleri ve İzmir’deki son durumu değerlendirdi. 2014’e göre İzmir’de AK Parti-CHP arasındaki makasın kısmen daraldığını belirten Yaldız, “İzmir’de 2014 seçimlerinde Binali Yıldırım’ın getirdiği bir çıta var. Bu yabana atılacak bir rakam değil. 17-25 Aralık sonrası AK Parti açısından İzmir’de yürümek zordu. Buna rağmen alınmış %36 oy var. Nihat Zeybekci bu çıtanın üzerine geldi. Şimdi  bir de MHP var. Onlarında hanesine yazdığı 200 bin oy var. Siyaseti matematiksel olarak okuduğumuzda AK Parti ve CHP arasında İzmir’de 350 bin oy farkı vardı.  MHP’nin 200 bin oyu var zaten. MHP’nin İzmir seçmeni karakteristik olarak farklıdır. Önemli oranda CHP’de birleşebilir. Tüm bunları aday, zaman ve konjektür farklılaştırabiliyor. Aradaki makasın kısmen daraldığı düşünülebilir. Burada CHP’nin adayı önemli bir noktaya geldi. Nihat Zeybekci doğru aday mı? Bu tartışılır. Bunu zaman gösterecek. İlk defa ittifaklar zemine oturursa Türkiye iki partili bir sistemde seçime gidilecek. İki partili seçimde bir çok sürprize gebedir. İzmir’de sürprizin olup, olmayacağı CHP’nin çıkaracağı adaylara bağlı. Bizim ölçümlerimize göre gözükmüyor ama bu olmayacağı anlamına gelmez” dedi.

İTHAL BELEDİYE BAŞKAN ADAYINI HER ŞEHİR KABUL ETMEZ
Nihat Zeybekci’nin İzmir adaylığını değerlendiren Yaldız, “belediye başkanın ithalinin olmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü İzmir’in kendini temsil edecek kadrosu vardır. İzmir bu kadar fakir bir kent değil. Belediye başkanının o kentle çok derin aidiyetinin olması gerekiyor. O kente çocuklarını torunlarını emanet edecek birisinin olması gerekir. Belediye başkanın kentlerle ilgili aldığı kararla hayatidir. Bir bölgede kentin kaderini tayin edecek kararlar alınacaksa o kentin sakini değil, o kentin sahibi olacak birinin yapması gerekir. Görevden alındıktan sonra yaptıklarıyla ilgili hem teşekkür hem tenkit yapılabilir.  Binali Yıldırım ve Nihat Zeybekci’yi değerlendirdiğimizde, Yıldırım 2011 yılında bu kentte milletvekilliği yapmaya başladı resmi olarak, 2014 yılında ise Belediye Başkanlığı’na gösterildi. İzmir’de partisi adına en yüksek oyu alacak kişi Binali Yıldırım’dı. Ondan bunu kabul etti. İzmir milletvekili olarak ithal olup olmadığını tartıştığımız ama 4 sene milletvekili olarak temsil etmiş, İzmir’le bütünleşmiş bir yapının bir parça daha içe sinen kabul gören durumken, Zeybekci’nin bu kentle nasıl bir ilgisinin kurulduğunu Aydın Şengül kadar anlayabilmiş değilim. 

Ben Aydın Şengül’ün gönlündeki adayın Nihat Zeybekci olduğuna inanmıyorum. Bugün parti görevi olarak İzmirli’ye Nihat Zeybekci’yi kabul ettirebilmek için, ‘Aziz Kocaoğlu’ndan daha İzmirli’ söylemini dile getiriyor. Siyaseten bazen meçburiyetleriniz ve mahkumiyetleriniz vardır ben onu yaşadığını düşünüyorum” dedi.

"ZEYBEKCİ, İZMİR'İN DIŞ İLÇELERİNDE ETKİN OLABİLİR..."
Zeybekci’nin kırsalda etkili olabaileceğini söyleyen Ümit Yaldız, “Egelilik üzerinden bir damar yakalanabilir ve artısı bu olabilir. “Diz kırarak zeybek oynayacağız”, “özgürlükler” vs söylemleri tartışılır ama… İzmir’in yerel anlamda AK Parti’yi neden reddettiğini anlamış gözüküyor. Sadece onu İzmir’in diline çeviremiyor. Her ne kadar Egelide olsa Denizli Ege’nin taşrası sayılır. İzmir başkentidir. Dış ilçelerde daha AK Parti’nin yerel anlamda iktidar olduğu bölgelerde Nihat Zeybekci’nin Egeli kimliği bir pozitif etki yaratabilir.

AK Parti İzmir’i gerçekten istiyor mu? Yoksa geçen seçimlerde aldığı oyu muhafaza mı etmek istiyor? İzmir’e Egeli biri olarak geleceksiniz. İzmir’i adeta fethedecek anlamına gelen, ‘Kordon’da diz kıra kıra zeybek oynacağız’ diyeceksiniz. Oynatmazlar. İkincisi bu kenti sadece rakıya indirgerseniz üslup olarak tartışılırsınız. Bunu daha sağlıklı Egeli kimliliğiyle yapabilirlerdi. İzmir’de rakının başka sorunu yokmuş gibi. Bir de kutuplaştırmamak lazım. İyi niyetli söylenmiş olabilir ama yerelden gelmiş bir siyasetçi olarak dikkat etmeniz gerekiyor. İzmir zaten bunları kendine bir ayar olarak algılayıp kabul etmiyor” dedi.

KOCAOĞLU ANKETLERDE HALA ÖNDE
Yaptıkları araştırmalarda Kocaoğlu’nun hala önde çıktığını belirten Yaldız, “Kocaoğlu ‘ben aday değilim’ dese de önde çıkıyor. En yakın rakibinin 3-4 misli önde çıkıyor. CHP tüm araştırmaları yapar Kocaoğlu noktasında, Kemal Kılıçdaroğlu da bir karar verirse,  Aziz Kocaoğlu da bir değerlendirmeye tabi tutulabilir diye düşünüyorum. Ya da ben olmasam da şu olsun diyebilir. CHP Genel Merkezi’nin toplumun mesajını almadığını görüyorum. Aziz Kocaoğlu nasıl önde çıkıyor. Dürüst ve çalışkan olsun sonuçları çıkıyor. 24 Haziran’dan sonra ortaya çıkan en güçlü mesaj değişimdi. Toplum artık siyaseten yeni lider adayları bekliyor. Bunu milletvekili seçimlerine yeterince yansıtamadı. Yerel seçimlerde bunu yapabilirdi. Her ne kadar saygı duysak da 82 yaşından başka Eskişehir’i yönetecek birini bulabilmeliydi. Muğla’da ve Çanakkale’de de böyle. Nasıl Balıkkesir’de Ahmet Akın gibi herkesin kabul edeceği birini görevlendirdiyse, diğer illerde de bunu yapabilirdi. Kurultay süreciyle ilgili teşekkür mü ediliyor. Buradan baktığımızda Kocaoğlu’nun değişim talebi sadece onun değil İzmir’de sokağa çıktığınızda CHP’ye oy verdiğini söyleyen tüm yurttaşların talepleri değişimdir” dedi.

AK PARTİ SEÇMENİNDE EROZYON YOK!
Son yaptıkları araştırmalara değinen Yaldız, “Yaptığımız araştırmalarda AK Parti seçmenin çok ciddi bir erozyon yaşamadığını görüyoruz. AK Parti’nin oy seviyesinin en azından Cumhur İttifakı’nın 24 Haziran’da aldığı oy seviyelerine yakın bir yerde başlayacağını söyleyebiliriz. CHP’nin yüzde 45’ler seviyesinde olduğunu adayla birlikte yüzde 55-65’leri bulması zor değil. İlçelerde durumlar biraz daha farklı, CHP için merkez sorun olmayabilir. Ama dış 15 ilçede adaylarının ince eleyip sık dokuyarak yapması gerekiyor. CHP 30’da 30 hedefine de koşabilir 11 ilçeyi de kaybedebilir. Sırat köprüsünde giden bir süreç var. Aziz Kocaoğlu’nun yerel kalkınma planları ile dış ilçelerde karşılığı farklı olacağını söyleyebilirim” dedi.

 
Bahçeli'den flaş açıklama: Binali Bey aday olursa...
 
Sözcü çalışanlarına FETÖ'den 15 yıl hapis istemi!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bence 11 Aralık 2018 Salı 15:52

Hesap yanlış.Anket de yanlış. Yokum diyen adamı ankette neden soruyorsunuzki? Cevabım da var aslında ama o zaman bu yorumu kesin yayaınlamazsınız. Şimdi belki:) Şöyle bir anket yapmanızı öneriyorum. Aziz Kocaoğlu mu ve Kamil Sındır mı diye sorun. Bakalım ne çıkacak.

Yorumu oyla      9      5  
sezarın hakkı sezara 11 Aralık 2018 Salı 10:06

3-4 misli demek abartı bir algı yaratma çabası olur. ancak şöyle bir gerçek varki oda aziz başkan bugün adayım dese (ki inşallah demez) Zeybekçiye çok rahat 20 puan fark atar. işte bunu CHP nin iyi değerlendirmesi gerekiyor. düngüz,genç,dinamik,vizyoner bir aday ile %70 i zorlamak varken neden aziz kocaoğlu ile %50 bandında gezelimki? tabi vizyoner aday için ilk önce Partinin de vizyoner olması gerekiyor ama bu CHP yönetimi iel malesef zor biraz.

Yorumu oyla      11      5  
vatandaş 11 Aralık 2018 Salı 08:58

Ya Arkadaş o misli değil puandır.

Yorumu oyla      10      5  
chp'li şevket 11 Aralık 2018 Salı 03:02

GALİBA BU ANKET KIRSALDA YAYAPILDI.NÜFUS YOĞUNLUĞU OLMAYAN METROPOL DIŞINDA BU SONUÇ OLABİLİR AMA NÜFUSUN YOĞUN OLDUĞU ŞEHİR MERKEZİNDE AZİZ KOCAOĞLU TEKRAR ADAY OLMALI DİYEN VATANDAŞ DUYMADIM.GENEL MERKEZDE BUNU BİLİYOR VE FARKLI BİR ADAYLA SEÇİME GİDİLİR SANIYORUM.SEÇİM SONUÇLARINA BAKTIĞIMIZDA DA AZİZİN SON SEÇİMDE ALDIĞI OY DAHA ÖNCEKİ SEÇİMİN ALTINDADIR.

Yorumu oyla      12      7  
11 Aralık 2018 Salı 01:45

Buca'da chp'nin işi çok zor çok. seçimleri alamayacak göreceksiniz.

Yorumu oyla      10      7  
hakan 10 Aralık 2018 Pazartesi 17:06

yollar cok bozuk başkan

Yorumu oyla      17      6  
Gerçek anket ! Sandık 10 Aralık 2018 Pazartesi 16:55

Sayın Ümit Yaldız bu tespitlerinizin ne kadarı gerçekleri yansıtıyor ? Aziz Kocaoğlu desteğinin azaldığını 2014 yerel seçimlerinde gördü zaten ! Oy oranı 2009 da % 55,2 - 30 ilçeden 2 ilçe kayıp . 2014 de % 49,5. - 8 İlçe kayıp ! Madem sayın Kocaoğlu sizin dediğimiz gibi anketlerde 3-4 misli önde gidiyor aday olsun ! İzmir BB Başkanlığını kazanır ama bakalım % 49,5 oy oranını geçebilecek mi ? Kazanılan 22 İlçe sayısını artırabilecek mi ? Zor değil ! İmkansız ! Siz dış ilçeler için tespit yapmışsınız ancak Sayın Aziz Kocaoğlu’nun kırsalda karşılığı var diyenler yanılıyorlar ! İzmir BB çiftçiye tarım desteğine rağmen. 24 Haziran seçimlerinde Tire ve Bayındır seçim sonuçlarına baksınlar ! Nedenlerini araştırsınlar ! Seçime kadar daha zamanları var !

Yorumu oyla      21      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu’ndan seçilmiş kadınlarla buluşma
Karabağlar Belediyesi ve Karabağlar Kent Konseyi tarafından Uğur Mumcu ...
Travel Turkey İzmir'e ziyaretçi akını
İZFAŞ ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ortaklığıyla bu yıl ...
İzmir'in o ilçesinde su kesintisi
İZSU Genel Müdürlüğü, Buca bölgesinde 500 mm. çaplı hatta meydana gelen ...
 
Karşıyaka’da örnek güç birliği
Karşıyaka Belediyesi tarafından, sivil toplum örgütleri ile işbirliğini ...
Büyükşehir'den ilk gün raporu: Greve rağmen...
Bu sabah başlayan İZBAN grevi nedeniyle toplu ulaşımda tüm imkanlarını ...
Kocaoğlu: Beni öldürmeden kimse bir ağaç kesemez!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 30 bin ağaç dikerek kurdukları ...
 
Trakyalılar'dan Başkan Batur'a tam destek
Narlıdere Belediye Başkanı ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday ...
Gastronomi Turizmi Kongresi’nde 'yaratıcılık' çağrısı
Gastronomi Turizmi Kongresi’ne panel oturumları damga vurdu. Gastronomi ...
Kemalpaşa’da sabah namazı buluşmaları
Kemalpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Sabah Namazı Buluşmaları’ ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva