HABERLER>EGE
17 Eylül 2017 Pazar - 13:31

İzmir'de 'yeni moda' sokak kütüphanesi!

İzmir'in Karaburun ilçesinde bir kitapseverin kolilerde sakladığı kitaplarla kurduğu sokak kitaplığı, ilçe halkının uğrak yeri haline geldi.

İzmir de  yeni moda  sokak kütüphanesi!

Karaburun Belediyesinde memurluk yapan 53 yaşındaki Cem Liman, ilçede yeni bir eve taşınınca eski evindeki kütüphaneyi ne yapacağını günlerce düşündü.

Kitaplarını ilçedeki Halk Kütüphanesi'ne bağışlamayı düşünen Liman, kütüphaneye yeteri kadar insanın gelmediğini fark edince herkesin rahatlıkla ulaşabilmesi için ilçe meydanındaki bir marketin yanına sokak kitaplığı kurmaya karar verdi.

Esnafın de desteğini alan Liman'ın 500 kadar kitapla kurduğu kitaplık, beklediğinin de üzerinde ilgi gördü. Okuduktan sonra geri bırakmak kaydıyla herkesin istediği kitabı alabildiği kitaplıktaki eser sayısı, bağışlar sayesinde 6 ayda yaklaşık bine ulaştı.

Çevresinden ve sosyal medya aracılığıyla ulaştığı kitapseverlerden bağış isteyen Liman'ın yeni hedefi "sokak kütüphanesi" kurabilmek.

Cem Liman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitaplığı kurmadan önce rafa koyduğu kitapların zamanla azalacağından endişe ettiğini ancak tam tersine yeni bağışlarla kitap sayısının ikiye katlandığını söyledi.

Kitaplığın gördüğü ilgiden çok memnun olduğunu anlatan Liman, "İlk zamanlar herkes bu işe şaşkınlıkla baktı. Sonra insanların rafı incelemeye başladığını, kitap alıp okumaya başladığını görmeye başladım. İhtiyacı olan kitabını alıp geri getiriyor. Bazen bir kitap alan beş kitap geri getiriyor, bu sayede sirkülasyon oluyor. Şimdiye kadar bini aşkın kitap el değiştirdi. Hemen her gün kitap bağışı yapılıyor." dedi.

Liman, kitaplığa her yaş ve kesimden ilgi gösterildiğini, okul döneminde öğrenciler ve yazın da ilçede tatil yapanların ilgisinin dikkat çekici olduğunu dile getirerek "Her sabah kitaplığa uğrayıp 'yeni bir kitap geldi mi' diye bakanların olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor." diye konuştu.

"En büyük hedefim sokak kütüphanesi kurmak"

Kitabın okunmasının yanında okutulması gereken bir değer olduğuna inandığını ifade eden Liman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkesin okumasını istiyorum. Evde kitaplar esir kalıyor, ben bunu geç fark ettim. Kitap da bilgi gibi paylaştıkça çoğalıyor. Özellikle gençlerin okuması lazım. Ülkemizin refah seviyesinin yükselmesi gençlerimizin okumasından geçiyor. Benim en büyük hedefim, bu sokak kitaplığını sokak kütüphanesine çevirebilmek. Gençlere daha çok okuma aşkı sunabilmek. Umarım seneye geldiğinizde burası bir sokak kütüphanesi haline gelir." 

Herkese Karaburun'daki sokak kitaplığı için kitap bağışında bulunma çağrısı yapan Liman, Türkiye genelinde sokak kitaplıklarının sayısının artmasını da çok istediğini söyledi.

"Bize kitap okumayı sevdirdi"

Kitaplıktan hemen her gün yararlandığını söyleyen 60 yaşındaki Mustafa Toklu, Cem Liman'ın en büyük isteğinin kitap okumayı halka sevdirmek olduğunu, kitaplıkla da bunu başardığını ifade etti.

Toklu, kitaplığın yakınındaki çay bahçesini de okuma bahçesi olarak kullandıklarını belirterek kahve sohbetlerinde okudukları kitapları da tartışmaya başladıklarını söyledi.

Bilim kurgu romanlarının da yer aldığı kitaplığın müdavimlerinden Belgin Yatar, kitaplığa çocukların da ilgi göstermesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

 
3 sınıfta yeni müfredat...
 
Tarihi duvarlar 'aşk defterine' döndü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kursad Hacan 17 Eylül 2017 Pazar 21:01

Karaburun ve Mordoganda sayisiz yeniliklerle hizmet verip İlçemizin tanitimina katkida bulunan Sayin Cem Liman daha çok bilinen adiyla karanfilli abimizin yapmis olduğu bu güzel hizmetlerinden dolayı cani gönülden kutluyorum.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Olgun ikinci döneme rakipsiz giriyor: Önemli olan Torbalı'nın kazanması
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, düzenlediği basın toplantısı ...
Manisa'da iş makinesi devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Manisa'nın Gördes ilçesinde iş makinesinin devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Yer: Denizli... Camide uyuşturucu sonu oldu!
Denizli’nin Pamukkale İlçesi’nde cami tuvaletinde, yüksek dozda uyuşturucu ...
 
Yangın kabusu bitmiyor... Bu kez adres Milas!
Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın ...
Çıplak elle balık avı yarışı!
Denizli'nin Çameli İlçesi'nde düzenlenen 7'nci Kültür, Tarım, Alabalık ...
James Bond Ege sularında! Sır tekne!
Çanakkale ve Enez Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı devriye ekipleri, ...
 
Yıldırım Demirören Spor Tesisleri açıldı
Nazilli Belediyesi tarafından yaptırılan Yıldırım Demirören Spor Tesisleri ...
Manisa'da 3 çocuk babası intihar etti
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan 3 çocuk babası 39 yaşındaki Şükrü Bozkurt, kendini ...
CHP Manisa'da tarım mitingi yapacak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa İl Başkanı Halil Tokul kentte tarım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva