HABERLER>GÜNCEL
29 Nisan 2013 Pazartesi - 19:03

İzmir’de ‘tarım’ zirvesi: Masada GDO hedefte Bakan Eker!

CHP Gaziemir İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘GDO gerçeği’ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, AK Parti hükümetinin politikalarını sert bir dille eleştirerek Tarım ve Hayvancılık Bakanı Methi Eker’in 250 milyon canlı hayvan ithal edilmesi nedeniyle Fransa’dan şövalyelik unvanı aldığı söyledi.

İzmir’de ‘tarım’ zirvesi: Masada GDO hedefte Bakan Eker!

Yusuf TOMRUK/EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans katılım beklenenden oldukça düşük kalırken, Panel yaklaşık yarım saat geç başladı. Konferans modaratörlüğünü CHP İzmir İl Genel Meclisi Üyesi ve aynı zamanda Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Vangöl’ün yaparken, konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve CHP İzmir İl Başkanlığı Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Tarım Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Vangül son olarak Mersin’de patlak veren GDO’lu pirinç skandalı sonrası vatandaşın artık aldığım ürün acaba GDO’lu mu dediğini ve bu durumun Tarım ve Havyacılık Bakanlığının görevinin yapmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Mersin’deki olayın bir benzerini zamanın AK Partili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu tarafından mısır ithalatı şeklinde gerçekleştiğini belirterek “Kemal’in oğlu bu durumun bir benzerini mısır ithal ederek gerçekleşti. Bu mısırların bir kısmı şekere dönüştürülerek içecek sektöründe kullanılırken, bir kısmı da yem olarak piyasaya sürüldü. Yani hepimizi GDO’lu ürünlerden yemiş bulunduk” dedi.
 
YERLİ TOHUMA YÖNELİNMELİ
Vangöl’den sonra söz alan Prof. Dr. Tayfun Özkaya ise GDO’lu ürünlerin iddia edilenin aksine daha yüksek verime sahip olmadığı söyleyerek, “Ülkemize GDO’lu ürün üretmek yasak. Ancak bir sorun var GDO’lu ürün ithal etmek yasak değil. GDO’nun iyi bir şey olduğu yönünde halkımızı ikna etmeye çalışıyorlar. GDO’lu ürünler ciddi ölçüde kanserojen koruyucu maddeler içerir. GDO’lu ürünlere piyasanın yönelmesinin sebebi yerli tohuma izin verilmemesidir. Mevcut olan tohum yasası derhal değişmelidir. Köylü kendi tohumunu kullanamamaktadır. Yeni düzenlemeyle aktarlarında tohum satması yasaklandı. Artık sadece pazarlarda tohum bulabiliyoruz. Kendi geleceğimiz için yerel pazarlara yönelmeli ve mümkün olduğunca yerli meyve ve sebze tüketmeliyiz” dedi.

 
800 GDO’LU ÜRÜN VAR!
Konferansta son olarak söz alan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı sözlerine Türkiye piyasalarında şu an 800 GDO’lu ürün var diyerek başladı. Kaymakçı, “AKP iktidarıyla birlikte ithalata cennetine döndük. Türkiye’de tarım batmıştır. Sürekli olarak açık veriyoruz. Tarımda kendine yeten ülkeler arasında gösterilirken, şu an saman ithal ediyoruz. Aynı zamanda hayvancılıkta lider ülkeler arasındayken, geçen sene 3 milyon TL’lik et ithalatı yaptık. Hatta Tarım ve Hayvancılık Bakanı Methi Eker, Fransa’dan şövalyelik unvanı aldı. Nasıl mı aldı? Çünkü Fransa’dan 250 milyon’un üzerinde canlı hayvan ithal ettik. Ayrıca hükümet tarımı kesinlikle desteklememektedir. Tarım kanunu çerçevesinde Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası’nın(GSHM) yüzde 1’nden az olmayacak şekilde destekleme yapılması gerekmektedir. AKP bu yıl 7.5 milyar TL tarımı desteklerken, aslında 12.1 milyar TL’lik destekleme yapması gerekiyordu. Bu rakamları da ben vermiyorum TÜİK’in rakmalarıdır. Bunu utanmadan açıklayan ise şu sıralarda Akil İnsan olarak ortalıklarda dolaşan, Türkiye Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktardır. Yani AKP tarımı desteklemiyor köstekliyor. Ayrıca sadece çiftçinin kullandığı mazottan 9 milyar TL’lik vergi geliri elde etti. Türkiye’nin tarım ve hayvancılığı AKP’nin 10 yıllık iktidarında çökertilmiştir. Bütünşehir yasasıyla direnmeye çalışan küçük ve orta ölçekli çiftçiler yok edilecektir. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon tarım işletmesi bulunmaktadır. Bunun büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Şunu unutmamalıyız kentler köylere bağımlı olarak yaşarlar” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TOPAL OSMAN 30 Nisan 2013 Salı 12:52

2 BAKAN HAYATİ YAZICI . YAZICI EVET EFENDİM VAR DİYOR .MEHDİ EKER .. EKER DİYORKİ HAYIR EFENDİM YOK YALAAAAN YALAN SÖYLĞYOR P........

Yorumu oyla      11      5  
Nur 30 Nisan 2013 Salı 12:06

Konu gerçekten çok önemliydi fakat katılım çok azdı konuşmacılar konunun uzmanı kişilerdi verdiği bilgiler mükemmeldi.Organize eden arkadaşlara teşekkür ederim

Yorumu oyla      12      5  
elçin 30 Nisan 2013 Salı 11:20

Konu siyaset olunca atıp tutanlar akıl verip başkanlara ayar çekenler konu çoluk çocuğumuzun geleceği olunca ortadan kaybolurlar. Asıl yorumlanması ve okunması gereken haberler bunlardır, beyniyle değil midesiyle hareket eden kitleler yaratılınca bu korkunç hadiseler ve sonuçları maalesef sahipsiz kalıyor. Sizede tebrikler, lütfen bu tür haberleri ve etkinlikleri sayfalarınızdan ve bizlerden eksik etmeyin. Yiyerek değil düşünerek yaşamamız lazım

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerel medya omuz omuza: Gazeteciler gazeteciliği anlattı
İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde ...
G.Antep Emniyeti: Polisimiz gaz kursu almıştır
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, Galatasaray’ın Gaziantepspor’u 1-0 yendiği ...
Karşıyaka Adliyesi’nde ‘T.C.’ protestosu
İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ile CHP Karşıyaka İlçe Kadın ...
 
Tarihi iddianame mesaisinde 9.gün: Pandora Çin’e uzandı
12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 49'u asker, 79'u tutuklu 357 sanıklı ...
Kybele onuru: Politikada Merkel medyada Sertel!
Türk Alman Dostluk Federasyonu tarafından 8 ayrı kategoride verilen Kybele ...
Konak Tüneli inşaatından çıkan mezarlığın sırrı çözüldü
İzmir’de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Konak Tüneli Varyant girişi inşaat ...
 
İzmir’de 1 Mayıs: Gündoğdu’da taşerona karşı!
İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı, Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacak. ...
Aliağa Cezaevi ‘yeşille’ çevriliyor: 27 bin fidan
STAR Rafinerisi’nin hafriyatıyla, Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumlar Kampusü ...
EÜ Profesörü’nden öldürülen doktor Ersin’e ağıt
EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva