HABERLER>EKONOMİ
27 Eylül 2014 Cumartesi - 11:45

İzmir’de Suriye ekmeği isyanı!

Suriye'deki iç savaştan kaçıp İzmir'e yerleşen işadamları, şimdi de ekmeğe el attı. Menderes'teki bir organize sanayi bölgesinde iki fabrika kiralayan Suriyeliler, ruhsatsız fabrikada İzmir'deki lokantalara, marketlere ekmek üretmeye başladı. Fırıncılar bu duruma tepkili. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, "Ruhsatsız bir fırın nasıl bir aydır üretim yapar? Bu ülke sahipsiz mi?" dedi.

İzmir’de Suriye ekmeği isyanı!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçan işadamları Türkiye'de çeşitli alanlarda faaliyet gösteren şirketler kurarken, İzmir'in ekmeğine de el attı. Suriyeli bir girişimci, Menderes Tekeli'de bulunan İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde bir fabrika kiralayarak lavaş ekmek üretimine başladı. El-Beraki markasıyla piyasaya sunulan lavaş ekmeğin ambalajının üzerinde hem Türkçe hem Arapça bilgilendirme yazıları var. Üretim yeri İTOB Organize Sanayi Bölgesi olarak gösteriliyor. Ancak fabrikanın üretim yapmak için ruhsatı yok.



Suriyeli girişimcilerin bölgede ekmek üretmek için 3 fabrika binasını daha kiralamak için girişimde bulunduğu öğrenildi. Fabrika'da yine Suriye'den kaçan insanların çalıştırıldığı iddia edilirken, fırının bir aydan fazla süredir ruhsatsız şekilde faaliyet göstermesi İzmir'deki fırıncıların tepkisini çekti.

'NASIL RUHSATSIZ ÇALIŞIR?'
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, İzmirli fırıncı esnafının ve sanayicisinin zaten düşük kapasitelerle ve zor koşullarda üretim yapmak zorundayken, bir de Suriyelelirin ekmek işine el atmasının kendileri için tam bir yıkım olacağını söyledi.



Suriyelilerin İzmir'de fırın kurduğunu İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İTOB OSB Başkanı Ekrem Demirtaş'tan duyduğunu belirten Sağır, bu bilgi üzerine geçtiğimiz günlerde Menderes'e giderek lavaş ekmek fabrikasını yerinde incelediğini söyledi. Sağır, "Üretime geçen fabrika günde 15-20 bin lavaş ekmek çıkaracak kapasitede. İzmir'deki orta büyüklüğün üzerinde bir fırın demek. Ancak ruhsatı yok. Yaklaşık bir aydır ruhsatı olmadan ekmek üretiyor. Üretilen ekmekler İzmir'deki Suriyelilere, lokantalara, dönercilere, marketlere satılıyor. İkinci bir fırın da yine o bölgede başka bir binada faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Ayrıca iki fabrikayı daha kiralamak istiyorlar. Üretim yapan fabrikada 40-50 kişi çalışıyor. Orada yatıp kalkıyorlar. Fabrikada karın tokluğuna çalıştırılıyorlar. Bunlar kimdir? Kimin nesidir, belli değil" diye konuştu.

'BU ÜLKE SAHİPSİZ Mİ?'
Başta belediyeler ve İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere yetkilileri göreve çağıran Sağır, "Bu ülke sahipsiz mi? Ruhsatsız bir fırın nasıl bir aydır üretim yapar? Ruhsatı olmayan bir yerde üretilen ekmek hijyenik ve sağlıklı olur mu? İzmir'de mevcut fırınlar tam kapasite çalışsa günde 10 milyon ekmek üretebilir. İzmir'in nüfusunun 4 milyon olduğu düşünüldüğünde şu anki ruhsatlı fırınlarımız yüzde 40 kapasite ile çalışıyor. Zaten arz-talep dengesizliği ile uğraşırken, bir de Suriyeliler ile rekabet etmek zorunda kalacağız" dedi.
Bölge yönetiminin de fabrika sahiplerine ruhsat almaları gerektiğini, aksi takdirde elektrik, su, doğalgazı kesmek zorunda kalacakları uyarısında bulunduğunu belirten Sağır, şöyle devam etti: "Lütfen yöneticilerimiz bize kulak versin. İzmir gibi çağdaş bir şehirde sokakta ekmek satılıyor. Bu ekmeği neden vatandaşa yediriyorsunuz? Sokakta satılan ekmekle uğraşırken şimdi de yasadışı ekmek üretimi ortaya çıktı. Neden müdahale etmiyorsunuz? Namuslu, dürüst, kayıtlı çalışanlar enayı mi? Yöneticilerimiz gayrimeşru üretimden mi yoksa yasal ekmek üretiminden mi yana? Biz şimdi Bulgaristan veya Gürcistan'a gidip orada bir işyeri açacağız. Ne belediyeden ne hükümetten ruhsat almadan ekmek üreteceğiz. Bu mümkün mü? Derhal yöneticiler harekete geçmeli."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin 16 Şubat 2016 Salı 22:38

Bizim fırıncıların derdi suriyeli firmanın ekmeği ucuza satmasıdır.sanki bizim fırınlar çok hijyenik çalışıyorlarda ruhsatsız diyerek şikayette bulunuyorlar.şikayet edeceğinize onlar gibi kaliteli ve uygun fiyata verin.

Yorumu oyla      11      5  
abuzittin conembönem 8 Ocak 2016 Cuma 23:01

valla Suriyeli değiliz ama suriye ekmeğini gayet keyifle yiyoruz hemde bimden alıp yiyiyoruz sizin ekmeklerden daha güzel kusura bakmağın

Yorumu oyla      11      5  
mert 28 Eylül 2014 Pazar 10:46

Zaten sizin fırınlarınız hepsi bal dök yala. Bırakın adamların rızkını engellemeyin.

Yorumu oyla      14      9  
serkan 27 Eylül 2014 Cumartesi 21:09

Belediyeye başvurun ruhsatı nerdeymiş

Yorumu oyla      12      8  
Merkez 27 Eylül 2014 Cumartesi 14:47

Ne yapsın insanlar hırsızlık mı yapsınlar Biraz empati yapın kendinizi onların yerine koyun

Yorumu oyla      15      32  
27 Eylül 2014 Cumartesi 13:49

Bucada da dolu. Kimse denetlemiyor.

Yorumu oyla      32      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kara haber: Zamlar peş peşe gelecek!
Hükümetin 2015 yılı bütçe çalışmaları zam mevsiminin açıldığının işareti. ...
CHP’li Vekil açıkladı: İzmir ülkenin yeni rüzgar üssü!
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir’in rüzgar enerjisi konusunda ...
Vestel dünya deviyle anlaştı
Vestel, Sharp'ın beyaz eşya ürünlerinin Avrupa'daki üretim, ürün geliştirme, ...
 
Flaş! Bank Asya hisseleri ‘gözaltına’ alındı!
Borsa İstanbul, Bank Asya paylarını "Gözaltı Pazarı"na aldı.
İzmir’de ‘S’ kavgası: Plakalar karaborsa!
Okulların açılmasıyla beraber İzmir'de S Plaka kavgası patladı. S Plaka'nın ...
Yıldız’dan iddialara yanıt: Atom bombası, IŞİD ve İsrail!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'İsrail'e jet yakıtı satıldığı', 'IŞİD'den ...
 
LPG'ye zam
İstanbul'da LPG'nin pompa satış fiyatı 4 kuruş zamlanarak 2,73 liraya yükseldi.
Merkez Bankası’ndan flaş döviz hamlesi
Merkez Bankası döviz satım ihalelerinde tutarı 10 milyon dolardan 40 milyon ...
Ege'den Başbakan Davutoğlu'na 'Sultaniye' çağrısı!
Ege'nin Sultaniye kuru üzümüne komşu ülke Yunanistan göz koyarken, İzmir'den ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva