HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2014 Cuma - 11:58

İzmir’de ‘S’ kavgası: Plakalar karaborsa!

Okulların açılmasıyla beraber İzmir'de S Plaka kavgası patladı. S Plaka'nın değeri bir ayda 100 bin liradan 230 bin liraya çıkarak karaborsaya düştü. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı S Plaka'nın rant aracı haline geldiğini belirterek, kaldırılmasını istedi. Eleştirilere yanıt veren İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, "Türkiye genelinde servis plakalarının, İzmir'de taksi plakalarının değerinden haberleri var mı?" diye konuştu.

İzmir’de ‘S’ kavgası: Plakalar karaborsa!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi izniyle İzmir'de servis işletmeciliği yapmak isteyen araçlara uygulanan S Plaka, karaborsaya düştü. Geçen ay 100 bin lira olan S Plaka, okulların açılmasıyla beraber 230 bin liraya kadar yükseldi. S Plaka'nın karaborsaya düşmesi nedeniyle bazı servisçiler kontak kapatma noktasına gelirken, eleştiri okları İzmir Servisçiler Odası'na yöneltildi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, S Plaka'nın karaborsaya düşmesinin bedelini İzmir halkının ödediğini belirterek, uygulamanın kaldırılmasını istedi. Mimtur Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan ise galericisinden tefecisine, eczasından kuyumcusuna kadar parayı basan herkesin S plaka aldığını iddia etti. Eleştirilere tepki gösteren İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, "Bu açıklamayı yapanların taksi plakalarının bedellerinden haberi yok" diye konuştu.



'S PLAKA KALDIRILSIN
İTO Başkanı Demirtaş, servisçiler ile S Plaka'yı tartıştıklarını belirterek, "Plakalar 200 bin lira ile 235 bin lira arasında alınıp satılıyormuş. Bu bir ticaret haline gelmiş. Peki ona alan taşıyıcılar bu parayı nereden veriyor. Bizim çocuklarımızdan alıyor. O parayı biz ödüyoruz. Bütün fabrikalar ve okula giden çocuklar ödüyor bu haksız kazancı. Geçmişte 750 yeni S plaka için ihale açtırdık. İhaleyi alanlar belli. S Plaka diye bir plaka olmaması gerekiyor" dedi.

'TEFECİLERİN ELİNE GEÇTİ'
Mimtur Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan ise İzmir'de S plaka, Manisa'da J plaka'nın bu iki şehrin ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Turan, "İzmir'de bazı kesimlerin S plakayı rant haline getirdi. İzmir Servisçiler Odası Başkanı ve Perpa diye bir firma işi ranta döktü. Bir ayda S plaka 100 bin liradan 230 bin liraya çıktı. Çıksınlar bugün İzmir'deki S plakalı araçların kimin elinde olduğunu ortaya koysunlar. Galericisinden tefecisine, eczasından kuyumcusuna kadar parayı basan herkes plaka alıyor. Bu arabaları satın alıp plakaları kiraya veriyor. Plakaların sahibi gerçek esnaf değil" diye konuştu.

Kendilerinin ellerindeki S Plakaları feda etmeye hazır olduğunu dile getiren Turan, bu uygulamanın kaldırılmasını istedi. Turan, şöyle konuştu: "Bu sıkıntıdan İzmir ekonomi kurtulsun. Özellikle Ekonomi Bakanlığı bu konuda Ulaştırma Bakanlığı'nı sıkıştırmalı. Servisçi yarın bir gün kontak kapatırsa, bundan ekonomi zarar görecek. 3-5 vatandaş rant elde edecek diye piyasa birbirine girdi."

HODRİ MEYDAN
İzmir Servisçiler Odası'nı korsan araba diye Ulaştırma Bakanlığı'ndan bazı belgeleri alamayan arabaları şikayet etmekle eleştiren Turan, "Biz bunu defalarca İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na, İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne, Valimize bizzat ilettik. Şu an Ulaştırma Bakanlığı'nın bir türlü çıkarıp vermediği belgeden dolayı İzmir-Manisa hattında çalışan arabalar haksız yere kapatılıyor. Ekonomi, esnaf zarar görüyor. Bostancı'ya hodri meydan diyorum. Cumhuriyet başsavcılığını göreve davet ediyorum" şeklinde konuştu.

'BUNLAR NE İŞ YAPIYOR?'
İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, iddiaların doğru olmadığını belirterek, "Bu iddialar mesnetsiz. Hiçbir doğruluğu yok. Bu arkadaşlar ne iş yapıyor? Musa Bey komisyonculuk yapıyor. Esnafın sırtından emek sarfetmeden komisyonculuk yapıyor. Biz esnafın hak ve menfaatlerinin savunucusuyuz. Ekrem Demirtaş'a yanlış bilgi veriyorlar. Türkiye genelinde servis plakalarının, İzmir'de taksi plakalarının değerinden haberleri var mı? Ne olduğunu önce bir araştırsınlar. Sonra bu yersiz ve mesnetsiz iddiaların doğruluğuna kendileri karar versinler" dedi.

Okulların açıldığı günden bu yana 3 hafta geçtiğini dile getiren Bostancı, araç sıkıntısı yaşanmadığını savundu. Bostancı, "Bize hiçbir noktadan araç ihtiyacı var diye bir talep gelmedi. Açık ve net şunu söylüyorum. Hangi okuldan araç ihtiyacı varsa karşılamaya hazırız. İzmir'de boşta, iş bekleyen esnafımız var. Fabrika ve okul saatleri çakışıyor. Bir şey yapılacaksa okul saatleri yarım saat kaydırılmalı. Valilik böyle bir düzenleme yaparsa 4 bin araç daha boşa çıkacak" diye konuştu. Bostancı, korsan servisler konusunda yasal uygulamanın yapıldığını dile getirerek, "Yasal yükümlülükleri yerine getirmiyorsa yapacak bir şey yok" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
OSMAN 5 Ekim 2015 Pazartesi 09:03

YILLARDIR SERVİSÇİLİK İŞİ YAPIYORUZ AMA KARNIMIZI ZOR DOYURDUK ARABA SIGORTALARI KASKOLARI VERGILERI DERKEN BIRDE ARAC YENILEME IŞI DERKEN IYICE ACILDIK FIRMALAR FİYATLARIMIZI IYICE KIRIYOR BEDAVA HAMALLIK YAPTIRIYORLAR BIZE

Yorumu oyla      13      6  
kemal 30 Ağustos 2015 Pazar 16:02

vergiye kayıt olan her isteyen vatandaş yapmalı bu işi plaka rantı ortadan kalkmalı bu rezalete devletin dur demesi lazim

Yorumu oyla      12      7  
Hüseyin 25 Nisan 2015 Cumartesi 20:56

S plakasının kalkmasını isteyen kişileri bi araştırın bakalım bu kişiler kimler diye plakasını satıp kendine araç alıp korsan çalışanlar ondan sonra servisçi esnafın sırtından para kazanan servis şirketleri neden çünkü zaten düşük fiyatlara çalıştırdıkları s plakalı servisçi esnafını ticari plaka kalkarsa araç bolluğu olcağından bu sefer bedavaya yani yok paralara araç çalıştıracakları için s plakanın kalkmasını istiyorlar.

Yorumu oyla      17      7  
serhat 19 Nisan 2015 Pazar 15:18

hasan beye katılıyorum eğer rantçı yüzde usulü araçlrı çalıştıranlar ortadan kalkarsa fiyatlarla kimsenin sıkıntısı olmaz yeteri kadar para kazanır çünkü önce sömürgeler kalkmalı. piyasayı yükseltenler çok ayrı konu ve dolmuşta yetersiz takside yetersiz belediye onlarıda versin sonra s plakda dağıtsın. olay plaka fiyatı değil olay fiyatları çok kırılıyor odanın verdiği fiyatların çok altında servis çekiliyor ihale alınıyor. ayıca bizim hakkımızda çok yendi korsan servislerden fiyat kırıp güvensiz yolculuk yaptırıyor. gerçekten bi düzenleme olucaksada saatlerde düzenleme yapılmalı belediye trafik çok diye araç kısıyor sizler yeni araç sürmeye çalışıyorsunuz trafiğe...

Yorumu oyla      14      5  
nevzat guler 10 Nisan 2015 Cuma 14:32

Belediyenin piyasaya biraz daha s. Plakası satması gerekiyor.

Yorumu oyla      16      11  
serkan 23 Mart 2015 Pazartesi 12:23

basri bostancıya katılmıyorum sizin korsan diye tabir ettiginiz araçlar düzenli olarak vergisini taşımacılık üzerinden ödeyen insanlardır onları korsan diye tanıtan sizler gercek korsanlarsınız cogunuzda belediye ruhsatı yok personel ruhsatlı ögrenci servisine elverişli olmayan araçlarla ögrenci taşıyan sizlersiniz s plaka iyi yatırım amacı diye şatışa sunan dikkat edin şoförün ekmegi değil iyi bir yatırım amacı diye karaborsaya faiş fiyatlar çeken gene sizlersiniz hangi biriniz plakanızı sattıgınızda noterde 220 bindiye satış gösteriyo hiç biriniz noter satış fiyatı ikibinlira olarak düzenleyen sizsiniz şimdi bir dakika düşünün de kimin korsan ve yalan beyanda bulunan kimmiş kendinize sorun

Yorumu oyla      18      11  
kamil 12 Aralık 2014 Cuma 12:09

fabrikalara sesleniyorum işi yaptırana değil yapana önem ver turizim firmaları kalksın ortadan

Yorumu oyla      22      6  
mustafa 9 Kasım 2014 Pazar 17:52

S PLAKANIN KALDIRILMASINI İSTEYEN KİŞİLER ONCE GİTSİNLER DİĞER BÜYÜK İLLERE BAKSINLAR ÖNCE İZMİRDE S PLAKA EKSİKLİĞİ VAR İZMİRDEKİ FİYATA DEĞİL ANKARADAKİ FİYATA BAKIN 500-600 MİLYAR CİVARINDA HAKSIZLIK VARSA BUNDA VAR

Yorumu oyla      26      9  
shark 4 Kasım 2014 Salı 04:16

S plakası olanlar elindeki plaka nın degerlenmesini istiyorlar, arabası olup plaka kiralayanlar tamamen uygulamanın kalkmasını istiyorlar şunu bilmek lazım plaka sahipleri zamanında bu plakaları 1000-2000 liraya aldıklarından hiçbir zaman bahsetmiyorlar vay kiralayanin haline ( burası Türkiye ne düzen var nede yeni bir iş imkanı

Yorumu oyla      18      11  
ESNAF 27 Eylül 2014 Cumartesi 10:35

KALDIRILMIYORSA YENİ PLAKALAR VERİLEREK SERVİZ ARACLARI SAYISI ARTIRAILAMALI HER YIL 500 VEYA 1000 ADET PLAKA İALE İLE SATILAMLI Kİ RANT OLUSMASIN...

Yorumu oyla      20      22  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldız’dan iddialara yanıt: Atom bombası, IŞİD ve İsrail!
Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'İsrail'e jet yakıtı satıldığı', 'IŞİD'den ...
LPG'ye zam
İstanbul'da LPG'nin pompa satış fiyatı 4 kuruş zamlanarak 2,73 liraya yükseldi.
Merkez Bankası’ndan flaş döviz hamlesi
Merkez Bankası döviz satım ihalelerinde tutarı 10 milyon dolardan 40 milyon ...
 
Ege'den Başbakan Davutoğlu'na 'Sultaniye' çağrısı!
Ege'nin Sultaniye kuru üzümüne komşu ülke Yunanistan göz koyarken, İzmir'den ...
EBSO'dan Bergama OSB’ye tam destek
Yerli ve yenilenebilir enerji projelerinde kullanılmak üzere cihaz, kompanent ...
İzmir'de Çalık Grubu'na RES vizesi
Çalık Grubu'nun Urla Demircili, Akçahisar, Cumaliköy ve Gızıligediği bölgesinde ...
 
Tüpraş'a önce baskın sonra mahkeme kararı!
Koç grubuna ait Tüpraş'a gönderilen Maliye müfettişlerinin mahkeme izni ...
Af paketi çıktı ama hacizler arka arkaya geliyor!
AF paketi çıkmış olsa da uygulamayı belirleyecek tebliğ halen yayımlanmadığı ...
İZKA’da bakanlık bombası: ‘Sizin ihtiyacınız yok’ diyerek…
İzmir Kalkınma Ajansı'nın 5 ay sonra yapılan ilk kalkınma kurulu toplantısında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva