HABERLER>POLİTİKA
25 Eylül 2018 Salı - 10:03

İzmir'de seçimin nabzı: Menderes’te 2019’da nasıl bir tablo oluşacak?

2014 yerel seçimlerinde AK Parti tarafından kazanılan Menderes’te siyasi partilerin aday adayları hareketlilik içine girdi. İki cumhurbaşkanlığı seçimi, 2015 seçimleri, 2017 referandumu ve 24 Haziran’da ilçede iktidara ters sonuçlar çıkarken yeni dönemde oluşacak tablo merak edildi.

İzmir de seçimin nabzı: Menderes’te 2019’da nasıl bir tablo oluşacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte 2019’da gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlere kilitlendi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi beklenirken gözler kentin en güçlü partisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

16 yıldır ülkedeki genel iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’yla İzmir’de nasıl bir kampanya süreci yürüteceği şimdiden merak konusu oldu. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma noktasında şeytanın bacağını kırmak isteyen AK Parti’nin ittifak çerçevesinde sahaya süreceği isimlerin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi. 2014 yılındaki sonuçları masaya yatıran 3 büyük partinin 2019 öncesinde hesaba katması gereken en büyük unsur olarak varlığını ortaya koyan İYİ Parti de kilit konumda bulunuyor.

2014 yılında CHP tarafından AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında yer alan Menderes’te 2019’un galibi şimdiden merak ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 1 Ekim’de yeni dönem için kararını açıklayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu kentte hem kendi partisi içindeki unsular hem diğer partiler ve iş dünyası açısından çok büyük bir denge noktası olarak gösteriliyor. Adeta kentte tüm siyasi planlar “Kocaoğlu’yla” ve “Kocaoğlu’suz” olmak üzere iki ihtimal düşünülerek hazırlanıyor.

15 YILLIK BAŞKAN İYİ PARTİ-CHP İTTİFAKININ ADAYI OLMAYA SICAK BAKIYOR
2014 yerel seçimleri CHP açısından Menderes’te trajediye dönüşmüştü. Başkan Kocaoğlu’nun adayı olarak seçimlere giren mevcut İlçe Başkanı Ahmet Pala sandıktan mağlubiyetle ayrılmıştı. 1999 yılında ilk olarak Demokratik Sol Parti (DSP) ve 2004 ile 2009 yıllarındaki yerel seçimlerde CHP’nin adayı olarak yarışa giren ve sandıktan zaferlerle ayrılan Menderes Belediyesi eski Başkanı Ergun Özgün partisi tarafından sahaya sürülmeyince ‘küskün’ olarak bağımsız aday olmuştu. O dönem bazı ilçelerde de sonuca etki eden gelişmeler yaşanmıştı. 2014 seçimleri sonrasında, ‘küskün başkanlar bölen etkisi yarattı ve CHP’ye seçim kaybettirdi’ şeklinde oluşan havayla çok eleştirilen eski Başkan Özgün şimdilerde ise olası bir CHP-İYİ Parti ittifakının adayı olmaya sıcak bakıyor.

2014’TE CHP’DEKİ BÖLEN ETKİSİ AK PARTİ ZAFERİNİ GETİRDİ!
AK Parti’nin Menderes’te seçimi kazanması partinin kendi başarısından çok CHP’nin içinde yaşadığı bölünmeye bağlanıyor. Çünkü 2014 yılında aday gösterilmeyen ve bağımsız aday olarak sandık mesaisine katılan Özgün, 4 bin 357 oy aldı ve yüzde 8.5’lik oranla üçüncü sıradaki yerini aldı. AK Parti’nin adayı olarak sahaya sürülen ve seçimi kazanan Belediye Başkanı Bülent Soylu ise, 20 bin 654 oy ve yüzde 40.4’lük oranla birinci oldu. CHP’nin adayı Ahmet Pala da 20 bin 222 oy aldı ve yüzde 39.6 ile ikinci oldu. MHP ise 5.9 ile dördüncü parti oldu. Kıl payı kazanılan yarışta Özgün’ün açık etkisi net olarak görülüyor. Öte yandan referandum, 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri gösteriyor ki ilçede CHP’nin yeni dönemde seçim kazanması bir sürpriz değil. Çünkü yerel seçimlerin ardından kurulan bu sandıklardan AK Parti hep mağlup ayrıldı.

REFERANDUM VE 24 HAZİRAN’DA İLÇEDE KARNE NASIL?
2017 referandumunda ilçede iktidar konumunda olan AK Parti’nin propagandasını yaptığı evet oyları yüzde 37.1’de kaldı. İktidara muhalif kanadın CHP öncülüğünde kampanyasını yürüttüğü hayır ise Menderes’te rekor kırdı ve yüzde 62.99’a ulaştı. 24 Haziran genel seçimlerinde de tablo pek farklı değildi. Bu seçimlerde CHP yüzde 40.9 ile birinci parti, AK Parti yüzde 33.2 ile ikinci parti, İYİ Parti yüzde 10.8 ile üçüncü parti, HDP yüzde 7.2 ile dördüncü parti, MHP yüzde 6.5 ile beşinci parti konumuna geldi. Menderes’te oluşturulacak Cumhur İttifakı dahi AK Parti-MHP egemenliğini ilçede kuramayabilir. Karşıda konumlanan muhalif bloğun olası iş birliğinin ilçedeki AK Parti iktidarını sonlandıracağı görülüyor.

CHP NASIL BİR YOL İZLEYECEK?
CHP İlçe Başkanı Ahmet Pala’nın ise istifasının cebinde olduğu öne sürüldü. İddiaya göre Başkan Pal takvimin açıklanmasıyla birlikte görevini bırakacak ve aday adaylığını ilan edecek. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kongreler sürecinde örgütlere ulaştırdığı, ‘Yeni süreçte adaylık düşünenler ilçe ve il kongrelerinde yarışa girmesin’ talimatı hafızalardaki yerini koruyor. Fakat o süreçte Başkan Pala’nın, genel merkeze giderek CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmesi kulislere yansımıştı. Başkan Pala’nın o dönemde Kılıçdaroğlu’ndan vize aldığı biliniyor. Kılıçdaroğlu’nun, ‘Ben iktidarın bizde olduğu ilçelerde belediye başkanı ve ilçe başkanı arasında sorun olmasının önüne geçmek için o talimatı vermiştim. Bizde olmayan ilçe başkanlarının seçimde aday olmasında hiçbir sakınca yok’ dediği iddia edilmişti. Pala’nın o süreçten itibaren çalışmalar yürüttüğü kulislere yansımıştı. Fakat olağanüstü kurultay tartışmaları ve imza toplama hareketinin yaşandığı süreçte Başkan Pala imza veren ilçe başkanları arasındaki yerini almıştı. Bu gelişme Pala’nın adaylığı önündeki tek handikap olarak kendini gösteriyor. Tüm gelişmelere rağmen Kocaoğlu yola devam kararı alırsa Pala’ya ikinci bir şansın verilebileceği öne sürüldü. 2014’te seçim kaybeden Pala o tarihten sonra ilçe kongresini iki kez kazandı. Örgütün lideri olarak ilçede temaslarını hiç aksatmayan Pala’ya Kocaoğlu devam ettiği takdirde bir kez daha adaylık yolu açılabilir. Pala dışında CHP’nin Menderes’te Belediye Meclis Üyesi Mustafa Öztürk’ü de sahaya sürebileceği aktarıldı. Öztürk şu an Pala’nın alternatifi konumunda olarak gösteriliyor. Adaylık çalışmalarını hızlandırdığı söylenen Öztürk’ün aday adaylığı yarışında var olmasına kesin gözüyle bakılıyor. CHP için Menderes’te konuşulan en çarpıcı iddia ise parti dışı aday formülü… Bu noktada İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık’ın ismi somut bir şekilde dile getiriliyor. Kocaoğlu’nun da Anık’ın adaylığına soğuk bakmayacağı belirtildi.

CUMHUR İTTİFAKI NE YAPAR?
İlçede yönetimde olan AK Parti’nin ise mevcut Belediye Başkanı Bülent Soylu’dan vazgeçmeyeceği öne sürüldü. Hatta yeni dönemde Menderes’te güçlü konumda olan ve seçimlere ilk defa girecek İYİ Parti’nin durumu dikkate alınarak MHP’den Soylu’ya açık desteğin isteneceği iddia edildi. Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayının arkasında kenetleneceği ilçelerin başında Menderes’in geldiği belirtildi. Başka noktalarda ittifakın MHP adayını öne çıkaracağı bilinirken Menderes’te Soylu’nun sadece partisinin seçmeninden aldığı oylarla seçim kazanma ihtimalinin neredeyse sıfıra yakın olduğu öne sürüldü. Menderes’te MHP’nin şu an için bir adaylık arayışı çalışmasına girmediği aktarıldı.

CHP’LİLERE GÖRE; MENDERES ŞU AN BİLE GERİ ALINDI!
CHP’li partililer, seçmenler ve İzmirlilere göre kaybedilen 8 ilçe arasında yer alan Menderes şu an bile çoktan geri alındı! İl Başkanı Deniz Yücel Ankara temasları sonrasında İzmir’de yaptığı açıklamada, ‘Bizde olmayan ilçelerde yani kayıp 8 ilçede adaylarımızı daha erken ilan ederek yola devam edeceğiz’ mesajını vermişti. Takvimin açıklanmasının ardından CHP’nin adayını ve yol haritasını belirleyerek en kısa süre içinde Menderes’te alana inmesi bekleniyor.

SOYLU YERİNE BAŞKA BİRİ Mİ?
Başkan Kocaoğlu zaman zaman karşı karşıya geldiği Soylu için geçtiğimiz aylarda, “Menderes’te 31 Mart 2019’da ne olacak, Menderes’te millet nereye oy verecek; onun telaşına düşmemek lazım. Ama şuna eminim; 30 Mart 2019 sabahında orada belediye başkanı olarak başka birisi oturacak” ifadelerini kullanmıştı. AK Parti İl Teşkilatı’nın da 2014 seçimlerinin ardından yaşanan sandık mesailerindeki başarısızlık olarak gösterilen sonuçları masaya yatırarak değerlendirmelerde bulunacağı iddia edildi. Çok düşük bir ihtimal de olsa AK Parti’nin Menderes’te Soylu dışında başka bir adayı sahaya sürebileceği aktarıldı. İzmir eski Milletvekilleri Ali Aşlık ve Rıfat Sait'in ismi kulislerde dillendiriliyor. Menderes Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Süleyman Artçı'nın da aday adaylığı için nabız yokladığı ifade edildi. Ayrıca eski Vekil Sait'in yakın bir süre önce ikametgahını Menderes'e taşıdığı aktarıldı. Geride kalan süreçte sadece referandum ve 24 Haziran seçimlerinde değil, 2015 yılında gerçekleşen Haziran ve Kasım seçimlerinde de AK Parti CHP’nin gerisinde kalmıştı. Öte yandan 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 38.42 oy alırken, MHP-CHP İttifakının çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 56.40 oy almıştı. 24 Haziran’da ise MHP ve AK Parti ile kurulan Cumhur İttifakı’nın adayı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 38.1 oy alırken CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ise yüzde 50.5’lik oy oranına ulaşmıştı.

 
Bornova'nın vefa parkı yenilendi
 
Karabağlar'ın yaz okullarında muhteşem final
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
My 6 Şubat 2019 Çarşamba 21:26

Özdereye hiç ehemniyet vermedi. Oturanlar Ortaköy pazarından evine çıkamıyor yolun yarısı asvaltlanmış diğer kısmı toprak.Deniz kenarında olan tek gölgeliğide kaldırdı.Denizi betonla doldurup kocaman yol yaptı.Neredeyse kumsal bırakmadı.Bunlar benim gördüklerim .iyi şeylerde yapmıştır ama özdere de pek göremedim

Yorumu oyla      9      6  
günal 2 Ocak 2019 Çarşamba 00:08

ak partiden bülent soylu gösterilse ak parti oy alamaz eminim kimse vermeyiz diyolar ak parti baştakiler uyanırlarsa iyi olursoyluyu koyatlarsa direk kaybeder

Yorumu oyla      11      5  
DOĞAN YILDIZ 24 Kasım 2018 Cumartesi 11:50

Akpartinin özellikle izmirdeki aday seçiminde gösterdiği özensizlik beni küstürmüştü. Bu seçimlerde kendilerine oy vermemeyi düşünüyordum. Ancak mhp lideri bahçelinin 24/11 tarihli konuşması herşeyi değiştirdi. Vatan millet için ölümüne cumhur ittifakı diyorum. İnşallah buna uygun adaylarla inancımız daha da pekişir... Selamlar...

Yorumu oyla      10      8  
DOĞAN YILDIZ 19 Kasım 2018 Pazartesi 10:58

Akparti İzmirde seçim kazanmak istemediğini her seçim gösterdiği adaylarla ispat ediyor. Kuruluşundan bu yana hep akpartiye oy vermiş biri olarak bu seçimlerde yüksek ihtimalle ben bile oy vermeyeceğim. İzmir chp ye hayırlı olsun... Gerçi izmirde akparti chp ayrımı yok. Hangi partiden olursa olsun adayların hepsi chp li nasılsa... Akparti genel merkezi bunu anlayamıyor sorun bu...

Yorumu oyla      11      5  
Geliyor 27 Eylül 2018 Perşembe 19:22

Mesut Demirtaş geliyor chp den hem belediye hemde menderes kazanacak akp li olarak ona oy vereceğim

Yorumu oyla      11      6  
Gençler... 27 Eylül 2018 Perşembe 02:58

İnsanlar yenilik ve değişim istiyor... Artık daha genç isimlere yer verilmeli, bayrağı gençler devralmalı...

Yorumu oyla      10      5  
Ordulu efe 26 Eylül 2018 Çarşamba 21:33

Kimse bunlara oy vermez belediyenin eski çalışanı mesut Demirtaş geliyor CHP den

Yorumu oyla      11      5  
Menderes 25 Eylül 2018 Salı 22:21

Yeni genç dinamik ve her kesimden oy alabilecek bir aday Emre Can ile 2019 seçimleri chp nindir o isim Emre Can çünkü kendisi Gümüldürlü ama kendi daha keler köyü yaşamış Çamköy eski Bulgurca yaşamış 2 yaşında kadar Menderes merkez keler köyü Çamköy köyü eski Bulgurca halkı ona oy verebilirler anası da Ordu Menderes ovası Ordu kardeşlerimiz oy alabilir isim Bülent Ahmet Mustafa ilçe de silebiliri yani çok oy alır bu kişi kendisi genç dinamik siyaseti çok iyi biliyor CHP bu kişi seçerse Menderes alır

Yorumu oyla      11      5  
Ufuk 25 Eylül 2018 Salı 21:51

Ergunn ozgun faktoru onemli. Ahmet Pala mendereste secimi kazanamaz. Koylerde, sivil kuruluslarda, derneklerde sokakta her yerde sevilmeyen birisi. Baska adaylar olmali muhakkak

Yorumu oyla      11      5  
Yönetici 25 Eylül 2018 Salı 20:01

Şuanda menderesi kazanacak tek kişi Mustafa Öztürk,tür çünkü oy potansiyeli yüksek Ahmet pala,nın omuzundan ilçe başkanlığı etiketini al Arkasından bir kişi gitmez

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yağcı'dan mesaj: İzmir, AK Parti ile tanışsa bir daha vazgeçmez!
AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Selim Yağcı, İzmir İl Yönetim ...
Yaşam savaşı veriyordu: CHP'li vekilin ailesinden açıklama
Vefat ettiği duyurulan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan'ın ailesinden ...
DSP İzmir'de başkan istifa etti, 1 hafta sonra geri döndü!
İzmir'de geçen salı günü il başkanlığı görevinden istifa eden DSP İzmir ...
 
AK Partili İnan: İzmir’de dokunmadığımız genç kalmayacak
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları üyeleri, bölge toplantılarının ikincisini ...
MHP, af teklifini meclise sundu
MHP'nin, Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinin Şartlı İndirimi ile Tutuklu ...
İzmir’in seçim güncesi… Tire’de dengeler nasıl?
Yerel seçimlere gidilirken partiler açısından İzmir’in kırsalındaki en ...
 
Nihal AŞKIN yazdı... Şengül, Kocaoğlu'nu Ankara'ya neden (?) götürdü
Nihal AŞKIN yazdı... Şengül, Kocaoğlu'nu Ankara'ya neden (?) götürdü
CHP'li Bayır'dan Kocaoğlu yorumu: Artık ağabeylik yapmalı!
Milletvekili Bayır, “Aziz Bey ağabey rolünde çıkacak, ‘hepinize teşekkür ...
CHP'li Kılıç 'ek gösterge 3600'ün peşinde!
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva