HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ocak 2013 Cuma - 09:24

İzmir'de Salvador Dali izdihamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gerçeküstücülük akımının dünyadaki en önemli isimlerinden ressam Salvador Dali’nin eserlerini İzmirli sanatseverlerle buluşturdu. Serginin açılışına yüzlerce sanatsever katıldı.

İzmir de Salvador Dali izdihamı

İZMİR - 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen Salvador Dali’nin ölümsüz eserleri İzmir’de sergilenmeye başlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) Fahri Özdemir’in küratörlüğünde “Salvador Dali İzmir’de” başlığıyla açılan sergiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi. “Düş Gezginleri” grubunun Salvador Dali sergisi için yaptıkları özgün müzikler, sergiyi gezenlere eşlik etti. 

http://www.izmir.bel.tr/basinhaberleri/upload/picture/s281268.jpg

Sanata yatırımı “insana yatırım” olarak gördüklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sadece rutin belediye çalışmalarıyla yetinmediklerini vurgulayarak toplumsal ve kültürel yaşama katkı sağlanmasının önemine değindi. Bu yıl içinde Mavişehir’e yapacakları Opera Binası için ihaleye çıkacaklarını da müjdeleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kültür ve sanat kenti İzmir’i yaratma konusundaki çalışmalarımız, böylesi önemli bir sergi ile daha da anlam kazanacak” dedi.  

Gazeteci – Yazar Hıfzı Topuz, İzmir’de Salvador Dali sergisi düzenlenmesinin önemine değinerek, “Burada resimlerini görmek heyecan verici. Bunu başardığınız için bütün dostlarımı, özellikle Belediye Başkanı’nı kutlarım” dedi. Hıfzı Topuz, “İnşallah İzmir tüm güçlükleri yener, İzmir kendi yolunda Türkiye’ye yol gösterir şekilde ilerler” şeklinde konuştu.

Serginin Küratörü Fahri Özdemir ise “Asfalt ve kanalizasyonu herkes yapar, ama sanat ve sanatçıya desteği herkes veremez. Desteklerinden dolayı Sevgili Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.
 
http://www.izmir.bel.tr/basinhaberleri/upload/picture/s671326.jpg

MART AYINA KADAR AÇIK
Salvador Dali sergisi, 2 Mart’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. Sergide Dali’nin 13’ü Zodyak serisinden olmak üzere toplam 46 adet özgün eseri yer alıyor. Sergide ayrıca Dali’nin Luis Bunuel ile birlikte hazırladığı, deneysel sinemanın öncülerinden kabul edilen 16 dakikalık “Bir Endülüs Köpeği” isimli kısa film de gösteriliyor. 1904-1989 yılları arasında yaşayan ve sanatçı kişiliğini “Ben sürrealizmin ta kendisiyim” sözleriyle tanımlayan Salvador Dali’nin eserlerinin yer aldığı sergiye ücretsiz olarak gezilebilecek olması nedeniyle büyük bir ilgi bekleniyor.
 
HER YÖNÜYLE RENKLİ BİR KİŞİLİK
Salvador Dali, 11 Mayıs 1904’te, İspanya’nın Figueres kentinde doğdu. 1914’te annesinin desteğiyle özel bir resim kursuna başladı. 1926’da Paris’te, büyük saygı duyduğu Pablo Picasso ile tanıştı.

1928’de sanat eleştirmenleri Lluis Montanya ve Sebastia Gasch ile beraber, sanatta modernizmi ve fütürizmi savunan Sanat Karşıtı Katalan Manifesto’yu yazdı. 1929’de Luis Bunuel ile  deneysel sinemanın ilk örneği kabul edilen “Bir Endülüs Köpeği” adlı filmi çekti.
1932’de ABD’de gerçekleştirilen ilk gerçeküstücüler sergisinde yapıtları yer aldı. 1938’de Londra’da Sigmund Freud ile tanıştı. 1940’ta Dali ve eşi Gala, Avrupa’yı etkisi altına alan II. Dünya Savaşı’ndan kaçarak ABD’ye yerleşti. 1942’de “Salvador Dali’nin Gizli Hayatı” isimli otobiyografisini yayımladı. 1945-46 yıllarında, Walt Disney ile beraber Destino; Alfred Hitchcock’la beraber Spellbound filmlerinin yapımında çalıştı. 1947’de sürrealist bir Picasso portresi yaptı. 1960-1974 arasında, Figueres’teki “Dali Tiyatrosu ve Müzesi”nin inşaatı ve dekorasyonuyla ilgilendi. 10 Haziran 1982’de eşi, menajeri, modeli ve ilham perisi Gala, hayatını kaybetti. Dali, karısının öldüğü ve gömüldüğü Pubol Kalesi’ne yerleşti ve münzevi bir hayat sürmeye başladı. 1983’te Pubol Kalesi’nde yaptığı Serçenin Kuyruğu adlı tablo, Dali’nin son eseri oldu. 1984 Ağustos’unda, kalede çıkan yangında yaralandı. Figueres’e dönerek Salvador Dali Tiyatro ve Müzesi’nde yaşamaya başladı. 23 Ocak 1989’da kalp yetmezliğinden öldü. Vasiyeti üzerine Figueres’te kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömüldü.

İspanyol sürrealist ressam Salvador Dali’nin eserlerinde kübizm ve dadaizmin etkileri görüldü. Sanatçı, sanatıyla olduğu kadar farklı giyimi, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekti.

Gerçeküstücülük akımıyla neredeyse özdeşleşen Salvador Dali’nin anılarından ve düşlerinden esinlenerek yaptığı resimlerinde eriyip akan saatler, gövdesinde çekmeceler taşıyan insanlar ya da boşlukta uçan eşyalar yer alıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan basına ‘İnciraltı’ ve ‘marina’ sitemi
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKK) toplantısında konuşan ...
Karşıyaka ‘etkili konuşmayı’ öğrendi
Kişisel gelişim seminerleriyle personeliyle vatandaş arasındaki iletişimi ...
Yağmur ve Gökçek yine sahnede: Twitter'dan İzmir salvosu!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Twitter üzerinden yine ...
 
Selçuk'u deve güreşi heyecanı sardı
Bu yıl 31. si düzenlenecek olan Selçuk- Efes Deve Güreşi Festivali 19-20 ...
Karşıyaka’ya modern balık satış yeri
Karşıyaka Belediyesi modern balık satış yeri yaptı. Bahçelievler Katlı ...
Çiğli-İŞKUR işbirliği 550 kişiyi iş sahibi yaptı
Çiğli Belediyesi, üç yıldır faaliyet gösteren İŞKUR birimi sayesinde iş ...
 
Konak'ta 960 sokağa tarihi restorasyon
Basmane semtinde bulunan Altınpark kazı alanının yanındaki 960 Sokak turizme kazandırılacak.
Bergama’nın çehresi değişiyor: Eski işyerlerinin yıkıldı
Bergama Belediyesi kentin çehresini değiştirecek çalışmaları gerçekleştirmeye ...
Bornova'da Uğur Mumcu türkülerle anıldı
Türk Halk Müziği Sanatçısı Oğuz Aksaç, Bornova Belediyesi’nin Araştırmacı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva