HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
22 Nisan 2016 Cuma - 10:57

İzmir’de o oyuna Milli Eğitim’den ve belediyeden veto!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklar için hazırlanan ‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’ adlı tiyatro oyununa Torbalı Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden veto geldi. Oyunu hazırlayan öğretmenler oyunlarını sokakta oynadı.

İzmir’de o oyuna Milli Eğitim’den ve belediyeden veto!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonu TBMM tarafından kaldırılırken, bir çok yerde alternatif kutlama ve eğlence programları düzenlendi.

Torbalı’da da Eğitim-Sen üyelerinden oluşan 15 kişilik bir grup öğretmen, çocuklara bu özel günden hediye amacıyla tiyatro gösterisi düzenledi. Ali Baba ve Kırk Haramiler isimli tiyatro gösterisine Torbalı Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yasak geldi.

Oyunun içinde geçen çalmak, vurmak, kırmak, parçalamak, hırsız, acımasız arsız, kazanmaz çalar gibi ifadelerin yer almasını gerekçe göstererek, oyunun belirtilen yaş grubundaki çocuklar için uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Ayrıca 2 ay önceden Belediye Kültür Merkezi içinde alınan salon izni de iptal edildi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YASAKLANDI
Öğretmenler oyunlarını gösterim günü Kültür Merkezi önünde oynadı. Oyun sonrası basın açıklaması yapan Oyunun Yönetmeni Derya Yıldız, çocuk oyunun bu kadar korku yaratmasından duydukları şaşkınlığı ifade etti. Yıldız, “Kuşaktan kuşağa anlatıla gelen, çocukluk hayallerimizi süsleyen ve süslemeye devam eden, sinema filmlerine konu olan, devlet ve şehir tiyatrolarında uzun yılar sahnelenen ve sahnelenmeye devam eden, Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla çocuk kitapları ve 100 Temel Eser listelerine yer alan Can Doğan tarafından sahneye uyarlanan müzikli Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı oyunumuzu, başta köy okullarındaki öğrenciler olmak üzere hafta içi iki seans halinde sergilenmesi konusunda İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü ile fikir birliğine varmıştık. Neredeyse dünyanın bütün dillerine çevrilen bin yıllık Ali Baba ve Kırk Haramiler hikâyesinden sahneye uyarlanan oyun, içinde geçen “Çalmak, vurmak, kırmak, parçalamak, hırsız, acımasız arsız, kazanmaz çalar” gibi kelimeler gerekçesi ile belirtilen yaş grubuna uygun değil denilerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygun görülmeyerek yasaklanmıştır. Daha sonra Torbalı Belediyesi tarafından önceden tarafımıza tahsis edilmiş olan salon oyuna 2 gün kala iptal edilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesinin bu tutumundan dolayı, yaklaşık 15 kişinin 6 aylık emeği, basılan afişler, davetiyeler, kostümler ve sahne dekoru için harcanan onca para boşa gitmiştir” dedi.

DENİZ FENERİ SONUCUNU MU ÇIKARTACAKTINIZ?
Konuşmasına Deniz Feneri davasını hatırlatarak devam eden Yıldız, “Sormak istiyoruz Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı çocuk masalından siz siyaset çıkaranlar, Alâeddin ve Sihirli Lambası oyununu oynasaydık deniz feneri sonucunu mu çıkaracaktınız? Deri koltuklarında oturup her şeyi siyaset malzemesi yapıp tüketenler, siyaseti o kadar pervasızca kullanmaktadırlar ki bundan çocuklar, çocuk oyunları ve çocukların dünyaları da nasibini almaktadır. Efendiler çocuklara kıymayın, hikâyelerini, şarkılarını, oyunlarını kirli siyasetinize alet edip kirletmeyin. Onları masallarından koparıp çocukluklarını çalmayın. Siyasetinizi kendi dünyanızda yapın, çocukların dünyasını, hayallerini kirletmeyin. Siyasetçiler burada siyaset yapmayın çünkü burada çocuklar var, gidin siyasetinizi meclisinizde yapın diyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ, İSTİSMARI KONUSUNDA SESSİZLİK İÇİNDE OLMALARI…
Son olarak yasakla ilgili tepkisini dile getiren Yıldız, “Kelimeleri uygun bulmayarak oyunu yasaklayanlar denetimsiz internet kullanımı, şiddet içerikli TV programları, gazete haberlerinin çocuklar üzerinde yarattığı tahribatı engellemek için aynı yasakçı tutumu neden sergilememektedirler. Ayrıca her fırsatta çocukları düşündüğünü iddia edenlerin çocuk işçiliği, istismarı konusunda derin bir sessizlik içinde olmaları hayli düşündürücüdür. Bu gerekçe kendi yasakçı zihniyetine pedagojik kılıf bulmaktan başka bir şey değildir. Yaşadığımız bu süreçte bu yasakçı tutumu ülke gündeminden bağımsız düşünmek mümkün değildir, egemen zihniyetin hoşgörüsüzlüğü çocuk oyununa dahi tahammül edemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Bunun adı siyasi paranoyayla sadece fikir özgürlüğünü kısıtlamak değil, aynı zamanda sanatsal faaliyetleri de keyfi ve dayanaksız bir şekilde baskı altına almaktadır. Unutmayın Andrey Tarkovski derki; dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır. Sanata karşı takınılan tutum o ülkenin her anlamda gelişmişlik düzeyini de gösterir” diye konuştu.

 
Foça'da başkanın makamı miniklerin
 
Gaziemir’de 23 Nisan coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanju Okan Ses Yarışması’nda finalistler belli oldu
“1.Tanju Okan Urla Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı ...
Dünyaca ünlü pop ikonu Prince hayatını kaybetti
ABD'li dünyaca ünlü şarkıcı Prince Minnesota'daki stüdyosunun asansöründe ...
Usta müzisyene son görev
Dün sabah saat 09:30'da uzun süredir mücadele ettiği akciğer kanserine ...
 
Flaş! Sanat dünyasını yasa boğan haber
Bir süredir kanserle mücadele eden müzisyen Attila Özdemiroğlu'ndan acı ...
Atatürk’ün Çocukları BBKSM’de sahne aldı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri Buca’da başladı. ...
Çiğli’de barışın resimleri!
Barışa dikkat çekmek isteyen Çiğli Belediyesi resim kursiyerleri, şövalyelerini ...
 
İzmirli kitaba koştu!
İzmir Kitap Fuarı, yoğun ilgiyle açılırken, her yaştan İzmirli kitaba ...
Iraklı sanatçının Atatürk sevgisi!
Dil eğitimi için İzmir'de bulunan Iraklı heykeltıraş Samer Dhiaa, İzmirlilerin ...
Dünyanın en küçük okunabilir kitabı İzmir’de!
İzmir şair, yazar ve Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Kurucu Başkanı ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva