HABERLER>SAĞLIK
15 Ocak 2017 Pazar - 11:29

İzmir'de kadavradan kemik tozu nakli 

Çenesinde yeterli kemik olmadığı için implant tedavisi yapılamayan hastanın çenesine, kadavradan elde edilen kemik tozuyla nakil yapıldı. Yerleştirilen kemik tozlarının kemikleşmesinin ardından implant tedavisi gerçekleştirildi. 

İzmir de kadavradan kemik tozu nakli 

Çenesindeki kemik yoğunluğu yetersiz olduğu için implant tedavisi yapılmayan Uğur Kala'nın çenesine, kadavradan elde edilen kemik tozlarıyla kemik nakli yapıldı. Diş hekimlerinin sık kullandığı kemik tozunun 6 ay içerisinde kemikleşmesiyle implant tedavisinin yapılabildiğini belirten Diş Hekimi Arda Hacarlıoğlu, şöyle dedi:

"Hastanın çene ucundan kemik temin etmek bu işlem için daha uygun olsa da çenesinde yeterli kemik yoksa kalçasından, ayağından ve kaburgasından kemik alarak nakil yapıyoruz. Bir diğer yöntem ise kemik tozları. Bunun için de kadavradan ya da sığırdan alınarak bir takım özel sterilizasyon ve arındırma işleminden geçirilen kemik tozlarını kullanıyoruz" dedi. Son yılların en popüler uygulamaları arasında yer alan implant tedavisi, dişlerini çektiren ya da diş kayıpları yaşayan hastalar için en çok tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi durumunda uzun yıllar ve hatta ömürlük kullanılabilen implant, kaybolmuş dişlerin yerine suni titanyum maddeler kullanılarak diş kayıplarının giderilmesi işlemine deniyor. Hastanın çenesinde yeterli kemik olmaması yani çene kemiğinin erimesi durumlarında implant uygulanamıyor. İşte bu durumda farklı teknikler kullanılıyor. Manavkuyu Diş Polikliniği'nden Diş Hekimi Arda Hacarlıoğlu, çene kemiği erimesinin nedenlerini sıralayarak, "Diş çekimini takiben 7-8 ay içerisinde implant uygulanmadığı takdirde çene kemiğinde erime meydana geliyor. Ayrıca, diş kökünde oluşan enfeksiyon, kist ve tümör benzeri oluşumlar kemiğin bölgesel erimesine neden oluyor. Bruksizm denilen diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlıkları da dişlerin çevresindeki kemiğin erimesine neden olabildiği gibi, hatalı yapılan dolgu, sabit veya kullanım süresi dolmuş hareketli protezler de bu erimenin sebepleri arasında"

KALÇA VE KABURGADAN ÇENE KEMİĞİ NAKLİ 

Herkesin ağız yapısının implant tedavisi için uygun olmadığını belirten Diş Hekimi Hacarloğlu, "Standart bir diş implantı uygulayabilmek için çenede en az 5-6 milimetre  kemik kalınlığına, 10-12 milimetre kemik yüksekliğine ihtiyaç duyarız. Kemik hacminin yetersiz olduğu hastalarda ise, ileri implant cerrahisi ameliyatlarıyla uygun kemik hacmini oluşturmak mümkündür. Bunun için yapay kemik kullanıyoruz. Hastanın çene ucundan ya da çenesinin yan tarafından donör bölge seçip, oradan kemik alıp erime olan bölgeye yerleştiriyoruz. Çeneden yapılan nakil, hastanın konforu açısından daha uygun ancak çenede nakil için yeterli kemik yoksa kalçadan, kaburgadan ya da ayaktan kemik parçası alıp, çene kemiğinin hacmini artırıyoruz" dedi.  

KADAVRADAN DA ELDE EDİLİYOR  

Hastanın kendi kemiklerinin yanında başka bir kaynaktan kemik dokusu ya da kemik tozu da denilen suni kemiğin de kullanılabildiğini ifade eden Hacarloğlu, şöyle konuştu:

"Kemik tozları, insan vücuduna uyumlu olup, laboratuar ortamında üretilen tozlardır. İnsan ya da sığır kaynaklı olabilir. Örneğin sığırın ayak kaval kemiğinin baş kısmındaki kemik dokuları toplanıyor. Alerjik reaksiyon yaratmayacak şekilde işlemden geçiriliyor. Ya da kadavradan aynı şekilde alınan kemik parçaları da işlemden geçirildikten sonra kemik tozu elde ediliyor. Bu tozlar, çenenin boş olan yerlerine yerleştiriliyor. 3 ila 9 aylık süre boyunca vücut kemik nakli yapılan alanı tedavi etmek için çalışır ve bunu da yeni yumuşak doku ve kemik büyüterek yapar. Bu yeni kemik oluşumu ile o alan güçlenir. Güçlenmenin ardından implant tedavisi uygulanır." 

6 AY BOŞ KALINCA ÇENE KEMİĞİ ERİDİ  

Çektirdiği azı dişinin yerine gereken sürede implant yaptırmadığı için çene kemiğinde erime meydana gelen Avukat Uğur Kala, "Implant tedavisi için diş hekimine geldiğimde çenemde yeterli kemik olmadığı, çene kemiğimde erime olduğu söylendi. Çeneye kemik nakli yapılabildiğini bilmiyordum. Doktorum, kadavradan elde edilen kemik tozlarını kullanarak çeneme nakil yaptı. Yerleştirilen kemik tozları kendi kemiğimle bütünleştikten sonra implant tedavisi gerçekleştirildi" dedi. (DHA)

 
Mezun olduktan 31 yıl sonra kep attılar
 
Bornova'da hobi kursları hayata bağlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından sağlığa destek önerisi
Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, kefir ve yoğurtla vücuda alınan yararlı ...
Büyükşehir'den üç hastaneye kırmızı bayrak
İzmir'de engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekan ve araçlara yönelik ...
Turşu gribe kafa tutuyor
Grip ve soğuk algınlıklarına karşı iyi gelen ve bağışıklık sistemine faydalı ...
 
İzmirli annenin yardım çığlığı: Meleğimi kurtarın!
Kas hastalığına yakalanan İzmirli 5 aylık Kerem Korkmaz Türkiye’de bulunmayan ...
Kanserin yayılması yüzde 75 engellendi
İngiliz bilim adamları, laboratuvar ortamında cilt kanserinin akciğere ...
Konak’ta kan bağışı seferberliği
Kızılay’ın 'Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır' sloganıyla yürüttüğü kampanyaya ...
 
Sağlıkçılar Adliye Şehitleri'ni andı 
İZMİR Sağlık Sen 2 Nolu Şube yönetimi ve çalışanları, İzmir Adliye Sarayı ...
MEDULA çöktü, hastalar perişan oldu!
Sağlık Bakanlığı’nın SGK ile bağlantısını sağlayan MEDULA sisteminde yaşanan ...
İl Sağlık Müdürü’nden ‘salgın’ raporu: Nelere dikkat edilmeli?
İl Sağlık Müdürü Salnur, kentteki grip salgını hakkında, “Ne domuz gribi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva