HABERLER>EKONOMİ
11 Nisan 2013 Perşembe - 10:16

İzmir’de ‘imar’ krizine bakanlık freni: Sektör nefes aldı

Büyükşehir Belediyesi, çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve daha modern kentler yaratmak için hazırlanan imar yönetmeliği 216 metrekarelik parsel kotası nedeniyle inşaat sektörüne darbe vurmuştu. Bakanlık krize ‘dur’ dedi.

İzmir’de ‘imar’ krizine bakanlık freni: Sektör nefes aldı

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi, çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve daha modern kentler yaratmak için yeni bir imar yönetmeliği hazırlayarak, geçtiğimiz Kasım ayında yürürlüğe soktu.

Büyüklüğü 216 metrekarenin altında bulunan parsellere imar izni verilmesinin önüne geçen yönetmelik kent genelinde kriz yarattı. Her parsel için 5 metre bahçe mesafesi öngören yönetmelik nedeniyle, İzmir'deki inşaat faaliyetlerinin yüzde 70'i durdu. Ruhsat veremeyen ilçe belediyeler, tapulu arsasında inşaat yapamayan vatandaşlar ve inşaat sektörü olumsuz etkilendi.

Büyükşehir Belediyesi, yaşanan kriz üzerine ilçe belediyeler yazı göndererek, bu kuralın sadece yeni planlanan parsellerde uygulanmasını istedi ancak bu da soruna çözüm olmadı. İlçe belediyeler beş aylık süreçte 30 bine yakın imar başvurusunu geri çevirdi.
 
BAKANLIK YAZI GÖNDERDİ
Planlama yetkisini elinde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bu yönetmeliği onaylamadığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta belediyeye yazı gönderen bakanlık yetkilileri, imar yönetmeliğinde eksikler bulunduğunu ve uygulanabilir olmadığını belirtti.

HT Egeli’den Can Özlü’nün haberine göre bakanlıktan gelen resmi yazıda, imar işlemlerindeki sıkıntıların aşılabilmesi için bakanlık bünyesindeki mevcut Planlı Alanlar Yönetmeliği'nin esas alınması ve belediyeler tarafından hazırlanan imar yönetmeliklerinin yürürlükten kaldırılması istendi. Belediyenin, bakanlığın bu talebini onaylaması ile parsel büyüklüklerinde aranan 216 metrekare şartı ortadan kalkacak ve uygulama eski haline dönecek.

 
KARARI UYGULAYACAĞIZ
Belediye tarafından hazırlanan yönetmeliğin, bakanlıkça onaylanmadığını ve eski uygulamaya dönüldüğünü söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, kent genelinde yaşanan sıkıntının bu sayede en aza indirileceğini belirtti. Aydoğan, “Biz kenti daha iyi ve verimli planlamak için bu yönetmeliği çıkardık ancak bazı eksiklikler yaşanmış olabilir. Bakanlık geçtiğimiz hafta bize yazı gönderdi ve yönetmeliğimizi onaylamadığını söyledi. Aynı şekilde, yönetmelik hazırlayan diğer büyükşehir belediyelerinin de yönetmelikleri onaylanmadı. Bunun yerine, Planlı Alanlar Yönetmeliği'nin uygulanmaya devam edilmesi istendi, öyle yapacağız. Zannedersem, bakanlık tarafından hazırlanacak olan yeni imar kanununa kadar böyle devam edilecek. Önemli olan vatandaşlarımızın memnuniyetidir. Ufak tefek sıkıntılar bir şekilde aşılacaktır” dedi.


RAHAT NEFES ALACAĞIZ
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır da eski uygulamaya dönülecek olmanın mutluluk verici olduğunu belirtti. Nasır "Mevcut İmar Kanunu'nda yer alan Planlı Alanlar Yönetmeliği, geçmişten bu yana uygulanıyordu ancak büyükşehir belediyesinin hazırladığı yönetmelik ile ortadan kaldırıldı. Belediyenin hazırladığı yönetmelik, kentin genel imar durumuna ve planlarına uymadı. Çünkü İzmir'de üst ölçekli planlar yokken, alt planlar yapılmaya çalışıldı. Yönetmelik, kısa ürede kriz yarattı. On binlerce ruhsat talebine yanıt alamadık. Bakanlığın uyarısı ile eski uygulamaya dönülecek ve parsel büyüklükleri arasındaki fark ortadan kaldırılacak. Hem sektör hem de vatandaşlar rahat nefes alacak" diye konuştu.
 
TARTIŞMA YARATAN YÖNETMELİK
Eski yönetmeliğe göre, imar izni almak isteyen mülk sahiplerinin, yönetmelik gereği en az 12 metre uzunluğunda ve en az 18 metre genişliğinde parsel sahibi olması gerekiyordu. Arazi koşulu sağlandığında, inşaat yapmak isteyen mülk sahibinin, yoldan itibaren 5 metre bahçe bırakması zorunluluğu bulunuyordu. Geriye kalan inşaat alanında ise engelli rampası ile asansör yerleri ayrıldıktan sonra inşaat yapılabiliyordu. Yönetmelikte yer alan büyüklükte olmayan parsel sahiplerine ise yandaki ya da arkadaki parsel ile birleşme öneriliyordu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer 12 Nisan 2013 Cuma 00:13

Bakanlar kurulu kararı ile aylardır cekilen sıkıntı bitmiştir.Başarısız Büyükşehir bunu akıl edemedi.

Yorumu oyla      15      5  
MEGASTAR 11 Nisan 2013 Perşembe 20:45

SADE VATANDAŞA AYNEN KATILIYORUM İMKANLARI ARSASI OLUPTA PARASIZLIKTAN SIKINTI ÇEKEN İNSANLARIN DA OLDUGUNU UNUTMAYALIM SAÇMA UYGULAMADAN ZARAR GÖREN BABADAN KALMA VERİNİN HİÇ EDİLMESİ HİÇ DOĞRU DEĞİLDİ..

Yorumu oyla      19      9  
Sade vatandaş 11 Nisan 2013 Perşembe 19:55

olanaklarınız elinizden alınsa, yani ekonomik imkanlarınız yok edilse, birikimleriniz, çoluk çocuğun geleceği elinizden alınsa yine aynı düşünceyi savunurmusunuz vicdanınızı dinleyerek cevap verirseniz sevinirim

Yorumu oyla      17      10  
Sade vatandaş 11 Nisan 2013 Perşembe 19:01

13:34 devam.. şimdi empati yapalım böyle konumda sizinde bir yeriniz olsa olanaklarınız eliniz

Yorumu oyla      17      10  
Sade vatandaş 11 Nisan 2013 Perşembe 18:58

13:34 arkadaş ben binlerce insandan bahsediyorum, sen bireysel diyorsun kaldıki şöyle bir örnek vereyim bahsettiğim yerler denize nazır kıyı yerler değil örneğin bir sokakta sağlı sollu apartmanlar yapılmış imar yönetmenliğine uygun arada tek katlı 4 kat imarlı bir arsa kalmış 150-160 m2 gibi sahibi imkansızlıktan yapamıyor, belki kat karşılığı belki de imkanım olursa kendim yaparım diye düşünürken böyle bir çalışma ile imkanları ölüyor şimdi millet ne yapacak hakları ölsün mü ...

Yorumu oyla      20      9  
haydar 11 Nisan 2013 Perşembe 17:56

sırrı bey ne dediğini biliyormusun.5 aydır inşaat sektörünü yok ettiniz.şimdi kalkıyorsunuz ufak tefek diyorsunuz.bakanlık iptal etmese milleti ekmeksiz bıracaktınız.siz ve kadrolarınız iş bilmez.siz ne anlarsınız imar dan.

Yorumu oyla      17      10  
imar kirliliği 11 Nisan 2013 Perşembe 15:20

müteahhitlerin değil, iş bilmez belediyelerin eseridir.

Yorumu oyla      18      8  
ÖZBUCALI 11 Nisan 2013 Perşembe 13:41

SIRI BEY UFAK TEFEK SIKINTININ NE OLDUĞUNU BİLİYOR MU ACABA BİLMEDEN ATIYOR GİDİYOR...MAF ETİNİZ İZMİRİ

Yorumu oyla      19      8  
aman müteahhitler az kazanmasın 11 Nisan 2013 Perşembe 13:34

sade vatandaş'a;önemli olan kişisel kazançlar mı, yoksa tüm kentin görselliği,işlevselliği mi?bunu sorgulamak lazım. bireysellikler izmiri mahvetti, kıyıdan 200 metre içeride deniz kokusu olmuyor,kıyılar kat kat evlerle dolu. otopark sorununun temeli de bu bakış açısı.o bahçeli alanlara, apartman altlarına otopark yapılsa otopark sorunu minimum olur, trafik açılır. ama siz 10 metrekare yer daha fazla yapmak, iki bina daha fazla dikip şehri bozup zengin olmak istiyorsanız,yönetimlere suç atmayın

Yorumu oyla      17      9  
Sade vatandaş 11 Nisan 2013 Perşembe 13:06

Yeni kurulacak kentler için bu uygulama doğru olabilir di ancak görüyorum ki etkilenmeyen arkadaşların dilinin kemiği yok bir de şöyle düşünün ömrü boyunca tüm kazancı ile sahip olduğu 150-160 m2 arsası veya eski evi olan binlerce vatandaş var buraya 120 m2 üzerinden 3-4 katlı inşaat yapabilir veya yaptırabilir ama iptal edilmeden önceki haliyle vatandaş evini yapamıyor değerlendiremiyor binlerce vatandaş, sizin böyle bir yeriniz olsaydı yine böyle mi düşünürdünüz ? önce vicdan lütfen...

Yorumu oyla      23      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’da Demirtaş’a bir rakip daha: Ortak Akıl kaptanını seçti
Seçimde birlikte hareket eden Ortak Akıl Grubu’nu adayını belirledi. Meclis ...
Sendika grev kararı aldı gözler THY’de!
Grev kararı alan Hava İş, THY'nin adımlarını bekleme kararı aldı. Hava ...
Yıldırım'dan EXPO turu: Dünyayı iknaya gidiyor!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020'yi ...
 
'2023 hedefi için üniversite-sanayi işbirliği şart'
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, ...
'Tekstil'den AR-GE hamlesi: Rota 500 milyar dolar!
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği olağan mali genel kurulunda ...
Türkiye ‘taklit’te dünya ikincisi!
Türkiye'de taklit ürün pazarı 10 yılda ikiye katlanarak 1 milyar dolara ...
 
Ege Mutfağı markalaşıyor: 2. Türk Mutfağı Zirvesi 3 Mayıs’ta
3-5 Mayıs tarihleri arasında Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, ...
Türkmenoğlu: İhracatta marka ve çeşit şart
Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği olağan mali genel kurulunda konuşan ...
Türk Telekom'da hedef 'dijital baharat yolu'
Türkiye'de internet kullanıcılarının her geçen gün daha fazla veri kullandıklarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva