HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
29 Mayıs 2018 Salı - 14:44

İzmir'de imar affı tartışması!

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, kamuoyunda, ‘imar barışı’ olarak lanse edilen imar affı için açıklamalarda bulundu.

İzmir de imar affı tartışması!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Hükümetin, ‘Yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor’ sloganı ve ‘imar barışı’ başlığı altında duyurduğu ve milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren imar affı geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülecek süreç için yönetmeliğin şekillenmesi bekleniyor. Devlet kademesi gelişmenin uzun yıllar boyunca oluşan mağduriyetleri gidereceğini savunurken, çeşitli meslek odaları ve sivil toplum örgütleri de uygulamanın amacına ulaşmayacağını ifade ediyor.

İki karşıt görüş kamuoyuna yansırken vatandaşlar ise gelişmenin kendilerini nasıl etkileyeceği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nde konuyla ilgili isteyen vatandaşlara bilgi verilmesi için irtibat ofisi kuruldu.

İmar affı ülke gündeminde tartışılırken Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

İZMİR’DEN KAPSAMA GİRECEK YÜKSEK BİR ORAN BEKLİYORUZ
İl Müdürü Varan, “Şu anda yasa çıktı. Ama yönetmeliğini bekliyoruz. Vatandaşı bilgilendirirken eksik bilgi vermek istemiyoruz. Yönetmelik çıktığı an tüm kamuoyunu net bir şekilde bilgilendireceğiz. Ofisimiz böyle yalın kalmayacak. Etkili bir şekilde sonuca gideceğiz. Sabredelim 10-15 gün içinde yönetmelik gelecek ve müracaatları alacağız. Kriterleri yönetmelik belirtecek. Ama bu barış hem vatandaşımızı hem de kamu kuruluşlarını çok rahat ettirecek. Bu çalışmayla iyi bir netice elde edeceğiz. Vatandaşlarımız rahat etsin. Alt yapıyı hazırlıyoruz. Vatandaşlarımızın işlerini en kısa sürede göreceğiz. İzmir’de yüzde 62’lik denetimsiz ve depreme dayanıksız yapı var. Karıştırılmaması gerekir. Bunların hepsi girmeyebilir. Ama ciddi anlamda işgaller var. İzmir’den de kapsama girecek yüksek bir oran bekliyoruz. Vatandaşımızı yormadan işlerini sonlandıracağız” dedi.

BU KONTROLSÜZ BİR GELİŞİM
Oda Başkanı Kocaer ise, “Meclisten geçti ama çalıştaylar yapılıyor. Planlı bir kentleşmenin önüne geçen bir uygulama. Plansız gerçekleşmiş yapıların yasallaşması söz konusu bu uygulamayla. En sonra 1980’de ve öncekilerde çıkanlardan farklı olarak bu kez doğal alanları da kapsıyor. Meraları, orman alanlarını, kıyı kenarlarını ve burada yapılan kaçak yapıları yasallaştırıyor. Mülkiyeti de maliye hazinesiyse bunun tahsisine kadar bir süreç var. Bu da kamu malını ayrıcalıklı olarak kişilere tahsis edilmesi anlamına da geliyor. Bu kontrolsüz bir gelişim. Diğer taraftan işin riskli zeminlerde yapılmış yapılarda kentsel dönüşümle alakalı bir kısım var. Maddenin içinde; imar affından yararlanacak kesimin riskli olması durumu kişinin uhdesindedir’ denilmiş. Kişiye sorumluluk yüklenmiş ama devletin başta görevlerinden bir tanesi vatandaşın can ve mal güvenliğini korumaktır. Anayasaya aykırıdır. Hem de 2012’den bu yana kentsel dönüşüm uygulamalarıyla gündeme gelenlerin hükümsüz kaldığını söylüyor. Bir nevi devletin bu işi başaramadığını kabul etmiş olunuyor” diye konuştu.

İZMİR’DE ÇEŞME’YE DİKKAT ÇEKTİ
Kocaer ayrıca, “Türkiye deprem bölgesi, İzmir’de keza birinci derece afet bölgesi olarak geçiyor. Maddelerin uygulamasının nasıl olacağını tam bilmiyoruz. Bu artık kentlerin planlı gelişiminin hayal anlamına geldiğini gösteriyor. 21’inci yüzyıldayız imar aflarıyla kentleşmeyi öngören devlet anlayışı üzüntü verici. İmarda sıkıntısı olan, yoğunluğu fazla olan yapıları yasallaştığı görülüyor. İmar affının ne kentte yaşayan vatandaşa ne de çevremize olumlu katkısı olmayacaktır. Kentleşme boyutuyla bir 100 yıl boyunca istenilen standarda ulaşmasının önünde engel olacaktır. Bu tarihe bir iz olarak kalacaktır. Riskli alanların dönüşümünü planlarla yapamazken böyle bir uygulama bir hayal kırıklığıdır. Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde, ‘İstanbul’a ihanet ettik’ demişti. Bu uygulama artık Türkiye’ye ve tüm kentlere ihanet oluyor. Bakanlık ‘Türkiye’de sayılmamış bir yapı kalmayacak’ diyor. Bu aslında devletin elinde envanter olmadığını gösteriyor. Kayıt dışı yapılmış, kıyıdaki alanların artık plansız olsa da, kaçak olsa da önünün açılması anlamına geliyor. Muğla, Antalya, İzmir’de Çeşme bölgesinde, oteller, turizm konutları, kıyı kenar çizgisini önemsememiş, bir şekilde verilmiş mevzuata uygun olmayan ruhsatları yasallaştırıyor. Bu düzenleme doğal alanları kapsayarak vatandaşın barınma ihtiyacından ziyade büyük sermaye grubu ya da zengin kesimin kullandığı yerlerin yasallaşmasını sağlıyor. 1960 ya da 1980’lerde çıkan aflarda, kente göçle gelen gecekondu alanlara konut yapılmıştı. Burada barınma hakkını söyleyebilirdik. Ama şimdi bunu söyleyemiyoruz, çok yol kat edildi ama demek başaramamışız” ifadelerini kullandı.

 
Karamollaoğlu ilk kez eşi ile aynı karede
 
AK Parti İl Başkanı Şengül: Kocaoğlu, İzmir’e yapılan en büyük haksızlıktır!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismail 1 Haziran 2018 Cuma 13:04

burda amaç tamamen büyük şirketlere, sit alanlarını doğayı kullanma hakkı verecek ve büyük bir gelir beklentisi olarak gözüküyor,normal vatandaşın kazancı sadece elektrik ve su alabiliecek, yapı krediye uygun hale gelecek diyorlar ama tamamen yalan gibi geldi bana çünkü verecekleri belge kentsel dönüşüme kadar geçerli olacak, banka salak mı bu yapıya kredi versin.

Yorumu oyla      9      5  
Bornovalı 30 Mayıs 2018 Çarşamba 09:36

Belediyeler doğru düzgün planlar yapacak. Sonrada kaçak yapılara göz yummayacak. Şehir plancıları hangi belediye plan hazırlarken görüş bildirmiş, öneride bulunmuş veya alternatif çözüm üretmiş. Adı şehir plancıları güya? Adı var gerisi yok.

Yorumu oyla      9      5  
TC misafir 29 Mayıs 2018 Salı 22:51

Oda çarpık yapılaşmaya ses çıkarmıyor diyenler buyursunlar.

Yorumu oyla      9      5  
Gültepeli 29 Mayıs 2018 Salı 21:09

Gültepe varmı planlarda Gültepe ???

Yorumu oyla      9      6  
Ercan 29 Mayıs 2018 Salı 19:01

Bilimin sistemin göz ardı edildiği bir ülkede yaşıyoruz.Oy uğruna sağlıksız kentleşmeyi ödüllendirmeyi çok iyi bir şeymiş gibi geniş halk kitlelerine lanse etmeyi de bir marifetmiş gibi anlatıyoruz üstelik.Bu anlayış bizi geri kalmış ülkeler. Sınıfından hiç bir zaman çıkaramaz Bu durumdan hiç şikayetçi olmayalım gelcekte de karalar bağlamayalım..Ne halk olarak ne yönetim olarak geçmişten ders cikartamayanlarin şikayet etme hakkı da yok ne yazık ki.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rektör Budak'tan o ilçeye çıkarma: 5 bin personel hazır
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Torbalı’nın ekonomik ...
Folkart'tan İzmir'e 285 milyonluk yatırım!
Folkart A.Ş Konak Halkapınar’da mülkiyeti kendisine ait olan 15 bin metrekarelik ...
6 günde satılan konut sayısı belli oldu
'Konut Kampanyası' kapsamında başlatılan konut seferberliğine bankaların ...
 
Ege-Koop Düşünce Üst Kurulu kuruldu
Ege – Koop 19 kişilik Düşünce Üst Kurulu oluşturdu. Yeni Kurul, “Göç ve ...
Konut fiyatlarında büyük indirim!
Son dakika! Konut piyasasını canlandırmak için kamu bankalarının faizi ...
Hanzade ÜNUZ sordu... Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir yanıtladı: Rüyalarımı gerçekleştiriyorum
Hanzade ÜNUZ sordu... Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir yanıtladı: ...
 
Torbalı’da yeşil bir yaşam başlıyor: Mia Koru
İnşaat sektöründeki 40 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar İzmir'de yaklaşık ...
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan: Kentsel dönüşümde çözüm kent ortaklığında
İzmir'de düzenlenen zirvede kentsel dönüşümün yol haritası masaya yatırıldı. ...
Konutta ilk indirim haberi geldi
Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar konut kredilerinde faiz oranını yüzde ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva