HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
21 Mayıs 2018 Pazartesi - 11:04

Ege-Koop Düşünce Üst Kurulu kuruldu

Ege – Koop 19 kişilik Düşünce Üst Kurulu oluşturdu. Yeni Kurul, “Göç ve Sağlık Turizmi” konuları ile çalışmalarına başladı.

Ege-Koop Düşünce Üst Kurulu kuruldu

Ege – Koop, İzmir ve Ege Bölgesi’nin sorunlarını gündeme getirerek ve çözüm üretilmesine ve toplum dinamiklerinin hayata geçirilmesine katkı koymak için İzmir’de tanınmış bilim adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçi, gazeteci, turizmcilerden oluşan Ege – Koop Düşünce Üst Kurulu’nu kurdu.

İlk toplantısını Öcal Uluç başkanlığında gerçekleştiren ve başkan vekilliğine Turizm Bakanlığı Müsteşar eski Yardımcısı Güman Kızıltan'ı seçen Kurulda,  İzmir’in öncelikli sorunları ele alındı ve Ekimde başlayacak yeni çalışma sezonunun da planlaması yapıldı.

Üyeler, öncelikli olarak “İzmir’e büyük bir hız kazanan göç ve giderek güç kaybeden sağlık turizmi” sorunlarının altını çizdiler ve “çalışma yapılmasını” kararlaştırdılar.

Toplantıdan sonra yapılan “ortak” açıklamada şu hususlara yer verildi:

  • İzmir’e son yıllarda büyük çoğunluğu İstanbul’dan olmak üzere yoğun şekilde “nitelikli göç” var. Bu göç gayrı menkul bedellerini hızla yükselttiği gibi, kentin  sosyo – kültürel dokusunu da etkilemeye başlamıştır.

Kültür çatışmalarının önüne geçmek için bir dizi önlem alınması gerektiği ortadadır. Bunun için Valilik ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, kaymakamlıkların, belediye başkanlıklarının, sivil toplum kuruluşlarının kentin bugünü ve yarınları için çok önemli bir demografik sorun olan göç konusunda “ortak çalışma ve planlama yapmaları” şarttır.

Önceki yıllarda insanlar İzmir’e iş bulmak, iş kurmak, güzel bir kentte ve doğada yaşamak için gelirdi. Yeni ve nitelikli göç dalgası ise “kendi yaşam tarzı olan” insanlardan oluşuyor. Gelenler İzmir’de “İzmirli olup uyum sağlamak yerine kendi yaşam alanlarını oluşturmaya başladılar.” Özellikle Urla başta olmak üzer, Yarımada’da “yeni tür göçün örneklerini” görüyoruz.

Ege Koop, bu konudaki çalışmaları ile sorunun çözümüne katkı yapacaktır.

 

“İZMİR’İN NÜFUSU 8 MİLYON OLACAK”
Toplantıda konuşan ve “İzmir’in metropolleştiğini belirten” Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise “Göç sorununun önemli bir konu olarak kent gündeminde yer alması gerektiğini” ifade etti. Aslan, “Bu göç, İzmir'de bir şeyleri değiştirmeye geliyor. Urla, Çeşme, Alaçatı’da durumu görüyoruz. Göç, tamamlanacak İzmir – İstanbul otoyolu ve hızlı tren ile daha da artacak. 2040 yılında İzmir nüfusu yaklaşık 8 milyon olacak. Bu nüfus nerede nasıl yaşar; bu yakın gelecek sorunu için de vakit geç olmadan çok ciddi çalışmalar ve planlamalar yapılması gerekiyor. İzmir’in şu süreçte öncelikle 1. numaralı sorunu metropolleşme. Bu da uyum sorununu gündeme getiriyor. Göçün iyi yönlendirilmesi gerekli. İzmir’in geleceğini tartışmaz ve çözümler arayarak bulmazsak, bu kente ve yarınlarına hepimiz kötülük yapmış oluruz” dedi.

“İMAR AFFI, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YARALADI”
Göçle birlikte kentsel dönüşümün daha da önem kazandığına dikkat çeken Genel Başkan Aslan, “Kentsel dönüşüm çok kapsamlı bir konu. Kentsel dönüşümün içinde sosyal dönüşümün, kültürel dönüşümün, hatta trafikte dönüşümün dahi konuşulması lazım. Her yer gökdelen doluyor. Kent kaldırır mı, kaldırmaz mı, mimarisi uygun mudur, değil midir, deprem problemine nasıl bakılmaktadır; bu konuların düşünülmesi, tartışılması gerekli. Kent bütünlüğü planlanmalı, kentlilik anlayışı yerleştirilmelidir. Şu an imar barışı gündemde. Ancak bu barış, aynı zamanda bir imar affı. Biz bir taraftan kentsel dönüşüm için uğraşırken, böyle bir af gelmesi, kentsel dönüşümü yaraladı, çalışmaları olumsuz etkileyecek. Bugüne kadar kentsel dönüşümde belli bir aşamaya gelinmişti, şimdi sıfırdan başlayacak. Bunun son olması, bir daha af olmaması gerekiyor” diye konuştu.

“SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ KURULMALI”
Aralarında turizimci, doktor, rektör, sanatçı, akademisyen ve gazetecilerin bulunduğu  Ege-Koop Düşünce Üst Kurulu, İzmir’in sağlık turizmiyle ön plana çıkması gerektiği konusunda birleşti. Sağlık Serbest Bölgesi projesinin biran önce hazırlanarak uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirten kurul üyeleri İzmir’in, Geriatri konusunda gelişmeye açık bir pozisyonda olduğunun” da altını çizerek, “Bu büyük projenin Urla’da eski Kemik Hastanesi’nin bulunduğu yarımadada gerçekleşebileceği” üzerinde durdular.

İzmir nüfusunun gelen göçlerle birlikte yaş ortalamasının da yükseldiğine dikkat çeken kurul üyeleri “kurulacak Urla Geriatri Merkezi’nin İzmir’e ‘hem iç, hem dış yönelimli’ önemli bir turizm geliri getireceğini” de vurguladılar.

Kurul üyeleri İzmir’in geleceğinde sağlık turizminin ön plana çıkarılması için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak yeni çalışma sezonunda bir yol haritası çizilmesi kararı aldı.

 

KURUL’DA KİMLER VAR?
Ege Koop Düşünce Üst Kurulu: Gazeteci / Yazar Öcal Uluç, Turizm Bakanlığı Müsteşar eski Yardımcısı Güman Kızıltan, Dokuz Eylül Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Prof. Dr. Hüsnü Erkan, Prof. Dr. Murat Tuncay, Op.Dr. Nazan Pedükcoşkun, Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Doç.Dr. Oğuzhan Kavaklı, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı, İZVAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Erol, Halkla İlişkiler Uzmanı Sancar Maruflu, Gazeteci Berrin Tuncel Birer, Turizmci Bircan Tağıl, Gazeteci Kemal Önderoğlu, Gazeteci Levent Bimen, İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Karcı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İmar eski Müdürü Nazan Atak,  Araştırmacı Yazar Yaşar Ürük, İletişim Danışmanı Şafak İnce.

 
Galatasaray Başkanı'ndan Rıza Kocaoğlu açıklaması!
 
CHP Muğla'da mevcut vekiller liste dışı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut fiyatlarında büyük indirim!
Son dakika! Konut piyasasını canlandırmak için kamu bankalarının faizi ...
Hanzade ÜNUZ sordu... Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir yanıtladı: Rüyalarımı gerçekleştiriyorum
Hanzade ÜNUZ sordu... Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir yanıtladı: ...
Torbalı’da yeşil bir yaşam başlıyor: Mia Koru
İnşaat sektöründeki 40 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar İzmir'de yaklaşık ...
 
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan: Kentsel dönüşümde çözüm kent ortaklığında
İzmir'de düzenlenen zirvede kentsel dönüşümün yol haritası masaya yatırıldı. ...
Konutta ilk indirim haberi geldi
Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar konut kredilerinde faiz oranını yüzde ...
'Gayrimenkulde en dinamik kent İzmir'
Avcılar Effect Projesi içinde yer alan çarşı alanlarını kurumsal yatırımcılarla ...
 
Ulukent'te yeni yaşam: 'Şehrin huzur dolu bahçesi' satışa çıktı
Gültekin GYO tarafından İzmir’in en çok değerlenen bölgesi Ulukent’te ...
İzmir'e tramvay geldi, fiyatlar uçtu!
İzmir'in yeni raylı sistemleri konut fiyatlarında yükselmeye neden oldu ...
Bakanlık'tan İzmir'de onay: AK Partili iş adamının OTEL/AVM projesi yola çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planları yapılan Karabağlar Uzundere’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva