HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
11 Mayıs 2018 Cuma - 10:45

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan: Kentsel dönüşümde çözüm kent ortaklığında

İzmir'de düzenlenen zirvede kentsel dönüşümün yol haritası masaya yatırıldı. Managemant Plus tarafından bu yıl 11.si gerçekleştirilen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde kamu, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri “uzlaşma” modelinin dönüşümün kalbi olduğu konusunda birleşti.

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan: Kentsel dönüşümde çözüm kent ortaklığında

?Zirvenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, inşaat sektörüne seslenerek kentsel dönüşüm projelerine dahil olmalarını söyledi. Kocaoğlu, müteahhitlerin kendi büyümelerini gerçekleştirmek için kentsel dönüşüm projelerine yer almaları gerektiğini belirterek “İster birleşerek ister tek başlarına bu işe girmelerinde, kendi geleceklerini için mutlaka zorunluluk var” dedi. 

Zirvenin ilk oturumunda konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise kentsel dönüşümün “KENT ORTAKLIĞI” ile gerçekleştirilebileceğini söyledi. Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “Uzlaşmacı” yapısıyla dikkat çeken kentsel dönüşüm modelini kendilerinin yıllardır uyguladığını belirterek. “Bu yüzden hem bu modeli destekliyor hem de bize düşen her göreve de hazır olduğumuzu bildiriyoruz” diye konuştu.

??GELECEĞİMİZİ HANÇERLEMEYİN?
İzmir'de kentsel dönüşümün geleceğinin Türkiye'deki tüm kentlerden çok daha fazla önem taşıdığını belirten Aslan, plansız kentleşmenin bir çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Bunların başında tarım alanlarının tahribi, ulaşım ve altyapı yetersizlikleri, çevre kirliliğini ve kaçak yapılaşma gibi sorunların geldiğini ifade eden Aslan, “Gecekondular virüs gibi şehirlerimizi sardı” diye konuştu. Bu yüzden İzmirliler için huzur içinde yaşayabilecekleri alanları oluşturmanın herkesin görevi olduğunu söyleyen Aslan, “Bunu yapmazsak İzmir’in geleceğini elbirliğiyle hançerlemiş oluruz. Bunu yapmazsak gelecek diye bir şey olmaz” dedi.??

300 BİN GECEKONDUMUZ VAR
İzmir’in 1. derecede deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Aslan, kentteki binaların yüzde 60’ının dayanıksız olduğunu, tehlikenin de bu yüzden kapıda olduğunu vurguladı. İzmir nüfusunun 2050 yılında 6 milyona ulaşacağını, nüfus artış oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, benzer şekilde kentleşme oranın da yine binde 22.2 ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrettiğini belirten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bu nedenle gecekondulaşma oranın İzmir'de tavana ulaştığına dikkat çekti. Gecekondu sayısının 300 bini, kaçak yapı sayısının da 20 bini geçtiğini söyleyen Aslan, tüm bunların İzmir'i kentsel dönüşümün için “zorunlu” kıldığını söyledi.??

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ EN UZMAN KURUM EGE-KOOP?
Kentsel dönüşümü “mekansal ve sosyal değişimin birlikte yürütüldüğü dönüşüm” olarak tanımlayan Aslan, “Bu ikisi birlikte olmazsa bugün yaşadığımız hiçbir soruna çözüm getiremezsiniz. Kentsel dönüşüm herkesin kendisine göre yorum yapıp uygulayacağı bir proje de değildir. Tecrübe, bilgi, birikim uygulama dirayeti gerektirir” dedi. Halkın karar sürecinde olmadığı bir kentsel dönüşüm uygulamasını hayata geçirmenin hem zor olduğunu hem de bunun kentsel dönüşüm olamayacağını ifade eden Aslan, “Kent ortaklığı içinde kentsel dönüşümün yapılacağı bölgedeki vatandaşların kendi seçtiği temsilciler, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetim ve merkezi hükümet ile uyum içinde; etkili, düzenleyici ve belirleyici ortaklık yani, kent ortaklığı kurulmalıdır” dedi.

Kent ortaklığını ise “İnsanların güç ve kader birliği yapması” olarak tanımlayan Aslan, “Kentsel dönüşümde bu ortaklığın asıl adı ise kooperatifleşmedir. Kooperatifler bencilliği yani egoizmi önler. Kendi çıkarlarını hesaba katmadan başkaları lehine karşılıklı olarak çaba harcanmasına hizmet eder. Kooperatifler iyi organize edildiğinde ve denetlendiğinde insani ve ahlaki kuruluşlardır. İsrafı önler , maliyeti düşürür, tasarrufu arttırır ve kazancı yükseltir. Vatandaşlar geleceklerine bizzat karar verir, o yüzden kentsel dönüşümde mutlaka kent ortaklığı oluşturulmalıdır” diye konuştu.

BU SON OLSUN
Aslan, çarpık kentleşmenin bir nedeninin de sık aralıklarla çıkarın imar afları olduğunu belirterek, “İmar afları, gecekonduyu özendiriyor. Hiç bir demokratik ülkede seçim öncesi imar affı yoktur. İmar barışı adı altında yapılan son düzenleme gerçekten de son olmalı. Bir daha imar affı yapılmayacağını herkes bilmeli. Yoksa bir taraftan kentsel dönüşümle uğraşırken diğer taraftan gecekondulaşmanın önü açılırsa bu iş olmaz” dedi.

 
Kınık'ta kazalara dikkat çekmek için kask dağıtıldı
 
İzmir'de 4 ilçeye doğalgaz geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konutta ilk indirim haberi geldi
Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar konut kredilerinde faiz oranını yüzde ...
'Gayrimenkulde en dinamik kent İzmir'
Avcılar Effect Projesi içinde yer alan çarşı alanlarını kurumsal yatırımcılarla ...
Ulukent'te yeni yaşam: 'Şehrin huzur dolu bahçesi' satışa çıktı
Gültekin GYO tarafından İzmir’in en çok değerlenen bölgesi Ulukent’te ...
 
İzmir'e tramvay geldi, fiyatlar uçtu!
İzmir'in yeni raylı sistemleri konut fiyatlarında yükselmeye neden oldu ...
Bakanlık'tan İzmir'de onay: AK Partili iş adamının OTEL/AVM projesi yola çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planları yapılan Karabağlar Uzundere’de ...
Bakan açıkladı: İzmir'in yüzde 62'si kaçak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki kaçak yapıların büyük şehirlerde ...
 
Ev alacaklar müjde! İndirim geldi...
Başbakanlık Toplu Konut İdaresince 24 Nisan'da başlatılacak yüzde 20 indirim ...
İzmirli konut almak için o ilçeyi tercih ediyor!
İzmir'deki konut satışları, 2018 yılı Mart ayında, geçen senenin aynı ...
Ege-Koop Başkanı Aslan: Kent konseyleri tarafsız çalışmalı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, vatandaşın yönetime katılma hakkını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva