HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
17 Nisan 2018 Salı - 10:51

Ege-Koop Başkanı Aslan: Kent konseyleri tarafsız çalışmalı

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, vatandaşın yönetime katılma hakkını kullandığı yer olması gereken “Kent Konseyleri”nin günümüzde tarafsız ve bağımsız olamadığını söyledi. Aslan; yerel demokrasiyi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için Kent Konseylerini işler hale getirmeliyiz” dedi.

Ege-Koop Başkanı Aslan: Kent konseyleri tarafsız çalışmalı

?Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2005 yılında yürürlüğe giren Belediye Yasası'nda halkın yönetime katılmasıyla ilgili iki madde bulunduğunu, bunlardan ilki olan Hemşeri Hukuku başlıklı 13.maddeye göre ise kentte yaşayan herkesin 3 hakkı olduğunu belirtti. Aslan, “Bu haklardan ilki katılım, ikincisi bilgilenme ve üçüncüsü de yararlanma hakkıdır. Yani 2005’den bu yana geçen 12 yıllık sürede Türkiye’nin kentlerinde yaşayan insanlar, 3 hakkı olmasına karşın bunları bir türlü kullanamıyor. Bu haklar pratik olarak gündelik yaşamımızda, kentsel yaşamımızda herhangi birimiz tarafından ne kadar kullanılabildi? Oysa her ilçede oluşan 'Kent Konsey'leri yasayla kuruldu. Bu konseyler, vatandaşın yönetime katılma hakkıdır, bu hakkın kullanılabileceği alandır” dedi.

??Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan; Belediye Kanunun 76.maddesi ile oluşan “Kent Konsey”lerinin görevi ve sorumluluğunun “Kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinde yönetim ilkelerini hayata geçirmek için kurulan halk örgütlenmesi” olarak tanımladığına dikkat çekti.??Meslek kuruluşlarının, sendikalarının, noterlerin, üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu ve kuruluşları ve mahalle muhtarlarının temsilcilerinden oluşması gereken Kent Konseylerinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Aslan, “Belediyeler ilk meclis toplantılarında, Kent Konseyi temsilcilerinin katılımıyla önerilerini dikkate alarak tartışma ortamı yaratmalıdır” dedi.??

“YEREL DEMOKRASİ VE KALKINMA İÇİN YENİ YAPILANMA ŞART”
“Kent Konsey”lerinin kuruluş amacının yasada belirlendiğine dikkat çeken Aslan, “Konsey, vatandaşın oy vererek seçip Meclis'e gönderdiği kişiye hesap sorma, destek verme, dayanışma sergileme imkanı sunma biçimidir” diye konuştu. Ancak; bugün belediye başkanların pek çoğunun 'Kent Konseyi' kurma konusunda, kanuni mecburiyet olmasına rağmen destek vermediğinin de başka bir gerçek olduğunu söyleyen Aslan, “Kent Konseyi kurma arzusunda olan belediye başkanları, bu kurulu kendi istedikleri şekilde oluşturuyor ve konsey de belediyelere bağlı olarak çalışıyor. Oysa tarafsız ve bağımsız bir yapı gerekiyor. Bu yüzden yerel demokrasiyi ve kalkınmayı güçlendirmek için yeni bir yasal düzenleme şart. Her şeyin olduğu ama hiç bir şeyin olmadığı kent görünümünden kurtulmamız lazım. Kentlerimizi geleceğe taşımak istiyorsak Kent Konseylerini işler hale getirmeliyiz” dedi.

Belediyelerin her yıl bütçelerinden Kent Konseylerine pay ayırmasının, vatandaşın yönetime katılma hakkının kullanılması ve konseyin de verimli çalışmasına olanak sağlayacağını söyleyen Aslan, “Kent Konseyi, vatandaşın oy vererek seçip TBMM’ye gönderdiği milletvekillerine, belediye başkanlarına ve belediye meclis üyelerine hesap sorma, kentin ve kentlinin sorunlarıyla ilgili proje geliştirme başta olmak üzere, destek ve dayanışma imkanı sunabilmeleri için bağımsız ve tarafsız olması gerekir, yerel demokrasiyi, yerel kalkınmayı geliştirmek için Kent Konseyleri demokrasinin gereğidir” diye konuştu.

 
Meyve ve sebze ihracatçılarının yeni başkanı Uçak oldu
 
SPK'nın yeni başkanı belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Biva Tower, İzmir’e değer katacak
Sektörde 20 yılı geride bırakan BİVA A.Ş, 151 metre yüksekliği ile Avrupa'nın ...
Avcılar Caddebostan, İzmir’in kimliğini değiştirecek
Sektöre liderlik yapan Avcılar İnşaat; modern yaşamın ihtiyaçlarına göre ...
Konak'a tramvay geldi... Fiyatlar uçtu!
Gayrimenkul sektörüne yönelik analitik bilgiler sunan Reidin'in araştırmasına ...
 
Şengül'den Aslan'a: Karabağlar'da örnek mahalle yaratalım
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın ...
İZKA'dan dev yatırım: İzmir'in Santorini'si satışa çıkıyor!
Çeyrek asırlık deneyimi ve prestijli projeleri ile İzmir ve Türkiye’nin ...
Bornova'nın enerjisi Santrall ile yükseliyor
Yücesoy Mühendislik'in Bornova'da yer alan en yeni projesi Yücesoy Santrall, ...
 
Menemen'de yeni yaşam: GEDİZKENT 2'de satışlar başladı
"Rantın değil, Halkın Mimarı" sloganı ile 34 yıldan bu yana 150.000 kişiyi ...
Konutta Şubat raporu: İzmirli en çok hangi ilçeleri tercih ediyor?
İzmir'de, 2018 yılı Şubat ayında, geçen senenin aynı ayına göre yüzde ...
Güleroğlu, sektördeki dolandırıcılık için konuştu: Herkesin bir doktoru olduğu gibi emlakçısı olsun!
İZEKO Başkanı Güleroğlu, emlak sektöründe kayıt dışı şahısların gerçekleştirdiği ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva