HABERLER>SAĞLIK
18 Nisan 2018 Çarşamba - 12:05

İzmir'de hayat kurtaran motorize doktorlar

İzmir'de motorize 112 Acil Servis doktorları, dar sokaklarda, trafiğin yoğun olduğu anlarda vakalara müdahale ediyor

İzmir de hayat kurtaran motorize doktorlar

Hayat kurtaran motorize ekipleri trafikte gören sürücüler, doktorları polis sanınca ortaya ilginç görüntüler de çıkıyor. Doktor Vural Akçay, trafikte kendilerini gören sürücülerin, hemen emniyet kemerini taktığını ve araç kullanma şeklinin değiştiğini söyledi.

İzmir'de 112 Acil Servis doktorlarından oluşan 5 motorize ekip bulunuyor. Ekipler, Karşıyaka, Hatay, Göztepe-Güzelyalı-Küçükyalı- Mustafa Kemal Sahil Bulvarı bölgesi, Çeşme ve Buca'da görev yapıyor. Motorize ekiplerin bir yılda müdahale ettikleri vaka sayısı 2 bin 500'ü buluyor. Hayat kurtaran motorize ekipler, ilk müdahale ekipleri olarak da adlandırılıyor. Sürekli sokaklarda olan ve özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya ambulansların giremediği bölgelere giden ekiplerde görevli doktorlardan Vural Akçay (45), toplumun 'motorize doktor' kavramına pek alışık olmadığını belirtti. Çalışırken öncelikli müdahale etmeleri gereken vakaların yaşanan trafik kazaları sonucu yaralananlar olduğunu ifade eden Vural Akçay, günlük ortalama baktıkları vaka sayısının 10'u bulduğunu belirtti. Yaz aylarında bu sayının arttığını ifade eden Akçay, motorize doktorların, trafikte polis ekipleri ile karıştırıldığını da belirterek, yaşadıkları ilginç anıları şu ifadelerle paylaştı:

"Toplum motosikletle çalışan doktor kavramına alışık değil. Bu nedenle bizi gören önce kendine bakıyor, emniyet kemeri takılı değilse önce onu takıyor. Araç kullanması daha farklı oluyor. Genelde polislerle karıştırılıyoruz."



'EMEKLİ OLMAMI İSTİYORLAR'
Çeşme'de görevli olan İsmail Öz (55) de sürekli yollarda olduklarını belirtti. 2010 yılından bu yana motorize ekip olarak çalıştığını kaydeden İsmail Öz, eşi ve oğlunun, korktukları için motorize ekiplerden emekli olmasını istediğini kaydetti. İşini severek yaptığını söyleyen Öz, "Özellikle boğulma vakaları, düşme vakaları, trafik kazaları vakaları yaz aylarında oldukça artıyor. Çeşme'de zaman zaman ambulanslar vakalara yetmeyebiliyor. Biz, ambulansların yetmediği yerde olaya müdahil oluyoruz. Vakayı sakinleştirmeye, olayı yumuşatmaya çalışıyoruz. Bizim arkamızdan da ambulans gelip, vakaya müdahale ediyor. Böylelikle 'Nerede bu devlet, nerede bu ambulans' kavramı bir miktar bizim sayemizde kalkmış oluyor. Çünkü vatandaş hekimle karşılaşıyor" dedi. Zaman zaman trafikte sorun yaşadıklarını da aktaran Öz, şunları söyledi:

"Trafikte motosikletli sürücüleri çok da önemsemiyorlar. Motosikletleri araç yerine bile koymuyorlar. Bu işi severek yapıyoruz ama Türkiye'de motorize güvenliği çok az."

'BİZİ DE EVDE BEKLEYENLER VAR'
Motorize ekiplerde çalışmaya 3 ay önce başlayan Dr. Hüseyin Öncü Üstündağ (26), özel hayatında da motosiklet kullandığını vurguladı. Trafikte motosikletlerin dikkate alınmadığından yana şikayetlerini aktaran Üstündağ, kendilerini de evde bekleyenlerin olduğunu ifade ederek, "İnsanların saygısızlığından dolayı muzdaribim. Motosikletler de insan taşıyor. Biz hayat kurtarmaya gidiyoruz. Bizi de evde bekleyenlerin olduğunu unutmasınlar. Görev esnasında yaşadığımız en büyük sorunlardan biri de vatandaşlar. Vatandaşlarda şöyle bir algı var. '5 saniye içerisinde olay yerine ambulans gelsin.' Ama ne yazık ki ışınlanmayı henüz bulamadık. Trafik kazalarında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Halkımızın kazaları izleme gibi bir huyu var. Ben doktor olarak polislik yaptım. Çünkü trafik durdu ve trafiği açmak zorunda kaldım" dedi. (DHA)

 
AB Bakanı Çelik: Rapor teşvik etmekten uzak!
 
Başkan Anık’tan korsan çıkışı: Bu kadarına pes, işi azıttılar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sendika Başkanı Doğruyol: İzmir sağlık yatırımları yönünden şanslı bir kent değil!
Kamu-Sen İzmir Temsilcisi ve Sağlık Sen Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, “İzmir ...
‘Bay Acil’den siyaset çıkışı: CHP’li Doktor Ülkümen Rodoplu olmaktan gurur duyuyorum!
CHP’li Doktor Rodoplu siyasetin içinde aktif olduğunu belirtirken, “CHP’li ...
İzmir'de hayata döndüğü hastanenin bahçesine fidan dikti
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ...
 
İzmirli doktorlardan 'farkındalık' pedalı
İzmir'de, epilepsi hastalığına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık ...
Kafatasını çıkarıp tümörü temziledi
İzmir'de baş ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede beyninde tümör olduğu ...
'İstikbal bağırsaktadır' dedi, lıkır lıkır içti!
Canan Karatay, zeytinyağının faydalarını anlattı ve ekledi: Ana sütü ile ...
 
İzmir'de yaşlı adamın acı sonu: Ölüm tramvay durağında yakaladı!
 İzmir'in Konak ilçesinde bir kişi, durakta tramvay beklerken geçirdiği ...
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Kırık kalpler’, kalp krizinden daha tehlikeli!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Kırık kalpler’, kalp krizinden daha tehlikeli!
İzmir'de '50 bin' gururu: Türkiye'de rakibi yok!
Türkiye'nin yıllardır en fazla organ bağışı yapılan ili olan İzmir'de ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva