HABERLER>GÜNCEL
26 Nisan 2012 Perşembe - 08:43

İzmir’de doktora şiddet çığ gibi!

Sadece İzmir'deki mahkemelerde sözlü ve fiziksel şiddete uğrayan doktorların açtığı 30 dava var. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Özer, "Bunlar buzdağının görünen yüzü" diyor.

İzmir’de doktora şiddet çığ gibi!

İZMİR - Gaziantep'te bir doktorun ameliyat ettiği bir hastanın yakını tarafından bıçaklanıp hayatını kaybetmesiyle Türkiye gündemine oturan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına hergün bir yenisi eklenirken, İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu tarafından hekime karşı sözlü ve fiziki şiddet nedeniyle açılan dava dosyalarının uzunluğu insan boyuna yaklaştı. İzmir'deki mahkemelerinde süren 30 dava dosyasını hasta ve yakınlarının hekimlere yönelik darp, tehdit ve sözlü şiddet olayları oluşturuyor.
 
SİLAHLA TEHDİT
Yeni Asır'dan Erkan Doğan'ın haberine göre bu olaylar içinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde hasta yakınının doktoru odasında belinden çıkarttığı silahla tehdit etmesi ise bu kadarı da pes dedirtti. Hekimler ve sağlık çalışanlarına karşı şiddet olayları kabul edilemez boyutlara ulaşırken, İzmir'de son bir haftada 4 şiddet olayın gerçekleşmesi sağlıkçıların sabrını da taşırdı. "Her gün şiddet görüyoruz" diyen İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, boyuna yaklaşan dava dosyaları önünde yaptığı açıklamada, "Bu tür davranışlarda bulunanlara karşı caydırıcı düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

22 Nisan gecesi hasta yakınları tarafından Can Tıp Merkezi bir hekime hakaret edildi. Üç gün önce İzmir Bozyaka'daki özel bir hastanede görevli Dr. İlkem Arkun, 2 kez hayata döndürdüğü hastayı üçüncüsünde döndüremediği için iki hasta yakını tarafından dövüldü.
 
ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Dr. Arkun'un meslektaşı kent merkezindeki özel bir hastanede görevli Dr. Özgür Tekin de şiddetten nasibini aldı. Dr. Tekin, depresyon tedavisi gören bir hastanın yakını tarafından yumruklandı, bıçak çekildi. Dr. Tekin ölümden döndü. Aynı günlerde bir tıp merkezindeki hekime hasta yakınları tarafından ağır hakaret edildi. Prof. Dr. Özer, İzmir'deki hastanelerde hekim veya sağlık çalışanların her gün sözel veya fiziki şiddete uğradığını belirtti. Odalarının Hukuk Bürosu tarafından şiddet gören hekimler için açılan 30 dava dosyasının, buzdağının görünen yüzü olduğunu belirten Özer, "Toplumdaki cezalandırma sistemine güven olmadığı için şiddet gören bir çok hekim arkadaş, şikayetçi olmaktan çekiniyor veya korkuyor. İzmir'deki son bir kaç olayda hekime şiddet gösteren kişilerin ifadeleri alınıp serbest bırakıldı. Her gün sözel ve fiziki şiddete maruz kalıyoruz" dedi.

Türk toplumunda evde, stadyumda, trafikte şiddet olduğunu ifade eden Özer, "Nerede cahillik, nerede yoksulluk varsa insanlar haklarını kaba kuvvetle almaya çalışıyor. Maalesef ortada çok büyük bir kışkırtma da sözkonusu. Hekimler, nikah memuru gibi çalışan kişiler değildir. Bizim de mesleki streslerimiz, mutsuzluklarımız var. Yorgunuz, bitkiniz. Tüm bunlar üzerine şiddet eklenince iyice öfkelendik" diye konuştu.
 
"YASA DEĞİŞMELİ"
İzmir Tabip Odası Hukuk Danışmanı avukat Mithat Kara da, hekim ve sağlık çalışanlarına şiddet ve hakarette bulunan hasta ve yakınlarına mahkemeler tarafından verilen cezaların caydırıcı olmadığını belirterek, "Türk Tabipler Birliği, sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen bu tür suçların cezalarının daha caydırıcı olmasını istiyor. Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak bir değişiklik ile bu mümkün olabilir. Sağlık çalışanına şiddet gösteren, hakaret eden tüm hastalar ceza alıyor. Ancak bizim ceza hukukumuzda iki yıl veya daha altı ceza alan kişilerin cezaları erteleniyor. Bu yüzden saldırgan hasta ve yakınlarına verilen cezaların caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca, özel sektör ile kamu hastanelerindeki doktor ve çalışanlara yapılan saldırıların cezaları bile farklı oluyor. Kamudaki doktora hakaret eden hasta veya yakını daha fazla ceza alıyor. İki durumda da bu tür suçlarda en ağır ceza uygulanmalıdır" dedi.
 
BUNLAR SADECE İZMİR'DE AÇILANLAR
İzmir Tabip Odası'nca açılan ve süren hekime şiddet dava dosyalarından bazıları şöyle:
1- Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Servisinde görevli asistan hekim, hasta yakını tarafından silahla tehdit ve darp edildi. Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatırken, hasta yakını hakkında silahla tehdit ve hakaret suçundan İzmir 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Yargılama sonucunda sanığa darp nediniyle 10 ay hapis, silahlı tehdit nedeniyle ise 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ayrıca hasta yakınına doktor tarafından 20 bin TL tutarında manevi tazminat davası açıldı. Dava sürüyor.
2- Özel Tınaztepe Hastanesi acil servisinde görevli iken hasta yakını tarafından tehdit edilen aile hekimi uzmanının şikayeti üzerine sanık hakkında İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yargılama sürüyor.
3- Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde görevliyken hasta yakını tarafından tehdit edilen hekim için açılan dava İzmir 13. Sulh Ceza Mahkemesi'nde sürüyor.
4- Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi ve kolunun kırılması üzerine adli makamlara başvuruldu. İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu dava açılırken, sanığa 2.5 yıl hapis cezası verildi.
5- Buca Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi acil servisinde görevli doktor, hasta yakını tarafından darp ve tehdit edildi. Doktorun şikayeti üzerine İzmir 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava sonucunda sanığın yaramala ve tehdit suçundan cezalandırılmasına karar verildi.
6- Ege Üniversite Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda görevli doktora hasta yakınları hakaret ve hekimi tehdit etti. Doktorun şikayeti üzerine sanıklar hakkında İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Yargılama sonucunda bir sanık tehdit ve hakeret suçundan cezalandırıldı, bir sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti.
7- Aliağa Devlet Hastanesi'nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı doktor, hasta yakını tarafından darp edildi. Doktorun şikayeti üzerine Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sürüyor.
8- İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde poliklinikte görevli genel cerrahi uzmanı, hasta tarafından darp ve tehdit edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor.
9- Bayındır Devlet Hastanesi acil servisinde görevli iken hasta ve hasta yakınları tarafından tehdit edilen ve hakaretlere maruz kalan hekimin şikayeti üzerine, sanıklar hakkında Bayındır Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yargılama sürüyor.
10- Muaynehanesinde görev yapmakta iken hasta yakını tarafından ölümle tehdit edilen doktor, hasta yakınından şikayetçi oldu. İzmir 12. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davada sanığın cezalandırılmasına karar verildi.
11- Bergama Devlet Hastanesi'nde görev yapan hekim hakkında hastanın verdiği şikayet dilekçesinin asılsız olması, hakaret ve iftira içermesi nedeniyle İzmir Tabip Odası tarafından Bergama Cumhuriyet Savcılığı'na hasta hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan soruşturmada 'iftira' suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi.
12- İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli bir asistan, hasta yakınının fiili saldırısına uğradı. İzmir 9. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından hasta yakını tarafından açılan davada, sanığın yaralama suçundan cezalandırılmasında, tehdit suçundan ise beraatine karar verildi. Beraat kararı temyiz edildi.
13- İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iki asistan hekim, hasta yakınlarının fiili ve sözlü saldırısına uğradı. İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılamada, hekimlere saldıran ve hakaret eden sanıkların cezalandırılmasına karar verildi.
14- İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ndeki asistan hekim acil serviste görevli olduğu sırada, hasta yakınları tarafından fiili ve sözlü saldırıya uğradı. Saldırganlar hakkında İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından açılan kamu davasında sanıkların yaralama suçu nedeniyle cezalandırılmasına karar verildi.
15- İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli asistan, hastane dışında emniyet görevlileri tarafından darp edildi, hakarete maruz kaldı. Emniyet mensupları hakkında İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi kasten yaralama suçu nedeniyle kamu davası açıldı.
16- Bir devlet hastanesi acil servisinde görevli hekim, İl Genel Meclisi üyesi tarafından tehdit edildi ve hakaretlere maruz kaldı. Kiraz Sulh Ceza Mahkemesi tarafından meclis üyesi aleyhine açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verildi.
17- İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde görevli asistan hekim, acil serviste hasta yakını tarafından ölümle tehdit edildi. Hasta yakınları aleyhine İzmir 13. Sulh Ceza Mahkamesi'nde kamu davası açıldı. Mahkeme, hekimi ölümle tehdit eden sanığın cezalandırılmasına karar verdi.
18- Çandarlı nöbet ekibinde görev yapan doktor, hasta yakınları tarafından tehdit edildi, hakarete maruz kaldı. Hekimin şikayetçi olması üzerine Dikili Sulh Ceza Mahkemesi'nde hasta yakınları hakkında dava açıldı. Mahkeme, sanıkların kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılmalarına, yaramalama suçundan ise beraatlerine karar verildi.
19- İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli acil tıp uzmanı, hasta yakınlarının hakaretlerine maruz kaldı. İzmir 14. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hasta yakınlarına aleyhine kamu davası açıldı. Yargılama sonucunda sanığın cezalandırılmasına karar verildi.
20- Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi acil servisinde görevli pratisyen hekim, polis olan hasta yakını tarafından tehdit edildi. İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hasta yakını aleyhine dava açıldı. Yargılama sonucunda hasta yakınının cezalandırılmasına karar verildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahkum bakışı: Cezaevi kamu hizmetinden iyi!
Denetimli serbestlikle cezaevinden çıkan mahkûmların çoğu, günde 4 saat ...
Bu da oldu: Türbeye haciz!
Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Yörüklü belde belediyesinin borcundan ...
‘28 Şubat yargı süreci kendi mecrasında sürecek’
Yargıtay Eski Başkanı Hasan Gerçeker, 28 Şubat ile ilgili başlayan yargı ...
 
Domino etkisi: Dava 129 müdürü yerinden etti!
İki yıl önce, Anadolu liselerine müdür olarak getirilen eğitimciler aleyhine, ...
EGEÇEM yarının aydınları için kapılarını açtı
Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi ve Araştırma Merkezi(EGEÇEM) Ege Üniversitesi ...
Çalışmasını istemediği eşini sokak ortasında bıçakladı
Kemalpaşa İlçesi'nde, ayrı yaşadığı ve karşı çıkmasına rağmen bir müzikholde ...
 
Ve Mehmet Ağar cezaevinde: Kimseye kırgın değilim!
Susurluk davasında mahkum olan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, iki yıllık ...
Üç yıl sonra karar çıktı: Suçlu yok!
Hollanda'da, 25 Şubat 2009'da İstanbul–Amsterdam seferini yaparken inişe ...
Hüseyin Aslan: Bu karar Haziran'a kadar çıkmalı
EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın, mega proje olarak önceki hafta ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva