HABERLER>EKONOMİ
14 Kasım 2014 Cuma - 13:29

İzmir’de büyük istihdam zirvesi

İzmir 3. İstihdam Zirvesi'nde, "Gençler, Kadınlar, İş Arayanlar" ana temaları ele alınacak.

İzmir’de büyük istihdam zirvesi

İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Üniversiteler Platformu, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ'nin (İZFAŞ)  katkılarıyla düzenlenen "İzmir 3. İstihdam Zirvesi başladı.


 
Zirvenin Kültürpark 3'Nolu Holde düzenlenen açılış töreninde konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, işsizlik sorunun giderilmesi için eylem planlarının yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
 
Türkiye’nin aldığı önlemler sayesinde Avrupa ülkelerindeki orandan daha düşük işsizlik oranına sahip olduğunu kaydeden Vali Toprak, “Sorunun çözümü için işsizliği oluşturan nedenlerin araştırılması ve eksiklerin giderilmesi için eylem planlarının yapılarak önlem alınması zorunludur. Mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerine önem verilmeli. İş ve istihdam arttırmak hükümetin ana hedefleri arasında. İşsizliğin çözümüne yönelik olarak ülkemizde de küresel ekonomiye uyumlu sosyal ve politik tedbirler ortaya konmaktadır” dedi.


 
6 MİLYON İLAVE İSTİHDAM
Toprak, hükümetin aldığı önlemler sayesinde 5 yıl içerisinde 6 milyon ilave istihdam imkanı yaratıldığını kaydederek, “Piyasamız 5 yıl içerisinde 6 milyon ilave istihdam ortaya çıkarabilmiştir. Kadınlarımızın işgücüne katılım oranı teşvikler sayesinde kısa sayede yüzde 30.8 oranına ulaşmıştır. Toplum yararına projeleri hayata geçirmeye devam etmeliyiz. İzmir’de açılan kurslardan 2014 yılının on ayında  8880 kişiye kursa açılmış, 4430 kişinin istihdamı sağlanmıştır. Yeni iş alanlarının yaratılması amacıyla konan düzenlemelerle ve projelerle işsizlik oranını daha alt seviyelere indirmeye çalışıyoruz hep birlikte” dedi.
 
İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, zirveyle ilgili düzenlenen açılışta yaptığı konuşmada ise, 2 günlük etkinlikte iş ve işçi arayanları bir araya getireceklerini söyledi.
 
İŞKUR olarak istihdam sevdalıları olarak gece gündüz çalıştıklarını belirten Kabak, “İki yıl önce başladığımız ve bugün 3. Açtığımız zirve ile 3 bin 2 yüz 86 kişiye iş bulduk. İşsizlik sadece bir kurum tarafından mücadele edilecek bir olgu değildir. İşverenler ve diğer taraflar ile senkronizasyon içinde olmalıyız” bilgisini verdi.
 
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu işsizliğin sadece işsiz olanı değil aileleri de üzdüğünü belirtti.


 
ESNAFLAR İŞSİZLİĞİN PANZEHRİDİR
TUİK verilerine göre 2milyon 865bin kişinin işsiz ve 100 kişiden 36’sının kayıt çalıştığına vurgu yapan Mutlu, “Artık ‘Her işi yaparım’ dönemi bitti.  Bizim kaynakçıya,  İskeleciye, cilacıya ihtiyacımız var.  Meslek eğitimini ön planda tutmalıyız. Ama gençlerimiz atölye yerine kafelerde garsonluğu tercih ediyor” diye konuştu.
 
İşsizlik için yeni yollar bulmak zorunda olduklarını sözlerine ekleyen Mutlu şöyle devam etti:  “İşsizlik için yeni yollar  bulmalıyız. İESOB esnafa sahip çıkıyor. Esnafa destek olunmalıdır. İş yerlerinin devamlılığını sağlamalıyız. İşsizliğin panzehiri esnaflardır”
 
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Orta Vadeli planına değinerek, Davutoğlu’nun 2018 yılında işsizlik oranını yüzde 7’ye indirmesi için istihdam üzerindeki vergi yükünün indirilmesi gerektiğini savundu.
 
“HAYALET İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORUZ”
Demirtaş, “Vergi yükleri ile istihdam yaratmak zor. Bir isçi için bin TL ödeniyorsa yüzde 80 vergi yükü var. İşveren bir işçi çalıştırırken bir işçi de hayalet olarak maliye için çalıştırılıyor. Ben hiçbir zaman devlete prim vermeyelim demiyorum. Primler makul değere indirilsin” dedi.
 
İzmir’de ülke oranının üzerinde işsizlik olduğunu aktaran Demirtaş, “Türkiye’de yüzde 9, İzmir’de 15,6. İzmir’de işsizliği önleme imkanı tanınmıyor. İzmir’in yanı başına 3. Bölge teşviki yaparsanız oranlar düşmez. İzmirli yatırımcı yanı başımıza göç ediyor. İzmir, Başbakan Davutoğlu’nun dile getirdiği sağlık turizmine yönelmeli. İzmir sağlığın başkenti olma imkanı var” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedat avcı 14 Kasım 2014 Cuma 19:12

esnaf odası esnaftan alışveriş yapanların emekçiler olduğunu untmasın.emekçilerin hakkında hiç bir yorumları olmamıştır

Yorumu oyla      11      6  
izmirli 14 Kasım 2014 Cuma 14:47

hah... artık işsizlik bitti...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirlere bakanlık kontrolü
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye genelinde kullanılan ...
İş dünyasında büyük korku: Odalar ve borsalar…
Torba Yasa ile TOBB’a bağlı oda ve borsaların bazı gelirlerine tırpan ...
Özel Güvenlikçiler yasa istiyor
Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanlığı'na getirilen Serdar Gökhan ...
 
EBSO’dan Bakan Işık’a teşekkür
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
2 milyon ağacı ‘belirsizlik’ tehdit ediyor: Çaldağı kimin?
İki milyon ağacın kesilmesi ile gündeme gelen Manisa Çaldağ'ındaki nikel ...
Kipa’ya büyük vergi cezası
Maliye Bakanlığı'nın başlattığı vergi incelemesi sonucunda Tesco Kipa'ya ...
 
Sörf turizminde sıra Alaçatı’dan sonra Dikili’de
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Ayvalık ve Dikili’de ...
Bavul ticareti 18 yılın zirvesinde!
Bavul ticareti bu yılın 3. çeyreğinde 2 milyar 660 milyon dolarla 18 yılın ...
Fıstık üretimini kuraklık vurdu
Yer fıstığı üretiminin yüzde 80’inin gerçekleştiği Osmaniye ve Adana’da ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva