HABERLER>EKONOMİ
14 Kasım 2014 Cuma - 12:17

İş dünyasında büyük korku: Odalar ve borsalar…

Torba Yasa ile TOBB’a bağlı oda ve borsaların bazı gelirlerine tırpan vuran hükümet, şimdi de TOBB’a bağlı oda ve borsalara üyeliği zorunlu olmaktan çıkarmaya hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin bu yöndeki açıklaması TOBB camiasında büyük endişe yarattı. Bu düzenlemenin çıkması halinde oda ve borsalar mali gelirlerine tırpan vurulacak. Üye sayısı hızla düşecek olan odalar gücünü yitirecek. TOBB’a bağlı 365 oda ve borsanın önemli bir bölümünün kapanması gündeme gelecek.

İş dünyasında büyük korku: Odalar ve borsalar…

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Hükümetin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalara üyeliği zorunlu olmaktan çıkarma yönünde çalışması, iş dünyasında büyük korku yarattı.  Hükümet Torba Yasa’da da yaptığı değişiklikle TOBB’a bağlı odaların bazı gelir getiren hizmetlerini ihracatçı birliklerinin yapmasının da yolunu açmıştı. 

Şimdilik kamuoyunda tartışılan bu konu hakkında kısa süre sonra yeni bir düzenlemeye gideceği belirtiliyor. Bu düzenlemenin çıkması halinde oda ve borsalar mali gelirleri açısından büyük sıkıntıya girecek. Odaların üye sayısı hızla eriyecek. Şu an TOBB’a bağlı 365 oda ve borsanın önemli bir bölümünün kapanması gündeme gelecek.



ZEYBEKCİ İŞARETİ VERDİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz Çarşamba günü İzmir’de Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, konunun kamuoyunda tartışılmasını istediklerini söylemişti. Odalara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Zeybekci, "Biz hukuk ülkesinde yaşıyoruz. Dileyen vakıf, dernek kurabilir. Üyelik engellenemez. Dünyanın birçok ülkesinde oda, birlik ve derneklere zorunlu üyelik yok. TOBB, TİM gibi kuruluşlara kanunen imtiyaz vermişiz. Verdiğimiz imtiyazla gelir elde ediyorlar. Zorunlu üyeliğin olmadığı sivil toplum kuruluşlarının başarılı olduğunu da gördük. Kamuoyu bunu tartışmalı” demişti.

İZMİR’DEKİ ODALARI DA VURUR
Zeybekci’nin savunduğu model hayata geçmesi durumunda oda ve borsaların gelirlerine büyük tırpan vurulmuş olacak.  Türkiye’nin en büyük ticaret odalarından biri olan 60 bin üyeli İzmir Ticaret Odası’nın 2014 yılı bütçesinin üçte ikisine denk gelen yaklaşık 28 milyon lira üyelerin aidatlarından geliyor. İTO’nun 2014 yılı bütçesi 43.7 milyon lira. Bütçe gelir planına göre İTO bu yıl 2 milyon lira kayıt ücreti, 13 milyon 250 bin lira yıllık aidat toplayacak. Ayrıca üyelerin karları üzerinden alınan munzam aidat tutarı ise 12 milyon 950 bin lira. Odanın yapılan hizmetler karşılığı almayı planladığı ücret ise 10 milyon 846 bin lira.
Türkiye’nin en büyük sanayi odalarından olan Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ise 4 bin 500 üyesi var.  EBSO’nun 2014 bütçesi 12 milyon lira. EBSO, kayıt ücretlerinden 65 bin lira, yıllık aidattan 1 milyon 805 bin lira, munzam aidattan ise 4 milyon lira olmak üzere üye aidatlarından 6 milyon liraya yakın gelir planlıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 14 Kasım 2014 Cuma 22:47

Olumsuz Yorum Yazan Kışılere Seslenıyorum... Bu Odalara Kayıt Olan Esnaflar Yıllık Aıdatlarını Odeyebılıyor Mu Sızce. Bınlerce Uyenın Borcu Var Odalara. Odanın Verdığı Hızmet Nedır?Mımarlar Tabıbler Barolar Vs Vs Bunlarda Kapatılıyor Sırada... Guzel Karar. En Guzelı de Mımarlar Odası. Mahkeme Kapısın da Nöbet Tutan Her Projeyı Mahkemeye Goturen Odalar da Kapatılacak...

Yorumu oyla      11      7  
ANKARA 14 Kasım 2014 Cuma 22:10

Doğru Karar... Kutluyorum... Esnaf Nefes Alacak... Yıllık Aıdatları Ödeyemeyen Bınlerce Uye Var,Karsılığın da Hızmet Nedır? Odaların Tumu Kapatılarak Bakanlığa Baglanacaklar Komısyon Seklın de... Barolar,Mımarlar,Doktorlar Vs Vs Tumu Bakanlık Çatısın da Olacak... Guzel Karar...

Yorumu oyla      12      7  
M.HOCA 14 Kasım 2014 Cuma 21:15

beyler bakan beyin mesajını iyi okuyun,çok tehlikeli bir karar.tüm iş dünyasının birbiri ile iletişimini ve dayanışmasını kesecek,iş dünyası birlik olamayacağı için güçsüz kalacak ve...birde odalarda binlerce çalışanın ekmeği ne olacak...haydi hayırlısı.

Yorumu oyla      13      7  
izmirli 14 Kasım 2014 Cuma 14:45

kabile cumhuriyetine izin vermeyeceğiz...

Yorumu oyla      16      5  
tunç aşçı 14 Kasım 2014 Cuma 13:06

Elbette olmalı biz ticaret yapıyoruz..oda aidatları az paralar değil..bir de her yıl kutlama yapıyorlar kendi aralarında bizim paramızla..Geniş çaplı yap herkes gelsin,masraf olur dersende çay içelim ama bizde hissedelim,parçası olduğumuzu..

Yorumu oyla      20      9  
ercan 14 Kasım 2014 Cuma 13:05

Allahaşkına sadece bu mu söyledigi. İzmiri huzur evi yaptı. izmir limanı kalksın dedi. EXPONUN Ne anlama geldigini bile bilmiyor.Yalnız bakanın bu söylemini pek yanlış buldugunu söyliyemiyecegim. 18 yıl magaza işletmeciligi yaptım. Bu odaya de 18 yık boyunca aidat yatırdım.Varın toplamını siz hesap edin.Peki ne için yatırılıyor bu paralar. Bu odanın bana ne faydası oldu.Hangi hakkımı korudu.sadece seçim zamanı ortaya çıktıklarını gördüm.Oy verilsin diye.Bir daha görmedim.Sorma ver parası.Aslında bir vergi bu. Tamam muazzam bir gelirden olacaklar ama üyelerine bu toplanan paralarla ne yaptıklarını üyelerine ne faydaları olmuş anlatmak zorundalar.Anlatmadıkları için bu konuda kamuouyu destegi almaları çok zor.

Yorumu oyla      23      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel Güvenlikçiler yasa istiyor
Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanlığı'na getirilen Serdar Gökhan ...
EBSO’dan Bakan Işık’a teşekkür
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
2 milyon ağacı ‘belirsizlik’ tehdit ediyor: Çaldağı kimin?
İki milyon ağacın kesilmesi ile gündeme gelen Manisa Çaldağ'ındaki nikel ...
 
Kipa’ya büyük vergi cezası
Maliye Bakanlığı'nın başlattığı vergi incelemesi sonucunda Tesco Kipa'ya ...
Sörf turizminde sıra Alaçatı’dan sonra Dikili’de
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Ayvalık ve Dikili’de ...
Bavul ticareti 18 yılın zirvesinde!
Bavul ticareti bu yılın 3. çeyreğinde 2 milyar 660 milyon dolarla 18 yılın ...
 
Fıstık üretimini kuraklık vurdu
Yer fıstığı üretiminin yüzde 80’inin gerçekleştiği Osmaniye ve Adana’da ...
Denizli Çimento 503 milyon dolara satıldı
Denizli’nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Denizli Çimento'nun ...
Bakan açıkladı: ‘Ak Saray’ için hızlandırma ödeneği
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırımları hızlandırma ödeneğinden Cumhurbaşkanlığı ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva